24.05.04, 11:39
Witajcie!
Od pół roku walczę, żeby nadać córci imię Nicole...ktoś "mądry" wymyslił, że
można tylko Nikola, a przecież Nikola to imię męskie w takich krajach jak:
Bułgaria, Włochy, Macedonia itp....

...wiem, że wszystko zależy od dobrej woli urzędnika USC...jak wynika z
mojego prywatnego dochodzenia w niektórych urzędach USC można nazwać
dziewczynkę imieniem Nicole!
...czy ktoś na tym forum nadał swojemu dziecku takie imię?...a może znacie
kogoś kto nie miał problemu przy nadaniu tego imienia?...

...szukam pomocy...może jakis prawnik pomoże mi w walce i udzieli mi dobrej
rady!!
z góry wielkie dzieki
aga
Obserwuj wątek
    • pejsaty Re: NICOLE 24.05.04, 11:52
      przeczytaj sobie opinie rady jezyka polskiego na ten temat:
      www.rjp.pl/?mod=oip&type=imiona&id=59&letter=

ps ja osobiscie jestem przeciwny nadawaniu imion takich jak "nicole" polskim
      dzieciom mieszkajacym w polsce.
    • aniadm Re: NICOLE 24.05.04, 12:14
      Pomijając moją osobistą niechęc do imienia Nicole (nie lubię nadawania polskim
      dzieciom imion niezgodnych z zasadami polskiego języka, w którym nie ma
      niemego "e", c czytanego jako k ani akcentu na ostatniej sylabie), to jesteś w
      błędzie.

Nicole to forma francuska, odpowiednik Nicolas (wymawianego NikoLA). Jednak w
      wielu językach to własnie Nicola jest formą właściwą. Nie wiem, jak w Bułgarii
      czy Macedonii, ale np. w Włoszech właśnie Nicola to forma żeńska, a Nicoló (z
      akcentem nad o) - męska. Jest jeszcze Nicoletta i Nicolette, a także Colette.

Greckie imie Nikola, od którego pochodzi jedno i drugie, jest według tego, co
      gdzieś znalazłam, i męskie, i żeńskie. Jednak tu pewności nie mam.
      • patitka Re: NICOLE 25.05.04, 21:56
        aniadm napisała:

> e.
        >
        > Nicole to forma francuska, odpowiednik Nicolas (wymawianego NikoLA). Jednak w
        > wielu językach to własnie Nicola jest formą właściwą. Nie wiem, jak w
        Bułgarii
        > czy Macedonii, ale np. w Włoszech właśnie Nicola to forma żeńska, a Nicoló (z
        > akcentem nad o) - męska. Jest jeszcze Nicoletta i Nicolette, a także Colette.

NIESTETY ALE imie NICOLA we Wloszech to nie ZENSKA forma tylko MESKA.
        Moja siostra ma meza wlocha i tak ma na imie. Imie Nicolo nie jest uzywane.
        Rowniez Andrea to we Wloszech meskie imie.
        pozdrawiam smile
        • aniadm Re: NICOLE 25.05.04, 23:03
          Andrea to wiem, nawet znałam jednego.
          Sprawdziłam cztery listy, wszystkie podawały Nicola jako żeńskie, Nicolo jako
          męskie. Jeśli to nieprawda, przepraszam.

To nie zmienia jednak faktu, że imię Nicola funkcjonuje na świecie jako forma
          żeńska.
        • magia1 Re: NICOLE - nie ma obawy... 05.06.04, 16:54
          przy tej ilosci nadanych i nadal chetnie nadawanych dzieciom imion NICOLA,
          NICOLE, NIKOLA i wszelkich innych odmian nie ma obawy ze to imie w późniejszej
          przyszości tych dzieci bedzie uznawane za jakiegos dziwoląga. tak samo bedzie z
          imieniem KSAWIER, KSAVIER XAVIER, XAWIER... o boże, jak to wgląda...!!!

a rodzicom tych dzieci gratuluje "fantazji"...
    • boniedydy Re: NICOLE 24.05.04, 18:34
      mamanicole napisała:

> Witajcie!
      > Od pół roku walczę, żeby nadać córci imię Nicole...ktoś "mądry" wymyslił, że
      > można tylko Nikola,
      (...)
      > ...szukam pomocy...może jakis prawnik pomoże mi w walce i udzieli mi dobrej
      > rady!!

No cóż, uważam, że ktoś, kto to wymyślił, był naprawdę mądry, a ty szukasz
      pomocy w złej sprawie. Ale oczywiście to Twoja decyzja.
      • gniewosz_m Re: NICOLE 25.05.04, 22:00
        Ogólnie imie jest tak pospolite jak
        kazdemu psu Burek 50 lat temu dawano...
        Popieram poprzednie wpisy że
        imie to w Polsce brzmi koszmarnie!!!!
        Pani z Urzedu sie wcale nie dziwie....

Patitka
        - Ja Włoch jestem, masz rację imię Nicola to męskie!
        • tradycja1 Re: NICOLE 26.05.04, 01:08
          Mnie to imie doprowadza do mdlosci.
          A nie lepiej Mikolajka hehehe?
          • asiaasia1 Re: NICOLE 26.05.04, 08:30
            a mi się wydaje , że to poważne ograniczenie swobód osobistych .
            studiuję polonistykę i znam problem .
            mimo wszystko to moje dziecko a nie rady jęz.polskiego i mam prawo nadać mu
            imię takie , jakie chcę .
            pozdr.
            • isma Re: NICOLE 26.05.04, 11:15
              Nie masz. Uprawnienia Rady Języka Polskiego wynikaja z ustaw.
              • asiaasia1 Re: NICOLE 26.05.04, 19:56
                Sama jestem wykładnikiem praw dla siebie .
                • boniedydy Re: NICOLE 27.05.04, 00:12
                  asiaasia1 napisała:

> Sama jestem wykładnikiem praw dla siebie.

Asiu. Gratuluję poczucia mocy ;-P ale otoczenie prawne sprawia, że jednak nie
                  możesz wszystkiego.

Z przekornymi pozdrowieniami
                  boniedydy
                  • asiaasia1 Re: NICOLE 28.05.04, 12:51
                    ehh.. czasami trudno to zaakceptować , nieprawdaż ?
                    pozdrawiam smile))
                    • boniedydy Re: NICOLE 28.05.04, 13:02
                      oj, trudno smile))
    • ulkar Re: NICOLE 26.05.04, 09:37
      mam świetne rozwiązanie roztrząsanego przez was dylematu. Proponuję nazwać
      dziecko Marysia. Będzie pieknie, światowo i bez problemów z pisownią.
    • czamon Re: NICOLE 26.05.04, 14:36
      Witaj, mój kuzyn ma córeczkę o imieniu Nicole i nie mieli żadnych problemów z
      zarejestrowaniem jej imienia w USC.
      pozdrawiam
      Monika
      • tradycja1 Re: NICOLE 27.05.04, 15:02
        Tez znam jedna Nicole i nie mieli problemu z rejestracja.
        Najlepsza jest babcia wola na mala Niklola wink
        ( Potrenujcie)
    • coronach Re: NICOLE 27.05.04, 15:02
      Imię jak imię ale niekoniecznie w Polsce.

Jak je się wymawia? Nicole a może jako dwa wyrazy nic ole, najlepiej z akcentem na e.

Pozastanawiam się jak już zaczną docierać na moje zajęcia panny o tak wdzięcznym imieniu. Jestem tu odrobinę złośliwy ale narażacie na śmieszność dziecko w szkole, czy na studiach a na pewno dacie mu świetny powód do frustracji kiedy ktoś będzie wymawiał to imię fonetycznie, do czego ma pełne prawo jako Polak, dumny ze swojego języka. Ja zawsze jeżeli będę miał do czynienia z Polakiem/Polką będę używał formy nicole a nie jakaś nikolll, nie będę z siebie idioty robiłsmile

Nie jestem jedyny i podejrzewam, że wielu ludzi świadomie lub nie sprawi przykrość temu maleństwu. Czy drobnomieszczaństwem jest nadawanie takiego imienia czy piętnowanie ich?

• boniedydy Re: NICOLE 27.05.04, 20:23
        coronach napisał:

> Nie jestem jedyny

Oj, nie jesteś, nie jesteś smile))

i podejrzewam, że wielu ludzi świadomie lub nie sprawi przykr
        > ość temu maleństwu. Czy drobnomieszczaństwem jest nadawanie takiego imienia
        czy
        > piętnowanie ich?

Obstawiam to pierwsze...
        • slon_bim-bom Re: NICOLE 27.05.04, 21:29
          U mnie w szkole jest jedna NIKOLINA
          • boniedydy Re: NICOLE 27.05.04, 21:53
            slon_bim-bom napisała:

>U mnie w szkole jest jedna NIKOLINA
            • czamon Re: NICOLE 27.05.04, 22:00
              Ludzie opamiętajcie się! Czy to taka strszna rzecz, że dziecko będzie miało na
              imię Nicole. To jest obecnie dośc popularne imię. Ciekawa jestem czy też
              bylibyście tacy mądrzy gdyby ktoś wyśmiewał Wasze imiona.
              • aniadm Re: NICOLE 27.05.04, 22:23
                Co chwila ktoś twierdzi, że nie znosi imienia Anna, bo takie oklepane i -
                szczerze mówiąc - niewiele mi to przeszkadza smile
                Imię Nicole mi przeszkadza, bo nie zgadza się z zasadami rządzącymi językiem
                polskim. Wszędzie są ludzie, którzy nie będą umieli go wymówić albo zapisać
                (wbrew pozorom nie wszyscy w Poslce znają języki obce). Wystarczy spojrzeć, co
                się działo - może jeszcze dzieje - w "Witajcie na świecie". Oprócz Nicole
                dawało się tam znaleźc Nikole, Nicol, Nikol, Nicola i Nikola.
                • boniedydy Re: NICOLE 28.05.04, 10:30
                  aniadm napisała:

> (wbrew pozorom nie wszyscy w Poslce znają języki obce). Wystarczy spojrzeć,
                  co
                  > się działo - może jeszcze dzieje - w "Witajcie na świecie". Oprócz Nicole
                  > dawało się tam znaleźc Nikole, Nicol, Nikol, Nicola i Nikola.

Tak, raz widziałam nawet jakiegoś "Nikol Stachowiak" czy coś w tym guście, a
                  innym razem "Żaklin Muchomorek". Nazwiska zmyśliłam, ale nie zdradzały płci
                  dziecka. I sądzę, że jeśli pobozne życzenia rodziców dotyczące formy
                  rejestracji imienia spełnily się, ludzie zawsze będa mylić płeć tych dzieci. Na
                  szczęscie jednak najprawdopodobniej własciwy USA to ukrócił (a przynajmniej mam
                  taką pobozną nadzieję).
                  • nicole369 Re: NICOLE 30.06.04, 18:54
                    Czesc,pozdrawiam cie serdecznie. Jestem mama Nicole urodzona 15.03.04 i nie
                    bylo problemu z rejestracja w USC. Uwazam,ze to imie jest sliczne i z tego co
                    slyszalam coraz czesciej nadawane. Co do pisowni-sprawa jest podobna jak z
                    imieniem Wioletta,Violetta,Wioleta i nikt nie robi problemu. W domciu i tak
                    mówimy Nikolka. Imie Nicole jest to imie zenskie wystepujace najczesciej w
                    Francji,Belgii,Anglii,USA... praktycznie w kazdym kraju.Pozdrawiam i zycze
                    powodzenia Tobie oraz Twojej córze. Nie przejmuj sie ludzmi
                    ograniczonymi,tzw. "prawdziwymi Polakami".
                    • nicole777 Re: NICOLE 02.09.04, 22:00
                      Hej ja też uważam że imie Nicole jest śliczne i niewarto jest przejmować się
                      głupimi opiniami "wielkich patriotów"
                      Pozdrowionka!!!
                      • dominisia1 Re: NICOLE 08.09.04, 23:46
                        cześć ja moją córcie zrejestrowałam jak Nikola (tak tez jest slicznie) i nie
                        uwqażam że to męskie imie
              • monhann2 Re: NICOLE 01.06.04, 01:01
                czamon napisała:

> Ludzie opamiętajcie się! Czy to taka strszna rzecz, że dziecko będzie miało
                na
                > imię Nicole. To jest obecnie dośc popularne imię. Ciekawa jestem czy też
                > bylibyście tacy mądrzy gdyby ktoś wyśmiewał Wasze imiona.

Mojego imienia nikt nie bedzie wysmiewal w Polsce, poniewaz jest to imie bardzo
                popularne i czesto spotykane. Podobnie nie bedzie wysmiewal Anny, Jolanty,
                Katarzyny, Barbary, Beaty, Agnieszki czy Janiny. Mysle, ze wlasnie Ci sie
                powinni opamietac, ktorzy na sile szukaja imion dla swoich pociech w innych
                krajach, zamiast nadawac tradycyjne, bezpretensjonalne, polskie. Krzywdzicie
                jedynie swoje dzieci.
                • czamon Re: NICOLE 01.06.04, 12:06
                  sory, ale każy ma prawo dać swojemu dziecku takie imię jakie mu się podoba i
                  nie uważam, aby tym krzywdził swoje dziecko!
                  Masz taka 100% pewność, że nigdy nikt nie bedzie sie smiał z Twojego imienia w
                  Polsce?
                  • aniadm Re: NICOLE 01.06.04, 12:14
                    Nikt nie ma takiej gwarancji, ale możesz wydatnie zwiększyć szanse, że coś
                    takiego się wydarzy, nazywając syna Dżulian, a córke Dżesika (zwłaszcza to
                    drugie wymówione po polsku od razu dzieciom nasunie skojarzenia...)

Poza tym grozi tu traktowanie dziecka jak lalki czy pieska... JA mogę nazwać
                    MOJE dziecko jak MI się podoba...
                    • czamon Re: NICOLE 01.06.04, 14:37
                      To jak się urodzi dziecko spróbuj sie go zapytać jak chce mieć na imię, może
                      odpowie........
                      Nigdy nie uważałam, że jak rodzic daje dziecku imię, które mu się podoba to
                      traktuje je jak lalkę czy pieska
                      • aniadm Re: NICOLE 01.06.04, 14:45
                        Bo tak nie jest.
                        Natomiast może tak być, gdy wyciąga jakiegoś dziwoląga z zagranicznych seriali
                        cyz powieđci, łamiąc przy tym wszystkie zasady wymowy i pisowni przypadkiem
                        obowiązujące w języku polskim, po czym ogłasza: "A co mnie obchodza jakies tam
                        głupie zasady, to, że sam(a) nie będzie umiał(a) wymówić i zapisać własnego
                        imienia jak się nauczy liter, to, że inne dzieci będą się śmiały, czy
                        cokolwiek. Własnie, że będę sobie nazywac MOJE dziecko jak zechcę."

Nie jest to trochę zapominanie, że dziecko będzie też kiedyś funkcjonowało poza
                        domem? Że może zostac panią profesor Wanessą Dżesiką Kowalską, albo panem
                        prezesem Hawjerem Brajanem Malinowskim?

Jak byłyśmy z kuzynką małe, nazwałyśmy kota Cinderella (wtedy jeszcze nie
                        całkiem wiedziałam, jak się to pisze smile), bo nam się podobało takie imię.
                        Natomiast uważam, że nazwanie tym imieniem córki byłoby objawem samolubstwa.
      • kasia_war Re: NICOLE 01.06.04, 12:04
        No właśnie. Też miałam jednego wykładowcę, który uwziął się na moją koleżankę i
        uparcie wymawiał jej imię fonetycznie - Angelika. Tylko, że jak ktoś jest
        złośliwy, to zawsze znajdzie sobie powód, żeby komuś podokuczać.
        • judytak Re: NICOLE 01.06.04, 12:28
          kasia_war napisała:

> No właśnie. Też miałam jednego wykładowcę, który uwziął się na moją koleżankę
          i
          > uparcie wymawiał jej imię fonetycznie - Angelika.

a mi się zawsze wydawało, że imię Angelika wymawia się właśnie Angelika
          i nawet mi się to imię w tej formie podoba :o)

(czego nie mogę powiedzieć o imieniu Andżelika)

pozdrawiam
          Judyta
          • kasia_war Do judytak 03.06.04, 09:23
            Być może masz rację, że istnieje taka możliwość, jednak akurat w jej przypadku
            chodziło o wymowę Andżelika (przy pisowni Angelika). Wszyscy się tak do niej
            zwracaliśmy.
            • boniedydy Re: Do judytak 04.06.04, 16:01
              kasia_war napisała:

> Być może masz rację, że istnieje taka możliwość, jednak akurat w jej
              przypadku
              > chodziło o wymowę Andżelika (przy pisowni Angelika). Wszyscy się tak do niej
              > zwracaliśmy.

Niemniej wykładowca nie musiał zawracać sobie głowy, domyślając się, co rodzice
              Angeliki mieli na myśli, nadając jej to imię. Tym bardziej, że zapewne nie była
              to jego jedyna studentka. Jego święte prawo, zeby czytac po polsku tak, jak
              jest napisane.
    • ajsn Re: NICOLE 28.05.04, 09:25
      Tez jestem mama Nicole, tyle, ze mieszkamy w Portugalii i maz jest
      Portugalczykiem. Tutaj imie to nie nalezy do czestych, ale nie brzmi obco i tez
      od niedawna jest na liscie dostepnych w USC. To maz wybral imie, ja chcialam by
      imie istnialo zarowno w jezyku polskim i portugalskim tak jak jest u synka
      (MAteusz), ale maz bardzo nalegal. Teraz uwazam imie za bardzo ladne , ale w
      oryginalnym brzmieniu. Rozumiem z drugiej strony niechec do nadawania imion
      niepolskich - problemy z ortografia, brak tolerancji, itp. Szkoda ze mamy e
      Polsce tylo odpowiednik meski : Mikolaj. Moze warto przemyslec, czy corka
      kiedys nie bedzie miala za zle malo popularnego imienia?
    • zaino Re: BIEDNE DZIECKO!!! 03.06.04, 09:42
      nigdy nie skrzywdziłabym dziecka nadając mu tak durne imię Nicole, no chyba, że
      to ma być pseudonim artystyczny, pracuję w mediach i zapewniam Cię, że ludzie z
      branży nadają pociechą proste imiona, czyżbyś miała smutne dzieciństwo?, że
      chcesz okaleczyć dziecko taką durnotą???
      jeśli koniecznie tak chcesz je nazwać zapisz Nikola
      jak mała zostanie artystką zmieni "K" na "C"
      Kinga
    • mika_26 Re: NICOLE 04.06.04, 21:39
      Czytajac wasze opinie az mi sie dziecko w brzuszku przekreca.ja wybraam dla
      dziecka imie nikola i dziwie sie ze sa takie zle opoinie.to moj wybor i moja
      wola.zgadzam sie ze imie powinno byc zapisywane w formie zalecanej przez
      RJP.jednak co do obco brzmiacych imion to pragne podkreslic ze jestesmy w
      unii,gdzie granice sie zacieraja,kultury sie lacza,stajemy sie jadna wielka
      wsplnota a tu takie hasla ze oddalamy sie od tradzcji.owszem tradzcja musi byc
      ale unia to wspolnota panstw,wspolne idee,cele.mozemzy teraz czerpac tez z
      innzch kultur np. imiona cyz inne elemmenty charakterystyczne dla innzch
      narodowosci.jestem wiec za imieniem nikola i zdania nie zmienie.
      moda jest np. na oliwierow a to tez jest imie francuskie takie jak nikola i
      nikt sie nie czepia.nie rozumiem was......
      • aniadm Re: NICOLE 04.06.04, 23:54
        Jeżeli wybrałaś imię Nikola, to ja przynajmniej nie mam nic przeciwko temu.
        Imie może nie należy do moich ulubionych, ale nie należą do nich też np. Oliwia
        i Katarzyna, więc co z tego smile. Imiona muszą skądś przychodzić, a polskiego
        odpowiednika (Mikołaja???) brak. Nie podoba mi sie tylko sprowadzanie do Polski
        imienia w wersji francuskiej - Nicole, czy w dziwacznych
        wersjach "spolszczonych" (Nicol, Nikol).

PS. Oliviera też nie znoszę... smile
        • boniedydy Re: NICOLE 05.06.04, 00:42
          W pełni podpisuję się pod tym, co napisałaś, Aniu. Dodam jeszcze, że zawsze
          czerpaliśmy imiona z obcych kultur, ale zawsze też je spolszczaliśmy - i przy
          tym bym została.
    • nicole369 Re: NICOLE 30.06.04, 19:00
      Czesc,pozdrawiam cie serdecznie. Jestem mama Nicole urodzona 15.03.04 i nie
      bylo problemu z rejestracja w USC. Uwazam,ze to imie jest sliczne i z tego co
      slyszalam coraz czesciej nadawane. Co do pisowni-sprawa jest podobna jak z
      imieniem Wioletta,Violetta,Wioleta i nikt nie robi problemu. W domciu i tak
      mówimy Nikolka. Imie Nicole jest to imie zenskie wystepujace najczesciej w
      Francji,Belgii,Anglii,USA... praktycznie w kazdym kraju.Pozdrawiam i zycze
      powodzenia Tobie oraz Twojej córze. Nie przejmuj sie ludzmi
      ograniczonymi,tzw. "prawdziwymi Polakami". Najwazniejsza jest twoja decyzja.
    • dagella Re: NICOLE 30.06.04, 21:42
      moze po prostu daj jej na imie ula albo ania i nie bedzie problemu...
    • anirak1 Re: NICOLE 01.07.04, 11:02
      Moja chrześniaczka ma na imię Nikola. Dokładnie tak bo pani w urzędzie nie
      chciała jej zarejestrować jako Nicole, stwierdzając że imię musi kończyć się na
      literę A i zamiast C wpisała K. córka innej koleżanki piszę się Nicolea bo
      końcówka miała być a.
    • skylight ja też mam córę NICOLE !! 09.09.04, 13:46
      Ludzie co wy wypisujecie - to jakiś koszmar !! Jakim prawem krytykujecie czyjeś
      imię ?!!!!!! Każdy ma prawo dac dziecku na imię jak mu się podoba !
      Ja dałam imię Nicole mojej pierwszej córeczce (uważam, ze jest przepiękne !) i
      żadnych problemów w Urzedzie na szczęście nie mieliśmy (bylo to w Katowicach).
      Cóż poradzić, że polskie imiona już 'powoli' zaczynaja się ludzią nudzić, ja
      np. nie preferuję imion typu: Basia, Kasia czy Ania....
      Oczywiście wszystko jest kwestią gustu - dlatego nie krytukuję popularnych
      imion i też nie podoba mi się tak strasznie krytyczna reakcja na oryginalne
      imiona !!
      Zresztą już był poruszany ten temat... dziwi mnie straszne ograniczenie
      naszego 'wspaniałego' narodu....
      Może za kilka pokoleń to się zmieni... Oby jak najszybciej !!
      • gaudencja Re: ja też mam córę NICOLE !! 09.09.04, 16:03
        skylight napisała:

> imion i też nie podoba mi się tak strasznie krytyczna reakcja na oryginalne
        > imiona !!

Chyba nie twierdzisz, że Nicole to oryginalne imię big_grinDDDD
        • skylight Re: ja też mam córę NICOLE !! 10.09.04, 09:10
          Biorąc pod uwagę polskie warunki - oczywiście, ze tak !! Czy kiedyś w Polsce
          takie imię było popularne - czy wogóle ktoś o nim słyszał ?
          Moze oryginalne wg Ciebie jest iię Ania, Hania czy Zosia ? Prosze bardzo ale
          nie dla mnie. I tego będe się trzymać.
          pozdrawiam.
          • tawananna Re: ja też mam córę NICOLE !! 10.09.04, 14:34
            > Biorąc pod uwagę polskie warunki - oczywiście, ze tak !! Czy kiedyś w Polsce
            > takie imię było popularne - czy wogóle ktoś o nim słyszał ?
            Kiedyś nie było. W tej chwili małych dziewczynek o imionach: Nicole, Nikole,
            Nicol, Nikol, Nicola, Nikola i pochodnych jest już tak wiele, że o
            oryginalności trudno mówić. Przydałyby się dane statystyczne, ale Hanna jest na
            pewno mniej popularna w tym pokoleniu.
        • kuku-007 Re: ja też mam córę NICOLE !! 30.09.04, 22:57
          > imion i też nie podoba mi się tak strasznie krytyczna reakcja na oryginal
          > ne
          > > imiona !!

To nie jest imię oryginalne, tylko pretensjonalne.
    • zojka Re: NICOLE 10.09.04, 15:47
      A kiedy wasze Nicole mają imieniny?

W polskim kalendarzu takiego imienia nie ma.
      To chyba trochę nie fair pozbawiac dziecko imienin.
      • skylight Re: NICOLE 10.09.04, 16:31
        Na Śląsku nie obchodzi się imienin wink
        zresztą imieniny są obchodzone chyba tylko w POlsce, nie wiem czy gdziekolwiek
        na świecie jest taki zwyczaj...
        • gaudencja Re: NICOLE 10.09.04, 16:32
          skylight napisała:

> zresztą imieniny są obchodzone chyba tylko w POlsce, nie wiem czy
          gdziekolwiek
          > na świecie jest taki zwyczaj...

W tym układzie najlepiej, żeby dziecko od razu wyemigrowało, bo co będzie robic
          w takiej głupiej Polsce.
        • kuku-007 Re: NICOLE 30.09.04, 22:59
          Na Śląsku nie obchodzi się imienin wink
          > zresztą imieniny są obchodzone chyba tylko w POlsce, nie wiem czy
          gdziekolwiek

Ta, pamiętam, jak kiedyś na wakacjach jeden ślązak wołał corkę: NIkola, chodź
          ino!
          cudne
          • abiela Re: NICOLE 01.10.04, 14:12
            kuku-007 napisała:

> Na Śląsku nie obchodzi się imienin wink
            > > zresztą imieniny są obchodzone chyba tylko w POlsce, nie wiem czy
            > gdziekolwiek
            > > na świecie jest taki zwyczaj...
            >
            > Ta, pamiętam, jak kiedyś na wakacjach jeden ślązak wołał corkę: NIkola, chodź
            > ino!
            > cudne

No to chyba nie byl Slazak. Slazak by powiedzial:
            Nikola, pódź sam!

Czy mam racje odnoszac wrazenie, ze nastpiala wlasnie krytyka gwary???
            Nota bene ani jednej Nikoli na Slasku nie znam...
            • kuku-007 Re: NICOLE 01.10.04, 14:59
              Czy mam racje odnoszac wrazenie, ze nastpiala wlasnie krytyka gwary???
              > Nota bene ani jednej Nikoli na Slasku nie znam...

Nie masz racji, żadnej gwary nie krytykuje smile I jak widać nie był to ślazak, co
              nie zmienia faktu, że brzmiało to zabawnie. Tzn. połączenie gwary z
              pretensjonalnym imieniem.
              • abiela Re: NICOLE 01.10.04, 15:37
                kuku-007 napisała:

> Nie masz racji, żadnej gwary nie krytykuje smile

No to cieszy mnie to bardzowink
        • gunka2 Re: NICOLE 01.10.04, 17:11
          skylight napisała:

> Na Śląsku nie obchodzi się imienin wink
          > zresztą imieniny są obchodzone chyba tylko w POlsce, nie wiem czy gdziekolwiek

Imieniny obchodzi sie we wszytkich krajach katolickich a i w prawoslawnych. I w
          Niemczech tez. Np. w Bawarii. Kiedys nie obchodzilo sie w ogole urodzin tylko
          same imieniny.
          Po niemiecku imieniny to "Namenstag". A i po angielsku jak sie powie : "Today is
          my name's day" to otrzyma sie gratulacje - mimo ze sami Anglicy nie obchodza
          imienin, to jednak wiedza, co to takiego.
          • abiela Re: NICOLE 01.10.04, 22:31
            gunka2 napisała:

> skylight napisała:
            >

> Imieniny obchodzi sie we wszytkich krajach katolickich a i w prawoslawnych. I
            w
            > Niemczech tez. Np. w Bawarii.

Nie znam ani jednego Niemca, ktory by obchodzil imieniny. Niektorzy oszem
            wiedza co to za stwor, ale zeby obchodzic????
            • gunka2 Re: NICOLE 15.11.04, 18:16
              Moja najlepsza kolezanka z klasy Marlene z Westerwaldu obchodzila w kregu
              rodzinnym swoj "Namenstag" w dniu Marii Magdaleny. Ma teraz 26 lat. Nauczyciele
              w szkole czesto gratulowali mi przed cala klasa z okazji mych imienin (sw.
              Agaty, 5 lutego. Wazna swieta i wazne swieto, szczegolnie w "kalendarzu bauera",
              dlatego wiedzieli kiedy). Szkola byla wyznaniowa. Kadra nauczycielska uroczyscie
              dziekowala dyrektorce (siostrze zakonnej)w dniu jej imienin wreczajac bukiet
              kwiatow.

Lepsze strony niemieckie o imionach podaja date imienin.
              A nawet i strony komercyjne:
              www.spiritproject.de/astro/zeit/namenstag/
              www.coolphotos.de/grusskarten/namenstag.html

W opisie strony fleurop'u jako okazje do przeslania bukietu kwiatow podaja
              co nastepuje:
              Und auch für verschiedene Anlässe kann man Blumensträuße wählen: "zu einem
              bestimmten Tag" (Namenstag, Jubiläum, Hochzeitstag, Geburtstag), "zu einer
              bestimmten Botschaft" ("Danke", "Sorry", "Vergessen...", "Bitte sei mir wieder
              gut", "Einfach so", "Gerade daran gedacht", "Es war schön", "Du fehlst mir") und
              "zu einem bestimmten Ereignis" (Einschulung, neues Auto, Beförderung, Einladung,
              Kondolenz).

Namestag jak najbardziej funkcjonuje landach niemieckich o ludnosci w wiekszosci
              katolickiej. Poniewaz ewangelicy go nie obchodza, wiec jest to bardziej swieto
              rodzinne a w szerszym gronie obchodzi sie urodziny (czyli odwrotnie niz w Polsce).
              • abiela Re: NICOLE 15.11.04, 20:28
                gunka2 napisała:

> W opisie strony fleurop'u jako okazje do przeslania bukietu kwiatow podaja
                > co nastepuje:
                > Und auch für verschiedene Anlässe kann man Blumensträuße wählen: "zu einem
                > bestimmten Tag" (Namenstag, Jubiläum, Hochzeitstag, Geburtstag), "zu einer
                > bestimmten Botschaft" ("Danke", "Sorry", "Vergessen...", "Bitte sei mir wieder
                > gut", "Einfach so", "Gerade daran gedacht", "Es war schön", "Du fehlst mir")
                un
                > d
                > "zu einem bestimmten Ereignis" (Einschulung, neues Auto, Beförderung,
                Einladung

To akurat dla mnie nie jest zadnym dowodem, bo fleurop kazda okazje by
                wykorzystal zeby kwiaty sprzedac...

> Namestag jak najbardziej funkcjonuje landach niemieckich o ludnosci w
                wiekszosc
                > i
                > katolickiej.

Czyli ktore to sa landy, wychodzi na to, ze jedynie Bawaria, wiec prosze nie
                uogolniaj ze cale Niemcy znaja imieniny, bo znakomita wiekszosc Niemcow do
                zadnego kosciola nie chodzi a i o imieninach pojecia nie ma.

Poniewaz ewangelicy go nie obchodza, wiec jest to bardziej swieto
                > rodzinne a w szerszym gronie obchodzi sie urodziny (czyli odwrotnie niz w
                Polsc
                > e).

Prosze nie uogolniaj, nie znam ani jednej osoby z mojego regionu, ktora by
                wpadla na pomysl wogole obchodzenia imienin, nie mowiac juz o szerszym gronie!
                • aniadm Re: NICOLE 15.11.04, 20:36
                  Ja mogę powiedzieć o Hiszpanii (specjalnie nawet zapytałam):
                  W Hiszpanii, kraju katolickim jak najbardziej, imieniny są znane, ale uważane
                  za niezbyt ważne. W zasadzie tylko właściciele najpopularniejszych imion
                  załapują się na życzenia. Pozostali zazwyczaj sami nie znają daty swoich
                  imienin (chyba że z jakichś przyczyn zależy im na urządzaniu przyjęć - w takim
                  wypadku pewnie mało kto odmawia smile). W kalemndarzach nie ma dat imienin.
    • m9oni Re: NICOLE 24.09.04, 15:40
      Ludzie! a co Was obchodzi imię dla czyjegoś dziecka! Ja jestem mamą Nikoli i to
      Moje dziecko i ja wybrałam dla niego imię. Jak możecie w tak okrutny sposób
      pastwić się nad tym imieniem? A może trochę dla równowagi tak "polskie" imię
      jak:Kinga?co? albo Maria? czy piętnasta z kolei Kasia (pochodzenia greckiego).
      Trochę ogłady i przyzwoitości by się niektórym przydało.
      A Coronach cyt.:
      "Pozastanawiam się jak już zaczną docierać na moje zajęcia panny o tak
      wdzięcznym imieniu. (...), do czego ma pełne prawo jako Polak, dumny ze swojego
      języka. Ja zawsze jeżeli będę miał do czynienia z Polakiem/Polką będę używał
      formy nicole a nie jakaś nikolll, nie będę z siebie idioty robiłsmile

Nie jestem jedyny i podejrzewam, że wielu ludzi świadomie lub nie sprawi
      przykrość temu maleństwu. Czy drobnomieszczaństwem
      jest nadawanie takiego imienia czy piętnowanie ich?"

Zal mi Ciebie i wiec,jeśli jesteś nauczycielem to chyba z przypadku. Prawdziwy
      pedagog nie patrzy jak dziecko ma imę! Myślę, że Twoja wypowiedź wiele mówi o
      Tobie. A co do drobnomieszczaństwa, to imię niewiele ma z nim wspólnego nie
      sądzisz? Definicja tego pojęcia jak i jego postrzegania to zupełnie co innego.
      Chyba czas odświerzyć wiadomości a może nawet uzupełnić.
      Pozdrawiam

• gaudencja Re: NICOLE 24.09.04, 15:43
        m9oni napisała:

> Chyba czas odświerzyć wiadomości a może nawet uzupełnić.

ż
    • szczekuszka Wyższe sfery (a moze raczej bogatsze;p) 26.09.04, 10:34
      Cytuję
      Dorota Soszyńska
      Właścicielka i dyrektor PR dwóch imperiów kosmetycznych: Oceanic i Euro
      Fragrance. Uosobienie elegancji idobrego smaku. Ambitna i konsekwetna.
      Troskliwa mataka. Melomanka.

Teraz nie cytuje tylko podaje fakty.
      Nazwala swoja corke Nicole (maz jest Polakiem i ma na imie Wojtek), na
      usprawiedliwienie mozna dodac iz mieszka za granica.
      • gaudencja Re: Wyższe sfery (a moze raczej bogatsze;p) 30.09.04, 17:40
        szczekuszka napisała:

Dorota Soszyńska
        > Właścicielka i dyrektor PR dwóch imperiów kosmetycznych: Oceanic i Euro
        > Fragrance. Uosobienie elegancji idobrego smaku. Ambitna i konsekwetna.
        > Troskliwa mataka. Melomanka.
        >
        > Teraz nie cytuje tylko podaje fakty.
        > Nazwala swoja corke Nicole (maz jest Polakiem i ma na imie Wojtek), na
        > usprawiedliwienie mozna dodac iz mieszka za granica.

Hmmm... Mieszka za granicą. To raz. Dwa - masz rację, ze bogatsze sfery to
        niekoniecznie sfery wyższe smile - może np. tzw. klasa średnia. Uosobienie
        elegancji i dobrego smaku, tak? Ale według kogo? smile Tu jest duiżo pytań, na
        które nie podejmuję sie odpowiedzieć; nie znam tej pani smile
        • szczekuszka Re: Wyższe sfery (a moze raczej bogatsze;p) 01.10.04, 11:56
          Ta pani pochodzi z inteligenckiej rodziny. Jesli sie nie myle jej rodzice sa
          lekarzami. Na pewno skonczyla studia (i szkole muzyczna), jej maz tez.
          Corka ma nazwisko polskie, wiec ta Nicole moim zdaniem wypada bardzo blado,
          nawet na tle zagranicznym.
          • gaudencja Re: Wyższe sfery (a moze raczej bogatsze;p) 01.10.04, 15:02
            szczekuszka napisała:

> Ta pani pochodzi z inteligenckiej rodziny. Jesli sie nie myle jej rodzice sa
            > lekarzami. Na pewno skonczyla studia (i szkole muzyczna), jej maz tez.

Szczekuszko, ja tylko w kwestii formalnej, choć nie neguję, że ta pani może
            mieć wysoki status społeczny. To wszystko, co napisałaś, nie oznacza jeszcze,
            ze rodzina jest inteligencka. To nie te czasy, kiedy rodzina prawnicza czy
            medyczna (a nawet kolejarska) oznaczaly rodzinę inteligencką (jak przed wojną
            czy w XIX wieku). Kończą szkołę, a nawet studia muzyczne, osoby, które nie
            rozumieją co bardziej skomplikowanych słów i nie mają szerokich horyzontów
            (wiem, bo sama kończyłam szkołę muzyczną i znam to środowisko).
      • isma Re: Wyższe sfery (a moze raczej bogatsze;p) 01.10.04, 14:50
        Powiem tak: jesli nazwala (dokladnie, chyba rodzina Soszynskich nazwala) firmy
        Oceanic i Euro Fragrance, to i corke Nicole, z tyych samych powodow, mogla
        chciec nazwac.
        To sie nazywa otwarcie na rynki zagraniczne wink))
        • ikruck Re: Nicole 03.10.04, 18:56
          Nie znam bardziej pretensjonalnego imienia dla dziewczynki...
          • szczekuszka Re: Nicole 08.11.04, 17:13
            ikruck napisała:

> Nie znam bardziej pretensjonalnego imienia dla dziewczynki...

A ja ostatnio w tv wdzialam pania, ktora nazywala sie Nikola. Na oko to miala z
            30 lat. Byla farbowana blondynka z dosc mocnym makijazem i pracowala, chyba
            jako dealer samochodow.
            W sumie imie do niej pasowalo, ale wzbudzalo we mnie niedowierzanie takze w
            informacje, ktore przekazala. Oczywiscie, ja jestem "skrzywiona" ale to
            pierwsza tak dorosla Nikola, jaka w zyciu widzialamwink.
    • sara35 Re: NICOLE 09.11.04, 10:49
      Tylko jedno pytanie. CZY MACIE ZAMIAR WOŁAĆ NA DZIECKO NICOLE PRZEZ "C"?
      Może zaczniemy zapisywać dzieci : CASIA, CASPER, VICTORIA... Dopiero będzie
      fajnie! Co tam język polski! Ależ będzie ŚWIATOWO!!!!!
      • mama_kewina_marcuni Re: NICOLE 10.11.04, 19:35
        ja wypowiadac sie zbyt nie bede bo sma mam Kewina...ale z "w"...I uwielbiam to
        imie mimo ze jest krytykowane przez ludzi.

Dziwne, ze Marcjanna, chociaz oryginalne, nie wzbudza takich sensancji. raczej
        zachwyt niz zniesmaczenie.

Droga mamo, zyjesz pewnie w Polsce, wiec cyba wez to pod uwage, nawet przy
        nauce pisania, sama przez to przechodze...Dlatego proponowalabym Nikol,albo
        Nikola...raczej Nikola...ladnie.

pozdrawiam

Aga z Miechowa
    • zuz-anka Re: NICOLE 10.11.04, 18:25
      Ustawa o czystości języka polskiego zakłada odrębność naszego języka od
      innych, a w Polsce żeńskie imiona kończą sie na a!! Dziwna ta moda na zachidnie
      imiona, choć z drugiej strony ile tych Anek jeszcze być może...
      • gaudencja Re: NICOLE 10.11.04, 21:34
        zuz-anka napisała:

Dziwna ta moda na zachidnie
        >
        > imiona, choć z drugiej strony ile tych Anek jeszcze być może...

...wybór jest na szczęście nieco większy, niż Anna (piękne zresztą imię)lub
        Nikola albo Sandra...
    • zuz-anka Re: NICOLE 10.11.04, 18:29
      A jak ktos się pyta o ocenę imienia, to różne oceny dostaje. A de gustibus non
      est disputandum...
      • wiola6 Re: NICOLE 14.11.04, 22:45
        ja tak na chwilkę.ja się nikogo nie pytam czy imię mojego dziecka się mu podoba
        czy nie mam to gdzieś...My mieliśmy podobny problem nasza młodsza pociecha
        miała mieć na imię Nikola dokładnie tak ale jak mąż poszedł do urzędu to pani
        za biureczkiem stwierdziła że taka pisownia może wprowadzić w błąd iż Nikola to
        imię męskie ,więc po kłutni mąż skapitulował i nasza córcia to Nicole .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.