szczekuszka 27.01.04, 20:24 O tym imieniu uslyszalam, raczej przeczytalam w ksiazce B. Prusa "Emancypantki". Glowna bohaterka ma na imie Madzia. Co do Eufemii, to w skrocie, mowili na nia Femcia. Co sadzicie o tym imieniu?! Mnie sie troche podoba, ale nie jest za trudne do wymowienia dla malych dzieci, jak sadzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziarek_edziecko Re: Eufemia 27.01.04, 20:32 Witaj. Mi nie podoba się to imię w ogóle, ale to tylko moja opinia. Pa Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
alex113 Re: Eufemia 27.01.04, 20:33 szczekuszka napisała: > O tym imieniu uslyszalam, raczej przeczytalam w ksiazce B. > Prusa "Emancypantki". Glowna bohaterka ma na imie Madzia. > Co do Eufemii, to w skrocie, mowili na nia Femcia. > Co sadzicie o tym imieniu?! > Mnie sie troche podoba, ale nie jest za trudne do wymowienia dla malych > dzieci, jak sadzicie? Brzmi bardzo ladnie. Niestety w jezyku polskim jest zbyt bliskie slowa emfemizm i musisz sprawdzic dokladnie jego znaczenie i czy ci sie w tym skojazeniu podoba. Spotkalam sie kieldys z imieniem Eulalia (troche podobne) Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Eufemia 28.01.04, 11:29 Czesc ! Eufemia -nie nie moj gust.Slyszalam juz imie FENNA troche podobne i ma cos w sobie. Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: Eufemia 28.01.04, 14:01 Naleze do rodziny "smiesznych" imion. Eufemia Alicja - to moja Babcia, ma 86 lat. Mowimy na nia Babcia Ufcia. Mojej Babuni siostra to Prakseda - ciocia Senia ma juz 83 lata. Mojej Babuni brat ma na imie Konrad - lat 79. To sa wszystko bardzo stare imiona i byloby fajnie, gdyby na nowo "odzyly" Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Eufemia 28.01.04, 14:22 Fajne masz imiona w rodzinie! Ja zadnej Eufemii nie znam a imie tez mi do gustu nie przypadlo. A. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Eufemia 28.01.04, 15:43 maja92 napisała: > Naleze do rodziny "smiesznych" imion. > Eufemia Alicja - to moja Babcia, ma 86 lat. Mowimy na nia Babcia Ufcia. > Mojej Babuni siostra to Prakseda - ciocia Senia ma juz 83 lata. > Mojej Babuni brat ma na imie Konrad - lat 79. > > To sa wszystko bardzo stare imiona i byloby fajnie, gdyby na nowo "odzyly No Konrad odzyl jak najbardziej. A co do Eufemii. To w latach 80. tylko piec dziewczynek otrzymalo to imie. Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: Eufemia 28.01.04, 16:16 Moja kuzynka nazwala swojego synka Konrad, bo to imie familijne i pierwszy chlopiec w pokoleniu je dostaje. Fajnie, ze staje sie ono popularniejsze, bo jest ladne. Moze na inne tez przyjdzie czas. To tak jak ja trzydziesci pare lat temu nameczylam sie w szkole, ze mam na imie Maja, a nie Maria. A teraz Maja to najbardziej popularne imie w przedszkolach i nikt sie jemu nie dziwi Odpowiedz Link Zgłoś
agatka88 Re: Eufemia 31.01.04, 21:25 mam koleżanke o imieniu Eufemia uważam je za ładne może dlatego że lubię jego właścicielke dziewczyna ma już 25lat nigdy nie miała nieprzyjemności z powodu tego imienia przeciwnie zazwyczaj się podoba a nazywamy ją zdrobniale Femi Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Eufemia 31.01.04, 22:02 Chyba u Wojtyszki w książkach o Brombie była wrona Eufemia. Lubie imiona budzace skojarzenia literackie, ale nie takie (tzn. wole imiona kojarzące mi się z ludźmi ). Była tam też Malwinka Zegarynka, która miała oczy na czułkach. Przez to nie mogłam przebrnąc przez lekturę obowiązkową "Malwina czyli domyślność serca" - cały czas wyobrażałam sobie boahterke (piekna i pełną cnót wszelakich) z tymi oczami na czułkach... Niestety, wyżej wymieniona ksiązka do końca zycia obrzydziła mi imie Malwina, tudziez Ludomir, jak nazywał się jej ukochany. Odpowiedz Link Zgłoś