IP: *.necik.pl / *.necik.pl 04.09.05, 18:26

Od samego początku miałem wrażenie, że jest ogólne jakby niedoinformowanie
co do tego, co się tam stało.

Najlepsze chyba źródło fotek i informacji jest tutaj:

www.nola.com/ (portal miejski)

Na stronach NOLA jest także publikowana największa nowoorleańska gazeta -
The Times Picayuna

Poza tym, oczywiście CNN - www.cnn.com/

i New York Times - www.nytimes.com/

Obserwuj wątek
    • ballest Re: Katarzyna 04.09.05, 19:54
      NU - Kochasz ja? ;)
    • sloneczko1 Re: Katarzyna 04.09.05, 20:13
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=28587797&v=2&s=0
    • sloneczko1 Re: Katarzyna 04.09.05, 20:16
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=28540176
      • Gość: Nu! Re: Katarzyna IP: *.necik.pl / *.necik.pl 04.09.05, 20:55
        looknałem na ten i ów komentrz z linku i niestety, jak zwykle,
        90% to głupstwa.

Tam nastąpiła prawdziwa katastrofa, jak ktoś to szacował, obejmująca sobą teren
        zbliżony powierzchnią do obszaru Polski.

Czytałem relacje o zachowaniach policji w NO, i było - jest tam strasznie.
        Zalane posterunki, wszędzie woda, brak prądu, światła, jedzenia, wody, itd.

Nie wiadomo co ważniejsze - walczyć z powodzią (naprawa przecieków), chronić miejsca potencjalnych następnych katastrof, szukać po domach zatopionych, chronić tych, schowanych w miejscach ucieczki, walczyć z bandami, itd.

Z relacji policjantów wynikało, że rzeczywiście niektórzy nie wytrzymali presji (młodzi policjanci), ale większość trwała na posterunku w strasznych warunkach.
        Niektórzy stracili domy, innym zagineli bliscy, ale zostali na służbie.

To byłaby wielka katastofa nawet gdyby wszyscy opuścili miasto przed huraganem.

Podobno ewakuacja miasta zanim przyszedł huragan przebiegła bardzo dobrze.

W jednym z artykułów ktoś rozważał, z jakich powodów tylu mieszkanców pozostało
        w mieście, i powodów tych jest wiele.

Jedni się nie bali huraganu, bo już przeżyli ich wiele.

Inni bali sie zostawiać domy bez opieki, itd.

Byc może miasto powinno zapewnić transport tym, którzy nie mają samochodów,
        a podobnoż 1/3 afroludności ich nie posiada.

I oczywiście nad tym wszystki wisi pytanie, czy jest sens odbudowywac miasto
        położone poniżej poziomu morze.

• sss9 Re: Katarzyna 04.09.05, 21:02
          oni są uparci, po wszystkich dotychczasowych toranadach, etc. odbudowywali. ale
          tym razem chyba powinni odpuścić i przenieść nowe miasto, gdzieś w
          bezpieczniejsze miejsce. chociaż, skoro piszesz o terenie równym obszarowi
          Polski, to będzie to daleka podróż... tak czy inaczej - masakra !
          • Gość: Nu! Re: Katarzyna IP: *.necik.pl / *.necik.pl 04.09.05, 23:53
            Obszar dewastacji jest tak wielki, a obszar poniżej poziomu morza chyba dotyczy tylko NO, - 80% miasta.
            • Gość: black Re: Katarzyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 23:59
              Nowy Orlean był i będzie, ci ludzie nie odpuszczą. Taka katastrofa zdarza się
              raz na 100 lat.
            • Gość: Nu! Re: Katarzyna IP: *.necik.pl / *.necik.pl 05.09.05, 02:21
              Napisałem, tylko NO, ale wygląda na to, że obszar ten obejmuje też inne miasta, miasteczka. Na przykład St. Bernard (70 tys. mieszkańców) i parę innych miejscowości także zostało zatopionych, a w ST. Bernard nie ma nawet "jednego suchego akra ziemi" - zostało zatopione po same dachy.

trafiłem na bloga, na którym ktoś próbuje koordynować informacje o tym miejscu.
              savingstbernard.blogspot.com/
              gdzie indziej zrobiono galerię zdjęć z powodzi w ST. Bernard:
              www.atypical.net/gallery/katrina?page=1

• Gość: Nu! Plaquemines... IP: *.necik.pl / *.necik.pl 08.09.05, 01:36
      Burmistrz tej miejscowości zaprezentował zdjęcia z miejsca katastrofy, aby zniechęcić mieszkańców do powrotu.

(Statki na autostradzie robią wrażenie... )

www.plaqueminesparish.com/EmergencyPreparedness/FromtheOfficeoftheParishPresident.php
      a tu inne zdjęcia z Plaquemines:
      www.plaqueminesparish.com/EmergencyPreparedness/MorePhotos.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka