Dodaj do ulubionych

witam Polonie !

11.04.03, 10:13
cze all !

bylem u was dwa razy po 4 mce w usa zprogramow studebckich W&T (m.in w
chicago ->wjechalem do miasta dokladnei 11 IX 2001:(, i juz wowczas
zasatnawialem sie czy nie zostac, choc nie koniecznie w chicago, bardziej mi
sie podobalo na florydzie:). zwiedzilem cale wschodznie wybrzeze. fajnie
bylo!

ale nie o tym chcialem. powiedzcie mi czy po wjezdzie do usa na turystyczna
vise, i zostaniu nielegalnie jakie sa szanse na jakakolwiek forme legalnje
pracy, legalnego zakwaterowania. czy illegal jest jedynym wyjsciem?

prosze o odpowiedz. tx. mozna mnie spotkac na forum poznanskim

pozdrawiam
mantis
Obserwuj wątek
    • bolek71 Re: witam Polonie ! 11.04.03, 10:23
      bez wzgledu na status imigracyjny masz pododne szanse pod warunkiem ze
      posiadasz prawojazdy i social security nr bo to pozwala ci tu normalnie zyc.
      pozdr. jak masz wiecej pytan to pytaj!!!!!!!!!!!!!
      • mantis1 Re: witam Polonie ! 11.04.03, 10:56
        bolek71 napisał:

> bez wzgledu na status imigracyjny masz pododne szanse pod warunkiem ze
        > posiadasz prawojazdy i social security nr bo to pozwala ci tu normalnie zyc.
        > pozdr. jak masz wiecej pytan to pytaj!!!!!!!!!!!!!

mam sociala ale z adnotacja ze bez pzowolenia na prace nei moge pracowac.
        prawko jazdy to sobie bym wyrobil, ale co jak nie mam pozwolenia na prace? co
        jak mnie "zlapie ze pracuej na lewo"->deportacja?

czy sa jakies mozliowsc zalegalizaownia swoje pracy? co z green cardem?

pzdr.
        • bolek71 Re: witam Polonie ! 11.04.03, 11:04
          Zalezy co potrafisz robic bo jest mozliwosc sponsorowania przez pracodawce
          jesli masz poszukiwany zawod,a co do pracy tutaj to ja nic nie slyszalem o tym
          zeby kogos deportowali lub zlapali .pozdr.
          • mantis1 Re: witam Polonie ! 11.04.03, 11:32
            kurcze brzmi optymistycznie!

skonczylem ochrone srodowiska, mgr inz. dodatkowo studium menedzerskie. plus
            kilka innych rzeczy, a w polsce i tak slabo z praca. ochrona srodowiska w usa
            jak wyglada z praca? jak znalezc firme sponsorujaca?
            • bolek71 Re: witam Polonie ! 11.04.03, 11:40
              Mysle ze powinienes sprobowac !!!!!!!!!!!A co do sponsoringu to nie jest to
              proste .Jedno wiem na pewno tu prace znajdziesz!!!!!!!!
              • mantis1 Re: witam Polonie ! 11.04.03, 11:55
                no dobrze sprobowac moge, tylko ze wiem ze tak latwo znowu nie jest. szukalem
                pracy na calym wschodnim wybrzezu. latwo nie bylo, tyle ze to bylo po 11
                wrzesnia 2001.

jak szukac pracy? przeciez trudno jest dla obcokrajowac zdobyc brace"biurowa"
                w chicago. szczerze mowiac nei nadaje sie do malowania scian czy zakladani
                dachow.

od czego zacza szuaknie pracy w chiacgo bedac a polsce. jak mozna
                zalegalizowac swoj pobyt?

pzdr.
                • ma_bursztynowa Re: witam Polonie ! 11.04.03, 18:25
                  mantis1 napisał:

> no dobrze sprobowac moge, tylko ze wiem ze tak latwo znowu nie jest. szukalem
                  > pracy na calym wschodnim wybrzezu. latwo nie bylo, tyle ze to bylo po 11
                  > wrzesnia 2001.
                  >
                  > jak szukac pracy? przeciez trudno jest dla obcokrajowac zdobyc brace"biurowa"
                  > w chicago. szczerze mowiac nei nadaje sie do malowania scian czy zakladani
                  > dachow.
                  >
                  > od czego zacza szuaknie pracy w chiacgo bedac a polsce. jak mozna
                  > zalegalizowac swoj pobyt?
                  >
                  > pzdr.

Czesc mantis:)
                  Bez "papierow" bedzie Ci raczej ciezko. Do znalezienia pracy biurowej potrzeba
                  niestety fuksa, znajomosci i zyczliwosci przyszlego( ewentualnego) szefa, ktory
                  zechce Ci pojsc na reke i zapomniec o SS bez pozwolenia na prace. Wiem z
                  wlasnego doswiadczenia, ze pracodawcy szukajacy kogos do pracy w biurze,
                  wymagaja SS i czesto takze pozwolenia na pobyt.
                  Kiedy masz zamiar ewentualnie przyjechac? Kiedy zaczna sie zjezdzac studenci
                  pracujacy w programie W&T, dostanie jakiejkolwiek pracy bedzie naprawde trudne.
                  podrawiam Ma
                  • afernik Re: witam Polonie ! 12.04.03, 00:19
                    no i stary język to podstawa...biegle...
                    im lepiej operujesz językiem (he he he chodzi o mowę) tym lepsze oferty=more
                    kasy=lżejsza praca=lepsze życie...
                    nic dodać nic ująć....
                    pozdrówki
                    • mantis1 Re: witam Polonie ! 17.04.03, 08:28
                      a jak szukac pracy?
                  • mantis1 Re: witam Polonie ! 17.04.03, 08:27
                    tak wlasnie myslalem ze bedzie trudna sprawa z praca.

studenty przyjezdzaja od czerwca, ale ja jzu nie student:)
                    a jak jestem nielegalnie to moge "zalegalizowac" swoj pobyt ?
                    • bolek71 Re: witam Polonie ! 17.04.03, 08:50
                      Musisz sledzic ogloszenia w gazetach najlepiej polskich , i napisz gdzie sie
                      wybierasz ,to wazne ,bo z rynkiem pracy troche sie teraz porobilo.Jesli do
                      Chicago to na wiosne napewno cos bedzie ,kontraktorka rusza pelna para!!!
            • kaczorek10 ameryka 19.04.03, 01:53
              na poczatku pozostaje ci sprzatanie albo praca na budowie tzw: "kontraktorka".
              Chyba ze masz szczescie i znajdziesz cos innego. Niestety jesli jestes tu sam
              ciezko sie uczyc w collage i pracowac (niemniej jednak jest to wykonalne.) Ale
              jak to mowia "Ameryka kraj dla byka" jak zacisniesz zeby to cos osiagniesz no i
              oczywiscie troche szczescia. Na poczatku prawie dla wszystkich zawsze jest zle
              ale jak to przetrzymasz to bedziesz gosc.
              Tylko pamietaj tu pieniadze nie leza na ziemi tak jak jest to w mniemaniu
              wiekszej ilosci Polakow ktorych noga nigdy nie stanela na tej ziemi.
              • bolek71 Re: ameryka 19.04.03, 07:31
                Swiete Slowa !!!!!!!!!!!!!!Kaczorku!!!
              • mantis1 wyjazd - opinie 28.04.03, 10:34
                wiem ze kasa nie lezy na ulicy bo pracowlem 8mce w usa.

sluchajcie forumowicze z chicago, mam do was wazne pytanie. jestescie dla mnie
                waznym zrodle, informacji:
                - w jaki sposob moge wyjechac z polski? jako student wyjechalem dwa razy na
                program work&travel, a jak moga wyjechac znajomi ->wyksztalcenie srednie, bez
                matury
                - czy jest jakikolwiek spsob na zalatwienei dokumentow z usa?
                - jak wyglada sprawa visy turystycznej/ co trzeba powiedziec konsulowi?
                - jak wy wyjechaliscie?

kaczorek10 napisała:

> na poczatku pozostaje ci sprzatanie albo praca na budowie
                tzw: "kontraktorka".
                > Chyba ze masz szczescie i znajdziesz cos innego. Niestety jesli jestes tu
                sam
                > ciezko sie uczyc w collage i pracowac (niemniej jednak jest to wykonalne.)
                Ale
                > jak to mowia "Ameryka kraj dla byka" jak zacisniesz zeby to cos osiagniesz
                no i
                >
                > oczywiscie troche szczescia. Na poczatku prawie dla wszystkich zawsze jest
                zle
                > ale jak to przetrzymasz to bedziesz gosc.
                > Tylko pamietaj tu pieniadze nie leza na ziemi tak jak jest to w mniemaniu
                > wiekszej ilosci Polakow ktorych noga nigdy nie stanela na tej ziemi.
    • jerry007 Re: witam Polonie ! 20.04.03, 04:47
      ...pani Popiolkowa by tego lepiej nie powiedziala, z ust mi to wyjales kaczorku
      {no moze raczej z dziobka}
      • mariusz106 Re: witam Polonie ! 27.04.03, 06:20
        Aby zalegalizowac pobyt...najlepiej znalesc jakas amerykanke....zawrocic jej w
        glowie zeby sie zakochala.....wziasc slub i masz papiery!!!! Panny najlepiej
        szukac po klubach. Jezeli jestes calkiem bez moralow to poszukaj jakas gruba
        amerykanke(latwo jej w glowie zawrocic), zalatw zielona karte, (trwa to okolo 2
        lata, a do 2 lat masz tz. conditonal residency,) potem wez rozwod!!! A papiery
        zostaja. Tylko ciezko te 2 lata tak z kims przezyc...no ale sa mozliwosci!!!!
        Mozna tez komus dac kase za slub....... ale nie wiem ile kosztuje w tych
        czasach taka przyjemnosc. Napewno nie malo, bo chetnych nie brakuje.
        • kaczorek10 to mariusz 03.05.03, 03:44
          swiete slowa. tylko ci z zielona karta to kicha bo trzeba za dlugo czekac.
          Najlepszy obywatel

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka