Dodaj do ulubionych

ZNALZAŁAM PAPUGĘ-POTRZEBNA POMOC

26.06.12, 17:59
Witam
Przed moim domem znalazłam papugę falistą. Przygarnęłam zmęczoną ptaszynę, napisałam wiadomości do pobliskich sklepów i ...cisza. Więc postanowiłam,ze ptaszyna zostanie z nami.Jednak pojęcia o papugach większego nie mam. Na razie siedzi w klatce po chomiku(tylko taką posiadam)
I w związku z tym mam kilka pytań
1/ Czy taka klatka będzie dla niej odpowiednia
allegro.pl/super-klatka-dla-ptakow-lusi-ocynk-24h-i2445247480.html
2/Ile papugi powinny jeść(objętościowo), bo wg mnie je bardzo dużo?? Ach i ile razy dziennie?Moze należy im ograniczać jedzenie bo pochłaniają wszystko???
3/Co jeszcze mogą one jeść? Dawałam starowaną marchewkę,ale nie chce jej jeść, tak samo z jabłkiem.
4/ Czy trzeba ja kąpać?? Jeśli tak to jak to robić??
5/ Czy daję sie im jakieś witaminy??? Moze do wody??
6/Jak często wypuszczać ja z klatki(pewnie najczęściej jak sie da),ale czy raz dziennie wystarczy???
Na początku gdy otwierałam jej klatkę to w ogóle z niej nie chciała wyjść, teraz już się oswoiła i chętnie wychodzi z niej i lata.

Ach jeszcze sprawa ćwierkania. Czasem tak sobie cichutko śpiewa, tak jakby "gadała" a czasem sie "drze" i wtedy nie wiem- moze jest głodna jest??? Czy moze jest to normalne,ze papugi tak robią???

Poproszę o info??
Obserwuj wątek
    • nuszka.2 Re: ZNALZAŁAM PAPUGĘ-POTRZEBNA POMOC 26.06.12, 18:01
      3/ co może jeść oprócz pokarmu dla papugsmile
    • marci-n12 Re: ZNALZAŁAM PAPUGĘ-POTRZEBNA POMOC 01.07.12, 17:00
      Witam
      jesli mozna wiedziec to jakie upierzenie ma ta papuga ?
      i jezeli mozna wiedziec to jakie to jest miasto ?
      • palczak.madagaskarski Re: ZNALZAŁAM PAPUGĘ-POTRZEBNA POMOC 01.07.12, 23:23
        W takim wypadku to chyba osoba, która zgubiła papugę, powinna powiedzieć, jak ptak wygląda i w jakiej miejscowości zaginął. Jeśli opis będzie się zgadzał z wyglądem papugi i miejscem jej znalezienia, będzie to dowód, że ptak rzeczywiście należy do osoby podającej się za właściciela.
        Myślę, że właściwie byłoby wysłać maila do nuszki.2, z podaniem tych danych, i jeśli będą się zgadzały, to będzie się mogła skontaktować z właścicielem. Nuszka2, nie podawaj szczegółów znalezienia na forum.
        Mail "gazetowy" do danego użytkownika forum to po prostu [nick na forum]@gazeta.pl Na przykład mail do mnie to palczak.madagaskarski@gazeta.pl

Jeśli chodzi o opiekę nad papugą, to poszukaj forów albo stron poświęconym papużkom falistym - tutaj wszyscy są bardziej nastawieni na dzikie ptaki.
        • ikaa975 Re: ZNALZAŁAM PAPUGĘ-POTRZEBNA POMOC 02.07.12, 21:54
          palczak.madagaskarski:
          Wiem w jakiej miejscowości mi zaginęła, ale nie wiem, w jakiej ją znaleziono, więc jeżeli tego nie wiem, to nie mogę stwierdzić czy jest możliwość, że jest to moja papużka, czy kogoś innego.

• ikaa975 Re: ZNALZAŁAM PAPUGĘ-POTRZEBNA POMOC 01.07.12, 17:00
      przepraszam za pytania, ale mnie zaginęła właśnie taka papuga dzień wcześniej..
      Mogłabym się może dowiedzieć jaki ma kolor upierzenia?
      W jakiej miejscowości ją znaleziono?
    • gonia28b Re: ZNALZAŁAM PAPUGĘ-POTRZEBNA POMOC 22.09.12, 22:26
      Witam.
      Piszę ponieważ około dwóch miesięcy temu stanęłam w podobnej sytuacji - mianowicie przygarnęłam papugę, która komuś zginęła. Wiadomo, chwila nieuwagi, może komuś się "zgubiła", wyleciała przez otwarte okno...

Prze pierwsze kilka dni jak w transie walczyłam z wujkiem Google wink
      to moje podstawowe źródło informacji:
      www.papugi.webserwer.pl/forum/forum/
      Warto poczytać.

Trafiła się nam rozella białolica - śliczna papużka, o wszystkich kolorach tęczy... smile
      Klatkę dla niej kupiliśmy również na all, taką:
      allegro.pl/klatka-ptakow-papugi-falistej-nimfy-wys65-promocja-i2605768305.html
      Rozella wielkościowo podobna jest do nimfy, dlatego się zdecydowałam na taką własnie klatkę.
      Ale generalnie - wyczytałam gdzieś - klatka idealna dla papugi po prostu nie istnieje. Choćby nie wiadomo co, jeśli mamy zamiar trzymać papugę w klatce, nie istnieje żadna wystarczająco duża klatka żeby zapewnić ptakowi swobodę.
      Ja kupiłam taką jak wyżej. Spód wkładam jej ręcznikiem papierowym, codziennie wymieniam, a ze dwa razy w tygodniu odpinam cały dół i myję.
      Do jedzenia ma karmę podstawową z firmy "Natura" dla papug średnich i na opakowaniu jest nawet zamalowana rozella i nimfa smile Papużka falista jest mniejsza, więc dla niej jest troszkę inna karma, dostępna praktycznie w każdym większym markecie. Smakowite są dla papug kolby, ale przyznać trzeba, że papugi to tak jak my ludzie, mają swoje gusta i guściki wink
      Poza tym bardzo ważne jest, żeby ptak jadł też inne rzeczy, nie tylko ziarna. Moja dostaje marchewkę, nie startą, ale całą obraną w kawałku, mocuję jej jakoś za pomocą wykałaczek na wysokości żerdzi, przy okazji ściera dziób. Jabłka też coś nie za bardzo chce jeść, ale porcja witamin: natka pietruszki, albo liść sałaty... smile
      Ważne jeszcze:
      - wapno - specjalna kostka dla ptaków, można zakupić w sklepie zoologicznym. Wapnoj est ważne dla porostu piór.
      - miseczka z wodą - oprócz tej do picia, taka większa miseczka z wodą, nasza papużka jeśli ma ochotę, czasem bierze sobie taką właśnie kąpiel - sama się kąpie.
      - nakładki na żerdzie do ścierania pazurków - do kupienia w sklepie zoologicznym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka