miostatyna 30.03.07, 11:42 tydzień temu, w Szczecinie koleżanka zaobserwowała ( jak się jej wydaje ) wilgę. Z opisu wyglądu i po przesłuchaniu nagrania głosu stwierdziła, że to napewno wilga. Czy to możliwe,żeby juz przyleciały? pozdr. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mirek113 Re: wilga? 30.03.07, 14:12 W książce "Awifauna Polski" (2003) jest podana pojedyncza, najwcześniejsza obserwacja z 3 kwietnia. Normalny przylot tego gatunku następuje jednak dopiero w trzeciej dekadzie tego miesiąca. Obserwacja wcześniejsza jest oczywiście możliwa. Jeżeli obserwator umie odróżniać gatunki i twierdzi ze to wilga to widoczne tak było. na marginesie: Obecnie przy obserwacjach coraz większą rolę ma ich dokumentowanie (foto, nagrania, itd.) ale dalej podstawą jest wiedza i bardzo duża doza samokrytycyzmu u obserwatora. Odpowiedz Link
cereusfoto Re: wilga? 30.03.07, 16:40 Tak - mój kolega - totalny laik ornitologiczny - zarzekał się kiedyś, że widział i słyszał kraski. Jak się potem okazało były to ... sójki. Odpowiedz Link
niwela.zj Re: wilga? 30.03.07, 20:38 Tak, mogła przypadkiem zaplątać się do Szczecina gdzieś z zachodniej Europy. Jeśli są już liście na drzewach to już może przebywać /larwy owadów/. U mnie /Lublin/ może pokazać się ok. połowy maja. Na osiedlu gniazduje chyba już dwa lata, odchowuje młode. Jak się pokaże to dam info. Pozdr. Odpowiedz Link
uwazna Re: wilga? 31.03.07, 11:08 To prawda. Szpaki bardzo często naśladują głos wilgi. Tak wczesny przylot tych ptaków jest bardzo mało prawdopodobny. Odpowiedz Link
cereusfoto Re: wilga? 31.03.07, 19:45 Potwiedzam, lecz sama napisała, że WIDZIAŁA i słyszała, a wilga do szpaka nie jest podobna i trudno ją pomylić z innym ptakiem. Odpowiedz Link
miostatyna Re: wilga? 01.04.07, 14:48 Sam zajmuję się ornitologią od ponad 30 lat i wiem jak podejść do laika i jego "widziałem kosa " a to był szpak.Koleżanka w opisie ptaka W LOCIE powiedziała,że widziała dużego ptaka czarnożółtego, czarne miał skrzydła a żółty tułów i lecąc skrzeczał, więc puściłem koleżance płytę z głosem wilgi ,po którym potwierdziła mi ten skrzek (głos w locie był głosem nawoływania a nie śpiewem godowym ).Cereusfoto skłaniam się ku Twojemu stwierdzeniu. Rozmawiałem z dyr. PN Ujście Warty i potwierdził On ,że w tym sezonie ptaki i wogle natura dziiiiwnie się zachowuje.Żurawie które widziałem 23 stycznia nie wiadomo czy były już przylotnymi czy jeszcze nie odleciały. Podobnie ze skowronkami. Pozdr wiosennie Mirek Odpowiedz Link
jussicolubimaliny Re: wilga? 07.05.07, 15:17 wilga jest bardzo charakterystyczna. z tego co wnioskuje, to byl to samiec, wiec to juz w ogole. niech kolezanka teraz zajmie sie obsewacja, moze to, co zobaczy pozwoli jej potwierdzic wczesniejsze przypuszczenia, bo wilgi raczej juz przylecialy Odpowiedz Link
niwela.zj Re: wilga? 11.05.07, 19:03 > bo wilgi raczej > juz przylecialy Dzisiaj po raz pierwszy w tym roku słyszałem, a później widziałem wilgę. Gniazduje u mnie na osiedlu od ok.2-3 lat./Lublin/ Pozdr. Odpowiedz Link
miostatyna Re: wilga? 13.05.07, 13:34 Mogę przekazać.że w Szczecinie wilgi już przyleciały. 11.05.2007 słyszałem i widziałem, pozdrawiam M. Odpowiedz Link