20.09.10, 16:25
Oglądałam wczoraj pewien angielskojęzyczny film i jedna z głównym bohaterek miała na imię Nola (a może było to zdrobnienie? ciężko mi powiedzieć). Zauroczyłam się Nolą, ale nigdy nie nazwałabym tak Córki.

Pomyślałam jednak, że może są imiona, które dałoby radę do owej Noli zdrobnić? Mnie przyszła do głowy Noelia, ale tę traktuję pretensjonalnie, więc odpada. BTN podaje jeszcze Magnolię (raczej odpada wink) i Finolę, ale ta chyba nie ma polskiego odpowiednika.

Macie jakieś pomysły ? smile
Obserwuj wątek
    • wyczyny Re: Nola 20.09.10, 18:38
      moze biblijna Noemi albo Anatolia, moze jeszcze tak troche na sile Emanuela?
      • Gość: GOść Re: Nola IP: *.pools.arcor-ip.net 09.11.10, 00:28
        Der Name Nola kommt aus dem Irischen. Er ist die Kurzform von Fionulla oder Finola und bedeutet "zarte, weiße, schöne Schultern". Kann aber auch die weibliche Form des irischen Namens Nolan sein und hat dann die Bedeutung "kleiner Kämpfer".

Imię Nola pochodzi z języka irlandzkiego. To krótka forma imienia Fionulla lub Finola, oznacza delikatne, piękne ramiona. Prawdopodobnie damski odpowiednik męskiego imienia Nolan - mały bojownik.
    • wyczyny Re: Nola 20.09.10, 19:36
      i jeszcze chyba najbardziej prawdopodobna Eleonora
      • dalenia Re: Nola 20.09.10, 20:48
        Też pomyślałam o Eleonorze. Uwielbiam ją, a dzięki Noli wskoczyła jeszcze wyżej smile To mój mocny typ dla córy.
        • uwierz_mirando Re: Nola 20.09.10, 21:47
          Noelia to nie jest polskie imię, nawet polska wikipedia go nie podaje, a różne cuda i dziwy w niej są.
        • wyczyny Re: Nola 21.09.10, 09:57
          no tak, bo zdrobnienie "Nora" od Eleonory raczej odstrasza wink
          Nola brzmi przy tym romantycznie i cieplo...czyli dla corki jak znalazl smile
    • adamantia Re: Nola 21.09.10, 14:17
      Nola brzmi o wiele mniej zgrabnie od Neli. Ale fajne zdrobnienie, albo i pełnie imię, jesli ktos takie lubi.
      Mi kojarzy się z Enola Gay (bombowiec ktory zrzucil bombę na Hiroszimę, nazwany tak na cześć matki pilota)
      • wyczyny Re: Nola 21.09.10, 14:34
        biedna kobieta sad pewnie nie byla z tego dumna
        • Gość: Gosia Re: Nola IP: *.warszawa.mm.pl 21.09.10, 18:34
          Nola chyba nie ma w ogóle takiego imienia. Nola wieś we Włoszech i tyle znalazłam...
          • ewa9717 Re: Nola 21.09.10, 19:27
            Nola, czyli niezidentyfikowana obiekta latająca wink Niestety, tylko tak mi się kojarzy.
    • gaudencja Re: Nola 09.11.10, 00:33
      Dwóch świętych mi się przypomniało:
      martyrologium.blogspot.com/2010/01/sw-feliks-z-noli.html
      pl.wikipedia.org/wiki/Paulin_z_Noli
    • asidoo Re: Nola 12.11.10, 00:19
      Wiem, jaki film. Nola została zamordowana. Imię z fatum jak dla mnie.
      • dalenia Re: Nola 12.11.10, 12:38
        Ja nie wierzę w takie rzeczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.