ardzuna 09.05.04, 13:20 A co powiecie na to imię? Trochę więcej o nim jest tu: pl.wikipedia.org/wiki/Druzjanna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anka1000 Re: Druzjanna 09.05.04, 14:28 Do Rady Języka Polskiego napisała kobieta, która chciała się dowiedzieć, czy w Polsce można nadawać dziewczynkom imię Druzjanna. Nosiła je — jak ustaliła korespondentka — jedna ze świętych z apokryfu o Janie Ewangeliście; nieobce było polskiej tradycji nadawania imion zwłaszcza w XVII w. Korespondentce odpowiedział przewodniczący Rady: (… wyrażam opinię, że imię Druzjanna nie narusza żadnych zasad nadawania imion dzieciom osób obywatelstwa polskiego i narodowości polskiej. Wskazuje ono jednoznacznie na płeć nosiciela, nie jest zdrobniałe, ośmieszające ani nieprzyzwoite. Poza tym, jak wynika z przytoczonych przez Panią danych, było używane w Polsce przed wiekami. Moim zdaniem nic nie stoi na przeszkodzie, by imię to nadawać dziewczynkom także dzisiaj, choć nie znajduje się ono w żadnym wykazie imion używanych współcześnie w Polsce. www.rjp.pl/?mod=oip&type=imiona&id=358&letter= ps mi sie szczerze mowiac nie za bardzo podoba to imie. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Druzjanna 09.05.04, 15:48 Niby stare imię z tradycjami, ale dla mnie brzmi jakoś "sztucznie". Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Druzjanna 12.05.04, 23:04 Witaj ! nie,nic by mnie nigdy nie przekonalo,aby moje dziecko mialo takie imie.No ale sa gusta i gusciki nie ? Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Druzjanna 04.08.04, 19:03 Kolejna rzecz, która mnie rozbroiła na imiona.net (ale to raczej z powodu treści legendy, niż niezręczności autorów strony): www.imiona.net.pl/pokaz.php?id=756 [Druzjanna zmarła] "Ewangelista Jan modlił się: Jezu Chryste, Panie spraw aby Druzjanna na nowo otrzymała życie, uzdrów ją. Potem zwrócił się do Druzjanny: Wstań, idź do swojego domu i przygotuj nam posiłek. Druzjanna natychmiast wstała, poszła do domu i zaczęła przygotowywać wieczerzę. Wszyscy byli bardzo zdziwieni, długo się radowali i podziwiali św. Jana." Wielu męzczyzn, gdyby byli zdolni to uczynić, nawet z martwych wskrzesiłoby kobietę, żeby im tylko przygotowała posiłek, nieprawdaz? ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Druzjanna 05.08.04, 11:10 Mi bardzo się podoba to imię. I mojemu mężowi także Pa Madzia Odpowiedz Link Zgłoś