Dodaj do ulubionych

Dawajcie dzieciom normalne imiona!

24.01.11, 20:15
Byłam dziś na szczepieniu z dzieckiem, pielęgniarka bierze książkę rejestrową i mówi: Niech Pani popatrzy, trzeba mieć nierówno pod sufitem.
Przed moim dzieckiem szczepienie miał Kewin Ćwikła i Dżesika Zając.
Obserwuj wątek
    • pancia-jancia Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 24.01.11, 20:19
      Każdy sobie daje takie jakie mu pasują. Co innych to obchodzi jak się cudze dzieci nazywają?
      • dagmara-k Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 24.01.11, 20:23
        a jakie to sa normalne?
        • deodyma Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 24.01.11, 20:47

dagmara-k napisała:

> a jakie to sa normalne?

naprawde uwazasz, ze te imiona pasuja do nazwisk Ćwikła i Zając?
          bez przesady...
    • matka_karmiaca Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 24.01.11, 20:29
      Zachowanie pielęgniarki skandaliczne.

Rodzice tych dzieci... no cóż, jeszcze parę lat i to z Kaś i Ań będą się śmiać w szkole, a nie z Kewinów, Brajanów i Dżessik...

Ja dałam córce tradycyjne imię (Aleksandra Ewa), ale strasznie żałuję, że nie ma ładnych polskich odpowiedników takich imion jak Jessica, Jane, James... "Dż" na początku początku imienia strasznie mi się podoba.
      • mayessa Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 24.01.11, 20:33
        >ale strasznie żałuję, że nie m a ładnych polskich odpowiedników takich imion jak Jessica, Jane, James... <

Jane - Joanna, Janina
        James - Jakub

pl.wikipedia.org/wiki/Odpowiedniki_imion_w_r%C3%B3%C5%BCnych_j%C4%99zykach
        • matka_karmiaca Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 24.01.11, 20:35
          Ale one są na J, a mi się podoba właśnie ta wymowa przez Dż...
          • chce_bobo Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 26.01.11, 09:33
            a kto ci w domowych pieleszach zabroni mówić do Asi Dżoana? big_grinbig_grinbig_grinbig_grin
            • greeneyedlover Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 27.01.11, 14:00
              smile))
          • Gość: a Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! IP: *.xdsl.centertel.pl 13.02.11, 11:44
            Możesz nazwać swoja np. córkę dżemolada
        • posh_emka ???? 25.01.11, 12:10
          "James - Jakub"
          • annajustyna Re: ???? 26.01.11, 11:44
            Jessika to po polsku Jesyka. James to faktycznie Jakub.
            • posh_emka Re: ???? 26.01.11, 17:46
              Chyba Jackob/ Jakob.
              • dalenia Re: ???? 26.01.11, 21:07
                www.behindthename.com/name/james
    • dentek_85 Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 24.01.11, 20:34
      ja znam Dzesikę Kaban-powaga!
    • miska_malcova Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 24.01.11, 20:39
      a te normalne to jakie?

a pielęgniarka buraczara.
    • kawka74 Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 24.01.11, 20:40
      Doskonałe miejsce na taki apel.
      Nie wiem, ile tu dzieci bez imienia.
      • pancia-jancia Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 24.01.11, 20:41
        kolejna misja do spełnienia.
    • q_fla Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 24.01.11, 20:44
      pielęgniarka bierze książkę rejestrową i
      > mówi: Niech Pani popatrzy, trzeba mieć nierówno pod sufitem.

Cóż, trafił burak na buraka....
      • mama_hanki2010 Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 24.01.11, 20:47
        Nudzisz się? Nie masz co robić tylko wtrącać się w cudze sprawy?
      • katmiller Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 24.01.11, 20:53
        Qfla słonce ty moje napisałam ci maila
        • q_fla Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 24.01.11, 20:55
          Nie mam nic w skrzynce na razie, ale dzięki, ciekawaM bardzo...kiss
          • q_fla Re: Odpisałam :) n/t 24.01.11, 21:13

• katmiller Re: Odpisałam :) n/t 24.01.11, 21:42

poczytałam tam, teraz zbieram ręce i cycki i wszystko co mi opadło. Na prawdę współczuję jej dziecią. Oraz wspułczóję nawet. Oretyrety!
    • zona_mi monikaaleksandra 24.01.11, 21:37
      Jesteś tu już stosunkowo długo - na Niemowlęciu - kiedy zajarzysz, że eDziecko to wiele różnych określonych tematycznie forów?
      Jak nie robaki, czy jakiś tam Twój inny konik (f. Zdrowie dziecka), to imiona (f. Wszystko o imionach)...
      • miska_malcova Re: monikaaleksandra 24.01.11, 21:50
        monikaaleksandra to specjalistka od robaków i cyckoindoktrynowania smile
      • deela Re: monikaaleksandra 24.01.11, 22:13
        zona_mi
        ale z drugiej strony to takie uwagi na priv a wątek przenosisz
        • zona_mi Re: monikaaleksandra 25.01.11, 12:27
          deela napisała:

> takie uwagi na priv a wątek przenosisz

Może przeczyta jeszcze ktoś, kto miał zamiar wyskoczyć z równie oryginalną kwestią, więc pożytek większy niż na priv.
    • deela Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 24.01.11, 22:00
      Dobrze, że dałam dzieciom nienormalne (w twoim mniemaniu zapewne) imiona: a mianowicie Julian i Benedykt przy pięknym nazwisku szlacheckim
      • monikaaleksandra Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 24.01.11, 22:13
        Julian i Benedykt - przepiękne! Jeszcze przy szlachetnym nazwisku - pomarzyć....
        • martini1977 Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 24.01.11, 22:24
          monikaaleksandra napisała:

> Julian i Benedykt - przepiękne! Jeszcze przy szlachetnym nazwisku - pomarzyć...
          .. to jeszcze smieszniej brzmia niz te poprzednie.. Benadykt Cwikla Benedykt Zajac... albo Julian Cwikla Julian Zajacsmile
          • martini1977 Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 24.01.11, 22:24
            a jak ktos nie ma szlacheckiego nazwiska to co wtedy......
            • miska_malcova Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 24.01.11, 22:32
              to ma spore pole do popisu, wystarczy pomyśleć i dopasować imiona do nazwiska,
            • deela Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 24.01.11, 22:32
              OMG monice się podoba!
              dziwne
              no nie wiem jak ktoś nie ma... ja się wżeniłam big_grin ale powiem wam że nazwisko panieńskie mam durne (bez obrazy tato!) i imiona mieliśmy bardzo popularne (jak na tamte czasy) i jednak co by nie mówić Anna Ćwikła, czy Monika Kaban brzmi lepiej niż Vanessa Ćwikła i Pamela Kaban
              ot nazwisko powinno jakoś tam pasować do imienia i mówta co chceta dziesięć razy bardziej wolę małego Stefanka niż wsiurowatego Brajanka (tak mieszkam na wsi, zapadłej i zagnojonej więc nie obrażam mieszkańców wsi)
              inna sprawa, że pielęgniarka (rejestratorka) zachowała się pszenno-buraczanie, ale już zupełnie inna to sprawa
              • memphis90 Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 25.01.11, 08:35
                Deela, mieszkając na wsi powinnaś dać Dżastin i Nikol, byłoby bosko wink
                • deela Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 25.01.11, 12:46
                  wiem, ciekawa jestem jak będzie w szkole, bo w przedszkolu było o zgrozo (big_grin) dość normalnie (chyba tylko jeden wybryk natury typu Dżastin był, a i Jaś też jest)
            • aretahebanowska Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 24.01.11, 22:33
              To już tylko Mietek i Wiesiek zostaje.
              • miska_malcova Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 24.01.11, 22:36
                no tak, bo jak nie Brajan, to tylko Mietek... Bosko
                • aretahebanowska Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 24.01.11, 22:40
                  Oj, to taki żarcik tylko. Szczerze mówiąc jakbym miała na nazwisko Zając albo Ćwikła to już bym wolała tego Mietka niż Brajana.
                  • krolowa-mroku Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 21.06.11, 00:22
                    Przepraszam że się wtrącę, ale czemu nikt o nazwisku Ćwikła lub Zając nie chciał zmienić sobie właśnie tego NAZWISKA? Koszt groszowy, a sprawę urząd zawsze rozpatruje pozytywnie, odmowy są tylko w wypadku, gdy chcesz zmienić nazwisko na jakieś szlacheckie, jeśli chcesz zamiast Zając nazywać się przykładowo Malinowski, nikt nie odmówi takiej zmiany.

Dlaczego ci ludzie wolą się ośmieszać (i swoje dzieci przy okazji) niż napisać jedno podanie?
                    • dalenia Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 21.06.11, 17:00
                      Niektórym może te nazwiska się podobają i są z nich dumni. Kiedyś był taki program w tv, gdzie byli ludzie o takich właśnie dziwnych i niekiedy nawet obraźliwych nazwiskach. Kojarzę panią, która miała na nazwisko "Cipa" lub "Ciota" (nie pamiętam konkretnie, na pewno któreś z nich) i się jej podobało wink Więc to różnie bywa ...
            • Gość: Lis Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.11, 23:48
              martini1977 napisał:
              > a jak ktos nie ma szlacheckiego nazwiska to co wtedy......

W Polsce to chyba co drugi ma szlacheckie nazwisko, a ze 25% niemieckie. Taka historia.
          • memphis90 Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 25.01.11, 08:34
            Mnie te imiona nie rażą z nazwiskami Zając czy Ćwikła.
      • memphis90 Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 25.01.11, 08:33
        O, Julek, fajniesmile A jak na Benedykta wołacie- Benek?
        • deela Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 25.01.11, 12:47
          Benio i Benito najczęsciej
    • martini1977 Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 24.01.11, 22:03
      a jakie wg Ciebie pasuja imiona do nazwiska Cwikla i Zajac??? fakt troche smiesznie brzmi to KC i DzZ ..ale pielegniara to taka troche s... nie ma prawa komentowac wszem i wobec kto jak ma na imie.
    • pysio.koszmarek Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 24.01.11, 22:06
      wiocha i tyle.
      • skierka27 Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 24.01.11, 23:52
        No cóż , moje dziewczyny posiadają imiona nienormalne.Nie za bardzo obchodzi mnie to,co inni o tym myślą.Rzecz gustu i tyle.To jak ze wszystkim.Jednym się podoba to,a innym tamto.Dla mnie nie ma w tych "nienormalnych" imionach nic dziwnego.Wszak prawo polskie dopuszcza każde imię,które posiada polską pisownię i nie jest obraźliwe dla dziecka.Nie bardzo rozumiem,czemu np Dżesika musi być tak pisana?Moja córa ma imię nie polskie,ale bez problemu zarejestrowane w Pl.Jak się komuś podoba,to jak widać,nie ma z tym problemu.Osobiście,wolę Bryana niż kolejnego Stasia,ale to już rzecz mojego gustu.Znam również wiele imion tych niby "normalnych",które nijak nie pasują do przypisywanych im nazwisk.Nie trzeba mieć imienia "nienormalnego",żeby nie pasowało do nazwiska.To tylko takie moje spostrzeżenie.A nadając imiona moim córkom nigdy nie zastanawiałam się,czy pasują do nazwiska,bo i po co?Według mnie,kwestia przyzwyczajenia.Nie lubię jednak takich apeli,jak ten od autorki wątku.Szanujmy innych i ich wybory.
        • deela [...] 25.01.11, 00:36
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • skierka27 Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 25.01.11, 00:51
            Przykro mi,że tak bardzo przeszkadzają Ci moje sygnaturki.
            • deela Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 25.01.11, 00:58
              już nie bo zainwestowałam 1 min czasu w AdBlocka
              ale jakbyś z łaski swojej przeczytała regulamin to byś wiedziała jaka jest dopuszczalna ich wielkość, głównie po to, żeby człowiek nie musiał 16 stron przewijać żeby 4 posty przeczytać, ale co cię to obchodzi? gie cię to obchodzi, ważne że w każdym twoim poście musisz okazywać swiatu buźki swoich nieszczególnie mnie interesujących dzieciaków, prawda?
              • skierka27 Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 25.01.11, 01:08
                Ok.Usunęłam.Już.Zadowolona jesteś?Niech Ci będzie.Masz racje.Widok moich dzieci razi w oczy.Przepraszam.Już nie będzie.Ot widzisz,taka jestem.
                • deela Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 25.01.11, 01:59
                  byś wygooglała co to jest AdBlock, byś nie musiała się poświęcać
        • memphis90 Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 25.01.11, 08:38
          Wszak prawo polskie dopuszcza każde imię,które posiada polską pisownię i nie
          > jest obraźliwe dla dziecka.Nie bardzo rozumiem,czemu np Dżesika musi być tak
          > pisana?
          Bo to właśnie jest polska pisownia imienia Jessica. Dżesika. Podobnie jak Dżastin czy Brajan. Albo Żaklina.
          • maderta Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 25.01.11, 10:52
            Córka mojego kuzyna ma na imię Jessica, więc chyba nie musi mieć polskiej pisowni.

Uczyłam też kiedyś Nicol...

A tak przy okazji, co komu do tego, jak nazywamy swoje dzieci? Pracuję w szkole i coraz to nowe imiona się pojawiają. I fajnie. Mi się to podoba, chociaż swoje dzieci nazwałam tradycyjnie.
            • deela Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 25.01.11, 12:49
              > Córka mojego kuzyna ma na imię Jessica, więc chyba nie musi mieć polskiej pisow
              > ni.
              >
              > Uczyłam też kiedyś Nicol...
              obca pisownia jest dopuszczalna jeśli przynajmniej jedno z rodziców jest obcokrajowcem, jak oboje są polakami to nie ma zmiłuj i będzie Dżon zamias John
              • skierka27 Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 25.01.11, 17:01
                Bzdura! I ja i mój mąż jesteśmy Polakami,a imię mojej córki,rejestrowanej w polskim urzędzie nie ma polskiej pisowni.Morał z tego taki,że nie zawsze musisz mieć racjętongue_out
                • skierka27 Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 25.01.11, 17:03
                  Aha.Wiem,co to jest adblock i wyobraź sobie,że w googlach szukać nie musiałam.Chciałaś,to masz,ale jak widać dogodzić Ci nie idzie.A chciał człowiek dobrze...ech
                  • deela Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 25.01.11, 18:31
                    imiona twoich dzieci sa mocno przekombinowane i pasują do malych dziewczynek, ale nie do doroslych kobiet, wybierajac imie dla dziecka trzeba myslec o tym, ze... nie zawsze bedzie dzieckiem, ze bedzie nastolatkiem, doroslym....
                    poza tym w ogole mi sie nie podobaja
                    a co do blocka, pomysl, jak ma mi sprawiac roznice, czy masz te glupie sygnaturki czy nie skoro i tak ich nie widze? tobie sprawia to roznice bo cie admini nie beda ciac, wiec przypadkiem sama sobie zrobilas dobrze i jeszcze sie rzucasz
                    • skierka27 Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 26.01.11, 18:39
                      Imiona moich dzieci,w kraju gdzie mieszkamy są bardzo zwyczajne.W Polsce Nela i Nika to też nic nadzwyczajnego.Tobie i innym nie muszą się podobać.Poza tym nigdzie nie podałam pełnej wersji imion,więc nie bardzo wiem skąd ten zarzut,że nie pasują do dorosłych kobiet?Mniejsza z tym....I wcale się nie rzucam.Po prostu stwierdziłam fakt i tyle.
              • dalenia Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 26.01.11, 21:12
                deela napisała:
                > obca pisownia jest dopuszczalna jeśli przynajmniej jedno z rodziców jest obcokr
                > ajowcem, jak oboje są polakami to nie ma zmiłuj i będzie Dżon zamias John

Deelo, nie oszukujmy się - kwestia urzędnika smile Porządny urzędnik, który faktycznie kieruje się w swojej pracy przepisami i zna zasady nadawania imion, nie powinien nadać Johna, Jessici, Nelly itp. Ale wiadomo jak jest - jedni urzędnicy są mniej konserwatywni, inni bardziej. Prawda jest taka, że te imiona nie powinny być tak rejestrowane (tzn. Jessica zamiast Dżesiki), ale owszem, bywają.
        • titerlitury Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 25.01.11, 10:29
          przepraszam, ale imiona twoich córek świadczą, że nie tylko o nazwisku nie myślałaś...
        • kaeira Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 25.01.11, 11:06
          skierka27 napisała:
          > Wszak prawo polskie dopuszcza każde imię,które posiada polską pisownię i nie
          > jest obraźliwe dla dziecka.

Nie! Wbrew mitom imię wcale nie musi być w polskiej wersji ani posiadać "polską pisownię".

Art. 50 ustawy Prawo o aktach stanu cywilnego stanowi tylko:
          "Kierownik urzędu stanu cywilnego odmawia przyjęcia oświadczenia o wyborze dla dziecka więcej niż dwóch imion, imienia ośmieszającego, nieprzyzwoitego, w formie zdrobniałej oraz imienia nie pozwalającego odróżnić płci dziecka."

Tak że urzędnik USC ma obowiązek zarejestrować zarówno Dżesikę jak i Jessicę, zarówno Kevina jak i Kewina.
          W praktyce jednak często odmawiają albo robią trudności - to co innego. Bo niestety, w Polsce jak zwykle bardzo wiele zależy od widzimisię urzędnika. Jednemu może się nie spodobać Jessika, drugiemu Dżesika, trzeci nie mrugnie okiem nawet na Żesikę. Jednak jeżeli rodzice znają swoje prawa i nie dadzą się zbyć - zarejestrują wybraną przez siebie wersję.

Aha - USC często powołują się na opinię Rady Języka Polskiego. Jednak należy pamiętać, że RJP nie ma żadnej prawnej mocy decydowania o formie imion, jest jedynie ciałem opiniodawczym.

Rada w swoich zaleceniach dla USC (sprzed 15 lat) pisze:

"1. Zaleca się nadawanie imion w postaci przyswojonej przez język polski, a więc np.: Jan, nie John lub Johann; Katarzyna, nie Catherine; [...]
          II. Imiona nadawane w Polsce jako należące do języka polskiego powinny pozostawać w zgodzie z jego regułami gramatycznymi i ortograficznymi.
          [...]
          6. Przy nadawaniu nowych imion, na które moda często szybko przemija i które mogą nie wejść do zbioru polskich imion, zaleca się stosowanie obcej oryginalnej pisowni, np. Dustin, Jessica, a nie Dastin, Dżesika."

ALE: kilka lat temu RJP uznała że imiona takie jak np. Nicole i pochodne, Jessica i pochodne, Brian i pochodne - weszły do "zbioru polskich imion" zalecają wiec stosowanie raczej wersji spolszczonej/polskiej - czyli Nikola, Dżesika, Brajan.
    • budzik11 Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 25.01.11, 00:29
      Monikaaleksandra córkę nazwałaby pewnie Laktacja - to piękne i godne imię wink
      • shantala.warszawa.pl Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 25.01.11, 07:32
        Nadałam mojemu synowi,,inne'' imię.Dlaczego? Bo dla mnie był bardzo wyjątkowy, więc chciałam, aby miał wyjatkowe imię.Było to 20 lat temu, gdzie wokół były same pospolite.Pasowało do nazwiska, ale brzmiało ,,obco''smile. Pierwsze lata młodego- dzieci się podśmiewały ( nauczone przez rodziców oczywiście, choćby takie pielęgniarki), przez to miewał problemy w kontaktach z innymi dziećmi.Muszę powiedzieć szczerze, że czasami żałowałam swojej decyzji. Teraz czasy się zmieniły. Jego imię pomaga w nawiazywaniu kontaktów szczególnie u płci przeciwnej, bo to fajny temat do nawiazania rozmowysmile.
        Podsumowujac, to nie rodziców powinno się krytykować, bo to nie nasza sprawajak kto nazwał swoje dziecko, tylko edukować takie pielegniarki w przychodniach, takie autorki wątków.. Szkoda, że Polska to taki nietolerancyjny kraj..

shantala.warszawa.pl
        • Gość: inna Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! IP: *.231.53.182.koba.pl 29.03.11, 18:23
          zgadzam się z Tobą w 100%
      • lucyna_1980 Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 25.01.11, 12:35
        Tak !!! Super !!!
        Laktacja Monikaaleksandrowa bardzo zacnie brzmi wink

i wtedy "pielęgniarka bierze książkę rejestrową i mówi: Niech Pani popatrzy, trzeba mieć nierówno pod sufitem"

Hi hi wink
      • ivaz Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 25.01.11, 20:10
        A drugą na pewno Parazytologia (nauka o posożytach) smile
    • memphis90 Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 25.01.11, 08:36
      A co z ochroną danych osobowych...?
      • kowalska91 Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 25.01.11, 10:47
        sorry, ale ten temat mnie smieszy. co to k... was obchodzi, jak kto ma na imie? dla autorki stefan jest zacnym imieniem, a dla mnie jest pośmiewiskiem, ale ja nie komentuje tego. ktoś mądrze wyrazil swoje zdanie a 2 osoba juz ją obraza i jej dzieci. wezcie sie zastanowcie troche, ci nietolerancyjni. pochwalcie sie, jak maja na imie wasze dzieci? heh/// dziecinada. nie dlugo bedziecie dawac apele. nie ubierajcie dzieci na zielono. są ładniejsze kolory!!!...
        • pancia-jancia Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 25.01.11, 10:50
          Amen
          • dentek_85 Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 25.01.11, 10:57
            j.w.
        • memphis90 Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 25.01.11, 19:59
          Nie wiem, czemu odpowiadasz akurat mi? A jakie imiona mają moje maluchy? Ja akurat tego nie kryję i łatwo sobie poszukać, jeśliś taka ciekawa.
        • m_india Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 21.11.11, 11:28
          Popieram w całej rozciągłości, wreszcie ktoś tu powiedział coś mądrego, chociaż pewnie do większości nie dotrze.
    • lukrecja34 Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 25.01.11, 11:17
      sorry ale ja w tego Kewina Ćwikłę i Dżesikę Zając w jednym miejscu to nie wierzę.tzw.urban legend uncertain
    • posh_emka Muszę to napisać 25.01.11, 12:08
      ...czytając twoje posty mam wrażenie,że ty nie masz własnego życia- co ci kobito do tego jak czyjeś dziecko ma na imię.........
      Dzięki takim durnym rodzicom jak ty są na tym świecie dzieci co potrafią śmiać się z kogoś innego tylko dlatego,że ma takie albo srakie imię albo w ogóle nie pasuje mu do standardów jego durnych rodziców.
      • pancia-jancia Re: Muszę to napisać 25.01.11, 12:15
        po raz drugi Amen.
      • lucyna_1980 Re: Muszę to napisać 25.01.11, 12:28
        Ale to jest właśnie jej życie!
        Kilka lat z uwieszonymi dziećmi na piersiach spędzonych w domu a wyjście na szczepienie to tak jak dla Ciebie wyjście do kina lub imprezę. Trzeba koniecznie o tym opowiedzieć! A pani pielęgniarka to idolka bo porozmawiała z nią. Wszak temat nijaki, ale dla niej bomba!

Inni śmieją się z niej, a ona jak zwykle atakuje nasze dzieci -że imiona nie takie. Wcześniej było że jedzą nie to co powinny (bo powinny tylko mleko matki offkors wink , a jeszcze wcześniej że mają cielęce mózgi.
        Biedna sfrustrowana kobieta....
        • mama_hanki2010 Re: Muszę to napisać 25.01.11, 13:20
          Hehe, lubię Cię smile Dobre.
      • przyszla_mama22 A ja dalam synkowi na imie Thorian(czyt.Torian) 25.01.11, 12:35
        I co komu do tego??smile)
        • yvona73pol Re: A ja dalam synkowi na imie Thorian(czyt.Toria 25.01.11, 13:24
          Thorian, fajniutko smile

ja nazwe drugiego syna Ezekiel (nie zartuje tongue_out)
        • titerlitury Niby stare ale jakże aktualne... 25.01.11, 13:35
          www.youtube.com/watch?v=doOdWx-n5z0
    • w_miare_normalna Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 25.01.11, 14:27
      Niech się każdy interesuje swoim życiem i daje imiona swoim dzieciom takie jak jemu się podobają. No bo co komu do tego, jak ma na imię moja córka ?
      • annie_laurie_starr Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 25.01.11, 16:38
        Biedna moniaaleksandra - cztery lata laktacji spowodowaly, ze nie ma wlasnego zycia i musi zyc zyciem innych. A pielegniarka niezbyt fajna - juz nie miala innej powiernicy tylko nasza specjalistke od laktacji do 15 roku zycia.
      • emma6666 Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 25.01.11, 16:42
        ale jaja, monikaaleksandra chodzi z dziećmi na szczepienia. Myślałam że jej MOM jest lekiem na całe zło i wszystkie choroby a do tego daje taką odporność że zachorować nie ma jak.
    • siisiiii Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 25.01.11, 17:16
      obiecuję, że jak będę miała następne dziecko to przede wszystkim zapytam Ciebie jakie imię wybrać
      • emma6666 Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 25.01.11, 17:31
        Laktacja jest piękne, jak już ktoś zasugerował.
        Albo Laktacjusz dla chłopca, prawie jak Lucjusz.
        • q_fla Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 25.01.11, 17:35
          Zdrobniale może być Cycu. big_grin
          • lucyna_1980 Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 25.01.11, 17:57
            Albo Bimbałek smile - tak słodko...
            • emma6666 Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 25.01.11, 18:08
              Dyndałek.
          • katmiller Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 25.01.11, 20:32

byle nie Cysiu
        • gaudencja Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 26.01.11, 00:21
          emma6666 napisała:

> Albo Laktacjusz dla chłopca, prawie jak Lucjusz.

Zdziwiłabyś się: nie Laktacjusz, a Laktancjusz. I jednoczesnie mógł być Lucjuszem:
          pl.wikipedia.org/wiki/Laktancjusz
    • camel_3d juz bylo... 25.01.11, 18:21
      nic nie zmienisz... mozesz apelowac i pisac.. a i tak wiele rodzicow wybierze dla dzeici takie a nie inne imiona..i tyle....
    • marlesek Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 25.01.11, 18:34
      Moja córka ma na imie Amara i szczerze powiem cale ...... mnie interesuje co ktos sobie mysli i czy sie to mu podoba. wazne ze mi takie imie pasuje i tyle.
      • monikaaleksandra Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 25.01.11, 19:41
        W grupach, z którymi prowadziłam zajęcia (studenci z roczników lat z 80-tych) studenci mieli jeszcze imiona późnopeerelowskie, były Agnieszki, Anki, Przemki, Tomki (tylko jedna Pamela mi się zdarzyła), natomiast od lat 90-tych jest wysyp pretensjonalnych imion obcojęzycznych nijak zakorzenionych w naszej słowiańskiej kulturze, brzmiących śmiesznie i osmieszających przede wszytskim rodziców tych Dżesik, Brajanów, Denisów (ulubiona ksywka w szkole - penis), Dylanów i innych dziwolągów. "Autorami" są zazwyczaj matki z nizin społecznych, kóre może ledwo pokończyły podstawówki, często małoletnie, wychowane na serialach i zachwycie Cywilizacją Zachodu, pojęcia nie mające o naszej tradycji i historii. Robią krzywdę swoim dzieciom, bo sobie już nic złego zrobić nie mogą.
        Niedługo będą Dody i Dżoany big_grin No bo to takie piękne!
        A w tych grupach najmłodszych (I rok) mam już Jaśków, Staszków, Marysie i Antosie. Chociaż... sądzac z tendencji dziedziczenia biedy i wszystkich "okoliczności społecznych wokół" szansa, ze Pamele i Dżesiki będą studiowały jest raczej niewielka, chyba, że wyciągną te dzieciaki jakieś porządne programy stypendialne.
        • posh_emka Bosz........ 25.01.11, 20:37
          Jak ty pusta jesteś- szkoda mi twoich dzieci.

"Autorami" są zazwyczaj matki z nizin społecznych, kóre może ledwo pokończyły podstawówki, często małoletnie, wychowane na serialach i zachwycie Cywilizacją Zachodu, pojęcia nie mające o naszej tradycji i historii. "

Hrabianka się kurna znalazła- forumowa buahahahaha..............
          • titerlitury Re: Bosz........ 25.01.11, 21:00
            ale statystycznie niestety tak to mniej więcej wygląda, możecie sobie obśmiewać monikęaleksandrę, ale rzeczywistość pokazuje, że skłonność do nadawania imion obcobrzmiących, zapożyczonych z tradycji anglosaskiej mają najczęściej osoby z niższym wykształceniem, pochodzące z mniejszych miejscowości i gorzej sytuowane, a potem dzieci noszące takie imiona cierpią: www.figa.pl/Imie-dziecka-ma-wplyw-na-jego-zycie-a35/12
            www.edziecko.pl/rodzice/1,102740,8775986,Imiona_stygmatyzuja___Nikola_i_Dzastin_skazani_na.html
            i zdaję sobie sprawę, że trudno jest przekonać mamy, które marzą o złotowłosych Nicolach jako miss universum, czy przystojnych Braianach rozpoczynajacych swa kariere w tancu z gwiazdami, ze ich upodobania to reminiscencja mody na disco polo. W disco polo zespoly tez musialy miec obcobrzmiace nazwy i pisac sie przez x, no w najgorszymn razie przez 2 ss...

• posh_emka Re: Bosz........ 26.01.11, 17:45
              Tak jak pisałam- to,że dzieci z rzadkimi imionami cierpią to tylko i wyłącznie zasługa takich wspaniałych dorosłych. Dzisiaj rodzice powiedzą dziecku,że ktoś jest dziwny bo ma obco brzmiące imię i jest inny jutro,że Kasia jest dziwna bo jeździ na wózku inwalidzkim- też jest inna.
        • Gość: gosc Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.11, 00:33
          > W grupach, z którymi prowadziłam zajęcia (studenci z roczników lat z 80-tych) s
          > tudenci mieli jeszcze imiona późnopeerelowskie, były Agnieszki, Anki, Przemki,
          > Tomki (tylko jedna Pamela mi się zdarzyła), natomiast od lat 90-tych jest wysy
          > p pretensjonalnych imion obcojęzycznych nijak zakorzenionych w naszej słowiańsk
          > iej kulturze, brzmiących śmiesznie i osmieszających przede wszytskim rodziców t
          > ych Dżesik, Brajanów, Denisów (ulubiona ksywka w szkole - penis), Dylanów i inn
          > ych dziwolągów. "Autorami" są zazwyczaj matki z nizin społecznych, kóre może le
          > dwo pokończyły podstawówki, często małoletnie, wychowane na serialach i zachwyc
          > ie Cywilizacją Zachodu, pojęcia nie mające o naszej tradycji i historii

Wez tez pod uwage, ze od lat 90 juz MOZNA nadawac imiona nie_slowianskie swoim dzieciom i nie beda za to grozily zadne konsekwencje. Niezaprzeczalnym faktem jest, ze mieszkancy Polski sa mocno zroznicowani etnicznie, a tak zwana jednosc narodowa byla przez 60lat dyscyplinowana palka milicyjna i eSBeckimi przesluchaniami. Ilez to imion i nazwisk ludziom powymyslali podpici funckjonariusze MO w latach 1945-50. W imie ojczyzny rzecz jasna.

Nikola czy Brajan oczywiscie uwazam za obciachowe, ale jak ktos chce, coz... to sa pewno Ci ktrzy mnie uwazaja za idiote wink
        • cynta Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 21.11.11, 16:43
          Z takim otwartym podejscie do czlowieka edukujesz innych? WOW!! A pomyslalas ze moze te niedouczone mamusie Brajanow i Dzesik chcialy byc oryginalne? chcialy doc swoim dzieciom chociaz cos innego niz ich szara polska bieda ? I byc moze wlasnie dlatego ze natrafialy na takich nauczycieli jak ty nie mialy szansy na poznanie czy zainteresowanie sie czymkolwiek innym niz wielobarwnosc kiczowatej noweli amerykanskiej?
          Swoja droga, jak mnie kiedys zaczepil na parkingu (amerykanskim) facet i radosnie oswiadczyl ze jego mama szukala oryginalnego imienia dla niego i dlatego ma na imie Pawel (l z kreska) choc z Polska nie ma zadnego zwiazku, to nie pomyslalam ze glupi i ze z nizin tylko ze mial zabawna mame...
        • Gość: Pamela Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 21.11.11, 21:04

>... pretensjonalnych imion obcojęzycznych nijak zakorzenionych w naszej
          > słowiańskiej kulturze, brzmiących śmiesznie i osmieszających przede wszytskim >rodziców tych Dżesik, Brajanów, Denisów (ulubiona ksywka w szkole - penis), >Dylanów i innych dziwolągów. "Autorami" są zazwyczaj matki z nizin społecznych, >kóre może ledwo pokończyły podstawówki, często małoletnie, wychowane na >serialach i zachwycie Cywilizacją Zachodu, pojęcia nie mające o naszej tradycji i >historii.

Oj, oj, oj... Anna, Barbara i Krzysztof tez nie maja nic wspolnego z tradycja slowianska.
          To wywyzszanie sie nad matkami, ktore nazwaly dzieci Nikola czy Brajan jest tak samo pretensjonalne i snobistyczne.
          Od kiedy to Polska nie nalezy do Zachodniej Cywilizacji?
          Nikola, Pamela, Brajan jest latwe do przeczytania w jezyku polskim - czyli gdzie lezy trudnosc? Sa to po prostu imiona! Najwyzej nie wszystkim sie podobaja. Niechzesz kazdy nazwie swoje dziecko wedlug swego upodobania. Niech nie nazywa swego dziecka Pamela.
          Osoby, ktore atakuja i wysmiewaja cudze imiona maja upodobanie do plotek, zlosliwosci i zgryzliwosci.
          Imiona ludzi nie sa zlem spolecznym, jak przestepstwa, czy inne ludzkie plagi.
          Poza tym, w szerszych kregach Nikola i tp. imiona sa bardziej akceptowane nia na tym waskim forum.
      • kaeira Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 25.01.11, 20:53
        marlesek napisała:
        > Moja córka ma na imie Amara

Jak ślicznie! Zawsze podobało mi się to imię smile

Nawet przez chwilę je brałam pod uwagę dla córki. I jeszcze Amarantę - ale jednak to już tak troszkę za bardzo.
        • titerlitury Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 25.01.11, 21:01
          ale amara w jezykach romanskich znmaczy 'gorzka'...
          • Gość: kiwi Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! IP: 194.42.110.* 25.01.11, 21:18
            Może i gorzka, ale smak ma! Podobnie jak Tamara (trochę bardziej mi się podoba).
            • annajustyna Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 26.01.11, 11:52
              Czemu nie Samara od razu? wink
              • bonnie75 Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 26.01.11, 13:08

> Czemu nie Samara od razu? wink

E no, nie przesadzaj. A jesli dziewczynka mialaby dlugie, czarne wlosy wyrastajace z czola i wychodzila ze studni? wink
                • ilka114 Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 26.01.11, 15:33
                  bonnie75 napisała:

>
                  > > Czemu nie Samara od razu? wink
                  >
                  >
                  > E no, nie przesadzaj. A jesli dziewczynka mialaby dlugie, czarne wlosy wyrastaj
                  > ace z czola i wychodzila ze studni? wink

Oraz dzwoniła do obcych ludzi tongue_out Rachunki były by duże wink
                  • emma6666 Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 26.01.11, 21:49
                    ilka114 napisała:

> bonnie75 napisała:
                    >
                    > >
                    > > > Czemu nie Samara od razu? wink
                    > >
                    > >
                    > > E no, nie przesadzaj. A jesli dziewczynka mialaby dlugie, czarne wlosy wy
                    > rastaj
                    > > ace z czola i wychodzila ze studni? wink
                    >
                    > Oraz dzwoniła do obcych ludzi tongue_out Rachunki były by duże wink

to była Sadako, nie Samara
                    • ilka114 Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 27.01.11, 12:35
                      emma6666 napisała:

> ilka114 napisała:
                      >
                      > > bonnie75 napisała:
                      > >
                      > > >
                      > > > > Czemu nie Samara od razu? wink
                      > > >
                      > > >
                      > > > E no, nie przesadzaj. A jesli dziewczynka mialaby dlugie, czarne wl
                      > osy wy
                      > > rastaj
                      > > > ace z czola i wychodzila ze studni? wink
                      > >
                      > > Oraz dzwoniła do obcych ludzi tongue_out Rachunki były by duże wink
                      >
                      > to była Sadako, nie Samara

No tak, Sadako, ta z Japonii. Idzie pomylić te imiona.
                    • madzia_slonko Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 27.01.11, 14:17
                      emma6666 napisała:

> ilka114 napisała:
                      >
                      > > bonnie75 napisała:
                      > >
                      > > >
                      > > > > Czemu nie Samara od razu? wink
                      > > >
                      > > >
                      > > > E no, nie przesadzaj. A jesli dziewczynka mialaby dlugie, czarne wl
                      > osy wy
                      > > rastaj
                      > > > ace z czola i wychodzila ze studni? wink
                      > >
                      > > Oraz dzwoniła do obcych ludzi tongue_out Rachunki były by duże wink
                      >
                      > to była Sadako, nie Samara

O ile dobrze pamiętam, w wersji japońskiej faktycznie była Sadako, natomiast w amerykańskiej Samara big_grin
                      • ilka114 Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 27.01.11, 16:26
                        madzia_slonko napisała:

> O ile dobrze pamiętam, w wersji japońskiej faktycznie była Sadako, natomiast w
                        > amerykańskiej Samara big_grin

No możliwe, ja nie mam dobrej pamięci do takich rzeczy. Natomiast wiem, że w amerykańskiej to Samara Morgan a w japońskiej Sadako Yamamura wink
                        • madzia_slonko Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 27.01.11, 17:09
                          ilka114 napisała:

> madzia_slonko napisała:
                          >
                          > > O ile dobrze pamiętam, w wersji japońskiej faktycznie była Sadako, natomi
                          > ast w
                          > > amerykańskiej Samara big_grin
                          >
                          > No możliwe, ja nie mam dobrej pamięci do takich rzeczy. Natomiast wiem, że w am
                          > erykańskiej to Samara Morgan a w japońskiej Sadako Yamamura wink

oj, chyba jednak masz pamięc do takich rzeczy wink no chyba, że nazwiska sprawdziłaś w necie ;p smile
          • aneladgam Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 26.01.11, 14:10
            bzdura
            chociażby po hiszpańsku to byłoby "amarga"
            • skierka27 Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 26.01.11, 18:33
              To ja jeszcze tylko na koniec dodam,że niektórzy tak,jak ja np nie mieszkają w Pl i nadają swoim dzieciom imiona "nienormalne",bo chcą ułatwić im życie w ich miejscu zamieszkania.To tyle ode mnie w tej dyskusji, z której i tak nic nie wynika.
            • Gość: Olga Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.11, 12:53
              Jak jest Oktawia mogłaby być też Samarawink
              • ilka114 Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 27.01.11, 13:07
                Gość portalu: Olga napisał(a):

> Jak jest Oktawia mogłaby być też Samarawink

Oczywiście, jeszcze Sadako, Kayako i inne przesłodziutkie kobietki wink
    • froobek Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 26.01.11, 21:17
      Poskarżyłaś się na pielęgniarkę?
      • Gość: Olga Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.11, 12:57
        Chyba jest ochrona danych osobowych to czemu "pielęgniarka" podaje imię i nazwisko dziecka jakieś plotkarze.
        Mogła jeszcze podać pełen adres zamieszkania.WSPÓŁCZUJE Twojej służy zdrowia,skąd wiesz czy Ciebie do następnego pacjenta nie obgadała czy wyśmiała:/Ale to pewnie jakaś wieś zabita dechami!
        • twitti Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 27.01.11, 13:36
          No cóż - jestem z tych nienormalnych, co nadali dziecku nienormalne imiesmile
          Nie lubie robic tego co wszyscy..
        • pluskotka Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 27.01.11, 13:40
          Dlaczego od razu wieś? Miastowe pielęgniarki myślisz mądrzejsze?
          • Gość: Olga Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.11, 14:20
            te miastowe mają chyba więcej ogłady.
          • Gość: megi79 Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 27.01.11, 21:41
            "Dlaczego od razu wieś? Miastowe pielęgniarki myślisz mądrzejsze?"
            niektóre pielegniarki w W-wie i niektóre lekarki też niestety nie są mądrzejsze-pisałam kiedyś jak zareagowały jedna pielęgniarka i lekarka na imię mojej Idalii(choć to imię z troche innej bajki niż Dżesika i Kewin)-twierdzily,ze takiego imienia nie ma i uparcie probowaly nazywac ja drugim,bardziej znanym imieniem...Zdarza sie tez u lekarzy przerabianie na Dalię,Inalię,Idarię,a nawet Idię.Widac np.o Słowackim i "Fantazym"panie na medycynie się nie uczyły.
    • mrowka75 Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 28.01.11, 11:34
      Pomijając mój stosunek do tych zestawów pielęgniarka to zwykła chamka.
      • mama_amelii Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 21.11.11, 11:35
        Jak dla mnie to Urban LegendsmileTo co napisaławątku.Na niejednym forum o tym czytałam(zmienia się tylko nazwisko na inne warzywobig_grin)
    • m_india Re: Dawajcie dzieciom normalne imiona! 21.11.11, 11:57
      Jak nisko trzeba upaść i pochodzić z nizin społecznych, żeby krytykować czyjeś imię.
      Nic dziwnego, że dzieci w przedszkolach śmieją się z kolegi czy koleżanki skoro mają takich rodziców (najchętniej powiedziałabym głupich). Obśmiewania dziecko uczy się najczęściej od rodziców bo to właśnie słyszy na co dzień. Dziecko nie rodzi się z taką umiejętnością, a jak to kiedyś zdarzy mu się zrobić, to normalny rodzic tłumaczy, że tak nie wolno. Ale jak sam wyśmiewa to co ma tłumaczyć, chyba tylko, że pochodzi z nizin społecznych a tu się tak właśnie zachowuje. Szkoda gadać drogie panie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.