Gość: Maria IP: *.46.73-86.rev.gaoland.net 15.02.10, 15:35 Czy do mojego nazwiska - Kaziów pasuje imię Stanisław dla Synka ? I czy w szkole będą mówili na niego Staszek, czy raczej Stasiek ? jak myślicie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wesoła Re: Do nazwiska, czy Stanisław ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.10, 15:46 ja wybrałabym inne imię. Stasiek Kaziów to brzmi jakoś jak imiona bywalców sklepowych ławeczek.(a zwłaszcza w tym połączeniu) Ale oczywiście decyzja należy do ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Do nazwiska, czy Stanisław ? 15.02.10, 15:58 Pasuje. A jak będą w szkole mówili trudno wywróżyć. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Do nazwiska, czy Stanisław ? 15.02.10, 16:00 Mnie nic w tym zestawieniu nie razi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Do nazwiska, czy Stanisław ? IP: *.46.73-86.rev.gaoland.net 15.02.10, 16:34 A może decydować się raczej na Ksawerego albo Michała lub Wiktora ? Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Do nazwiska, czy Stanisław ? 15.02.10, 16:52 Ksawery jakos najmniej mi pasuje, reszta ok. Ale wybralabym Stasia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angelina Re: Do nazwiska, czy Stanisław ? IP: 77.255.23.* 15.02.10, 18:35 Wg mnie pasuje Do mojego 8-letniego chrześniaka wszyscy (w domu i w szkole)mówią Stasiu. Tak, więc trudno mi powiedzieć jak do twojego synka będą się zwracali rówieśnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Do nazwiska, czy Stanisław ? IP: *.adsl.inetia.pl 15.02.10, 18:39 Stanisław Kaziów niezbyt mi pasuje... Do mojego kolegi o tym imieniu w szkole również mówiono Stasiu, czasem Stachu, co mnie osobiście raziło. Ksawery IMO gryzie się z nazwiskiem, Michał czy Wiktor lepiej pasują. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Do nazwiska, czy Stanisław ? 15.02.10, 20:07 Stanisław pasuje. Co do zdrobnień, dla mnie najbardziej oczywistymi są: Staś dla malucha i Staszek dla młodzieńca. Ale różnie mogą mówić, nie zdziwiłabym się gdyby skończyło się na Kaziu. Ksawery nie jest zły. Aliteracja nawet ciekawa. Chociaż ja wolałabym Konstantego. Michał, Wiktor - również pasują, ale są chyba dużo popularniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Do nazwiska, czy Stanisław ? 15.02.10, 20:18 moim zdaniem pasuje a co do zdrobnień, to z reguły tak jak będzie się przedstawiał, tak będą go nazywać (mnie na przykład w liceum nikt nie nazywał Madzią bo nienawidziłam wówczas tego zdrobnienia); no, pomijając kwestię ksywek, których trudno uniknąć Odpowiedz Link Zgłoś
kachnab Re: Do nazwiska, czy Stanisław ? 15.02.10, 20:49 Myślę, że istnieje niebezpieczeństwo mylenia imienia z nazwiskiem. Kazio i Stasio są z jednej bajki. Poszukałabym czegoś stylistycznie innego - z wymienionych np. Wiktor by pasował. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Do nazwiska, czy Stanisław ? 15.02.10, 22:09 MSZ będzie raz Stasiu Kaziów, a raz Kaziu Stasiów. Nie unikniesz mylenia. Poza tym: Staś Kaziów - za dużo ś, ź Stasiek Kaziów - jw. Stasiu Kaziów - jak dwa imiona Staszek Kaziów - jedyne nadające się IMO, ale i tak trudne do wymówienia. Do Waszego nazwiska dopasowywałabym takie np. imiona: Maksymilian Kaziów Wojciech Kaziów Bartłomiej Kaziów Ignacy Kaziów Julian Kaziów Bruno Kaziów Witold Kaziów Stefan Kaziów Jędrzej Kaziów ...przy czym pod kątem zdrabniania najlepsze byłyby imiona, które w zdrobnieniu nie kończą się na "k", np. Ignac. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Do nazwiska, czy Stanisław ? 15.02.10, 22:10 Ps. myślę, że Wiktor by ładnie pasował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Do nazwiska, czy Stanisław ? IP: *.116.71-86.rev.gaoland.net 16.02.10, 16:14 A co myślisz o Ksawerym ? Ksawery Kaziów Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Do nazwiska, czy Stanisław ? 18.02.10, 19:07 Przepraszam, nie zauważyłam Twojego pytania. Sadzę, ze Ksawery pasuje umiarkowanie, ale na tyle jednak pasuje, że gdyby to było moje wymarzone imię, na Twoim miejscu bym je nadała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Do nazwiska, czy Stanisław ? IP: *.116.71-86.rev.gaoland.net 19.02.10, 19:28 Dlaczego Ksawery pasuje umiarkowanie ? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Do nazwiska, czy Stanisław ? 19.02.10, 19:53 Jest trochę w innym rejestrze - nazwisko raczej "proste", a imię bardziej, ze się tak wyrażę, skomplikowane. Ale Ksawery podoba mi się i poszłabym w tym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Do nazwiska, czy Stanisław ? IP: *.116.71-86.rev.gaoland.net 21.02.10, 20:58 W takim razie idąc tym tokiem rozumowania, że nazwisko proste, powinnam szukać prostego imienia, czy tak ? Prostym imieniem jest Stanisław. No, ale to ta sama bajka, co nazwisko. Więc, które imie wybrać ? Może Michał ? Imie proste, ale z innej bajki niż nazwisko. Zbyt popularne, co ? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Do nazwiska, czy Stanisław ? 21.02.10, 21:06 Gość portalu: Maria napisał(a): > W takim razie idąc tym tokiem rozumowania, że nazwisko proste, > powinnam szukać prostego imienia, czy tak ? Ksawery jest IMO naprawdę niezły. A proste imię to nie popularne imię, tylko imię osłuchane. Czyli na przykład "prostym" imieniem nie jest Adrian, choć jest popularny, a za to jest nim Anzelm, choć popularny nie jest. W Stanisławie nie tyle przeszkadza IMO jego słowiańskość, to to, ze Stanisław i Kazimierz to najbardziej znane słowiańskie imiona w Polsce, więc całość może być myląca. Bronisław Kaziów albo Bolesław Kaziów już jest IMO bardzo dobry. Najlepiej moim zdaniem z imion, które rozważasz, pasuje do Kaziowa Wiktor. Wszystkie jednak nie są radykalnie niepasujące, w związku z tym wybierz to, które czujesz, że będzie najlepsze dla synka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Do nazwiska, czy Stanisław ? IP: *.116.71-86.rev.gaoland.net 24.02.10, 17:34 Dziękuję Gaudencjo za cierpliwość. Czyli podsumowując Wiktor byłby lepszy niż : Ksawery, Michał, Stanisław czy Julian, tak ? Ostatnio zaczęłam rozważać Michał Krzysztof Kaziów Zastanowię się więc nad Wiktorem Krzysztofem Kaziów, twoim zdaniem, który zestaw lepszy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Do nazwiska, czy Stanisław ? IP: *.116.71-86.rev.gaoland.net 24.02.10, 18:03 A Franciszek Kaziów, to samo co ze Stanisławem ?? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Do nazwiska, czy Stanisław ? 24.02.10, 18:28 Wiktor IMO zdecydowanie lepiej pasuje do nazwiska Kaziów, niż Michał. Wobec Franciszka jestem trochę nieobiektywna, bo jak przepadam za róznymi Ignacymi, Wincentymi, Kazimierzami itd., to Franciszka po prostu zwyczajnie nie lubię. Wolałabym brzmieniowo Wiktora, ale może też dlatego, ze bardziej mi się podoba jako imię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Do nazwiska, czy Stanisław ? IP: *.116.71-86.rev.gaoland.net 24.02.10, 18:35 A czy Wiktor nie jest trochę w stylu Alana, Patryka ? Nie chciałabym iść w tym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Do nazwiska, czy Stanisław ? 24.02.10, 18:41 Nie, zupełnie nie. Ma znacznie bogatsze tradycje. Popatrz chociażby na te osoby: pl.wikipedia.org/wiki/Wiktor_Skibniewski pl.wikipedia.org/wiki/Wiktor_Gomulicki pl.wikipedia.org/wiki/Wiktor_Zborowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Do nazwiska, czy Stanisław ? IP: *.116.71-86.rev.gaoland.net 24.02.10, 18:46 Dziękuję za pomoc. A drugie imie do Wiktora ? Wiktor Krzysztof Kaziów Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Do nazwiska, czy Stanisław ? 24.02.10, 19:24 Wiktor Olgierd Kaziów Wiktor Augustyn Kaziów Wiktor Albert Kaziów Wiktor Anzelm Kaziów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Do nazwiska, czy Stanisław ? IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 18.02.10, 12:00 Zgadzam sie z Gaudnencja Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Do nazwiska, czy Stanisław ? 18.02.10, 15:10 Moim zdaniem Stanisław Kaziów brzmi całkiem nie najgorzej . Co do tego jak dzieci będą się zwracały w szkole do Twojego syna, to nie wiem, ciężko powiedzieć. Mój syn ma na imię Staś i na razie jest nazywają go Stasiem, Stasinkiem, Stachurkiem, Stankiem, Stanisławem i Tasiem. Mąż jako jedyny nazywa go Stachem, często też mówi do niego "Stachu, gdzie pieniądze za las". Staszkiem jeszcze nikt go nigdy nie nazwał, więc jest szansa, że dzieci też na to nie wpadną. Mi ten "Stachu" mężowski nie do końca się podoba, ale jak dla mnie jest to jeszcze akceptowalna forma. Staszek by mi na pewno bardziej przeszkadzał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idzi Stanisław! IP: *.ip.netia.com.pl 20.02.10, 15:44 A ja uważam, że Stanisław Kaziów brzmi rewelacyjnie- pięknie i bardzo polsko. Sądzę, że wszystkie powyższe (w innych postach) argumenty przeciw temu zestawowi są niezbyt przekonywujące. A imię Stanisław samo w sobie jest najbardziej polskie i swojskie ze wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś