madziarek_edziecko 14.04.04, 12:01 Zainspirowana pewnym programem w TVN pytam o imię Paskal. Czy w Polsce dużo jest osób o tym imieniu ? Jak Wam się podoba to imię? Powiem szczerze, że jest nawet ok, ale ja nie dałabym tak na imię synkowi. A jakie są Wasze odczucia co do tego imienia ? Pozdrawiam Madzia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorotadu Re: Paskal 14.04.04, 12:03 typowo francuskie - mnie sie osobiscie nie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Paskal 14.04.04, 12:19 Znałam Szwajcara o tym imieniu. Na warunki Polskie jednak nie bardzo mi pasuje. Kojarzy mi się albo z Pascalem - filozofem (pewnie rzadsze skojarzenie ),albo z językiem programowania. Odpowiedz Link Zgłoś
grzalka Re: Paskal 14.04.04, 14:49 Ja tylko pam,iętam rodzinę Kopców, która lubowała się w oryginalnych imionach i najmłodsze dziecko nazywało się Kopiec Paskal. Chociaż lepsza była Kopiec Esmeralda Odpowiedz Link Zgłoś
grzalka Re: Paskal 14.04.04, 14:50 A kojarzy mi się z jednostką ciśnienia atmosferycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
michamina Re: Paskal 16.04.04, 00:17 aniadm napisała: > Znałam Szwajcara o tym imieniu. > Na warunki Polskie jednak nie bardzo mi pasuje. Kojarzy mi się albo z Pascalem > - > filozofem (pewnie rzadsze skojarzenie ),albo z językiem programowania. Pascal - ślicznie. Też mi się z Blaise Pascalem kojarzy. Ale Paskal - w tej pisowni - to już nie to, przywodzi mi na myśl Pasek i brzmi o wiele mniej subtelnie. Zgoda co do tego, że do warunków polskich nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Paskal 14.04.04, 23:24 Czesc ! Na polskie warunki chyba sie to imie nie nadaje.Gdy moj Mario mial sie urodzic rozwazalam tez imie PASCAL .W Niemczech dosyc popularne.Ale wszyscy w Polsce löapali sie za glowe. Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
troojka Re: Paskal 19.05.04, 10:30 Hmmmm... Mój mąż upatrzył sobie to imię dla synka, zanim jeszcze komukolwiek w Polsce zdażył pokazać się Pascal z TVN. Muszę sie przyznać, że trudno mi się pryzwyczaic do tego imienia, ale kjakoś tak do naszego synka pasuje. No i nie wszystkom sie musi podobac. W razie czego nasz Paskal ma drugie imię Bartłomiej, do ewentualnego użytku w przyszłosci )) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Paskalis 22.07.04, 12:02 A więc poprawną, spolszczoną formą tego imienia jest w Polsce Paskalis. Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Paskalis 22.07.04, 12:18 Bardziej podoba mi się jednak Paskal Pozdrawiam Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Paskalis 01.09.04, 17:45 gaudencja napisała: > A więc poprawną, spolszczoną formą tego imienia jest w Polsce Paskalis. ...i jeszcze Paschalis. Żeńska forma tego imienia to oczywiście Paschalina. Odpowiedz Link Zgłoś