madziarek_edziecko 16.03.04, 11:15 Wczoraj w "Dziecku" było zdjęcie chłopczyka o imieniu Kasjan. Bardzo rzadko spotykane imię. Coś w sobie ma, jest oryginalne (lubie takie), ale ja bym nie dała tak synkowi na imię.A co Wy sądzicie ? A moze znacie jakiegos malego chlopca o tym imieniu? Pozdrawiam Madzia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tradycja1 Re: KASJAN 16.03.04, 14:16 Nie znam i nie spotkalam sie z tym imienim. Nie jest zle, musialabym chyba sie z nim oswoic ale budzi pozytywne pierwsze odczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
magdagdynia Re: KASJAN 18.03.04, 11:36 Witam wszystkich. Ja mam synka o imieniu Kasjan i przyznam, że to imię bardzo mi się podoba. Jest w kalendarzu imion, więc nie miałam problemu, żeby go zarejestrować. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
k_w Re: KASJAN 18.03.04, 12:54 Witam, tak sie sklada, ze znam jednego Kasjana. Imię to nosi moj kuzyn, w tej chwili 13- latek. Imię jest faktycznie oryginalne i na pewno rzadkie, mnie sie bardzo podoba. O ile dobrze pamietam Henryk Sienkiewicz nazwał tak jedena z postaci "Potopu" (Kasjan Butrym) widać wiec, ze to imię staropolskie. Odpowiedz Link Zgłoś
adasari Re: KASJAN 19.03.04, 11:18 Na pewno nie staropolskie. Znałam chłopca o imieniu Kassjan,którego ojcie był arabem. Takie też jest pochodzenie tego imienia. Podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: KASJAN-pochodzenie 19.03.04, 12:07 Kasjan moze byc pochodzenia lacinskiego od nazwy rodu Cassii, lub podobnego przydomka. Nazwa rodu wywodzi sie prawdopodobnie z lacinskiego cassus- "ogolocony z czegos" Inne zrodla twierdza, ze imie pochodzi z jezyka etruskiego, a miala pierwotnie znaczyc "biedny". Imie znane w Polsce od 1445 roku, aktualnie dosc rzadki-310 uzytkownikow. Odpowiedz Link Zgłoś
adasari Re: KASJAN-pochodzenie 19.03.04, 15:50 Czy z podwójnym s jest tym samym imieniem? Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: KASJAN-pochodzenie 24.04.04, 10:20 adasari napisała: > Czy z podwójnym s jest tym samym imieniem? Tak, to to samo imie. Na przyklad po angielsku pisze sie to imie Cassian, po francusku- Cassien, po niemiecku (takze rosyjsku)- Kassian. Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: KASJAN 25.04.04, 13:13 adasari napisała: > Na pewno nie staropolskie. Raczej chodzi o to, ze używane w Polsce od dawna. Bardzo mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś