Dodaj do ulubionych

Liliana czy Zosia

IP: 79.162.127.* 31.10.11, 13:03
Niedługo na świat przyjdzie nasza córeczka, no i oczywiście powstał problem z imieniem. Mi bardzo podoba się Lilianka, choć nigdy nie przepadałam za tym imieniem teraz jakos wyjątkowo mi się podoba, ale mąż jest niestety raczej przeciwny. Dodatkowo jak komuś mówimy o Lilianie to każdy kręci głową co my wymyślamy. Więc jak tak naprawdę odbierana jest ta Liliana, no i do jakiej grupy imion można ją zaliczyć. Ja nie przepadam za Oliwiami, Ameliami itp i mam nadzieję, że to nie ta grupa. Na temacie jest jeszcze Zosia, ale z kolei to ja nie jestem przekonana. Poratujcie.
Obserwuj wątek
    • gosi25 Re: Liliana czy Zosia 31.10.11, 13:14
      Liliana-.ładnie, ale imię pasuję raczej tylko dla małej dziewczynki, jest to imię jak dla mnie za słodkie, takie mdłe. Natomiast Zosia juz jest imieniem dużo bardziej pasującym dla małej dziewczynki jak i dorosłej kobiety. Dodatkowo poroponuję Laurę, Anastazję, Klarę, Larysę, Antosię, Florentynę. Pozdrawiam
    • olianka Re: Liliana czy Zosia 31.10.11, 13:17
      Liliana. Znam sporo Lilek, więc nie bardzo wiem, co w tym imieniu jest wymyślnego wink Myślę, że świetnie się sprawdzi: mała Lilunia, większa Lila, psotna Lilka i dorosła Liliana. Fajnie.
    • florianne Re: Liliana czy Zosia 31.10.11, 13:20
      Liliana .
      Zofia moim zdaniem jest za bardzo popularna .
    • Gość: Rufina Re: Liliana czy Zosia IP: *.ntlworld.ie 31.10.11, 13:34
      Liliana lub podobne Lilia / Lila. Zofia jest dla mnie za bardzo osłuchana/za bardzo popularna obecnie.
    • paula.anna Re: Liliana czy Zosia 31.10.11, 14:12
      Wolę Lilianę, Zoś teraz dużo wszędzie
      Dla mnie Liliana na pewno nie z rodzaju Oliwii i Amelii!
      Podoba mi się to imię, ładnie się skraca- Lila, Lilka.
      Ale jeśli mąż przeciwny, to pewnie potrzebna będzie trzecia opcja

> Dodatkowo jak komuś mówimy o Lilianie to każdy kręci głową co my wymyślamy.

To miłego kręcenia. Naprawdę KAŻDY????
      Mów, że będzie Maja, Zuzia itp tongue_out. Żartuję oczywiście...
      Martwi Cię zdanie tych "każdych"? To z nimi na ten temat nie rozmawiaj smile. Nie ich sprawa
    • Gość: rybkitrzy Re: Liliana czy Zosia IP: 79.162.127.* 31.10.11, 14:32
      Widzę, że Liliana prowadzi. W sumie nie martwi mnie zdanie innych, ja nawet nie chciałam się pytać kogokolwiek czy mu się imię to podoba czy nie, bo uważam, że jakbym nie dała na imię znajdą się osoby o odmiennym guście. Martwi mnie tylko, że mój mąż nie podziela mojego entuzjazmu. Dodatkowo dziwnie się czuję, że imię, które nigdy jakoś specjalnie mnie nie zachwycało teraz tak mi się podoba, mam nadzieję, że to nie przez hormony ciążowe i że za jakiś czas nie będę żałowała decyzji, zwłaszcza jak namówię męża. Nie znam żadnaj dużej ani małej Lilki więc nawet nie mam odnośnika, choć i tak za bardzo nie wierzę, ze dana osoba nosząca dane imię będzie podobna do innej o tym samym imieniu.
      A co do innych imion, to takie twarde z właszcza z literą r u nas odpadaja.
      • paula.anna Re: Liliana czy Zosia 31.10.11, 14:40
        A jakie podobały Ci się przed Lilką?
        Bo takie nagły zachwyt rzeczywiście może być podejrzany wink
        Choć może po prostu się osłuchałaś, dojrzałaś. Ja często tak mam, imiona zaczynają mi się podobać, "pozytywna lista" się zmienia, ewoluuje.

A co do zdania męża- macie może jakieś inne propozycje? Bo jeśli jemu nie podoba się Lilka, a Tobie Zosia, to wg mnie czas na inne opcje.
        Ja miałam całą listę smile. Mąż miał o czy myśleć, o czym dyskutować i z czego wybierać. I wybraliśmy w końcu takie, które nam obydwojgu się podoba (przy II córce, przy I nie do końca uncertain)
      • magducha78 Re: Liliana czy Zosia 01.11.11, 11:28
        Liliana
    • georgia241 Re: Liliana czy Zosia 31.10.11, 14:40
      Liliana
    • micheliaa Re: Liliana czy Zosia 31.10.11, 14:41
      Bardziej podoba mi się Liliana.
      Według mnie też jest trochę mdłe, ale równocześnie delikatne i dziewczęce.
      Ważne żeby Tobie się podobało (i mężowi), nie przejmuj się opiniami innych smile
      • domi_33 Re: Liliana czy Zosia 31.10.11, 15:21
        trudno mi doradzić bo u nas dookoła dużo i Lilek i Zoś. smile ale Zoś chyba jeszcze więcej. no w każdym razie Zosia mi się podoba, ale niezdrobniale - Zofia to już dla typowo starszej kobiety. głos na Lilę w takim razie.
        • ewela345 Re: Liliana czy Zosia 31.10.11, 17:32
          jestem za Lilianą, podoba mi się bardziej od Zofii.
    • Gość: megi79 Re: Liliana czy Zosia IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 31.10.11, 18:07
      Może Liliana Zofia?
      Nasza już 7,5 latka to Lilianna,imię sprawdza się bardzo dobrze;w szkole jest po prostu Lilą,Lilką,Lili.Może spodoba Ci się jeszcze Ida/Idalia(imię naszej 4 latki),Kornelia,Aniela,Róża.
      • uwierz_mirando Re: Liliana czy Zosia 31.10.11, 18:17
        Mnie Liliana bardzo się podoba. Na pewno nie wybrałabym Zofii, ze względu na jej ogromną popularność. Ale skoro Lilka podoba się tylko Tobie, a mężowi nie, to musicie znaleźć jakieś kompromisowe imię.
    • gaudencja Re: Liliana czy Zosia 31.10.11, 19:13
      Liliana wydaje mi się strasznie mdła i kojarzy z kobietą o dobre 10 lat starszą ode mnie (mimo, że miałam uczennicę o tym imieniu). Dlatego z tych dwóch wybrałabym zdecydowanie Zosię, mimo popularności (dla swojej córki też). Ale może jest jakas trzecia opcja, jeśli nie jesteś przekonana do Zosi, np. Lilla, tak jak Lilla Weneda?
    • dalenia Re: Liliana czy Zosia 31.10.11, 20:55
      Wolę Zofię, ale niestety teraz bardzo popularna. Liliana też ok, może próbuj dalej męża nakręcać. Mów do brzucha ciągle "Lilka". Może jak córka się urodzi, to jemu zdąży się zakodować, że "córka=Liliana" wink

Proponuję, żeby każdy z Was wypisał 10 swoich propozycji. Może się coś pokryje?
      • angelsik Re: Liliana czy Zosia 31.10.11, 21:48
        U mnie na osiedlu jest Lilia, PIĘKNA dziewczynka o kręconych blond włosach i brązowych oczach. Cudo. Jak się nam przedstawiła to imię dopełniło pięknasmile
        Choc wczesniej jakoś srednio mi sie podobały Lilie, Lilany itp.
    • quasi.modo Re: Liliana czy Zosia 31.10.11, 21:58
      Mnie imię Liliana wcale nie dziwi i nie szokuje, bo od dzieciństwa znam jedną. Teraz zaś co rusz słyszę o nowych nadaniach i moim zdaniem popularność gwałtownie tutaj rośnie.
      Co niestety nie znaczy, że mi się to imię podoba. Wg mnie brakuje mu wyrazistości, jest jakieś mdłe, przesłodzone.

