Dodaj do ulubionych

Emilia czy Kaja?

IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 10.02.10, 18:49
Ktore z tych imiona bardziej Wam sie podoba? Zawsze lubilam imie Emilia ale od
jakiegos czasu mysle o imieniu Kaja..
Obserwuj wątek
    • olianka Re: Emilia czy Kaja? 10.02.10, 19:05
      Wolę Emilię.
      • dalenia Re: Emilia czy Kaja? 10.02.10, 19:12
        Ja także smile
        • aneladgam Re: Emilia czy Kaja? 10.02.10, 19:20
          i ja też
          • Gość: ja Re: Emilia czy Kaja? IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 10.02.10, 19:40
            A sa jakies konkretne przyczyny dlaczego Kaja Wam sie nie podoba? Czy to jest
            imie pokroju Oliwia,Wiktoria czy Venessa, Dzesika? A moze jakies inne powody?
            • aneladgam Re: Emilia czy Kaja? 10.02.10, 19:47
              odpowiem za siebie - nie napisałam, że Kaja mi się nie podoba. napisałam, że
              Emilia podoba mi się bardziej. konkretnie dlatego, że moim zdaniem jest ładniejsze.
              • olianka Re: Emilia czy Kaja? 10.02.10, 19:53
                aneladgam napisała:

> odpowiem za siebie - nie napisałam, że Kaja mi się nie podoba. napisałam, że
                > Emilia podoba mi się bardziej. konkretnie dlatego, że moim zdaniem jest ładniej
                > sze.

Otóż właśnie.
      • Gość: zielona2 Re: Emilia czy Kaja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.10, 08:40
        Emilia
    • abiela Re: Emilia czy Kaja? 10.02.10, 20:02
      Emilia
      • magducha78 Re: Emilia czy Kaja? 10.02.10, 20:27
        Emilia
    • Gość: ja Re: Emilia czy Kaja? IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 10.02.10, 20:03
      Oksmile Dziekuje za odpowiedzi..
    • nelcia714 Re: Emilia czy Kaja? 10.02.10, 20:04
      Zdecydowanie Emilia.
      • justii23 Re: Emilia czy Kaja? 10.02.10, 20:33
        Emilia
    • gaudencja Re: Emilia czy Kaja? 10.02.10, 20:42
      Emilia
    • fenyloalanina5 Re: Emilia czy Kaja? 10.02.10, 21:26
      Mi bardziej odpowiada Emilia.
    • quasi.modo Re: Emilia czy Kaja? 11.02.10, 08:48
      U mnie podobnie - Emilia ma pewną pozycję w moim rankingu a Kaja się wspina.
      W tym momencie chyba skłaniałabym się bardziej ku Kai, ew. Gai.
      Chociaż gdybym mieszkała w Polsce i miała męża Polaka, to pewnie żadne z tych
      imion nie byłoby tak wysoko. Ich głównym atutem jest bowiem jaka taka
      międzynarodowość a Kaja na czysto polskie warunki nosi w sobie nutę ekstrawagancji.
      • Gość: ada Re: Emilia czy Kaja? IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.10, 09:51
        Kaja jest dla mnie taka zdrobnieniowa... Moja koleżanka Karolina jest nazywana Kają, może to dlatego.
        Ale mam również koleżankę o imieniu Kaja, imię dobrze jej się nosi, nikt nie uważa go za dziwne, tylko moim zdaniem średnio jest dopasowane do jej nazwiska, więc zwróć uwagę na to, czy Emilka nie pasuje lepiej smile Jednakowoż Emilki robią się coraz popularniejsze...
        • Gość: ja Re: Emilia czy Kaja? IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 11.02.10, 11:08
          Dziekuje za odpowiedzismile My z mezem nie mieszkamy w Polsce i te imiona wydaja mi
          sie odpowiednie na polskie warunki i angielskie.
          • gaudencja Re: Emilia czy Kaja? 11.02.10, 20:42
            Z tym, że Kaja musiałaby być pisana na warunki angielskie przez "y",
            a to juz jest mocno ekstrawaganckie.
            Nadaje się jeszcze Amelia, Chloe, Abigail, Sara, Laura...
            • Gość: ja Re: Emilia czy Kaja? IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 11.02.10, 22:10
              Gaudencjo jest tez wersja przez krotkie 'i' na ktora pewnie bysmy sie
              zdecydowali, bo w naszym nazwisku jest liera 'y' a to juz by niezbyt dobrze
              wygladalo. A tak z ciekawosci zapytam, co jest zlego w odrobinie ekstrawagancji??
              • quasi.modo Re: Emilia czy Kaja? 11.02.10, 22:27
                Nie ma nic złego w odrobinie ekstrawagancji. Zresztą każdy człowiek ma inną
                granicę między odrobiną a przesadą. Może ja się źle wyraziłam. Gdybym mieszkała
                w Polsce i miała męża Polaka szukałabym imion bardziej zadomowionych w polskiej
                kulturze, niż Kaja.
              • gaudencja Re: Emilia czy Kaja? 11.02.10, 22:31
                W ekstrawagancji samej w sobie nie ma MSZ nic złego, ale już Kaia
                czy Kaya dla polskiego dziecka, nawet zamieszkałego w GB, wygląda mi
                może nie tyle ekstrawagancko (bo starałam się to napisać
                delikatnie), co pretensjonalnie. To jest tylko moja opinia, ale taka
                właśnie jest....
                • gaudencja Re: Emilia czy Kaja? 11.02.10, 22:33
                  P.s. Przeglądałam, pisząc w tym wątku, brytyjskie statystyki, i z
                  pewnym zdziwieniem odnotowałam, ze jednymi z często nadawanych w GB
                  imion żeńskich jest Maja i Zuzanna (oba w tej właśnie pisowni).
                • Gość: ja Re: Emilia czy Kaja? IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 11.02.10, 23:30
                  Moze i jest pretensjonalne ale to tylko pisownia..Dla mnie wieksze znaczenie ma
                  brzmienie imienia niz jak sie je pisze. Wiem o co Ci chodzi, najbardziej
                  chcialabym imie dla dziecka ktore pisze i wymawia sie w obu jezykach tak samo
                  ale nie moge takiego znalezc..
                  • quasi.modo Re: Emilia czy Kaja? 12.02.10, 10:10
                    No proszę! A dla mnie ważniejsza od identycznej wymowy jest identyczna pisownia.
                    Może dlatego, że samej przyszło mi docenić fakt, że z pisownią mojego imienia
                    nikt do tej pory nie miał większych kłopotów. A jak tam sobie wymawiają, to
                    sprawa mniejszej wagi, choćby dlatego, że w Polacy i tak instynktownie sięgają
                    po zdrobnienia.

Gaudencja wymieniła już kilka dobrych imion, które z grubsza spełniają twoje
                    warunki. Od siebie dodam jeszcze następujące, znalezione w zbiorze imion
                    angielskich na www.behindthename.com :

Eliza
                    Paula (również Paulina)
                    Daniela
                    Adamina smile
                    Anna
                    Barbara
                    Rita
                    Liliana (ew. Lilia)
                    • Gość: ja Re: Emilia czy Kaja? IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 12.02.10, 13:06
                      Masz duzo racjismile ja tez najchetniej wybralabym imie o identycznej pisowni i
                      wymowie ale na razie takiego nie znalazlamsad Emilia podoba mi sie bardzo ale
                      szukam dalej.. A z Twioch typow Rita jest fajna, miedzynarodowa i nie tuzinkowa
                      ani nie babcina a teraz taki w Polsce trend na babciowe imiona. Nie krytykuje
                      ich, nawet niektore mi sie podobaja ale na przyklad w GB sa bardzo obciachowewink
                    • kachnab Re: Emilia czy Kaja? 12.02.10, 13:38
                      Hmm... Ja tez stawiam na identyczna wymowę. Bo wymowa imienia w obcym języku
                      (który dla Twojego dziecka będzie pewnie własnym) może być dla mnie zupełnie nie
                      do zniesienia, np. "Maria" wymawia się w Holandii "Marija". Nie chciałabym aby
                      moje dziecko wszędzie (oprócz domu rodzinnego) przez cale życie było Mariją.
                      • kachnab Re: Emilia czy Kaja? 12.02.10, 13:42
                        Wybrałabym Kaje. O, a Nina?
                      • Gość: ja Re: Emilia czy Kaja? IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 12.02.10, 15:54
                        Kachnab czuje, ze mnie rozumieszwink A imie Nina jest w porzadku, podoba mi sie
                        ale Kaja czy Emilia bardziej..Chodze tutaj do szkoly i mam w grupie kilka
                        ciekawych imion: Dhalia -Arabka urodzona w UK,Halima mieszanka angielsko-
                        arabska,Diana- Wloszka, Angela-Angielka
    • liliowewzgorze Emilia 11.02.10, 15:57
      tylko Emilia, Kaja źle mi się kojarzy
      • Gość: 2xmama Kaja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.10, 23:06
        ja wybralabym Kaję chociaz Emilia tez bardzo ładnie i ostatnio chyba
        modnie
    • Gość: fryka Re: Emilia czy Kaja? IP: *.chello.pl 21.02.10, 23:31
      KAJA za duzo tych emilek zuziek i mai ostatnio

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.