Dodaj do ulubionych

Pomożecie ;)

IP: 83.1.238.* 10.09.11, 11:17
Witam! Oczekuję z niecierpliwością na swoją córeczkę. Problem polega na tym, że mamy z mężem kompletnie różne typy co do imion. Jemu podoba się Izabela, Dominika, Kasia, Liliana. Ja wolałabym Laurę, Sonię, Gretę...Widzicie jakieś kompromisowe wyjście. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • blue-jagoda Re: Pomożecie ;) 10.09.11, 11:30
      Ja ze swoim mezem znalazlam kompromis.
      Powiedzialam mu ze ja rodze ,mecze sie to ja wybieram imiesmile oczywiscie bralam pod uwage jego propozycje ale i tak ostatecznie ja decydowalam.
      • Gość: Kidi Re: Pomożecie ;) IP: 83.1.238.* 10.09.11, 12:11
        hahahah o takim kompromisie nie pomyślałam, ale jest godny uwagi, biorę męża na porodówkę, pod koniec ciężkiego porodu wykrzykuję imię, on oszołomiony godzi się na wszystko...to nie jest głupi pomysł. Dziękuję wszystkim za odpowiedzismile
    • luska.s Re: Pomożecie ;) 10.09.11, 11:47
      Izabela - nie lubię tego imienia
      Dominika -ok
      Kasia -ok
      Liliana - ładne
      Laura - super
      Sonia - ładne
      Greta - oj nie, wg mnie najbrzydsze z tych imion,twarde mało kobiece ...

Wybierałabym pomiędzy Laurą Lilką Sonią i Dominiką
    • florianne Re: Pomożecie ;) 10.09.11, 11:55
      Z wymienionych podoba mi się Laura , ew. jeszcze Liliana .
      Może :
      Liwia , Ligia , Lidia ,Malwina ,Luiza,Inga,Sara ,Ida
    • gaudencja Re: Pomożecie ;) 10.09.11, 12:22
      Nie czuję jednej linii Twoich upodobań - Sonia to rosyjskie zdrobnenie od Zosi, Laura - imię łacińskie, Greta - przede wszystkim niemieckie zdrobnienie od Margarety, czyli Małgorzaty. Z Waszych typów podoba mi się tylko Laura.

Może mimo wszystko uda się znaleźć typ, który może nie bedzie pierwszym wyborem Was obojga, ale na który oboje się zgodzicie - trzeba usiąść i poczytać wspólnie kalendarz. Może spodoba Wam się Blanka, Ksenia, Flora, Kornelia (Nela)...
    • polifonia1983 Re: Pomożecie ;) 10.09.11, 12:28
      Mnie podobają się tylko Sonia, Greta i Lilianna.
    • Gość: amin Re: Pomożecie ;) IP: *.dynamic.chello.pl 10.09.11, 13:08
      pozwól mężowi wybrać - jego propozycje dużo lepsze... (z Twoich chyba już najbardziej Laura)
    • mossiam Re: Pomożecie ;) 10.09.11, 13:32
      Najładniejsza Laura, później Liliana.
    • Gość: niki Re: Pomożecie ;) IP: *.adsl.alicedsl.de 10.09.11, 14:06
      Jedyne wyjscie to szukac dalej... Moze Roza ?
    • dalenia Re: Pomożecie ;) 10.09.11, 14:55
      A Liliana nie jest w Twoim stylu? smile Wydaje mi się, że jest raczej z podobnej bajki co Laura. Jedynym wyjściem dla mnie, byłoby szukanie czegoś innego.

Aurelia, Anastazja, Antonina, Antonia, Adela, Alicja, Alina, Aniela, Berenika, Blanka, Barbara, Celina, Celia, Daria, Dagna, Diana, Daniela, Estera, Ewa, Elwira, Florentyna, Flawia, Felicja, Gaja, Gloria, Helena, Honorata, Idalia, Ida, Irmina, Judyta, Joanna, Julianna, Jaśmina, Klara, Kornelia, Łucja, Marcelina, Malwina, Michalina, Melania, Olga, Róża, Rozalia, Urszula, Wanda, Weronika

Ps. Odnośnie tego, że Ty rodzisz i Ty wybierasz imię, to przypomniał mi się jeszcze jeden "argument" w tym stylu. Mąż daje nazwisko - Ty dajesz imię wink No chyba, że macie Twoje nazwisko, czy nazwisko łączone.
      • Gość: Kidi Re: Pomożecie ;) IP: 83.1.238.* 10.09.11, 15:22
        No właśnie ta Liliana (Lilianna) zdaje się być światełkiem w tunelu, bo też mi się podoba. A taki mały akcent humorystyczny: mówię do męża, że ja wybieram imię bo mój wkład w ciążę jest większy, a on na to, że sobie wyprasza bo jego WKŁAD w ciąże był ogromny wink I jak tu w takiej atmosferze podjąć tak ważną decyzję wink P.S: Helenka i Róża pięknie, delikatnie zapytam męża...może może...
        • dalenia Re: Pomożecie ;) 10.09.11, 15:27
          Co do wielkości jego wkładu w ciążę to się nie wypowiem, bo nie wiem big_grin

A co do imion, to popieram i Lilianę, i Helenę, i Różę smile
        • paula.anna Re: Pomożecie ;) 10.09.11, 16:02
          no to Liliana i już wink.
          ew Laura
          pozostałe zdecydowanie mi się nie podobają
          ale jest tyle imion, poszukajcie, jeśli Liliana to nie jest TO.
          wiadomo każdemu podoba się coś innego, ale z mojego doświadczenia wynika, że jakoś się można dogadać. choć u nas na początku też się wydawało, że to niemożliwe.
          a teraz, kiedy więcej dzieci nie planujemy, mamy tyle wspólnych propozycji, że aż trudno mi uwierzyć!
        • aneladgam Re: Pomożecie ;) 10.09.11, 19:12
          skoro podoba Ci się Lilianna to w czym problem?
    • hawa.etc Re: Pomożecie ;) 10.09.11, 16:31
      Bardzo podobają mi się Sonia, Laura i Greta, ze wskazaniem na Gretę. Ale Liliana też przejdzie.

Kasia to jedno z najbardziej pospolitych imion, jakie można nadać w Polsce. Nie podoba mi się. Dominika i Izabela też jakoś nie.

Według mnie właśnie Liliana jest kompromisem, pomiędzy waszymi upodobaniami.
      • uwierz_mirando Re: Pomożecie ;) 10.09.11, 17:43
        Mój głos na Lilianę i Laurę.
        A Greta to po prostu Gosia...
    • carmita80 Re: Pomożecie ;) 10.09.11, 18:23
      Wszystkie sa ladne oprocz Kasi.
    • aneladgam Re: Pomożecie ;) 10.09.11, 19:14
      Sonia i Greta to jedne z najmniej podobających mi się imion
      pozostałe podobają mi się, z tym że Liliannę wolałabym przez dwa "n"
    • wyczyny Re: Pomożecie ;) 10.09.11, 21:26
      Dominika, Liliana, Laura - ładne
      może jeszcze: Kalina, Michalina, Berenika, Jagna
    • Gość: Kidi Re: Pomożecie ;) IP: 83.1.238.* 10.09.11, 22:54
      Linia moich upodobań jest prosta, imię musi mi się dobrze kojarzyć, najlepiej z kimś kogo lubię, podziwiam. Dla chłopca nie miałabym problemu, nazwałabym go imieniem ulubionego malarza, albo dostałby imię skandynawskie, bo sama takie noszę i lubię baśnie skandynawskie. I te moje typy ,,żeńskie,, to też postacie z literatury, sztuki. Imię Liliana podoba mi się, tylko jest właśnie takie ,,puste,,. Brak mu jakby to powiedzieć ,,patronatu,,. Po głębszych przemyśleniach zaczynam się skłaniać ku Izabeli, bo tak miała na imię żona Rubensa, którego uwielbiam. Po prostu chciałabym kiedyś móc wytłumaczyć dziecku dlaczego nosi takie a nie inne imię. P.S: jeszcze raz strasznie dziękuję za podpowiedzi.smile
      • aneladgam Re: Pomożecie ;) 10.09.11, 23:00
        bardzo mi trafia do przekonania, to co piszesz. głównie z takich powodów moje dzieci noszą takie imiona, a nie inne smile
      • najma78 Re: Pomożecie ;) 10.09.11, 23:10
        Izabela bardzo ladnie. Kolezanka z klasy mojego syna nosi imie Isobel, dziewczynka o nietuzinkowej urodzie i usposobieniu.
      • dalenia Re: Pomożecie ;) 11.09.11, 15:11
        Izabela mi się nie podoba, ale skoro jest jakiś ważny dla Ciebie powód do jej nadania, to popieram. A może skandynawska Dagna?
      • quasi.modo Re: Pomożecie ;) 11.09.11, 19:33
        Podoba mi się twoja argumentacja, chociaż dla mi osobiście wystarczy, że imię mi się podoba.

Swoją drogą z Waszej listy wybrałabym prawdopodobnie właśnie Izabelę. Skojarzenia osobowościowe ja mam akurat nieszczególne, ale brzmieniowo jest ładna, niezbyt rozpowszczechniona a przy tym na tyle osłuchana, żeby nie szokować.

Moja propozycja: Kinga.
      • gaudencja Re: Pomożecie ;) 11.09.11, 23:05
        Gość portalu: Kidi napisał(a):

> ,,. Brak mu jakby to powiedzieć ,,patronatu,,. Po głębszych przemyśleniach zacz
        > ynam się skłaniać ku Izabeli, bo tak miała na imię żona Rubensa, którego uwiel
        > biam. Po prostu chciałabym kiedyś móc wytłumaczyć dziecku dlaczego nosi takie a
        > nie inne imię.

Kierowałam się podobnymi przesłankami przy wyborze imienia dla swojego dziecka, ale Izabela zupełnie mnie nie przekonuje i osobiście poszukałabym innego imienia niosącego coś ze sobą. Jeśli Tobie się jednak podoba, to czemu nie? Może jeszcze w takim razie jakieś inne imię związane z Rubensem, z tematami jego obrazów, np. Helena (też druga żona Rubensa), Zuzanna, Brygida, Diana, Cecylia, Ewa, Dalila, a może Klara - jak 2 córki Rubensa?
        pl.wikipedia.org/wiki/Peter_Paul_Rubens
    • jagodowa2 Re: Pomożecie ;) 10.09.11, 23:07
      Izabela - nie podoba mi się brzmienie tego imienia
      Dominika - podoba mi się
      Kasia - nie podoba mi się, dla dziecka będzie brzmiało ciotkowato, bo dużo obecnych mam nosi to imię
      Liliana - ok
      Laura - podoba mi się
      Sonia - to nasza Zofia
      Greta - nie podoba mi się

Wybierałabym z pogrubionych, najbardziej podoba mi się Dominika.
    • olianka Re: Pomożecie ;) 11.09.11, 10:38
      Z rozważanych przez Was podoba mi się tylko Laura. Zdecydowanie odrzuciłabym Sonię.
      • pluskotka Re: Pomożecie ;) 11.09.11, 12:51
        A mnie kusiłaby Greta, ale brzmieniowo, bo jako "patronka" już nieco mniej. Bardziej podoba mi się Gerda (mimo zamku w drzwiach), bo lubię twarde imiona.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.