Stąd z tych dwóch wybrałabym jednak Zosię. Ale jeśli oboje będziecie przekonani do Lilki, to nadawajcie bez wahania. Nie ma mowy o żadnej krzywdzie.
    • aneladgam Re: Liliana czy Zosia 31.10.11, 22:05
      Dla mnie Liliana jest w pierwszej dwudziestce najpiękniejszych żeńskich imion
      jednak jeśli mąż nie jest przekonany - szukałabym innego imienia
      • lus.sia Re: Liliana czy Zosia 31.10.11, 22:26
        Zosia smile
        • elegieli54 Re: Liliana czy Zosia 01.11.11, 09:28
          Liliana dla mnie piekne imie a Zosia to taka babcia klocia.
    • ronalilly Re: Liliana czy Zosia 01.11.11, 09:38
      Trudny wybór. W moim otoczeniu Liliana nie jest tak popularna, ale chyba mimo wszystko wybrałabym Zosię. Może poszukacie jakiejś alternatywy, skoro mąż niezbyt przekonany?
    • luska.s Re: Liliana czy Zosia 02.11.11, 00:59
      z tych tylko Liliana
    • Gość: Tonka Re: Liliana czy Zosia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.11, 10:33
      jestem mamą Lilianki smile U mnie było podobnie.Nigdy wcześniej nie brałam tego imienia pod uwagę, dopiero w drugiej połowie ciąży to imię utkwiło mi w głowie. Moje siostry kręciły nosem, bo im się z kimś kojarzyło to imię.Mąż także.Więc nie naciskałam , ale czym bliżej porodu tym bardziej nie wyobrażałam sobie innego imienia dla córki smile Postawiłam na swoim. Już na sali porodowej mąż powiedział położnej że to Lilianka!!!! Osłuchał się z imieniem i w końcu się zgodziłImię sprawdza się super! Rodzina się przyzwyczaiła! Ludzie bardzo dobrze reagują na to imię. Jest jedyną Lilianką w swoim roczniku (w naszej nie tak małej gminie oczywiście). Niedługo skończy 2 latka i mówi że jest Li!!
      Decyzja należy do Was! Powodzenia w wyborze imienia!
    • wyczyny Re: Liliana czy Zosia 02.11.11, 13:20
      Liliana
      a inne propozycje: Kalina, Aniela, Malwina, Rozalia
    • froobek Re: Liliana czy Zosia 02.11.11, 19:20
      Liliana.
      A Lidia?
    • lazurja1 Re: Liliana czy Zosia 04.11.11, 02:37
      Wybrala bym Lilianę .Wiem że jest to imię żadkie mi ludzie też mówili że co to za dziwne imię a niektórzy nawet że o takim nie słyszeli .Ja osobiscie nie znam żadnej Liliany i w życiu swoim nie spotkałam nikogo o tym imieniu .Jednak imię jakoś mnie zauroczyło wydało mi się jakieś takie bardzo melodyjne i własnie oryginalne .Nigdy nie przyszło by mi do głowy zdrabnianie do Lilki to psuje cały urok tego imienia ,ja żadko zdrabniam a jeśli już to mówię do niej ,,Lilianka ,Liluśia ,Lili" .U mnie to własnie był kompromis pomiędzy mężem a mną ,ale nie żałuję.
      Cieszę się że to imię robi się popularniejsze nie chcę oczywiscie żeby moja córka miała jakieś popularne imię nigdy w życiu ,ale z drugiej strony niechcę też żeby czuła się wyobcowana gdy ludzie będą jej mówic że ma jakieś dziwne imię i że nigdy o takim nie słyszeli .No może przesadzam ale uważam że najlepszy jest złoty środek nie zabardzo popularne i nie za bardzo wyobcowane .
    • Gość: rybkitrzy Re: Liliana czy Zosia IP: *.centertel.pl 04.11.11, 09:15
      No i Lilianka zdecydowanie wygrywa z Zosią, nawet się tego nie spodziewałam. Rozalia, Aniela zdecydowanie odpadają, mąż się nie zgadza. Zaczęliśmy się zastanawiać jeszcze nad Antosią, ale ja już sama nie jestem pewna. W tych imionach chyba nie przekonuje mnie to, że jako nastolatki będą Zośką, Antośką czy Maryśką. Chyba strasznie niezdecydowana jestem.
      • paula.anna Re: Liliana czy Zosia 04.11.11, 11:02
        Nastoletnia Zofia może być Zochą smile
        A dlaczego właściwie nie podoba Ci się Zośka, Antośka, Maryśka?

Wiem, pewnie tylko ja lubię zgrubienia, a nie lubię słodkich zdrobnień wink
        • dalenia Re: Liliana czy Zosia 04.11.11, 20:30
          paula.anna napisała:
          > Wiem, pewnie tylko ja lubię zgrubienia, a nie lubię słodkich zdrobnień wink

Ja też, ja też! smile Chociaż, słodkie w sumie też lubię, ale wolę zgrubienia.
      • aneladgam Re: Liliana czy Zosia 04.11.11, 11:11
        Antonina nastolatka może być Niną chociażby
        albo Antoniną po prostu smile
        a może spodoba się Wam Antonia?
        • paula.anna Re: Liliana czy Zosia 04.11.11, 12:16
          O właśnie- Antonia!
          Krótsze, a więc wg mnie wygodniejsze, rzadsze od Antoniny.
          Podoba mi się, niezła alternatywa dla bardzo już popularnej Antoniny
      • dalenia Re: Liliana czy Zosia 04.11.11, 17:04
        Antonina to najlepszy pomysł wg mnie. Znam nastolatki o tych imionach. Zofia jest zazwyczaj Zośką, czasem Zosią - pasuje to do niej.
        Maria jest Marysią i też jest ok (mimo że ma już 19 lat). Inna, już ponad 20-letnia Maria, którą znam, jest nazywana Mery.
        Antoniny znam dwie. Jedna jest Tosią/Tośką/Tochną - sprawdza się to tak, jak w przypadku Zosi - nikomu to nie przeszkadza, nie wydaje się dziwne. Druga Antonina jest Niną.
        • aneladgam Re: Liliana czy Zosia 04.11.11, 19:37
          A, Zofia może też być Zoją lub Zojką
          • dalenia Re: Liliana czy Zosia 04.11.11, 20:31
            Ostatnio mojej sąsiadce urodziła się wnuczka Zofia zwana Zońką, Zonią, też fajnie.
      • gaudencja Re: Liliana czy Zosia 04.11.11, 22:51
        Tośka jest świetna, polecam.
    • Gość: maga_eukaliptus Re: Liliana czy Zosia IP: *.warszawa.vectranet.pl 04.11.11, 19:31
      A może Lilia? Moim zdaniem dźwięczniejsza od Liliany, a zdrobnienia podobne: Lila, Lilka..smile
    • abiela Re: Liliana czy Zosia 04.11.11, 20:51
      Z tych dwóch wybrałabym Zosią, ale skoro rozważacie jeszcze Tosie to jestem za!
    • Gość: gość Liliana IP: *.adsl.inetia.pl 04.11.11, 21:20
      Zdecydowanie Liliana - super imię z fajnymi zdrobnieniami. Zosia obecnie zdecydowanie zbyt popularna. Podobnie zresztą jak Ty nie przepadam za "śkami" - dlatego też wolę Lilkę od Tośki. Z dwojga Zofia czy Antonina wybralabym Antoninę jako mniej popularną aczkolwiek również bardzo modną.
      • Gość: koko Re: Liliana IP: *.dynamic.chello.pl 10.11.11, 14:14
        MOja 3 letnia córa to Liliana - więc obiektywna nie będę! Lila, Lilunia - Lilek - motylek!
    • Gość: jkl Re: Liliana czy Zosia IP: *.adsl.inetia.pl 11.11.11, 23:07
      Liliana. Małych Zosiek i Tosiek za dużo.
      • Gość: ewa Re: Liliana czy Zosia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.11, 22:15
        Ja jestem za Lilianą. Podoba mi się najbardziej z rozważanych tu imion.
        Zosia - brzmi dla mnie ślicznie, natomiast Zofia i Zośka już nie sad

Liliana ma zdrobnienia na każdą "porę roku" . Imię to jest - przynajmniej w moim otoczeniu rzadko spotykane, ale ma wiele dziewczęcego uroku.
        Wcześniej byłam stosunkowo obojętna na to imię, ale ok. 2 lat temu poznałam dorosłą już Lilianę i chyba jej osobowość i wdzięk sprawiła, że polubiłam ogromnie to imię.

Gdyby było mi teraz dane urodzić córeczkę, to pewnie dałabym jej na imię właśnie Liliana wink
        • Gość: mama Lili Re: Liliana czy Zosia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.11, 23:18
          Moja córka ma na imię Liliana, teraz ma 2 latka smile nie żałuję wyboru tego imienia, jest mało spotykane i można je ładnie zdrabniać, tak więc radzę wybrać Lilianę. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.