zoltra 25.04.08, 08:30 Witam, w moim ogródku zadomowiły się malutkie szare ptaszki z białymi brzuszkami czy ktoś może podpowiedzieć jak się nazywają? Kliniczna równowaga ... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nuova Re: Co to za ptaszek? 25.04.08, 10:43 A jakiej są wielkości? Gdzie mieszkasz? To by były przydatne info, a nic nie podałaś. Odpowiedz Link
miostatyna Re: Co to za ptaszek? 25.04.08, 11:38 jeżeli główka w kolorze wpadającym w niebieskawy odcień to piegża, ale do "białego brzuszka" pasuje równie dobrze raniuszek , ale on ma bardzo długi ogon, no i nie jest aż tak szary. Podaj więcej szczegółów, w miarę możliwości.Pozdr M. Odpowiedz Link
zoltra Re: Co to za ptaszek? 26.04.08, 09:56 Dzięki za podpowiedź sprawdziłam oba ptaszki i oboje z mężem doszliśmy do wniosku że do naszego ogródka zagląda i piegża i ranniuszek. Mieszkam na południu polski okolice Tarnowa. Tak mi się u Was spodobało że będę częściej zaglądać, pozdrawiam Odpowiedz Link
miostatyna Re: Co to za ptaszek? 26.04.08, 10:47 Miło w związku z tym radzę sprawę badać dalej. Pozdrawia M. Odpowiedz Link
wk1957 Re: Co to za ptaszek? 30.04.08, 11:57 Raniuszek?-mało prawdopodobne, piegża-może?.Zbyt mało danych.W.K. Odpowiedz Link
zoltra Re: Co to za ptaszek? 30.04.08, 14:15 Gdyby nie były takie ruchliwe a ja bym chodziła z aparatem ale i tak może uda mi się i pstryknę jakieś zdjęcie to sami najlepiej ocenicie.Pozdrawiam Odpowiedz Link
wk1957 Re: Co to za ptaszek? 01.05.08, 16:02 Stawiam na sikorę modrą.Tak wiem, że brzuch ma bardziej żółty, ale jednak, proszę spojrzeć w atlasie. Miłych obserwacji ptaków. W.K. Odpowiedz Link
wk1957 Re: Co to za ptaszek? 02.05.08, 21:57 Droga Zoltro. Jedna z zasad medycyny mówi: Daj pierwszeństwo przypadkom prostym nad złożonymi. I tutaj, gdy podałaś tak mało danych, można jedynie ocenić prawdopodobieństwo wystąpienia takich, czy innych gatunków. Ale, skoro nie jesteś zupełną laiczką, przepraszam i odszczekuję poprzedni post. Twój wielbiciel: W.K. Odpowiedz Link
miostatyna Re: Co to za ptaszek? 03.05.08, 18:32 o tej porze i w ogródkach buszują głównie piegże, mogą też sikory , no ale te są do odróżnienia ( bardziej barwne).Warto zwracać uwagę na szczegóły w zachowaniu, nie tylko w wyglądzie .Czy np samczyk śpiewa na szczycie drzewa czy w krzewach, czy szczebioce podczas przeskakiwania w głębi krzewu z gałązki na gałąź( piegża).Jaki jest tzw dystans ucieczki czyli na jaką odległość da się podejść.Podczas żerowania piegża szczebioce dośc głośno i daje się podeść nawet na metr, półtora. Czy jest aktywna cały dzień? mam na myśli śpiew, czy pod wieczór , albo wcześnie rano o świcie? wieeele jest sposobów określenia gatunku,poza wyglądem, ale to nie znaczy ,żeby się od razu zniechęcać. To chyba jest w tym hobby ważne )pozdrawiam M. Odpowiedz Link
wk1957 Re: Co to za ptaszek? 04.05.08, 23:55 Miostatyna dała nam piękny wykład, {pewnie zawodowa ornitolożka, z taką to bym na księżyc poleciał ptaki liczyć}-dziękujemy. W nawiasach{-} głośno myślę-nie czytać. Odpowiedz Link