25.12.09, 22:19
Zauważyłam, że wiele z was, dziewczyny, wybrało to imię w naszej
zabawie z dzisiaj. Jakie proponujecie zdrobnienia?
Obserwuj wątek
    • olianka Re: Eugenia 25.12.09, 22:22
      Jeśli będę mieć kiedyś córkę Eugenię (jak już przyjdzie co do czego, to będzie
      ona bardzo poważnie rozważana), to będzie ona Gigą. Zdrobnienie Gienia również
      mi się bardzo podoba, ale dla Eugenii nastoletniej wolałabym właśnie Gigę.
      • kwiecienka1 Re: Eugenia 25.12.09, 22:29
        poki co Eugenia kojarzy mi sie ze swojska Ženia smile

wspomniana wczesniej Giga bardzo mi sie podoba, ale nie wiem czy sama
        bym na to wpadla... ja chyba naleze do tych, ktorzy zdrobnienia
        wymyslaja "w praniu" (o ile wogole) smile

pozdrawiam
        Kwiecienka o Zdrobnieniach
    • Gość: dalenia Re: Eugenia IP: 213.25.120.* 25.12.09, 22:29
      A ja ciągle nie mogę się do tego imienia przekonać sad Jak imiona retro
      uwielbiam, wszystkie Krystyny, Ireny ... - jestem jak najbardziej na "tak". Ale
      tej biednej Eugenii przełknąć nie mogę.
    • liliowewzgorze Re: Eugenia 26.12.09, 02:08
      Gienia , Gienka brrr xD
    • aneladgam Re: Eugenia 26.12.09, 10:30
      ach, od czasu kiedy przeczytałam Monte Christa, uwielbiam Eugenię. trzysylabowe
      imiona są dla mnie wygodne nawet bez zdrabniania (do Dominika też najczęściej
      mówię pełną formą)
      ale i Genia podoba mi się
    • anettia28 Re: Eugenia 26.12.09, 10:58
      Moja córka Eugenia, byłaby dla mnie Genią i Gusią
      • justii23 Re: Eugenia 26.12.09, 11:52
        mam dwie ciocie jedna Eugenia a druga Genowefa i obie cale życie były i chyba
        już zostaną Gieniemi ( i to nawet do tego stopnia,że dla młodszego pokolenia
        Gienia to imię jednej i drugiej cioci, i bardzo się dziwią gdy dowiadują się
        później że jest inaczej smile )

mnie się osobiście nie podoba, kojarzy mi się tylko właśnie z moja ciocią, co
        prawda przemiła osoba ale starszą, może gdybym znała kogoś młodszego z tym
        imieniem byłoby inaczej, byłabym bardziej osłuchana, a tak jestem dla tego
        imienia na nie
    • froobek Re: Eugenia 06.04.10, 23:14
      Esia, Eśka.

Czy to imię jest bardzo obciachowe?
      Może chciałabym kiedyś dla córki...
    • Gość: cyganula Re: Eugenia IP: 91.200.94.* 06.04.10, 23:28
      Moja sąsiadka Eugenia "funkcjonowała" jako Gina, Ginka
      • pluskotka Re: Eugenia 19.10.10, 08:40
        Ostatnio oglądałam Annę Marię Wesołowską i akurat trafiłam na Eugenię. Dziewczyna miała 18 lat i kazała na siebie mówić Klaudia. smile A mama mówiła o niej Gienia.
        • ilka114 Re: Eugenia 19.10.10, 14:38
          pluskotka napisała:

> Ostatnio oglądałam Annę Marię Wesołowską i akurat trafiłam na Eugenię. Dziewczy
          > na miała 18 lat i kazała na siebie mówić Klaudia. smile A mama mówiła o niej Gieni
          > a.

O matko, właśnie chciałam to napisać tongue_out
        • olianka Re: Eugenia 19.10.10, 16:31
          Ale właściwie co wynika z tego, że w SERIALU postać nie lubi swojego imienia?
          • pluskotka Re: Eugenia 19.10.10, 18:34
            Wydaje mi się, że realne imienniczki tej postaci też nie byłyby zachwycone. Ja sama uwielbiałabym każde moje imię, ale za innych nie odpowiadam.
            A to, że o tym napisałam oznacza, że mi się to po prostu przypomniało w związku z imieniem. smile
            • an_o Re: Eugenia 20.10.10, 06:46
              Tu, gdzie mieszkam Eugenie sie czyta przez 'h' zamiast 'g' i jakos inaczej mi brzmi. Natomiast zdrobnienie Gienia jest okropne.
              • annajustyna Re: Eugenia 10.01.11, 17:13
                Gienia to zapis bledny - powinno byc Genia... W Niemczech Eugenie wymawia sie niestety Ojgenia sad.
    • quasi.modo Re: Eugenia 21.10.10, 20:44
      Gienia, Gienka, Genia, Gienusia, Gieniusia

Od momentu obejrzenia "Jasminum" mam fazę na Eugenię choć kiedyś to imię wydawało mi się kompletnie nie do zaakceptowania. Ale jak zobaczyłam tę dziewczynkę z warkoczykami zwiniętymi w różki, przedstawiającą się jako Eugenia, wszystkie uprzedzenia powędrowały w zapomnienie. Nadałabym bez mrugnięcia okiem, ale raczej nie mam co liczyć na akceptację ze strony męża.
    • dalenia Podnoszę 10.01.11, 16:05
      I komunikuję, że od tego grudnia 2009 zdążyłam polubić Eugenię! smile Gienia odpada, ale Genia, Gisia, Euginka, Eginka, Egi, Eugia - jak najbardziej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.