b-5 26.04.07, 02:32 Co sądzicie o teorii dominacji? czy rzeczywiście skuteczna? Czy pies zaczyna lękac się właściciela? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magic_woman Re: teoria dominacji 03.05.07, 00:43 dlaczego lękać? jak dla mnie "teoria dominacji" jest nierozerwalna z "teorią hierarchii" :) dominacja nie musi być czymś negatywnym - tutaj nie chodzi o to żeby lejąc psa wymuszać u niego posłuszeństwo, to prowadzi do agresji wywołanej strachem :| jeśli interesuje cię ten temat poszperaj o czyms w temacie wilków, wilki to stado, człowiek i pies to też stado gdzie naturalnie wykształca się hierarchia...i tutaj wiele zależy.... aaa i fajna książka "lekko" traktująca - "zapomniany język psów" polecam Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: teoria dominacji 03.05.07, 01:17 teoria dominacji i hierarchii na pewno ma racje bytu ale relacje pies- czlowiek nie sa dokladnie takie same jak pies-pies wiec nie nalezy brac tego za doslownie. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
bullowy Re: teoria dominacji 03.05.07, 01:32 Dokładnie tak,zagadzam się z Venus 22 :) Teoria dominacji zakłada np.,że pies nigdy nie powinien wchodzić pierwszy lub,nie powinien wchodzić do łóżka człowieka.W moim przypadku psy zawsze idą pierwsze bo tak mi jest wygodniej a i do łóżka wskakują :).Ale...to ja decyduję gdzie idę i ze mną moje psy,to ja je karmię i to ja ustalam co wolno a co nie itd Teorie oparte na obserwcji stada wilków mają tyle wspólnego z współczesną relacją człowiek-pies co człowiek jaskiniowy z mamutem.Takie jest moje zdanie.pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
magic_woman Re: teoria dominacji 03.05.07, 06:25 ;) spoko zgadzam się z tobą że wszystkiego "z czasów wilków" nie da się przełożyć na nasze domowe zwierzaki, ale nie posunełabym się do tak stanowczego stwierdzenia, że "Teorie oparte na obserwcji stada wilków mają tyle wspólnego z współczesną relacją człowiek-pies co człowiek jaskiniowy z mamutem" no ale to moje zdanie... to że psiaka puszczam przodem albo pozwalam spać w łóżku zależne jest od wielu czyników -komus kto ma zwierzaka chyba nei trzeba tego tłumaczyć.. ..uogólniać można bez końca tak jak i popadać ze skrajności w skrajność...bla bla bla pozdowery :)) Odpowiedz Link Zgłoś
b-5 Re: teoria dominacji 07.05.07, 10:34 Chodzi mi na przykład o przewracanie psa na grzbiet za nieposłuszeństwo. Mam dużego psa, 50 kilo, i trochę trudno mi to zrobić, poza tym on bardzo się boi. A ja z kolei boję się, czy mnie nie ugryzie ze strachu :( Odpowiedz Link Zgłoś
bullowy Re: teoria dominacji 07.05.07, 10:49 b-5 napisała: > Chodzi mi na przykład o przewracanie psa na grzbiet za nieposłuszeństwo. Mam > dużego psa, 50 kilo, i trochę trudno mi to zrobić, poza tym on bardzo się boi. > A ja z kolei boję się, czy mnie nie ugryzie ze strachu :( daj se spokój z takimi metodami b-5.Weż ciastka,parówki itp, tzn co Twój pies lubi,idż do parku z nim z dala od innych psów poćwiczcie podstawowe komendy.Pamiętaj by być konsekwentna,nie strzęp języka za bardzo,bądż spokojna.jak o coś prosisz psa dopilnuj żeby to zrobił.Psy są łatwe :) pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
bullowy acha i jeszcze... 07.05.07, 10:56 skoncentruj sie na nagradzaniu za wykonanie polecenia a nie na karaniu za nie zrobieniu czegoś.Twój pies nie jest nieposłuszny tylko raczej ciebie nie rozumie.Baw sie z nim i cierpliwie ucz poprzez zabawe różnych komend.pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja Re: teoria dominacji 04.05.07, 20:50 b-5 napisała: > Co sądzicie o teorii dominacji? czy rzeczywiście skuteczna? Czy pies zaczyna > lękac się właściciela? pies nie ma sie lekac wlasciciela, lecz czuc przed nim respekt, co najwyzej. Niemniej moj pies na poczatku wspolnego zamieszkania usilowal mnie dwukrotnie okraczyc, moją mame raz. Innymi slowy usilowal ustawic nas w pozycji podleglej sobie. A wobec psow jest oczywiscie dominantem. Odpowiedz Link Zgłoś
magic_woman Re: teoria dominacji 05.05.07, 07:42 jak dla mnie powyższa sytuacja to już są klimaty stada? co ty na to bullowaty Odpowiedz Link Zgłoś
bullowy Re: teoria dominacji 06.05.07, 02:47 hmm.. okraczyć żaden mój pies mnie nigdy nie chciał.Dziwne są są te wszystkie owczarki :P Odpowiedz Link Zgłoś
magic_woman Re: teoria dominacji 06.05.07, 11:23 bullowy napisał: > hmm.. okraczyć żaden mój pies mnie nigdy nie chciał.Dziwne są są te wszystkie > owczarki :P buhahahhahah B] złamałeś moje uczucia na wskroś... Odpowiedz Link Zgłoś
bullowy Re: teoria dominacji 07.05.07, 01:37 uuuuuuuu ostro,mam nadzieję,że sie po tym pozbierasz :P Odpowiedz Link Zgłoś
magic_woman Re: teoria dominacji 07.05.07, 03:38 bullowy napisał: > uuuuuuuu ostro,mam nadzieję,że sie po tym pozbierasz :P kurcze stary..no nie wiem jedno jest pewne....nie zdołam zasnąć dzisiejszej nocy B] Odpowiedz Link Zgłoś
magic_woman Re: teoria dominacji 07.05.07, 13:50 ..niestety nie ;] ...no może trochę nielegalnie sposobem indiańskim tak trochę przymknąć lewe oko ;P Odpowiedz Link Zgłoś
bullowy Re: teoria dominacji 07.05.07, 15:38 lewe przymknięte ,bo prawe na monitor zerkało pewnie, czy bullowy czegoś kontrowersyjnego nie napisze ? ;)P. Miło tak oddziaływać na ludzi...,mam nazieję, że pozytywnie oczywista ? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
magic_woman Re: teoria dominacji 07.05.07, 20:20 :) everything is under control ;) a dzisiaj w nocy powtórka z rozrywki.... Odpowiedz Link Zgłoś
bullowy Re: teoria dominacji 07.05.07, 22:17 :) uff...to dobrze. Ale bądż ostrożna... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
magic_woman Re: teoria dominacji 08.05.07, 00:24 spoko majonez - dam rade - rade dam :) Odpowiedz Link Zgłoś
bullowy Re: teoria dominacji 08.05.07, 00:34 wiedziałem,to sie da wyczuć ;) pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
magic_woman Re: teoria dominacji 08.05.07, 00:48 ej a co ty tak po nocy znowu siedzisz? Odpowiedz Link Zgłoś