Dodaj do ulubionych

Maine coon

08.08.08, 15:54
Czy ktoś ma kota tej rasy? Strasznie mi się podobają ale ja nie mam
doświadczenia z rasowcami (mam dachowca). Stąd mam pytanie czy o nie
trzeba jakoś szczególnie dbać? Czy są podatne na choroby bardziej
niż potencjalny dachowieć? Jakie mają uspososbienie? itp. Wszelkie
komentarze mile widziane :)
Obserwuj wątek
    • po.prostu.ona Re: Maine coon 08.08.08, 17:08
      Myślę, że najlepiej będzie, jeśli zarejestrujesz się na forum
      hodowców i miłośników MCO :-)
      www.miaukunowo.eu/portal.php
      • trzpiolki Re: Maine coon 15.08.08, 19:57
        moje maine coony sa poprostu super,sa zdrowsze i latwiejsze w chowaniu niz
        dachowce,gdyz moj dachowiec ciagle choruje.maine coony sa bardziej rodzinne i
        uwielbiaja pieszczoty co do pielegnacji futerka nie sa wymagajacy,raz na tydzien
        szczotkowanie sa bardzo podobne to kotow syberyjskich wzgledem zachowania,sa to
        najcudowniejsze rasy polecam syberyjskie kociaki jak i maine coony,nawet dla
        poczatkujacych wlascicieli
        • paulina.galli Re: Maine coon 17.08.08, 22:19
          akurat maine coony - nie sa "zdrowsze" od europejskich
          argument "bo moj dachowiec ciagle choruje" jest smieszny i tyle

Ale do rzeczy - maine coony sa raczej spokojne, zrownowazone.
          niektórzy uwazaja ze maja najbardziej "spsiały " charakter wsrod kotów.
          Spokojnie nadaja sie dla nawet niedoświadczonych ludzi.
          Ale! Bardzo ważne jest odpowiednie zywienie ! One sa bardzo duże - szybko rosną
          i każdy zywieniowy bład moze miec bardzo niefajne konsekwencje. (duzo wieksze
          niż w przypadku innych ras).
          Ale sa specjalne karmy dla maine coonow - wiec można sobie spokojnie z tym
          poradzic .
          Dwa - ze wzgledu na swoj troszke "psi" charakter duzo gorzej niz inne koty
          znosza samotność (jesli sa jedynakami) - lubia przevbywac w tow. czlowieka i
          jesli pracujesz długo i kot bedzie sam w domu - zastanow sie nad dwoma kotami
          (drugi spokojnie moze byc "nierasowy) lub pomysl o innej rasie kotów :)
          Sa to jedne z nielicznych kotow ktore lubia wspolpracowac z czlowiekiem i
          wzglednie łatwo mozna je nauczyc pewnych zabaw - typu aport czy nawet "frissbee"
          (jest jedna hodowla w W-wie ktorej wlasciciela wlasnie specjalizuja sie w
          hodowli kotów lubiacych szkolenie :))- niestety nei wiem jakie maja osiagniecia. :)

Ze względu na swoje rozmiary moga (choc oczywiście - nie muszą:)) częściej
          chorowac na zwyrodnienia stawów, oraz miec problemy z ukladem oddechowym i sercowym.
    • salma75 Re: Maine coon 08.08.08, 17:31
      Faktycznie polecam Miaukunowo - kopalnia wiadomości o MCO.
      Mam Maine Coona. Fantastyczne koty! Ogromne, łagodne, gadatliwe. Cudne!
      Pielęgnacja nie jest kłopotliwa. Ogranicza się do szczotkowania kota, czasami
      pudrowania ogona, który u kotów niewykastrowanych lubi się przetłuszczać. Warto
      też przyzwyczaić kota do mycia mu ząbków. Poza tym tak jak innych kotów - od
      czasu do czasu przycięcie pazurków. Kąpiele nie są konieczne. Ewentualnie przed
      wystawą, a i tego nie każdy kot potrzebuje ;).
      Jestem chora na kolejnego Maine Coon'a, ale to niestety nie tak prędko.
      Zauroczyła mnie ta rasa :).

Zajrzyj do nas do Miaukunowa.
      No i pamiętaj żeby kupić kota z rodowodem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka