23.05.07, 14:11
hej miałam na ogrodzie gniazdo sikorek niestety moje koty pożarły
rodziców , więc wzięłam małe ( były jeszcze całkiem różowe i ślepe )
teraz ptaszki są już prawie dorosłe ale ja nie wiem co mam z nimi
zrobić bo jesli je wypuszcze u mnie na ogrodzie to moje koty znów się
nimi zajmą , a jeżeli wypuszcze je w całkiem obcym miejscu to boje sie
że nie przeżyją , jeśli ktoś ma jakiś pomysł to prosze o rade
Obserwuj wątek
    • krzysiek133 Re: ptaki 23.05.07, 20:08
      no to po ptakach... jak mawiaja starzy ornitolodzy. Już ich nie uratujesz - niestety
      • lurban Re: ptaki 24.05.07, 00:23
        Typowy przypadek: znalazlam/em ptaszki, uratowalam/em im życie, karmilam/em,
        podrosly i teraz nie mam co z nimi zrobić. W domu się nie da trzymać, wypuścić
        też nie bo zginą z glodu lub od drapieżników, a przecież nie po to je
        ratowalam/em.
        Tyle tylko, że te dylematy trzeba bylo rozstrzygnąć na początku. Teraz trzeba
        brać odpowiedzialność.
        Obserwuję to forum i widzę, że calkiem sporo osób ekscytuje się tego typu
        przygodami - odchowują znalezione pisklęta, ba, nawet inkubują jajka znalezione
        przez psa, nie wiedzac nawet co je znioslo. O ile robią to ludzie
        odpowiedzialni, którzy zawczasu myślą o przyszlości "ratowanych" ptaków - to
        bardzo dobrze, ale jeżeli jest to tylko zabawa z przyrodą, to wydaje mi się, że
        odbywa się ona kosztem przyrody - a uratowany ptaszek staje się zabawką.
        Przyroda już taka jest - surowa, nie wybaczająca slabości i pomylek. Sukces
        lęgowy większości gatunków to marne kilkadziesiąt procent. Z tych co wychodzą z
        gniazd - kilkadziesiąt procent nie przeżywa pierwszego roku. Zostawmy przyrodę
        przyrodzie. Nie bawmy się z nią.
        To jest oczywiście moje zdanie. Nie każdy musi się z nim zgadzać, ale forum
        jest po to, aby dyskutować.
        • miostatyna Re: ptaki 24.05.07, 10:07
          Staram się nie zabierać głosu w dyskusjach na różnych forumach , ale teraz
          robie wyjątek z dwóch powodów. 1.Całkowicie zgadzam się z tym co napisałeś
          lurban.W sam raz jak trzeba czyli argumenty, a 2.To drażni mnie fotografowanie
          ptaków przy gnieździe w czasie lęgów, umieszczanie tych fotek na FF a w
          sytuacji , gdy zostanie zwrócona uwaga,że to nie zgodne z etyką fotografa
          przyrodnika to się wszyscy burzą! No, tak wyróżnia się grupę etycznych
          fotografów przyrodników i nie etycznych fotografów przyrody. Mała gra słów a
          tak wiele mówi. Pzdr. M.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka