wanielka 18.08.11, 09:43 dziewczyny, potrzebuję pomysłu na imię dla brata Dominika. nazwisko uniwersalne, właściwie każde imię pasuje proponujcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polonica7 Re: imię dla brata Dominika potrzebne 18.08.11, 09:53 Adrian Damian Daniel Gabriel Odpowiedz Link Zgłoś
wanielka Re: imię dla brata Dominika potrzebne 18.08.11, 11:09 dodam jeszcze, że chciałabym, żeby imię dobrze się komponowało z tymi: Dominik, Marek, Anna - to najmłodsze pokolenie naszego klanu może Julian? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imię dla brata Dominika potrzebne 18.08.11, 23:05 wanielka napisała: > może Julian? Julian to MSZ bardzo dobry pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
mossiam Re: imię dla brata Dominika potrzebne 18.08.11, 15:01 Julian mógłby być, to ładne imię, choć trochę mało męskie może. Ja proponuję: Mikołaj Aleksander Tymoteusz Kajetan Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: imię dla brata Dominika potrzebne 18.08.11, 16:50 Błażej, Jędrzej, Leon, Tobiasz, Tymon Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: imię dla brata Dominika potrzebne 19.08.11, 09:42 Michał , Kornel , Tomasz , Rafał , Eryk , Olaf, Łukasz , Krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: imię dla brata Dominika potrzebne 19.08.11, 20:21 ten Julian to jakoś tak nie bardzo, za miękki dla mnie... może Tymoteusz, Jeremiasz,Błażej, chciałam zaproponować też Daniela(to byla pierwsza myśl), ale dziewczyny juz mnie uprzedzily Odpowiedz Link Zgłoś
wanielka Re: imię dla brata Dominika potrzebne 19.08.11, 20:40 dziewczyny, mnie się zawsze wydawało, że Dominik jest raczej miękkim imieniem i dlatego myślałam o podobnym czyli Julianie. z zaproponowanych podoba mi się i biorę pod uwagę: Tomasz, Tobiasz, Łukasz, Mikołaj. na pewno odpada Daniel, Damian, Sebastian i Rafał. czekam na dalsze propozycje Dominik i Łukasz nawet mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: imię dla brata Dominika potrzebne 19.08.11, 23:18 ja również Dominika uważam za miękkie imię (na podobnym poziomie miękkości odbieram Mikołaja), ale Julian jest miękki w znaczeniu mało męski (podobnie zresztą odbieram Kamila)-od razu zaznaczam, że odczucia te są subiektywne, no i nic na to nie poradzę inne propozycje: Marceli, Jeremi, Karol Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imię dla brata Dominika potrzebne 20.08.11, 14:04 Z Twoich aktualnych typów najbardziej podobają mi się Tobiasz i Julian. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: imię dla brata Dominika potrzebne 30.08.11, 13:27 Tobiasz jak najbardziej! Ewentualnie jeszcze może być Julian. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: imię dla brata Dominika potrzebne 19.08.11, 23:19 Myślę, że proponowany przez Ciebie Julian jest bardzo dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kana Re: imię dla brata Dominika potrzebne IP: *.centertel.pl 19.08.11, 23:56 jestem za Julianem. A może Dawid? My mieliśmy dylemat między Dominikiem, Dawidem a Julianem. Odpowiedz Link Zgłoś
ronalilly Re: imię dla brata Dominika potrzebne 30.08.11, 14:41 Z wymienionych wcześniej - Mikołaj, Julian, Jędrzej. Proponuję jeszcze Janka. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: imię dla brata Dominika potrzebne 30.08.11, 15:43 kiedy byłam w drugiej ciąży rozważałam dla synka imiona Jeremi i Ludwik (starszy syn to właśnie Dominik) Odpowiedz Link Zgłoś
wanielka jeżeli chodzi o Juliana 03.09.11, 00:03 to jednak jakoś mnie nie do końca przekonuje. możecie zaproponować coś jeszcze? Dominik Mirosław i ..... myślałam też o Jacku, ale nie ma aż tylu fajnych zdrobnień co Dominik. podpowiedzcie coś jeszcze pliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiis Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chico Re: jeżeli chodzi o Juliana IP: *.dynamic.chello.pl 03.09.11, 01:28 Ja typowałabym Karola, Olgierda, Jeremiasza/Jeremiego, Maksymiliana, tudzież Maksyma, Jędrzeja, Mikołaja, Bartłomieja, Olafa, Leona, Kajetana, ewentualnie Jonatana albo Pawła. Swoją drogą, zawsze traktowałam Dominika jako imię niezdrabnialne i dlatego je lubiłam Odpowiedz Link Zgłoś
wanielka Re: jeżeli chodzi o Juliana 03.09.11, 21:59 z imion, które wymieniłaś podobają mi się: Maksymilian, Jędrzej, Mikołaj, Leon i Paweł. noszą je już jednak dzieci znajomych, a nie chciałabym dublować. reszta odpada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: jeżeli chodzi o Juliana IP: *.adsl.alicedsl.de 03.09.11, 11:25 A może Mateusz, Michałek, ? Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: jeżeli chodzi o Juliana 03.09.11, 15:43 to Dominik ma jakieś fajne zdrobnienia? dla mnie jedyna wada tego imienia to właśnie brak zdrobnień dodam jeszcze Wojtka (mąż próbował to imię przeforsować) Odpowiedz Link Zgłoś
wanielka Re: jeżeli chodzi o Juliana 03.09.11, 21:51 jak nie ma jak ma u nas funkcjonują m.in.: Domiś, Doś, Domingo, Domik, Dominiczek, Misio, Dosio, Dosion, czasem również Domenice Vespuci i Domiceli Wojtek odpada, nie podoba mi się. problem w tym, że nie do końca wiem, w które imiona w ogóle celować. popularność Dominika u nas, na Śląsku, jest chyba nieco wyższa niż np. w Warszawie. czy w imię o podobnej popularności? nie chciałabym chyba sytuacji, kiedy braciszek będzie miał imię rzadko spotykane, a Dominik popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: jeżeli chodzi o Juliana 04.09.11, 11:49 wanielka napisała: > problem w tym, że nie do końca wiem, w które imiona w ogóle celować. popularnoś > ć Dominika u nas, na Śląsku, jest chyba nieco wyższa niż np. w Warszawie. czy w > imię o podobnej popularności? nie chciałabym chyba sytuacji, kiedy braciszek b > ędzie miał imię rzadko spotykane, a Dominik popularne. Myślę, że nie powinnaś wybierac dla brata Dominika imion typu Tarsycjusz albo Konkordiusz, ale Julian jak najbardziej się nada - to imię powszechnie znane i całkiem teraz nadawane. Dominik był w 2009 roku na 18. miejscu wsród imion męskich, podobnie w 2010 roku. Jeśli chcesz celować w imiona o najbardziej statystycznie zbliżonej popularności, trzeba sięgnąć do listy sprzed 2 lat (o ile szukasz jednak imion spoza pierwszej 20-tki); byłby to może Antoni, Marceli (proponowałabym w poprawnej wersji z -i na końcu), Karol, Maksymilian, Hubert, Nikodem, Gabriel, Fabian, Błażej, Tymoteusz, Ksawery. Statystyka może jednak płatać figle i moze się okazać, ze w bieżącym roku najbardziej zbliżony do Dominika jest właśnie Julian i Tobiasz. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: jeżeli chodzi o Juliana 04.09.11, 11:55 toż pytałam o FAJNE zdrobnienia rzecz gustu Domingo też mówię, ale oczywiście nie uważam tego za zdrobnienie Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: jeżeli chodzi o Juliana 04.09.11, 13:53 Do głowy przychodzą mi jeszcze: Aleksy, Antoni, Adam, Bruno(n), Cezary, Franciszek, Hubert, Igor, Ignacy, Juliusz, Ksawery, Marceli, Maciej, Nikodem, Piotr, Remigiusz Odpowiedz Link Zgłoś
melania9 Re: jeżeli chodzi o Juliana 05.09.11, 12:47 witam, ja też mam synka Dominika (Minika) i też czekam na drugiego męskiego potomka naszego rodu. Z imion jakie my wybraliśmy jest Mateusz (Mati) albo Maksym (Maks). Może któreś z tych imion Ci się spodoba?? Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: jeżeli chodzi o Juliana 05.09.11, 16:55 melania9 napisała: > witam, ja też mam synka Dominika (Minika) O, jakoś nigdy nie pomyślałam, że można na Dominika wołać Minik Ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: jeżeli chodzi o Juliana 05.09.11, 16:58 mój synek tak o sobie mówił, jak jeszcze "Dominik" było dla niego za trudne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dh Re: imię dla brata Dominika potrzebne IP: *.171.13.114.static.crowley.pl 07.09.11, 01:22 maksymilian, sergiusz, kacper, nataniel, blazej, filip, witek, fabian, miłosz, ksawery, mietek Odpowiedz Link Zgłoś