Gość: gosc IP: *.183.217.220.dsl.dynamic.t-mobile.pl 29.10.11, 18:36 Czy powinny byc wszystkie z taka sama zasada tj jak jedno jest nieodmienne np. Edyra to bedzie sprawiedliwie jak druga bedzie odmienne np. Antonina? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: imiona rodzenstw 29.10.11, 18:43 Może jestem głupia, ale nie wiem o co Ci chodzi ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: imiona rodzenstw IP: *.183.217.220.dsl.dynamic.t-mobile.pl 29.10.11, 19:46 Faktycznie namieszalam jesli jedno dziecko ma imie nieodmienne np Edyta to czy kolejne dziecko tez powinno miec nieodmienna np Karolina. czy moze miec to drugie dziecko imue odmienne np. Antonina. chodzi mi o to zeby dzieci kiedys nie powiedzialy ze jedna ma imie takie ze wiadomo kak ma sie przedstawic a druga ze jej imie w pelnej formue jest powazne a sdrobnienie dziecinne. cmowa tu o wieku 15+ Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: imiona rodzenstw 29.10.11, 20:00 Czyli chodzi Ci o imiona z oczywistymi zdrobnieniami i takie, których raczej potem się nie zdrabnia? Ja uważam, że to bez znaczenia Dla mnie istotna jest popularność, styl - pod tym względem imiona powinny wg mnie pasować. Zdrobnienia to inna sprawa. I tak np. nie wybrałabym do Edyty Antoniny z powodu popularności i zupełnie innego wg mnie stylu. Ale np. mogłabym wybrać do Antoniny raczej "niezdrabnialną" Klarę i to już mi pasuje. Jak tak o tym pomyślę - sporo znam takich rodzeństw, np.: - Ewa i Magdalena - Magdalena i Edyta - Marcin i Piotr - Patrycja i Jakub i nikomu z nich to nie przeszkadza Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: imiona rodzenstw 29.10.11, 21:23 Pod jakim względem Edyta jest nieodmienna? Zgłaszam się na trzecią głupią Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: imiona rodzenstw 29.10.11, 21:48 chodzi o to ,że Edyta może normalnie się przedstawić już jako dorosła osoba ,a Antonina brzmi idiotycznie i pompatycznie ,więc dziewczyna np w wieku 17 lat powie o sobie raczej Tosia albo Tośka a Edyta może powiedzieć jestem Edyta . Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: imiona rodzenstw 29.10.11, 22:13 dla mnie Antonina brzmi zupełnie normalnie, no ale ja z tych, co posypują truskawki cukrem Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: imiona rodzenstw 31.10.11, 14:10 Edyta przecież jest zdrabnialna. Edytka brzmi lepiej niż Klarka czy Łucyjka, o te są właśnie niezdrabnialne. Ale ja truskawki maczam jeszcze w śmietanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: imiona rodzenstw IP: *.public.hu-berlin.de 31.10.11, 15:45 Ale odjechany watek - widze, ze wszyscy sie swietnie rozumieja Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: imiona rodzenstw 31.10.11, 18:55 Oba wymienione imiona się odmieniają . przez przypadki np Wg mnie dzieci to nie puzle, ale nie czasem mi jednak imiona nie pasują "w duecie". Np siostry Nikola (brrr) i Konstancja to kosmiczny zestaw A zdrabnialność czy skracalność imion rodzeństwa wg mnie nie musi być podobna. W każdym razie u moich córek nie jest Odpowiedz Link Zgłoś