Dodaj do ulubionych

Co to za ptaszek?

25.04.08, 08:30
Witam, w moim ogródku zadomowiły się malutkie szare ptaszki z białymi
brzuszkami czy ktoś może podpowiedzieć jak się nazywają?

Kliniczna równowaga ...
Obserwuj wątek
    • nuova Re: Co to za ptaszek? 25.04.08, 10:43
      A jakiej są wielkości?
      Gdzie mieszkasz?

To by były przydatne info, a nic nie podałaś.
    • miostatyna Re: Co to za ptaszek? 25.04.08, 11:38
      jeżeli główka w kolorze wpadającym w niebieskawy odcień to piegża,
      ale do "białego brzuszka" pasuje równie dobrze raniuszek , ale on ma
      bardzo długi ogon, no i nie jest aż tak szary. Podaj więcej
      szczegółów, w miarę możliwości.Pozdr M.
      • zoltra Re: Co to za ptaszek? 26.04.08, 09:56
        Dzięki za podpowiedź sprawdziłam oba ptaszki i oboje z mężem doszliśmy do wniosku że do naszego ogródka zagląda i piegża i ranniuszek. Mieszkam na południu polski okolice Tarnowa.
        Tak mi się u Was spodobało że będę częściej zaglądać, pozdrawiamsmile
        • miostatyna Re: Co to za ptaszek? 26.04.08, 10:47
          Miło smile w związku z tym radzę sprawę badać dalej. Pozdrawia M.
          • wk1957 Re: Co to za ptaszek? 30.04.08, 11:57
            Raniuszek?-mało prawdopodobne, piegża-może?.Zbyt mało danych.W.K.
            • zoltra Re: Co to za ptaszek? 30.04.08, 14:15
              Gdyby nie były takie ruchliwe a ja bym chodziła z aparatem sad ale i tak może uda mi się i pstryknę jakieś zdjęcie to sami najlepiej ocenicie.Pozdrawiam
              • wk1957 Re: Co to za ptaszek? 01.05.08, 16:02
                Stawiam na sikorę modrą.Tak wiem, że brzuch ma bardziej żółty, ale jednak, proszę spojrzeć w atlasie. Miłych obserwacji ptaków. W.K.
                • zoltra Re: Co to za ptaszek? 02.05.08, 08:10
                  No nie żartuj wiem jak wygląda sikorka.
                  • wk1957 Re: Co to za ptaszek? 02.05.08, 21:57
                    Droga Zoltro. Jedna z zasad medycyny mówi: Daj pierwszeństwo przypadkom prostym nad złożonymi. I tutaj, gdy podałaś tak mało danych, można jedynie ocenić prawdopodobieństwo wystąpienia takich, czy innych gatunków. Ale, skoro nie jesteś zupełną laiczką, przepraszam i odszczekuję poprzedni post. Twój wielbiciel: W.K.
                    • zoltra Re: Co to za ptaszek? 03.05.08, 10:18
                      Przeprosiny przyjmuje smile)Pozdrawiam
                      • miostatyna Re: Co to za ptaszek? 03.05.08, 18:32
                        o tej porze i w ogródkach buszują głównie piegże, mogą też sikory ,
                        no ale te są do odróżnienia ( bardziej barwne).Warto zwracać uwagę
                        na szczegóły w zachowaniu, nie tylko w wyglądzie .Czy np samczyk
                        śpiewa na szczycie drzewa czy w krzewach, czy szczebioce podczas
                        przeskakiwania w głębi krzewu z gałązki na gałąź( piegża).Jaki jest
                        tzw dystans ucieczki czyli na jaką odległość da się podejść.Podczas
                        żerowania piegża szczebioce dośc głośno i daje się podeść nawet na
                        metr, półtora. Czy jest aktywna cały dzień? mam na myśli śpiew, czy
                        pod wieczór , albo wcześnie rano o świcie? wieeele jest sposobów
                        określenia gatunku,poza wyglądem, ale to nie znaczy ,żeby się od
                        razu zniechęcać. To chyba jest w tym hobby ważne wink)pozdrawiam M.
                        • wk1957 Re: Co to za ptaszek? 04.05.08, 23:55
                          Miostatyna dała nam piękny wykład, {pewnie zawodowa ornitolożka, z taką to bym na księżyc poleciał ptaki liczyć}-dziękujemy.
                          W nawiasach{-} głośno myślę-nie czytać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka