Gość: aga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.10, 21:01 Witajcie, co myslicie o imieniu Katia. Ma byc siostrą Nadii (12) i Maksyma (7) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Katia 09.04.10, 21:03 Katia do Nadii pasuje. Ale to nie imiona, tylko zdrobnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
gondziakoja Re: Katia 09.04.10, 21:19 Co do Katii to nie wiem, ale Nadia to z pewnością imię, a nie zdrobnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Katia 09.04.10, 21:54 myślę, że jako zdrobnienie od Jekatieriny brzmi bardzo ładnie, choć jest w Rosji zbyt popularne jak na mój gust Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Katia 09.04.10, 21:58 Dla rosyjskiej dziewczynki, jako skrót od Jekateriny - w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Katia 09.04.10, 22:09 Nie ma takiego imienia "Katia". Kazdy Rosjanin Ci to powie. Nie- Rosjanie zresztą także. Jeśli bardzo chcesz mieć w domu kogoś, kogo mogłabyś nazywać Katią, czemu nie nadasz córce imienia Katarzyna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Katia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.10, 23:00 Podobaja mi się stare imiona polskie, ale po Nadii i maksymie nie pasuja mi do nich. Rozważam jeszcze Lenę, ale to bardzo popularne imię obecnie. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Katia 10.04.10, 11:41 i też zdrobnienie, nota bene. czyli trzymasz się jednego wzorca konsekwentnie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Katia 10.04.10, 13:31 Lena to to samo, co Katia, tylko jest znacznie popularniejsza. Nie jestem fanką Katarzyny, ale Maksymilian akurat jest "starym imieniem polskim", więc nie musisz koniecznie iść dalej w zdrobnienia. A może coś nowoczesnego, ale jednak będącego imieniem? Np. Blanka, Noemi, Laura? Jest jeszcze takie imię, identyczne po polsku i rosyjsku - Ksenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Katia 10.04.10, 17:03 Nadia, Maksym i Katia - pasują idealnie. Znałam kiedyś rodzeństwo: Katia, Natasza, Ewelina i Grześ. Dziewczynka miała na imię właśnie Katia a nie Katarzyna. Podoba mi się imię Katia. Brzmi o wiele oryginalniej od nudnej Kasi. A co powiesz o Nataszy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Katia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.10, 19:45 Bardzo dziekuję za podpowiedź - Natasza - też ładnie. Zastanowię się. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Katia 10.04.10, 20:53 ariana1 napisała: > Podoba mi się imię Katia. Brzmi o wiele > oryginalniej od nudnej Kasi. I to napisała mama Magdaleny i Anny? Przepraszam, nie mogłam się powstrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Katia 10.04.10, 21:07 dalenia napisała: > ariana1 napisała: > > Podoba mi się imię Katia. Brzmi o wiele > > oryginalniej od nudnej Kasi. > > I to napisała mama Magdaleny i Anny? Przepraszam, nie mogłam się powstrzymać. A o co ci chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidia Re: Katia IP: 79.110.195.* 10.04.10, 21:15 Anna i Magdalena nie należą też do najoryginalniejszych imion. Patrząc na statystyki i życie codzienne, są jeszcze bardziej nudne i oklepane od Katarzyny. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Katia 10.04.10, 22:12 Gość portalu: Lidia napisał(a): > Anna i Magdalena nie należą też do najoryginalniejszych imion. Patrząc na > statystyki i życie codzienne, są jeszcze bardziej nudne i oklepane od Katarzyny Coś podobnego! A ile znasz (ty i dalenia) małych dziewczynek o imieniu Anna i Magdalena? Oraz Katarzyna? Patrząc na statystyki i życie codzienne bardziej nudne od nich są Julie, Amelki, Maje, Natalki. Julia w ogóle jest ostatnio najnudniejszym i najbardziej oklepanym imieniem w Polsce. Jest na I miejscu we wszystkich rankingach popularności od dobrych paru lat. W przeciwieństwie do Anny, Magdaleny i Katarzyny. Otóż to... Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Katia 10.04.10, 22:31 ariana1 napisała: > Coś podobnego! A ile znasz (ty i dalenia) małych dziewczynek o > imieniu Anna i Magdalena? Oraz Katarzyna? Patrząc na statystyki i > życie codzienne bardziej nudne od nich są Julie, Amelki, Maje, > Natalki. Julia w ogóle jest ostatnio najnudniejszym i najbardziej > oklepanym imieniem w Polsce. Jest na I miejscu we wszystkich > rankingach popularności od dobrych paru lat. W przeciwieństwie do > Anny, Magdaleny i Katarzyny. Otóż to... Ariano, przecież sama napisałaś, że Kasia jest nudna. Ja tylko dopisałam, że Ania i Magda nie mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Katia 10.04.10, 22:47 dalenia napisała: > Ariano, przecież sama napisałaś, że Kasia jest nudna. Ja tylko dopisałam, że > Ania i Magda nie mniej. Jasne! Ze zjadliwą ironią. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Katia 10.04.10, 22:57 Ze zjadliwą nie, ale z ironią owszem, a nie powinnam była? Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Katia 11.04.10, 12:44 dalenia napisała: Ze zjadliwą nie, ale z ironią owszem, a nie powinnam była? Owszem ze zjadliwą. To po co przepraszasz, że nie mogłaś się powstrzymać? Trzeba było paluchy poobgryzać, jak nie mogłaś. Nie, nie powinnaś była IMO. Zdecyduj się czy powinnaś i wszystko jest wg ciebie w porządku czy przepraszasz, że nie mogłas się powstrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Katia 11.04.10, 13:59 Nie rozumiem zupełnie o co Ci chodzi. Nie rób z igieł wideł i nie czepiaj się słówek. Odpowiedz Link Zgłoś
anettia28 Re: Katia 11.04.10, 14:17 Zupełnie nie widzę robienia tu wideł z igły, ani też czepiania się słówek. Rozumiem za to reakcję oburzonej mamy, bo poniekąd uraziłaś jej dzieci, za co przeprosiłaś, więc powinnaś doskonale wiedzieć o co chodzi arianie, przy czym dostrzegać swój nietakt. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Katia 11.04.10, 14:25 A ja widzę i nic na to nie poradzę. Nie uraziłam niczyich dzieci, nie czuję się winna. I nie zamierzam po raz enty powtarzać, o co mi chodziło. Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
anettia28 Re: Katia 11.04.10, 15:29 dalenia napisała: > A ja widzę i nic na to nie poradzę. Oczywiście, bo frazeologizm "robienienie z igły wideł" to jeden z twoich ulubionych kontrargumentów. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Katia 11.04.10, 14:26 to ja już nic nie rozumiem z całej tej dygresji. na dobrą sprawę to już chyba każdy na tym forum od kogoś gdzieś "oberwał" i może się czuć urażony, że jego gust został w ten czy inny sposób skrytykowany. co tu jest nietaktem? proste zauważenie, że Kaś jest teraz równie mało wśród dziewczynek, co Ań i Magd? czy zauważenie, że tych trzech imion jest porównywalnie dużo w poprzednich pokoleniach? bo do tego się cała sprawa sprowadza i akurat tym faktom zaprzeczyć się nie da. oczywiście nie chodzi o to, że jeśli komuś podoba się imię Magdalena, to MUSI mu się też podobać imię Anna czy Katarzyna, względnie jeśli któreś z nich się nie podoba, to pozostałe dwa musowo też nie. ale jeśli chodzi o ich wyeksploatowanie pokolenie wcześniej, to jadą na tym samym wózku. Odpowiedz Link Zgłoś
anettia28 Re: Katia 11.04.10, 15:25 aneladgam napisała: > > > co tu jest nietaktem? proste zauważenie, że Kaś jest teraz równie mało wśród > dziewczynek, co Ań i Magd? czy zauważenie, że tych trzech imion jest > porównywalnie dużo w poprzednich pokoleniach? bo do tego się cała sprawa > sprowadza i akurat tym faktom zaprzeczyć się nie da. > > Nie. Ani zauważenie pierwsze ani drugie. Akurat w tym wypadku jestem w stanie niezaprzeczalnie się z tym zgodzić. Nietaktowne zdanie dostrzegłam tu: (cyt. dalenie): "I to napisała mama Magdaleny i Anny. Przepraszam, nie mogłam się powstrzymać". Jeśli nie był to nietakt i wręcz złośliwość, w takim razie celu przeprosin dalenii nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Katia 12.04.10, 12:14 nie wiem, nie doszukuję się tu złośliwości, dla mnie to był wyraz zdziwienia. ale nie znam intencji autorki. ale dlaczego nikt na przykład w wątku "Dominik czy Kornel" nie wziął pod uwagę, czy nie zrani mnie pisząc "z pistoletem przy skroni Dominik"? dlaczego nie zaczęłam tam jątrzyć i rzucać oskarżeniami o złośliwość? dlaczego do nikogo nie napisałam personalnie o odwalenie się od imienia mojego syna? dlatego, że nie jestem przewrażliwiona na punkcie imion moich dzieci - obecnego i spodziewanego. wybrałam dla nich jak najlepiej i tego się trzymam. kto ma jakie zdanie na ten temat, to już jego sprawa. mnie przestało to ruszać, bo nie potrzebuję wewnętrznie dla siebie akceptacji wszystkich wokoło dla akurat tych imion. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Katia 12.04.10, 16:56 aneladgam napisała: > nie wiem, nie doszukuję się tu złośliwości, dla mnie to był wyraz zdziwienia. > ale nie znam intencji autorki. > ale dlaczego nikt na przykład w wątku "Dominik czy Kornel" nie wziął pod uwagę, > czy nie zrani mnie pisząc "z pistoletem przy skroni Dominik"? dlaczego nie > zaczęłam tam jątrzyć i rzucać oskarżeniami o złośliwość? dlaczego do nikogo nie > napisałam personalnie o odwalenie się od imienia mojego syna? dlatego, że nie > jestem przewrażliwiona na punkcie imion moich dzieci - obecnego i spodziewanego > . > wybrałam dla nich jak najlepiej i tego się trzymam. kto ma jakie zdanie na ten > temat, to już jego sprawa. mnie przestało to ruszać, bo nie potrzebuję > wewnętrznie dla siebie akceptacji wszystkich wokoło dla akurat tych imion. Ciekawe w którym miejscu wystąpiłam do daleni o odwalenie się od imion moich dzieci. Może przytoczysz, bo jakoś nie mogę odnaleźć. Mnie też zwisa i powiewa co kto sądzi na temat imion Anna i Magdalena. Zwłaszcza jakieś anonimowe osoby w necie. Ktoś już kiedyś napisał, że brzmią one jak burak i ziemniak. A jeszcze ktoś inny, że Magdalena to imię głupiej wiejskiej dziewuchy. Wielokrotnie zresztą Anna była komentowana na tym forum jako imię nudne, oklepane do bólu iitp itd. I olewałam te opinie. Ale komentarz dalenii odebrałam jako zbędną złosliwość i miałam takie prawo. Tym bardziej, że sama przeprosiła, że nie mogła się powstrzymać. Czyli co? Ona nie mogła a ja muszę, tak? A niby dlaczego nie wolno mi jej odpowiedzieć, skoro mnie osobiście ruszyła? Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Katia 12.04.10, 19:37 no przecież nie wymyśliłam sobie tego "odstosunkowania się". a całą tą dyskusją właśnie pokazujesz, że nie zwisa Ci i nie powiewa, bo gdyby było Ci to obojętne, to nie byłoby tej całej afery. nie bronię w tej dyskusji nikogo, próbuję tylko zrozumieć o co poszło i nikt mi nie jest w stanie tego wyjaśnić. widać niegodnam. poczytam sobie inne, sensowniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Katia 12.04.10, 19:45 Widzisz Aneladgam. Chodzi o to, że napisałam, iż Kasia jest nudna. No i o to, że użyłam słowa "przepraszam" i "nie mogłam sie powstrzymać" Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Katia 12.04.10, 19:47 Tfu, oczywiście napisałam, że Magdalena i Anna są równie nudne jak Kasia. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Katia 12.04.10, 20:24 dalenia napisała: > Widzisz Aneladgam. Chodzi o to, że napisałam, iż Kasia jest nudna. No i o to, ż > e > użyłam słowa "przepraszam" i "nie mogłam sie powstrzymać" No widzisz jaka jesteś pojętna! Najpierw nie rozumiałaś a teraz w lot zrozumiałaś o co mi chodzi. To oczywiście moja ironia, gdybyś jej nie zajarzyła. Bo widać, że nadal nie łapiesz. A w ogóle to jesteś jeszcze niesłowna, bo miałaś już skończyć tę, jak to nazwałaś, "dyskusję". Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Katia 12.04.10, 20:28 Dyskusję z Tobą Ariano zakończyła, z Aneladgam dopiero zaczęłam. I błagam Cię, nie pisz już na mój temat, na temat tego co napisałam. Nie lubię czytać jak ktoś obrabia mnie "za plecami" i pisze "a bo dalenia to zrobiła to i tamto". Tyle, w kwestii wyjaśnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Katia 12.04.10, 20:52 dalenia napisała: > Dyskusję z Tobą Ariano zakończyła, z Aneladgam dopiero zaczęłam. I błagam Cię, > nie pisz już na mój temat, na temat tego co napisałam. Nie lubię czytać jak kto > ś > obrabia mnie "za plecami" i pisze "a bo dalenia to zrobiła to i tamto". "Obrabiać za plecami"!!! Umarłam ze śmiechu! A co wątek został utajniony? Dowiadujesz się od osób trzecich, że cię obrabiam? Czyli co? Tobie wolno pisać na mój temat, ale mnie już nie wolno na twój? Coraz lepiej. Masz jakieś specjalne prawa na tym forum? Bo z tego co wiem, na liście moderatorów cię nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
anettia28 Re: Katia 12.04.10, 21:06 dalenia napisała: > Nie lubię czytać jak kto > ś > obrabia mnie "za plecami" i pisze "a bo dalenia to zrobiła to i tamto". > Bo gdyby dalenia umiała z godnością zakończyć wszczętą przez siebie dyskusję, to by takich rzeczy nie czytała, a że w daleni zwyczaju jest "chowanie głowy w piasek", skutkuje to właśnie takim zachowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Co wolno napisać mamie Anny i Magdaleny? 12.04.10, 20:20 aneladgam napisała: > no przecież nie wymyśliłam sobie tego "odstosunkowania się". > a całą tą dyskusją właśnie pokazujesz, że nie zwisa Ci i nie powiewa, bo gdyby > było Ci to obojętne, to nie byłoby tej całej afery. nie bronię w tej dyskusji > nikogo, próbuję tylko zrozumieć o co poszło i nikt mi nie jest w stanie tego > wyjaśnić. widać niegodnam. poczytam sobie inne, sensowniejsze. No błagam cię! Nie ubarwiaj, nie ubarwiaj. Zaraz zapewne jedna mi zarzuci "łapanie za słówka", ale chyba przyznasz, że "odwal się" a "odstosunkuj" mają jednak trochę różne zabarwienia emocjonalne. Jak ci ktoś napisał o Dominiku z pistoletem, to bezpośrednio do ciebie, czy tylko tak sobie rzucił w anonimową wirtualną przestrzeń? Bo jak któraś skomentowała, np. że Magda to imię głupiej wiejskiej dziewuchy, to zignorowałam, bo nie bezpośrednio do mnie. Ale w tej sytuacji zareagowałam, bo tekst: "I TO napisała mama Anny i Magdaleny", był kamykiem rzuconym do mojego ogródka. I to ironicznym. Nie rozumiesz tego? Co, nie mam prawa się odnieść? To może ustalcie jakąś listę, co wolno publicznie napisać mamie Anny i Magdaleny, żeby nie uderzyło w wyrafinowany gust pani dalenii. Bo napisałam tak straszliwą, żenującą, wstydliwą opinię, że powinnam się publicznie pokajać! Bo wg pani dalenii nie mam prawa uważać, że Kaśka jest nudna albo powinnam też uważać, że jednocześnie Anna i Magdalena są nudne. Odpowiedz Link Zgłoś
mmaupa Re: Co wolno napisać mamie Anny i Magdaleny? 12.04.10, 21:16 Mamie Anny i Magdaleny nie wolno pieklić się o głupoty. Zresztą mamie Kasi też nie wolno. Ani mamie Katii. Odpowiedz Link Zgłoś
anettia28 Re: Katia 12.04.10, 20:53 aneladgam napisała: > nie wiem, nie doszukuję się tu złośliwości, dla mnie to był wyraz zdziwienia. > ale nie znam intencji autorki. Wyraz zdziwienia może też tu się wkradł, jednak intencje autorki miały mieć wyraz złośliwy (i takowe były), o czym zresztą raczyła poinformować w swoim poście poniżej (zauważyłaś?). Czyż ironia nie znaczy to samo co złośliwość? > dlaczego do nikogo nie > napisałam personalnie o odwalenie się od imienia mojego syna? Prawdopodobnie dlatego, że nikt personalnie (w wątku "Dominik czy Kornel") Dominika Twoim synem nie nazwał, co w przypadku wypowiedzi dalenii do ariany miało miejsce - wyraziła się o jej córkach. Poczułabym się nie mniej urażona niż ariana, gdyby operowano imionami moich dzieci pod kątem dajmy na to nudności czy oklepania, zaznaczając przy tym publicznie że są to moje dzieciaki. dlatego, że nie > jestem przewrażliwiona na punkcie imion moich dzieci - obecnego i spodziewanego > wybrałam dla nich jak najlepiej i tego się trzymam. Co jakiś czas czytam różne opinie na temat imion moich dzieci. Najczęściej zwłaszcza córki. Czytam z czystej ciekawości. Czasem opinie forumowiczek nie należą do przyjemnych, ale nijak mnie to nie poraża bo dla mnie imię mojego dziecka jest niepowtarzalne. Miłego wieczoru... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Katia 11.04.10, 20:04 aneladgam napisała: > co tu jest nietaktem? proste zauważenie, że Kaś jest teraz równie mało wśród > dziewczynek, co Ań i Magd? Bogiem a prawdą też nie widzę tu nic specjalnie kontrowersyjnego. Anna i Magdalena są teraz imionami nadawanymi wyraźnie częściej, niż Katarzyna: www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/artykuly/406165,100_najpopularniejszych_imion_dla_dzieci_w_2009_roku.html Nie bardzo wiem, jakie są obiektywne kryteria nudy wiejącej od danego imienia? A jeśli jest to osąd czysto subiektywny, moze lepiej go sformułować w sposób wskazujący na jego subiektywizm? Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Katia 11.04.10, 15:12 dalenia napisała: > Nie rozumiem zupełnie o co Ci chodzi. Nie rób z igieł wideł i nie czepiaj się > słówek. To po jaką cholerę zaczynałaś tę dyskusję, skoro nie rozumiesz?! Zaczynasz mnie autentycznie wkurzać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Katia IP: *.dip.t-dialin.net 12.04.10, 12:55 Jak dzieci w piaskownicy... Ariano - napisalas, ze Kaska jest imieniem nudnym. Jest to dosc dziwny komentarz z Twoich ust, gdyz Ania i Magda popularnoscia od Katarzyny nie odbiegaja. To wszystko. Ludzie, troche dystansu...! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ninka Re: Katia IP: *.iopan.gda.pl 12.04.10, 13:12 Gość portalu: niki napisał(a): > Jak dzieci w piaskownicy... > Ariano - napisalas, ze Kaska jest imieniem nudnym. Jest to dosc dziwny komentar > z > z Twoich ust, gdyz Ania i Magda popularnoscia od Katarzyny nie odbiegaja. To > wszystko. > Ludzie, troche dystansu...! Popieram! Dla większości, Kasia, Ania czy Magda należą to tego samego sortu - oklepane, trochę banalne, kojarzące się z obecnym pokoleniem ok. 30-latek (może trochę Anna się wybija z tego nurtu z.w na jej klasyczny bardzo charakter, co i tak nie przesądza, że w latach 70-tych była ogromnie wyeksploatowana). Ariana zareagowała niewspółmiernie drażliwie na post Dalenii i inn. Trochę dystansu... Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 O mój Boże.... 12.04.10, 16:48 Gość portalu: ninka napisał(a): > Gość portalu: niki napisał(a): > Popieram! Dla większości, Kasia, Ania czy Magda należą to tego samego sortu - > oklepane, trochę banalne, kojarzące się z obecnym pokoleniem ok. 30-latek (może > trochę Anna się wybija z tego nurtu z.w na jej klasyczny bardzo charakter, co i > tak nie przesądza, że w latach 70-tych była ogromnie wyeksploatowana). > Ariana zareagowała niewspółmiernie drażliwie na post Dalenii i inn. Trochę > dystansu... Dla większości, ale nie dla mnie. A dalenia skomentowała mój post niewspółmiernie złośliwie i sama przyznała, że nie kogła sie powstrzymać czyli jednak mogła, no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Katia 12.04.10, 19:22 Gość portalu: niki napisał(a): > Jak dzieci w piaskownicy... > Ariano - napisalas, ze Kaska jest imieniem nudnym. Jest to dosc dziwny komentar > z > z Twoich ust, gdyz Ania i Magda popularnoscia od Katarzyny nie odbiegaja. To > wszystko. > Ludzie, troche dystansu...! A możesz pojąć różnicę pomiędzy pojęciami: "nudny" a "popularny"?? Bo nie zmuszam cię już do zrozumienia mojego subiektywnego gustu, że Kaśka jest dla mnie nudna a Anna i Magdalena nie są dla mnie nudne, bo inaczej nie dałabym ich moim córkom. Dla ciebie nudny = popularny? To dziwne... A co do dzieci w piaskownicy, to przypominam, że nie ja zaczęłam tę głupią dyskusję. Ja się tylko ustosunkowuję do postów pod moim adresem. Nie wolno? Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Katia 10.04.10, 22:40 Ariano, znowu się o to niepotrzebnie burzysz, podczas gdy Anna jest oklepana (w 2006 1 miejsce wśród imion żeńskich). Katarzyna jest prawie tak samo oklepana (w 2006 była 3), jak Anna. Magdalena trochę mniej (w 2006 12), ale i tak zdecydowanie bardziej niż Julia (w 2006 dopiero 44). IMO argument, że teraz Julia jest częściej nadawana niż Anna jest słaby, bo wprawdzie do szkoły Ania chodzi zapewne z Julkami i Olkami, ale pracować będzie także z Ankami, Kaśkami i Magdami. I do identyfikacji będzie potrzebować nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Katia 10.04.10, 22:45 Wiesz Olianko, mało mnie obchodzi, na którym miejscu była np. Anna w statytystyce ogólnej. Interesuje mnie ILE jest małych Ań DZISIAJ, w życiu codziennym. A jest ich zdecydowanie mniej niż małych Julek czy Majeczek. I mylisz się, że pracować będzie z Ankami, Kaskami i Magdami. Skąd ta teoria? Skoro DZISIAJ co druga to Julka, to zapewne moja Ania pracować będzie z Julkami, bo nastoletnie dzisiejsze Anny będą wtedy na emeryturze. BTW nie burzę się, tylko odpieram argumenty Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Katia 10.04.10, 22:50 no ale z tego co ja rozumiem, to Magdalena, Anna i Katarzyna swój szczyt popularności miały w tym samym momencie. i dziś dla osób z naszego pokolenia Ania, Magda i Kasia brzmią tak samo pod względem osłuchania. stąd, jak mi się wydaje, zdziwienie Daleni, że ewentualne nadanie Katii (czy Katji, bo pisowni nie jestem tu pewna) budzi Twój entuzjazm, choć swoim córkom dałaś imiona w wersji polskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Katia 10.04.10, 22:58 aneladgam napisała: > stąd, jak mi się wydaje, zdziwienie Daleni, że ewentualne nadanie Katii (czy > Katji, bo pisowni nie jestem tu pewna) budzi Twój entuzjazm, choć swoim córkom > dałaś imiona w wersji polskiej. Nawet nie o to chodzi, bardziej byłam zdziwiona tym, że Ariana uznaje Kasię za nudną, podczas gdy sama nazwała swoje Córki tak, jak nazwała. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Katia 11.04.10, 12:49 dalenia napisała: > Nawet nie o to chodzi, bardziej byłam zdziwiona tym, że Ariana uznaje Kasię za > nudną, podczas gdy sama nazwała swoje Córki tak, jak nazwała. No wybacz dalenia, ale co cię to obchodzi? To że Kasia jest nudniejsza do Katii, to nie znaczy, że Anna i Magdalena też są nudne. Wg ciebie tak? To OK! Twój gust i twoja sprawa. Z moim gustem jest inaczej. I wolno ci tylko i wyłącznie dziwić się, ale nie dyskutować o moich gustach. A już na pewno głupio i zgryźliwie ich komentować. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Katia 11.04.10, 14:01 Czyli według Ciebie Kasia jest nudna a Magda i Ania nie? No to już zupełnie Cie nie rozumiem, ale Twoja sprawa, ja tylko wyraziłam swoje zdanie na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Katia 10.04.10, 23:01 Ariano, jestem z '84 i według tego co piszesz powinnam pracować tylko z moimi rówieśniczkami (czyli Aśkami, Kaśkami, Ankami i Magdami). A nie jest tak. Pracuję z dwoma paniami starszymi ode mnie o 25-30 lat, dwoma starszymi o jakieś 10-15 i jedną młodszą o bodajże 2 lata. Żeby pracować tylko z rówieśnikami trzeba chyba być modelką (cóż, ja nie jestem ) i w tym zawodzie rzeczywiście jest możliwe, że nastoletnie i dwudziestoparoletnie Anie i Magdy będą już na emeryturze w momencie rozpoczynania kariery zawodowej przez Twoje córki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidia Re: Katia IP: 79.110.195.* 10.04.10, 23:23 Z tego co widzę z suwaczka Twoja Córka Ania ma 8 lat. Różnica wieku między Twoją córą a tą znaczną grupką Ań jakie znam w wieku 13/ 15 lat, jest 5/ 8. Sądzisz, że Twoje Dzieci nie spotkają w pracy osób o 5 bądź 8 lat starszych? Tak dobrze u nas w kraju nie jest z emeryturami żeby tak wcześnie kończyć pracę (nawet licząc te okrągłe 10 lat różnicy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidia Re: Katia IP: 79.110.195.* 10.04.10, 22:50 Ja mówię tylko o tym, że napisałaś o Kasi nudna, a sama masz córki o równie popularnych imionach. gorny.edu.pl/imiona/index.php? Według tego na miejscu: 15 - Anna 17 - Magdalena 24 - Katarzyna Nie wiem co to dla Ciebie mała dziewczynka, bo takich naprawdę małych Ań (do 2 lat) znam 2, 1 Magdę i tak samo 1 Kasię. Bo z tych starszych do 13/ 15 lat znam multum. Tak bardzo dobrze to 5 Magd, 4 Anie i 2 Kasie. Dodam, że mam młodszą siostrę Katarzynę w wieku 15/ 16 i zawsze w klasie była jedyną dziewczynką o tym imieniu. Kiedyś miała 2 Magdy w klasie, a teraz w gimnazjum ma jedną Anię. Zawsze najwięcej było Ol. Odpowiedz Link Zgłoś
donmari-2 Re: Katia 10.04.10, 23:02 Zboczyłyśmy z tematu. Ago, a co powiesz o imionach w podobnej "tonacji"-tak samo brzmiących po polsku i rosyjsku, ale jednak z tradycjami w Polsce, nie będącymi zdrobnieniami? np. Olga, Nina, Daria, Aleksandra, Julia(chociaż dwa ostatnie popularne)? Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Katia 11.04.10, 12:37 Nie chce mi się odpowiadać kolejno na wszystkie posty dotyczące popularności i nudności imion moich dzieci. Więc odpowiem hurtem i powtórzę jeszcze raz: DLA MNIE nudne i oklepane do bólu są imiona z czołówki wszystkich aktualnych rankingów: Julia, Maja czy Amelka. BDLA MNIE nie są nudne imiona Anna i Magdalena. Bo na ulicy, na placu zabaw, w szkole, w przedszkolu, w sklepie słyszę tylko Julie, Maje i Amelki. I to one wymagają dzisiaj nazwiska do identyfikacji. Kasia jest nudna, ale nie oklepana w porównaniu z Julką. Słuchaj dalenia, odpowiedz mi w jakim celu w ogóle skomentowałaś mój post? Ulżyło ci jak wywaliłaś z siebie te słowa: "i to napisała mama Anny i Magdaleny"?? Faktycznie nie mogłaś się powstrzymać przed tą zjadliwością? Bo to był wyjątkowo złośliwy komentarz. I co wg ciebie wniósł wartościowego do całego wątku? Odpowiedz Link Zgłoś
katkul3 Re: Katia 11.04.10, 13:04 "Nudna/nudny/nudne" jest pojęciem względnym Dla mnie Katarzyna/Kasia, swego czasu bardzo oklepana, nigdy nie będzie nudna! W przeciwieństwie do np... Anny/Ani Ale takie dysputy można by toczyć w nieskończoność... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Katia 11.04.10, 14:03 > Słuchaj dalenia, odpowiedz mi w jakim celu w ogóle skomentowałaś mój > post? Ulżyło ci jak wywaliłaś z siebie te słowa: "i to napisała mama > Anny i Magdaleny"?? Faktycznie nie mogłaś się powstrzymać przed tą > zjadliwością? Bo to był wyjątkowo złośliwy komentarz. I co wg ciebie > wniósł wartościowego do całego wątku? A w jakim celu Ty to teraz komentujesz? Skomentowałam bo miałam ochotę, zabronisz mi? Ulżyło mi niemiłosiernie. Tyle, kończę tę dyskusję. Ty masz swoje racje, ja swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Katia 11.04.10, 15:10 No i świetnie, że kończysz, bo niepotrzebnie ją w ogóle zaczęłaś. Bo nawet nie potrafisz sensownie odpowiedzieć na moje pytanie: jaki miałaś cel w swoim zjadliwym komentarzu? A po co ja dalej to komentuję pytasz? Jakbym ci miała odpowiedzieć w tym samym idiotyczno - agresywnym tonie, to bym ci napisała: bo miałam ochotę, a co zabronisz mi? Ale odpowiem tak: a czego się spodziewałaś? Tego, że zostawię bez odzewu twój ironiczny komentarz? To było tak bezczelne, że nie dało się obok niego przejść obojętnie. I bądź tak uprzejma (jeżeli potrafisz) na przyszłość odstosunkować się ode mnie i od moich gustów i poglądów imienniczych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyprysiowa Re: Katia IP: *.centertel.pl 11.04.10, 21:57 brzmieniwo Katia podoba mi sie o wiele bardziej niz Lena czy Nadia, jest bardziej wyrazista, pomijam fakt czy to pełne imie czy zdrobnienie, pochodzenie itp Odpowiedz Link Zgłoś
tobiasza Re: Katia 12.04.10, 21:14 "Fajną" dyskusję, Dziewczyny, prowadzicie, akurat na obecną porę(( Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Katia 12.04.10, 22:05 tobiasza napisała: > "Fajną" dyskusję, Dziewczyny, prowadzicie, akurat na obecną porę: ((( Cóż. Nie ja ją zaczęłam. Można było jej łatwo uniknąć, gdyby się powstrzymać... Odpowiedz Link Zgłoś