Gość: ja IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 10.02.10, 18:49 Ktore z tych imiona bardziej Wam sie podoba? Zawsze lubilam imie Emilia ale od jakiegos czasu mysle o imieniu Kaja.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ja Re: Emilia czy Kaja? IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 10.02.10, 19:40 A sa jakies konkretne przyczyny dlaczego Kaja Wam sie nie podoba? Czy to jest imie pokroju Oliwia,Wiktoria czy Venessa, Dzesika? A moze jakies inne powody? Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Emilia czy Kaja? 10.02.10, 19:47 odpowiem za siebie - nie napisałam, że Kaja mi się nie podoba. napisałam, że Emilia podoba mi się bardziej. konkretnie dlatego, że moim zdaniem jest ładniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Emilia czy Kaja? 10.02.10, 19:53 aneladgam napisała: > odpowiem za siebie - nie napisałam, że Kaja mi się nie podoba. napisałam, że > Emilia podoba mi się bardziej. konkretnie dlatego, że moim zdaniem jest ładniej > sze. Otóż właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielona2 Re: Emilia czy Kaja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.10, 08:40 Emilia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Emilia czy Kaja? IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 10.02.10, 20:03 Ok Dziekuje za odpowiedzi.. Odpowiedz Link Zgłoś
fenyloalanina5 Re: Emilia czy Kaja? 10.02.10, 21:26 Mi bardziej odpowiada Emilia. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Emilia czy Kaja? 11.02.10, 08:48 U mnie podobnie - Emilia ma pewną pozycję w moim rankingu a Kaja się wspina. W tym momencie chyba skłaniałabym się bardziej ku Kai, ew. Gai. Chociaż gdybym mieszkała w Polsce i miała męża Polaka, to pewnie żadne z tych imion nie byłoby tak wysoko. Ich głównym atutem jest bowiem jaka taka międzynarodowość a Kaja na czysto polskie warunki nosi w sobie nutę ekstrawagancji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: Emilia czy Kaja? IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.10, 09:51 Kaja jest dla mnie taka zdrobnieniowa... Moja koleżanka Karolina jest nazywana Kają, może to dlatego. Ale mam również koleżankę o imieniu Kaja, imię dobrze jej się nosi, nikt nie uważa go za dziwne, tylko moim zdaniem średnio jest dopasowane do jej nazwiska, więc zwróć uwagę na to, czy Emilka nie pasuje lepiej Jednakowoż Emilki robią się coraz popularniejsze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Emilia czy Kaja? IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 11.02.10, 11:08 Dziekuje za odpowiedzi My z mezem nie mieszkamy w Polsce i te imiona wydaja mi sie odpowiednie na polskie warunki i angielskie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Emilia czy Kaja? 11.02.10, 20:42 Z tym, że Kaja musiałaby być pisana na warunki angielskie przez "y", a to juz jest mocno ekstrawaganckie. Nadaje się jeszcze Amelia, Chloe, Abigail, Sara, Laura... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Emilia czy Kaja? IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 11.02.10, 22:10 Gaudencjo jest tez wersja przez krotkie 'i' na ktora pewnie bysmy sie zdecydowali, bo w naszym nazwisku jest liera 'y' a to juz by niezbyt dobrze wygladalo. A tak z ciekawosci zapytam, co jest zlego w odrobinie ekstrawagancji?? Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Emilia czy Kaja? 11.02.10, 22:27 Nie ma nic złego w odrobinie ekstrawagancji. Zresztą każdy człowiek ma inną granicę między odrobiną a przesadą. Może ja się źle wyraziłam. Gdybym mieszkała w Polsce i miała męża Polaka szukałabym imion bardziej zadomowionych w polskiej kulturze, niż Kaja. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Emilia czy Kaja? 11.02.10, 22:31 W ekstrawagancji samej w sobie nie ma MSZ nic złego, ale już Kaia czy Kaya dla polskiego dziecka, nawet zamieszkałego w GB, wygląda mi może nie tyle ekstrawagancko (bo starałam się to napisać delikatnie), co pretensjonalnie. To jest tylko moja opinia, ale taka właśnie jest.... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Emilia czy Kaja? 11.02.10, 22:33 P.s. Przeglądałam, pisząc w tym wątku, brytyjskie statystyki, i z pewnym zdziwieniem odnotowałam, ze jednymi z często nadawanych w GB imion żeńskich jest Maja i Zuzanna (oba w tej właśnie pisowni). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Emilia czy Kaja? IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 11.02.10, 23:30 Moze i jest pretensjonalne ale to tylko pisownia..Dla mnie wieksze znaczenie ma brzmienie imienia niz jak sie je pisze. Wiem o co Ci chodzi, najbardziej chcialabym imie dla dziecka ktore pisze i wymawia sie w obu jezykach tak samo ale nie moge takiego znalezc.. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Emilia czy Kaja? 12.02.10, 10:10 No proszę! A dla mnie ważniejsza od identycznej wymowy jest identyczna pisownia. Może dlatego, że samej przyszło mi docenić fakt, że z pisownią mojego imienia nikt do tej pory nie miał większych kłopotów. A jak tam sobie wymawiają, to sprawa mniejszej wagi, choćby dlatego, że w Polacy i tak instynktownie sięgają po zdrobnienia. Gaudencja wymieniła już kilka dobrych imion, które z grubsza spełniają twoje warunki. Od siebie dodam jeszcze następujące, znalezione w zbiorze imion angielskich na www.behindthename.com : Eliza Paula (również Paulina) Daniela Adamina Anna Barbara Rita Liliana (ew. Lilia) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Emilia czy Kaja? IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 12.02.10, 13:06 Masz duzo racji ja tez najchetniej wybralabym imie o identycznej pisowni i wymowie ale na razie takiego nie znalazlam Emilia podoba mi sie bardzo ale szukam dalej.. A z Twioch typow Rita jest fajna, miedzynarodowa i nie tuzinkowa ani nie babcina a teraz taki w Polsce trend na babciowe imiona. Nie krytykuje ich, nawet niektore mi sie podobaja ale na przyklad w GB sa bardzo obciachowe Odpowiedz Link Zgłoś
kachnab Re: Emilia czy Kaja? 12.02.10, 13:38 Hmm... Ja tez stawiam na identyczna wymowę. Bo wymowa imienia w obcym języku (który dla Twojego dziecka będzie pewnie własnym) może być dla mnie zupełnie nie do zniesienia, np. "Maria" wymawia się w Holandii "Marija". Nie chciałabym aby moje dziecko wszędzie (oprócz domu rodzinnego) przez cale życie było Mariją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Emilia czy Kaja? IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 12.02.10, 15:54 Kachnab czuje, ze mnie rozumiesz A imie Nina jest w porzadku, podoba mi sie ale Kaja czy Emilia bardziej..Chodze tutaj do szkoly i mam w grupie kilka ciekawych imion: Dhalia -Arabka urodzona w UK,Halima mieszanka angielsko- arabska,Diana- Wloszka, Angela-Angielka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2xmama Kaja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.10, 23:06 ja wybralabym Kaję chociaz Emilia tez bardzo ładnie i ostatnio chyba modnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fryka Re: Emilia czy Kaja? IP: *.chello.pl 21.02.10, 23:31 KAJA za duzo tych emilek zuziek i mai ostatnio Odpowiedz Link Zgłoś