dalenia 20.09.10, 16:25 Oglądałam wczoraj pewien angielskojęzyczny film i jedna z głównym bohaterek miała na imię Nola (a może było to zdrobnienie? ciężko mi powiedzieć). Zauroczyłam się Nolą, ale nigdy nie nazwałabym tak Córki. Pomyślałam jednak, że może są imiona, które dałoby radę do owej Noli zdrobnić? Mnie przyszła do głowy Noelia, ale tę traktuję pretensjonalnie, więc odpada. BTN podaje jeszcze Magnolię (raczej odpada ) i Finolę, ale ta chyba nie ma polskiego odpowiednika. Macie jakieś pomysły ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wyczyny Re: Nola 20.09.10, 18:38 moze biblijna Noemi albo Anatolia, moze jeszcze tak troche na sile Emanuela? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOść Re: Nola IP: *.pools.arcor-ip.net 09.11.10, 00:28 Der Name Nola kommt aus dem Irischen. Er ist die Kurzform von Fionulla oder Finola und bedeutet "zarte, weiße, schöne Schultern". Kann aber auch die weibliche Form des irischen Namens Nolan sein und hat dann die Bedeutung "kleiner Kämpfer". Imię Nola pochodzi z języka irlandzkiego. To krótka forma imienia Fionulla lub Finola, oznacza delikatne, piękne ramiona. Prawdopodobnie damski odpowiednik męskiego imienia Nolan - mały bojownik. Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: Nola 20.09.10, 19:36 i jeszcze chyba najbardziej prawdopodobna Eleonora Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Nola 20.09.10, 20:48 Też pomyślałam o Eleonorze. Uwielbiam ją, a dzięki Noli wskoczyła jeszcze wyżej To mój mocny typ dla córy. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Nola 20.09.10, 21:47 Noelia to nie jest polskie imię, nawet polska wikipedia go nie podaje, a różne cuda i dziwy w niej są. Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: Nola 21.09.10, 09:57 no tak, bo zdrobnienie "Nora" od Eleonory raczej odstrasza Nola brzmi przy tym romantycznie i cieplo...czyli dla corki jak znalazl Odpowiedz Link Zgłoś
adamantia Re: Nola 21.09.10, 14:17 Nola brzmi o wiele mniej zgrabnie od Neli. Ale fajne zdrobnienie, albo i pełnie imię, jesli ktos takie lubi. Mi kojarzy się z Enola Gay (bombowiec ktory zrzucil bombę na Hiroszimę, nazwany tak na cześć matki pilota) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Nola IP: *.warszawa.mm.pl 21.09.10, 18:34 Nola chyba nie ma w ogóle takiego imienia. Nola wieś we Włoszech i tyle znalazłam... Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Nola 21.09.10, 19:27 Nola, czyli niezidentyfikowana obiekta latająca Niestety, tylko tak mi się kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nola 09.11.10, 00:33 Dwóch świętych mi się przypomniało: martyrologium.blogspot.com/2010/01/sw-feliks-z-noli.html pl.wikipedia.org/wiki/Paulin_z_Noli Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: Nola 12.11.10, 00:19 Wiem, jaki film. Nola została zamordowana. Imię z fatum jak dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś