4mefisto 21.07.10, 14:27 Jak jest poprawnie: 'w tekscie oryginalnego posta czy w tekscie oryginalnego postu + przed zamieszczeniem posta czy przed zamieszczeniem postu ? post = post na forum dyskusyjnym Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agni_me Re: posta czy postu 21.07.10, 15:39 Słowniki wciąż milczą (chyba), ale uzus nie pozostawia wątpliwości - "posta". Tak mi się ten dopełniacz nie podoba, że wolę odnosić się do czyjegoś wpisu, znajdować coś w treści wpisu, szukać we wpisie rozpoczynającym wątek, i.t.d. Odpowiedz Link
4mefisto Re: posta czy postu 21.07.10, 16:19 dzieki. tez mi sie nie podoba bardzo ale chce zachowac spojnosc bo w poprawianym tekscie post mam tlumaczony jako wiadomosc, post, wpis i zaczyna sie belkot... Odpowiedz Link
mietowe_loczki Re: posta czy postu 22.07.10, 12:37 ))) Mogę się mylić, ale ja zawsze piszę "posta". Trochę na wyczucie, bo wydaje mi się, że "postu" używa się w przypadku odmiany rzeczownika "post" jako "czas pokuty", czyli np. "koniec Wielkiego Postu". Odpowiedz Link
mietowe_loczki Re: posta czy postu 22.07.10, 12:37 Cholera, co to za durrrny emotikon. Odpowiedz Link
kamyk_wj Re: posta czy postu 28.06.11, 09:15 Słownik ortograficzny - PWN 2004 - A. Kłosińska do wiadomości mailowej -POSTA. Do rytualnego ograniczenia spożywanych posiłków - postu. Odpowiedz Link
deerzet Re: 'posta' czy 'postu' 21.07.10, 19:39 Końcówka "-a" była, i nadal jest, zarezerwowana w dopełniaczu do rzeczowników nieżywotnych. Ta "-u" wśród rzeczowników męskoosobowych żywotnych jest zaś rzadkością, takie rzadkie np. "wołu" ją zachowało. Warto więc nadal określać jako właściwą w dopełniaczu u tego anglosaskiego chwastu językowego właśnie formę: <kogo, czego?>"postu" - jak i: "sms-u", "blogu", "laptopu". Starczy już jedno "-a" w przypadku "komputera". Warto też przypomnieć, że w bierniku odmieniamy: <kogo, co?> "post", "blog", "sms", "laptop" - jak i "komputer". Inne wersje jak na razie wskazjujom na jenzykowom pospolitość, małoletniość i slang. Uzus ten jest uparty, ale jednak nadal niszowy. Prywatnie - zamiast postować - wpisuję. I wszystko jasne. Odpowiedz Link
migni Re: Zaklinając rzeczywistość... 22.07.10, 00:16 > Warto więc nadal określać jako właściwą w dopełniaczu u tego > anglosaskiego chwastu językowego właśnie formę: > <kogo, czego?>"postu" > - jak i: > "sms-u", "blogu", "laptopu". > Starczy już jedno "-a" w przypadku "komputera". Właśnie dlatego, że "komputera", to i "laptopa" - jedyna podawana forma w normatywnych słownikach języka polskiego, w użyciu ok. kilkunastokrotnie częstsza niż "laptopu". W jednej serii z: "telewizora", "odbiornika", "głośnika", "notebooka" itd. "Esemesa", "bloga" - to formy również i słownikowo, i uzusowo akceptowalne (bynajmniej nie niszowe). Odpowiedz Link
deerzet Wolno myśliciele 22.07.10, 15:30 Sufiks "-a" ma swe dobre strony wtedy, kiedy pozwala czasami rozróżniać dopełniacz od np. narzędnikowego "-u". --- Wolno więc sądzić, że zaczynają w polszczyźnie dominować ci wolno myśliciele, co nie umieją i nie umią rozróżnić rzeczowniki męskożywotne od męskonieżywotnych - co było tu w forum niedawno widoczne - i zaczynają spłaszczać nam polszczyzny zakamarki, bąmoty i bimoty tu walić. Tacy wolnomyśliciele dyktują potem, co jest wzorcem językowowym, nie odróżniają norm z google od, za przeproszeniem, korpusu języka polskiego i każą słowniki liberalnić. Prasa i internetowe portale im przyklaskują i naśladują w lud schodząc, targetoreklam szukając. Tak nam się rodziła ludowa łacina, takoż i polszczyzna nam podleje... Czyż nie czas marzyć, o {Migni}, o Torkwemadach?... Odpowiedz Link
migni Re: Wolno myśliciele 22.07.10, 19:27 deerzet napisał: > Sufiks "-a" ma swe dobre strony wtedy, kiedy pozwala czasami > rozróżniać dopełniacz od np. narzędnikowego "-u". Na przykład? A torkwemadyzować nie zamierzam, gdyż byłoby to mocno schizofreniczne... Osobiście włączam komputer, nie włączam komputera; wyłączam laptop lub laptopa, nie wyłączam laptopa; wysyłam esemes lub esemesa, nie wysyłam esemesa; czytam blog lub bloga, nie czytam bloga; jednak piszę post, nie piszę postu (jak list). Polszczyzna, owszem, "podleje", ale raczej w sferze ortografii i interpunkcji. Odpowiedz Link
deerzet Na przykład Majewski 22.07.10, 19:54 deerzet pisał w czas upału: ... pozwala czasami rozróżniać dopełniacz od np. narzędnikowego "- u"... Napisałby, jeśli nie przegrzałby zwojów i procesora: "...od np. celownikowego ..." Wtedy widziałby i <Acc.> psa, i by <Dat.> psu się przyglądał, kupiłby las i tartak, tudzież miraż-A oglądał... A tak, włazi pod stół i o[d]szczekuje narzędnik. Upał dziwy czyni latoś... Odpowiedz Link
tiges_wiz Re: Wolno myśliciele 22.07.10, 23:48 trzeba ocenic czy laptop oraz pecet to bardziej bidet czy facet Odpowiedz Link
bimota Re: posta czy postu 22.07.10, 00:51 Ja mowie o "wypowiedzi"... A moze byc tak, ze w zaleznosci od kontekstu uzywa sie raz "u", raz "a" ? Odpowiedz Link
rico Re: posta czy postu 28.06.11, 08:19 A może by tak skorzystać z poradnia.pwn.pl/lista.php?id=7717 i wszystko jasne Pozdrawiam Odpowiedz Link
stefan4 Re: posta czy postu 28.06.11, 10:24 rico: > A może by tak skorzystać z poradnia.pwn.pl/lista.php?id=7717 i wszystko > jasne Co mianowicie ,,jasne''? Cytat Słowniki, do których zajrzałem, nie mają wymienionego słowa w podanym znaczeniu. [...] Wydaje mi się to dobrze uzasadnione [...] — Mirosław Bańko, PWN Czyli słowniki (jak zwykle) nie nadążają, a ,,jasne'' jest tylko to, że panu Bańce coś się wydaje. Zresztą tym sformułowaniem Bańko zyskuje u mnie plus. Kiedy badacz języka zamienia się w strażnika czystości i ,,poprawności'', to sprzeniewierza się powołaniu naukowca. A kiedy zwyczajnie (nie z trybuny) bierze udział w dyskusji, podając argumenty i przyznając się do niepewności, to dopiero wtedy jego wiedza może być dla nas pożyteczna. - Stefan Odpowiedz Link
bimota Re: posta czy postu 28.06.11, 12:34 Jakos nie widze zwiazku tych 2 "argumentow" z tym jak powinno sie pisac... Odpowiedz Link
dar61 Wpisa czy wpisu 24.06.18, 18:36 ...lista czy listu? Psa czy psu Liścia czy listu Chwasta czy chwastu Odpowiedz Link
e.mer Re: posta czy postu 23.06.18, 01:24 Ile razy odpowiedź z poradnia.pwn.pl, budzi mój wewnętrzny, organiczny sprzeciw, co zdarza się nie tak często, tyle razy, pod spodem, widnieje podpis Mirosław Bańko. Odpowiedz Link
saksalainen Re: posta czy postu 24.06.18, 23:25 O to trzeba w czasie Wielkiego Posta zapytać... tzn. Wielkiego Postu. Jeżeli chodzi o wpisy, powiedziałbym "posta", bo ta druga forma dotyczy Wielkiego Postu właśnie. Odpowiedz Link
arana wielkiego posta 25.06.18, 05:40 saksalainen napisał: > O to trzeba w czasie Wielkiego Posta zapytać... tzn. Wielkiego Postu. > > Jeżeli chodzi o wpisy, powiedziałbym "posta", bo ta druga forma dotyczy Wielkiego Postu właśnie. Wielkiego Posta - świetne! Przecież to wspaniałe signum temporis. Odpowiedz Link
al.1 Organ powonienia 25.06.18, 19:35 przyszedł mi dygresyjnie na myśl, bo mieć nosa, to nie to samo co mieć nos. Odpowiedz Link
keekees zamka czy zamku? 29.06.18, 00:03 4mefisto napisał: > Jak jest poprawnie: > 'w tekscie oryginalnego posta czy w tekscie oryginalnego > postu + > przed zamieszczeniem posta czy przed zamieszczeniem postu > ? > post = post na forum dyskusyjnym Jedno i drugie!: Nie wysłać posta, nie dotrzymać postu. Nie dopiąć zamka w rozporku, dojść do zamku królewskiego. Odpowiedz Link