Dodaj do ulubionych

wymioty u kota

22.06.10, 09:23
Witam

kot ma prawie 5 lat, nigdy nie mialam z nim zadnych problemow wiec troche niezorientowana jestem. Od wczoraj wymiotuje. Zauwazylam to wczoraj jak wrocilam z pracy (wymioty byly na podlodze, kilka, z jedzeniem), myslalam ze moze kłaczki wyrzyguje co mu sie zdarza, ale nie. Od kad wrocilam z pracy wczoraj wieczorem go obserwuje, wymiotuje po 2-3 razy co kilka godzin (kolo 23, potem nad ranem okolo 4-5 i teraz)tylko woda wymiotuje (wyglada jak woda), nie jadl nic (dzis, wieczorem jadl), robil siku (kupy chyba nie, chyba ze w nocy). Lezy sobie, reaguje na halasy itd ale nie mruczy, przybity jest. Jedyne co mi przychodzi do glowy to ze zatrul sie ryba (nie wiem czy to mozliwe) od paru tyg daje mu (i mojemu drugiemu kotu) gotowe jedzenie w saszetkach, polecane, sklada sie z ryb (a nie z niewiadomych produktow). co mu moze byc? ile mam jeszcze go obserwowac zanim zabiore do weta?
dzieki!
Obserwuj wątek
    • emags1 Re: wymioty u kota 22.06.10, 10:56
      już czas. to bardzo wyraźne objawy, że coś się dzieje. koty szybko się
      odwadniają, więc już same częste wymioty mogą być niebezzpieczne, nawet
      jeśli przyczyną jest zwykła niestrawność. jeśli ci pozwoli, możesz mu
      jeszcze zmierzyć temperaturę, ale ja bym już jechała do weta.
    • listekklonu Re: wymioty u kota 22.06.10, 12:02
      O, zdecydowanie do weterynarza. Może mu coś utkwiło w przewodzie pokarmowym?
    • josoy Re: wymioty u kota 22.06.10, 12:32
      Może już idź do weterynarza tak będzie prościej a kotek nie będzie się męczył -
      to pewnie jakieś zatrucie no ale nie czekaj aż samo jakimś cudem przejdzie bo Ci
      kot wychudnie w oczach a szkoda patrzeć jak się męczy!
      • 0karola Re: wymioty u kota 22.06.10, 19:33
        bylam u weta po pracy. kot przestal wymiotowac dzis. ma goraczke, dostal tabletki na nastepny tydz i zastrzyk. wet go posciskal i powiedzial ze to chyba zapalenie nerek (nie wiem czy to napewno bo stwierdzil to na podstawie ze kot mialczal jak go za te nerki sciskal, ale czy to dziwne?;)) dzieki za rady z samego rana!
        • mist3 Re: wymioty u kota 23.06.10, 21:12
          jakby zdrowego kota za nerki ściskać też by miauczał.
          Ja bym zmieniła lekarza - nie zorobił badania moczu (podstawa przy
          takiej diagnozie!), krwi ani USG. Badanie 'na oko' do niczego
          dobrego nie prowadzi
          • minniemouse Re: wymioty u kota 27.06.10, 08:33
            popieram, zwierzat poniewaz nie potrafia mowic
            na podstawie samych "posciskan" i wywiadu z wlascicielem
            sie nie diagnozuje, trzeba pobrac krew, mocz, porobic rozne testy i takze
            przydalby sie bardzo rentgen.

skoro ten wet tak sie zachowal poszlabym do innego.

Minnie
            • 0karola Re: wymioty u kota 27.06.10, 23:00
              chyba nastepnym razem pojde do innego, tez wydalo mi sie podejrzane diagnazowanie na podstawie tylko mojego opisu :/ antybiotyk pewnie moj kot dostal profilaktycznie. dobrze ze wyzdrowial
    • only.cerber Re: wymioty u kota 29.06.10, 14:23
      Wymioty w zasadzie mogą u kota wystąpić z różnych powodów, ale najczęściej jest
      to objaw naturalny, oczywiście jeżeli są jednorazowe. Jeżeli się powtarzają, to
      trzeba się zastanowić w pierwszej kolejności nad karma, bo czasem ta może być
      nieodpowiednia, no i oczywiście dobrze jest się udać do weterynarza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka