04.12.06, 11:47
blagam napiszcie coś , o tych pieskach . kupilam ma 1,5 roku .w miszkaniu
bardzo smierdzi za nim.jak go pielęgnować.bo niedługo wyrzucę go do budy..
Obserwuj wątek
    • wrexham Re: sznaucer 04.12.06, 12:02
      nie denerwuj sie; napisz jaki to sznaucer: miniatura, sredni czy olbrzym;
      kupilas go jak mial poltora roku? moze pies ma jakas chorobe skory i dlatego
      nieprzyjemnie pachnie? obejrzyj go czy nie wypada mu siersc, czy nie ma lupiezu
      itd; jesli pies mieszka z toba w mieszkaniu to wykap go szamponem (dobre i
      niedrogie sa szampony dr seidla) dla psow z problemami skornymi, tylko zrob to
      wieczorem po ostatnim spacerze, zeby porzadnie wysechl przez noc; czy pies ma
      dluga siersc, czy jest ostrzyzony? czasem u psow z sierscia przeznaczona do
      strzyzenia, a nie strzyzonych przez dluzszy czas, moze wystapic zakazenie
      gronkowcem (widzialam takiego psa u 'mojego' fryzjera - smierdzial faktycznie
      strasznie, nie sposob bylo zaczerpnac powietrza w jego obecnosci), ale tez
      cierpial okropnie; dobrze byloby go wyczesac, ostrzyc; sfilcowana siersc przez
      ktora nie przeplywa powietrze moze byc powodem chorob skornych; napisz cos
      wiecej o twoim piesku wtedy moze cos sie wykombinuje; i napisz skad jestes;
      jesli pies sie mocno drapie, a kapiel nie pomoze, trzeba bedzie pojsc z nim do
      weterynarza
      wrex.
      • miba7 Re: sznaucer 04.12.06, 12:11
        to jest sznaucer średni . sasiadka doradzila mi ze mam pójśc do fryzjera ,,
        już jestem umówiona z fryzjerem . wlasnie wychodzę,,
        • wrexham Re: sznaucer 04.12.06, 14:34
          to fajnie, jestem pewna, ze to pomoze, jesli nie, to na ostrzyzonym psie latwiej
          bedzie zauwazyc zmiany skorne, jesli takie istnieja i ewentualnie skoczyc do
          weta; ja tez mam sznaucera tyle, ze miniature i on wcale nie smierdzi (z
          wyjatkiem stop, ktore cuchna mu niemozebnie mimo codziennego mycia w wannie
          woda, po spacerze)
          pozdrawiam i zycze wielu milych chwil z pachnacym pupilem przy boku :)
          wrex.
          • ska_kanka Re: sznaucer 04.12.06, 14:38
            Oprócz stanu siersci warto spradzic czy psiak nie ma zatkanych gruczołów
            okołoodbytowych.
            A poza tym pies nigdy nie bedzie pachniał fiołkami - bedzie pachniał po prostu
            psem.
    • miba7 Re: sznaucer 04.12.06, 15:57
      już przyjechalam od fryzjera . ale on piekny ,, a mam jeszcze jedno pytanko ?
      mozecie mi napisać cos o tremowaniu i kąpaniu.. jak czesto to robicie ?
      bo to moj pierwszy pies w domu ..
      • ska_kanka Re: sznaucer 04.12.06, 20:51
        Zawsze jak moja psina wraca od fryzjera, to mam wrazenie ze to zupelnie nowy
        pies:). Do rozczesywania mojej sznaucerki uzywam takiego oto czesadła:
        animalia.pl/produkt.php?id=2957
        Kąpię ją wtedy, kiedy zachodzi potrzeba, czyli np jak sie wytarza w jakimś
        swinstwie.
        Do kąpania uzywam szamponu Fafik, który powoduje, ze siersc nie kołtuni sie
        zbyt łatwo, a do tego nie szczypie w oczy.
        • wrexham Re: sznaucer 05.12.06, 12:25
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37009&w=36487127
          tu masz link do pogladow nt trymowania, dotycza one miniatur, ale moze cos
          wyczytasz ciekawego; ja swojego sznaucera nie trymowalam nigdy, strzyge go tylko
          regularnie 3-4 razy do roku i nie widze, zeby siersc na tym jakos stracila, ale
          byc moze zmiany sa niezauwazalne dla laika; pies nigdy nie mial problemow ze
          skora; co do kapieli to 2-3 razy do roku wystarcza z uzyciem szamponu (plus
          jakies nadzwyczajne mycie interwencyjne); czasem jednak plucze go ciepla woda w
          wannie po calosci tak z kurzu po prostu, ale to tez nie czesciej niz co 3-4
          miesiace; no i oczywiscie latem codzienne kapiele w jeziorze, po ktorych moj
          pies pachnie bajecznie sloncem i trawa i jest najszczesliwszy na swiecie;
          plukanie podwozia i lap woda w mokre dni - kilka razy dziennie jak trzeba;
          • esqual Re: sznaucer 05.12.06, 15:33
            Faktycznie strzyzenie jest dla psa bardziej konfortowe od trymowania(zwlaszcza
            kiedy pies nie byl do tego przyzwyczajony)Nie zgodze sie jednak,ze siersc nie
            traci na wartosci.Moze dla laika roznica jest nie do wychwycenia.Siersc staje
            sie mieka,falowata,traci wlasciwy odcien.Jezeli pies nie jest wyznaczany
            ok,przy psach wystawowych to strzyzenie jest wielkim bledem.
            • wrexham Re: sznaucer 05.12.06, 16:22
              tak, tez slyszalam, ze psy wystawowe sie trymuje, a nie jest to konieczne przy
              tych, do wystaw nie przeznaczonych; trudno mi powiedziec jakby wygladala siersc
              mojego psa gdyby byl trymowany, byc moze roznica bylaby znaczna, ale bez
              porownania trudno mi to ocenic
              pozdrawiam wrex.
    • miba7 Re: sznaucer 07.12.06, 19:18
      dzieki wszystkim za pomoc. narazie po tym fryzjerze jest piękny , i nie
      śmierdzi ,, wywnioskowalam że niebył tremowany,, jeszcze raz dzięki,,
      • wrexham Re: sznaucer 08.12.06, 13:46
        wniosek, ze sznaucer przestal brzydko woniec dzieki zabiegowi trymowania, nie
        wydaje mi sie sluszny; moj sznaucer bez trymowania nie smierdzi; twoj pies mial
        po prostu zaniedbana siersc, byc moze nie byl kapany, wiec pomoglo mu strzyzenie
        i tej siersci uporzadkowanie (nie wiem czy fryzjer go wykapal - nie wszyscy
        fryzjerzy to robia, niektorzy tylko strzyga); pies po prostu zostal doprowadzony
        do porzadku, jest zadbany wiec nie smierdzi; trymowanie nie ma tu zadnego
        znaczenia i jest jedynie dodatkowym zabiegiem pomagajacym w utrzymaniu siersci
        na takim poziomie jakiego wymaga wzorzec rasy (dlatego tez nie ma potrzeby
        trymowania psow niewystawowych, choc oczywiscie mozna to robic); trymowanie nie
        ma zwiazu z zapachem, za to zaniedbana, sfilcowana i nieostrzyzona siersc i owszem;
    • fk90 Re: sznaucer 08.12.06, 14:58
      I ja mam sznaucerka. Piesek swoj zapach, ale nie jest strasznie mocny czy nie
      przyjemny. Z pewnością to nie wina rasy psa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka