miostatyna 01.05.16, 20:05 przed chwilą p(rze)rzyleciały , 3 osobniki Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agnieszka.hodara Re: jerzyki 2016 30.05.16, 17:52 Witam, mam sprawę dotyczącą właśnie tych ptaków (jerzyki).Mieszkam w domku jednorodzinnym z balkonem na wysokości ok. 5-6 m.Bardzo chciałabym zaprosić jerzyki do swojego domu.Dużo czytałam na temat tych ptaszków, a w szczególności zwróciłam uwagę na ich lęgi. Zdecydowałam się na zawieszenie budki lub paru budek,ale nie wiem czy przylecą. Są u mnie na pewno w okolicy, ponieważ widzę ich jak latają ponad moim domem i ślicznie się odzywają. Proszę was napiszcie mi czy mam zawiesić budkę.Czekam na odpowiedzi Odpowiedz Link
palczak.madagaskarski Re: jerzyki 2016 31.05.16, 00:30 Pewnie że wieszaj W tym roku małe szanse, że jakiś jerzyk w niej zamieszka, bo teraz już mają gniazda pozakładane. Ale jerzyki podobno rzadko zajmują budkę w pierwszym roku. Jak wylecą tegoroczne młode, to sobie Twoją budkę będą mogły obejrzeć, i może jakiejś parze się spodoba na rok przyszły W razie jeśli nie - poczekaj, mogą zająć na trzeci rok. Odpowiedz Link
agnieszka.hodara Re: jerzyki 2016 31.05.16, 07:01 Dzięki za odpowiedź i już niedługo wieszam budki ? Odpowiedz Link
agnieszka.hodara Re: jerzyki 2016 02.06.16, 19:38 Tylko wiesz zapomniałam wspomnieć, że ja jerzyki widzę czasami jak latają bardzo wysoko nad domem , a nie na codzień i nie wiem czy to wystarczy , aby zasiedliły budkę. Odpowiedz Link
cavy Re: jerzyki 2016 08.08.16, 20:32 W Krakowie ostatni raz widziaem jerzyki 04.08. W ostatnich dniach tylko wieczorami. Teraz już ich nie widzę, pewnie odleciały. Odpowiedz Link