Dodaj do ulubionych

Damian, Mikołaj, Wiktor - ciężko wybrać !

26.10.10, 23:19
witajcie, pomóżcie wybrać imię z powyższych;
nazwisko mam sześcioliterowe na literę M więc niedługie , niekrótkie;
imiona spośród których chcę wybrać też niedługie, niekrótkie.
Do każdego można się przyczepić, ale też każde mi się podoba, dlatego ciężko wybrać.
Moje obawy są takie: Mikołaj to chyba obecnie zbyt popularne imię, Wiktor - czy pasuje do małego chłopczyka, a Damian - czy nie zbyt "miękkie" później dla dorosłego faceta? No i do wszystkich ciężko o zdrobnienia. A może inne za i przeciw?

Proszę o opinie mamy, które takie właśnie imiona wybrały dla swoich dzieci - czy się sprawdziły? Jakich zdrobnień używacie?

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • abiela Re: Damian, Mikołaj, Wiktor - ciężko wybrać ! 26.10.10, 23:23
      Damiana bym odrzuciła - odbieram go jako pretensjonalnego. Mikołaj i Wiktor podobają mi się na równi. Oba są IMO całkiem dobrymi propozycjami i na pewno znajdą się do nich zdrobnienia.
      Proponuję Tymona i Kornela.
    • gaudencja Re: Damian, Mikołaj, Wiktor - ciężko wybrać ! 26.10.10, 23:41
      Wybrałabym zdecydowanie Wiktora, choć nie jestem przekonana do imion na "W" do nazwisk na "M" i odwrotnie.
    • wyczyny Re: Damian, Mikołaj, Wiktor - ciężko wybrać ! 27.10.10, 07:58
      Hej!
      Z tych trzech podoba mi sie najbardziej Wiktor (w moim regionie nie jest popularny)-mozna go zdrabniac do Wiktorek, Witek, Wicio
      Damian-w ogole nie odbieram go miekko (dla przykladu miekko odbieram Juliana), znam jednego Damiana po 40-tce, ma swietne poczucie humoru, stad moze moj pozytywny odbior tego imienia, ktore kiedys nie podobalo mi sie
      Mikolaj-podobal mi sie bardziej, ale stracil w moich oczach przez popularnosc wokol, co nie oznacza, ze jest "brzydszy" od podanych wyzej smile
    • olianka Re: Damian, Mikołaj, Wiktor - ciężko wybrać ! 27.10.10, 09:02
      Nie zachwyca mnie żadne z rozważanych imion. U kogoś najbardziej podobałby mi się Wiktor.
      • magducha78 Re: Damian, Mikołaj, Wiktor - ciężko wybrać ! 27.10.10, 09:54
        wybrałabym Wiktora
    • adamantia Re: Damian, Mikołaj, Wiktor - ciężko wybrać ! 27.10.10, 11:05
      Wbrew pozorom, Wiktor jest obecnie popularniejszy niż Mikołaj - w roku 2009 Wiktor był na 8 miejscu w kraju, Mikołaj - na 15, a Damian na 43.
      link: www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/artykuly/406165,100_najpopularniejszych_imion_dla_dzieci_w_2009_roku.html

Osobiście najbardziej podoba mi się Wiktor (Wik super zdrobnienie) Damian troszkę pretensjonalny i kojarzy mi się raczej z pokoleniem młodych tatusiów.
      Proponuje jeszcze Daniel, Witold, Konrad.
      • uwierz_mirando Re: Damian, Mikołaj, Wiktor - ciężko wybrać ! 27.10.10, 11:58
        Jak zauważyła Adamantia - Wiktor jest jeszcze popularniejszy od Mikołaja.
        Osobiście imienia Wiktor nie lubię i często spotykam małych Wiktorów.
        Damian jest dla mnie imieniem miękkim i nieco pretensjonalnym, zupełnie mi się nie podoba.
        Z tych trzech wybrałabym Mikołaja, ale najchętniej szukałabym dalej.
        • gaudencja Re: Damian, Mikołaj, Wiktor - ciężko wybrać ! 30.10.10, 16:34
          uwierz_mirando napisała:

> Jak zauważyła Adamantia - Wiktor jest jeszcze popularniejszy od Mikołaja.

W ogóle, w całej populacji Mikołajów jest jednak nieco więcej od Wiktorów.
    • luska.s Re: Damian, Mikołaj, Wiktor - ciężko wybrać ! 27.10.10, 13:38
      z tych trzech wybrałabym Wiktora.
      Mikołaj też ok.
      Damian jak dla mnie trochę mdłe
    • dalenia Re: Damian, Mikołaj, Wiktor - ciężko wybrać ! 27.10.10, 17:41
      Zdecydowanie Mikołaj, mimo popularności. Wiktor mi się nie podoba - zresztą tez jest popularny. Damiana odbieram nieco pretensjonalnie.
      • Gość: an_o Re: Damian, Mikołaj, Wiktor - ciężko wybrać ! IP: 189.146.108.* 27.10.10, 19:06
        Zadne z powyzszych. Witkorow jest teraz na peczki, Mikolajow to samo, a Damian jakis rozlazly jest.
        • nadia3008 Re: Damian, Mikołaj, Wiktor - ciężko wybrać ! 27.10.10, 21:54
          Damian i Mikołaj ok. Wiktor mi sie nie podoba.
    • pestka_23 Re: Damian, Mikołaj, Wiktor - ciężko wybrać ! 27.10.10, 23:32
      Zdecydowanie Mikołaj ( Mikołajek, Mikuś ) wink Damian nie podoba mi się w ogóle, Wiktor lepszy, ale mnie nie zachwyca.
    • paula.anna Re: Damian, Mikołaj, Wiktor - ciężko wybrać ! 28.10.10, 09:24
      damian zupełnie mi się nie podoba.
      wiktor bez zachwytu, ale już bardziej niż pierwsze
      najbardziej podoba mi się Mikołaj smile
      więc jeśli wybór ograniczałby się do tych 3- bez wahania wybrałabym Mikołaja.
      w tym wypadku wolę dość popularnego mikołaja, niż pewnie mniej popularnego Damiana
      • Gość: bluemoon Re: Damian, Mikołaj, Wiktor - ciężko wybrać ! IP: *.gemini.net.pl 28.10.10, 19:42
        Najbardziej podoba mi się Mikołaj, potem Wiktor i na końcu Damian.
        Gdybym miała kierować się małą popularnością imienia to wybierałabym między Damianem i Mikołajem.
    • Gość: taka_jedna Re: Damian, Mikołaj, Wiktor - ciężko wybrać ! IP: *.adsl.inetia.pl 29.10.10, 14:46
      Wybrałabym Mikołaja ;D
    • czekolada85 Re: Damian, Mikołaj, Wiktor - ciężko wybrać ! 29.10.10, 20:17
      Ja wybrałabym Damiana ewentualnie Mikołaja ale Wiktor to dla mnie jakaś masakra - bardzo bardzo nie lubię tego imienia. A w około słyszę tylko o małych Wiktora.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.