Dodaj do ulubionych

"psie" imiona

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.11, 10:03
które imiona kojarzą Wam się z psami? Sonia, Kuba, Maks, Borys? Jakieś jeszcze typy?
Obserwuj wątek
    • lipsmacker Re: "psie" imiona 02.11.11, 10:11
      Kiedys mialam kolezanke ktorej pies i kot mialy na imiona dokladnie tak jak moi dwaj synowie. Zadnej z nas to nie przeszkadzalo, a w momencie nadawan nie znalysmy sie.
      • Gość: Kamila Re: "psie" imiona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.11, 12:32
        Mnie osobiście wkurzało, że koleżanka ma jamnika Kamę smile Dostaje drgawek, jak ktoś zwraca się do mnie Kama, choć samo imię Kamila nigdy nie wydawało mi się zwierzęce.
        Dziwię się w sumie popularności imienia Kuba.
    • szarrak Re: "psie" imiona 02.11.11, 10:42
      nie polskie imię, ale Borys też nie polski - Megan, Meg; w us najpopularniejsze dwadzieścia parę lat temu, a u nas przeżywa zoologiczny renesans chyba, bo ciągle się z nim spotykam.
      Kora, Kaja, Mia

oczywiście osobną kategorią są imiona, które kojarzą mi się jednoznacznie ludzko, a często wybierają je właściciele zwierzaków; znam przynajmniej dwa koty Stefany, suczkę Sarę, a sama miałam kiedyś koty Leosia i Tosię (i Borysa, która jest kotką). oba imiona uwielbiam i na pewno nie są dla mnie "zwierzęce". miałam też jamniczkę Andzię, ale to od piosenki Oddziału Zamkniętego, a nie od Anny.
    • aneladgam Re: "psie" imiona 02.11.11, 12:37
      Reksio, Azor...
      • szarrak Re: "psie" imiona 02.11.11, 12:43
        myślę, że chodziło raczej o ludzkie imiona...
        • aneladgam Re: "psie" imiona 02.11.11, 12:54
          niezależnie od mojej interpretacji wątku, odpowiadam na pytanie zawarte bezpośrednio w tekście
          słowo "ludzkie" nie padło u xxx ani razu

ps. nie po raz pierwszy bierzesz mnie za idiotkę, której trzeba tłumaczyć pewne oczywistości
          • Gość: xxx [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.11, 13:07
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • Gość: ja Re: "psie" imiona IP: *.dynamic.chello.pl 02.11.11, 15:25
              Kuba, Sonia, Maxiu,Pola,Maciek,Zuzia,Diana,Tina.Nawet Basia(kot) z takimi u zwierząt się spotkałam. Szła mama z synkiem Kubusiem a koło nich pani wołała na swego pieska"Kubusiu chodź do pańci",dziecko było trochę zdezorientowane.
          • Gość: xxx Re: "psie" imiona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.11, 15:46
            śmieszna jesteś, ze swoim zgłaszaniem postów moderatorowi big_grin
            masz syna Kubę, że się tak wkurzasz?
    • a_andzia28 Re: "psie" imiona 02.11.11, 15:43
      Mnóstwo:
      Kuba, Sara, Maja, Sonia, Gaja, Zocha i Gocha (w tej formie), Fred, Kacper, Baśka i Zygmunt - to konie, Stanisław - kot...
      • ahtziri Re: "psie" imiona 30.12.11, 14:08
        Mam goldenkę Gaję, imię wybierałam z mitologii 4 lata temu. Wtedy nie miałam pojęcia, że jest to też ludzie imię. Sąsiad teściów jak się okazało też ma goldenkę i też Gaję. Wołamy na nią często Gajeczko, i to nie tylko w funkcji wołacza co zapoczątkowała moja wówczas maleńka chrześnica " gdzie poszła Gajeczko? " smile ale też "Gajeczko chodz na spacerek". Wiem, że dla obcych to bardzo dziwne, pytają czy to pies czy suka w końcu smile
    • dalenia Re: "psie" imiona 02.11.11, 17:12
      Niestety sporo takich "ludzkich" imion kojarzy mi się z psami. Ot, chociażby Borys, Kaja, Diana, Sonia, Maks ... Ostatnio na moim osiedlu latają pieski o wdzięcznym imieniu "Kuba". Nie wiem czy o tym pisałam, ale kiedyś na klatce pewna pani wołała na coś/kogoś "Juleczko, chodź. Julka, w tej chwili do mnie. Julia, natychmiast tu podejdź!" - pewna byłam, że mówi do wnuczki/córki, no dziewczynki w każdym razie. A tu mym oczom ukazała się piękna jamniczka wink
    • marlenka_p Re: "psie" imiona 02.11.11, 21:12
      Oskar, Czarek, Iwan, Maks, Sara, Diana, Maja, Kaja,
      • katkra75 Re: "psie" imiona 03.11.11, 05:47
        Moja kolezanka ma syna Maksa, a dwa koty to Aleksander i Julietta (imiona nadane w hodowli) smile
    • Gość: niki Re: "psie" imiona IP: *.public.hu-berlin.de 03.11.11, 10:57
      Mnie tez niestety jakas grupa imion kojarzy sie z psami, ale staram sie raczej zwalczac tego typu skojarzenia (z roznym skutkiem).
      Strasznie mnie denerwuje, ze ludzie upatrzyli sobie jedna grupe imion i tak nazywaja swoje zwierzeta. Przez te dziwne praktyki - takie piekne imiona jak Diana, czy Maksymilian nalezaly u mnie dlugo do kategorii "nie do nadania".
      • Gość: xxx Re: "psie" imiona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.11, 12:36
        zgadza się. w ogóle uważam, że nazywanie zwierząt ludzkimi imionami jest niezbyt miłe. jednak wobec popularności Kub, Maxów, Dian czy Sonii wśród np. psów nie nazwałabym tak dziecka.
        • bir.ke Re: "psie" imiona 09.11.11, 21:32
          moj sasiad ma suczke Pole, nazywana tez Olawink
          planuje nadac synkowi Kajetan, wiec babcia mnie uswiadomila, ze u niej na wsi wszystkie psy to byly kajtki:p kiedys gdy marzyla mi sie matylda, to tesciowa w dziecinstwie miala krowe matylde:p
          tak wiec olewam...
          • vikama Re: "psie" imiona 11.11.11, 00:40
            Lusia, Felek,Czarek, Kajtek, Saba , Lola, Kacper, Majka, Bolek - są to imiona psów z jakimi się osobiście zetknęłam w sąsiedztwie i wśród znajomych
            • e-samantha Re: "psie" imiona 12.11.11, 00:59
              Klara - kot, Sara - kot, Zygfryd - kot, Sonia - pies, Tomek - pies, Kuba - pies, Lena - pies, Zuzia - kot, Franek - żółw, Czarek - rybka [wtf?!], Oskar - kot, Maciek - kot
    • lubomiro Re: "psie" imiona 13.11.11, 17:34
      Kuba, Sonia, Maks,
    • olianka Przeniesione 23.12.11, 15:07
      Gość: bohemiere 23.12.11, 14:59 Odpowiedz
      Tak mnie naszło, że chciałabym poruszyć wątek 'psich' imion w naszym kraju. Powiedziałam kiedyś, że podoba mi się imię Kira i jak się okazało było to imię suczki mojej ciotki. To samo z Dianą i Sarą, a nawet Tiną (suczka babci przyjaciólki, a Tina to zdrobnienie, ktorym nazywała mnie rodzina). Z męskich Maks i Oskar (moj pies).

Rodzina krytykuje to, że chciałabym nazwać w przyszlosci córkę tak jak ma suka mojej ciotki, bo to 'trochę poniżające dla dziecka'. Ale przecież te psy noszą ludzkie imiona! Mam wrażenie, ze przez ostatnie 20 lat nadawno dzieciom bardzo popularne typowo polskie imiona a psom zagraniczne i w rezultacie często ładniejsze (wg mnie, bo to rzecz gustu). Teraz się jakoś to wszystko zmienia. Jak się na to zapatrujecie? Nadalibyście imię np po psie ciotki? :p
      • gaudencja Re: Przeniesione 23.12.11, 18:49
        Nie nadałabym w ogóle Kiry, bo kojarzy mi sie z kirem żałobnym, a poza tym to imię w wersji rosyjskiej, które powinno po polsku brzmieć Cyra.
        • Gość: j Re: Przeniesione IP: *.olsztyn.vectranet.pl 29.12.11, 12:51
          Max, Oskar, Kacper, Sonia, Sara

Ostatnio zasłyszałam jak facet wołał na pitbulla Julkabig_grin
    • siechniczanka Re: "psie" imiona 30.12.11, 14:58
      Nie nawidzę jak ktoś nazywa zwierzęta ludzkimi imionami !!!
      Sąsiad ma wilczura o imieniu Lena , przyjaciółka koty o imieniu Helena woła na nią Hela i Rysiek oraz psa Max .
      Mój piesek nazywa się Mimi , poprzedni Fifi a kot Kicia - ( mało oryginalne ale przynajmniej kocie )
      Jest tyle świetnych imion dla zwierząt wystarczy wejść do neta i poszukać
      • dalenia Re: "psie" imiona 30.12.11, 19:51
        siechniczanka napisała:
        > Nie nawidzę jak ktoś nazywa zwierzęta ludzkimi imionami !!!

Ja tak sobie myślę, że jeszcze mały kłopot jak ktoś tak nazywa kota/królika/rybkę itp. Ale pies, z którym wychodzi sie na dwór kilka razy dziennie, którego się woła itd. to już wg mnie przegięcie.
    • Gość: aaa Re: "psie" imiona IP: *.cdma.centertel.pl 31.12.11, 21:27
      Karol -pudel mojej kuzynki
      Maks - wilczur koleżanki
      • listopadowka2008bis Re: "psie" imiona 03.01.12, 22:02
        hugo,max,sonia,kinga,kacper,oskar,kuba,czarek,diana - z takimi ludzkimi imionami psow sie spotkalam.
    • Gość: Anka Re: "psie" imiona IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 04.01.12, 02:06
      Sara, Sonia, Maks, Kuba, Bolek, Diana, Gaja, Kama, Zośka, Ala, Bruno, Felek, Wera - psy
      Zuzia, Lusia, Agata, Kaśka, Nina, Zenek, Emil, Karol, Ignacy - koty
      Kuba, Klara, Pola, Igor - papugi
      Maurycy - szczur
      Donald - chomik
      więcej nie pamiętam...
      • Gość: Anka Re: "psie" imiona IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 04.01.12, 02:09
        jeszcze koń - Baśka
        i po przeczytaniu wątku psy: Maks i Kora
    • olinininka Re: "psie" imiona 08.03.12, 19:19
      Dwa dni temu spotkałam pana z pieskiem o imieniu Maurycy. Na samym początku myślałam, że woła wnuczka, synka a tutaj zonk piesek jamnik hehe.
      Za to dzisiaj oglądałam na Polsacie Doktor Oz Radzi (amerykańska wersja) i pani miała pieska o imieniu Zachary (rasy nie znam biały mały włochaty), niby częste imię dla psa w Stanach tak jak u nas Maks.
      A tak w ogóle słyszałam jeszcze psiaki o imionach: Maks, Kuba, Sonia, Diana, Maciek, Bruno, Hektor (pies sąsiada)
    • georgia241 Re: "psie" imiona 08.03.12, 19:33
      Sąsiedzi nazwali ostatnio szczeniaka Lena. A dziewczynka z drugiej klatki 5-letnia ma tak na imię. Zasugerowałam, żeby zmienili psu na Luna czy Leda, ale nie zmienili.
      • betty842 Re: "psie" imiona 11.03.14, 10:58
        georgia241 napisała:

> Sąsiedzi nazwali ostatnio szczeniaka Lena. A dziewczynka z drugiej klatki 5-let
        > nia ma tak na imię. Zasugerowałam, żeby zmienili psu na Luna czy Leda, ale nie
        > zmienili.

To jeszcze nic! Moi sąsiedzi mają psa a raczej sukę Sarę a ich syn (sąsiadów) nazwał tak swoją córkę! Sąsiadka nie mogła się pogodzić z tym,ze mają psa Sarę i wnuczkę Sarę. Zamierzali "przechrzcić" psa na Korę ale jakoś im to nie wychodziło tak wiec została suka Sara i wnuczka Sarawink
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: "psie" imiona 07.03.13, 22:09
      U mnie w domu każdy pająk to Zygmunt wink Imię to najpierw traktowane jako żart, coraz bardziej zaczęło mi się podobać i w sumie jeśli kiedyś będę miała syna, to może właśnie tak będzie się nazywał smile I nie mam też żadnych obiekcji, co do nadawania pupilom ludzkich imion. Jeżeli ktoś by nazwał swoje zwierzątko moim imieniem, nie obraziłabym się smile
      • kikimora78 Re: "psie" imiona 11.03.14, 13:56
        U nas pająki nazywają się "Peter" - córka zna piosenkę z przedszkola o pająku Peter smile A jednen mieszka pod lodówką i ostatnio okazało się co tak śmierdzi - córka go podkarmiała owocami big_grin
    • corianna Re: "psie" imiona 07.03.13, 22:39
      Dostałam swoje drugie imię po suczce, ktora odeszla tuz przed moim urodzeniem. Wprawdzie nosila ona ludzkie imie, ale mozna by tez przyjąć, ze ja dostałam "psie"imie smile
    • makarcia Re: "psie" imiona 09.03.13, 11:34
      Do mojego salonu fryzjerskiego dla zwierząt przychodzą najczęściej (z ludzkimi imionami):
      Kajtki, Kubusie (dużo), Zuzie (dużo Zuziek), Mile, Sonie, Maje, Czesie (samce),
    • polixena Re: "psie" imiona 10.03.13, 11:02
      Burek, Karo, Misiu...

Te wymianiane przez założycielkę wątku kojarzą mi się z ludźmi.
    • minerwamcg Re: "psie" imiona 10.03.13, 12:45
      Można nazwać psa czy kota absolutnie każdym "ludzkim" imieniem, mój brat ma psa Borysa i suczkę Sabinę, nasz kot ma na imię George, u teściów są Feluś i Majka, wuj miał klacz Baśkę a u Chmielewskiej las jest pełen dzikich zwierzaków o ludzkich imionach od niedżwiedzia Pafnucego i wydry Marianny poczynając.
      Czasy się na szczęście zmieniają i to, że ktoś ma takie samo imię jak zwierzak nie jest niczym poniżającym. Moja koleżanka Diana jeszcze spotykała się z durnymi uwagami, że ma "psie" imię, o córce (ma na drugie Sara) już takich komentarzy nie słyszałam.
    • kittka25 Re: "psie" imiona 10.03.13, 20:29
      znam psa - Kubę, Marianasmile, kot -Emilka, Filemona, Diana, pozatym wszystkie cielaki na wsi u cioci nazywały się Maciek, a krowy - Basia lub Kaśka
    • monaliss Re: "psie" imiona 11.03.13, 11:06
      Stanowczo CZAREK i SONIA (z dzieciństwa psy sąsiadów) i Kajtek, Filip (jamnik mojego ex-szefa), Karol (kot mojej koleżanki, która miała córkę Karolinę),
      Łucja (kotka mojej przyjaciółki), Robin (owczarek niemiecki koleżanki).
      I raz w życiu mi się zdarzyło, że słyszałam jak ktoś wołał PAWEŁ na psa... (znajoma z parku),
      ale to imię z pewnością nie kojarzy mi się z psim....
    • rurek00 Re: "psie" imiona 11.03.13, 11:18
      Kajtek, Maks, Brutus
      • iziula1 Re: "psie" imiona 09.03.14, 13:12
        Kubus i Tosia - papużki
        Sabina, ostatecznie Sabin jak kotka okazał się kocurem.
        Oskar pies.
        Kaśka koń.
    • adriankaa.s Re: "psie" imiona 09.03.14, 14:34
      To jest tak, że psu można dać na imię jak się chce.. Więc każdy kto ma zwierzę, lub zna kogoś kto posiada jak myśli o psich imionach to akurat przychodzą mu na myśl w tym momencie te imiona.. Więc jak by każdy wymienił jakie imię kiedyś usłyszał, że zostało nadane zwierzęciu, to byśmy mieli same imiona "psie"..
      Dlatego ja wgl się tym nie przejmuje, a mało tego moje ewentualne dziecko chciała bym aby miało imię takie jak mój pies gdyż ono mi się najbardziej podoba..
      Miałam zwierzęta :
      Maksymiliana (tak miał w książeczce zdrowia)
      Oskara
      Marię ... (i jak w przypadku imion powyżej można powiedzieć, że częściej spotykane u zwierząt, tak to imię dla większości zwierzęcym nie jest, a mi się kojarzy z moją suczką...)
      • rosynanta Re: "psie" imiona 09.03.14, 15:18
        adriankaa.s napisała:

> Marię ... (i jak w przypadku imion powyżej można powiedzieć, że częściej spotyk
        > ane u zwierząt, tak to imię dla większości zwierzęcym nie jest, a mi się kojarz
        > y z moją suczką...)

Znałam kiedyś osobę, która swoje psy nazywała według klucza "religijnego". Był Jezus, był Budda i był Konfi, zdrobniale od Konfucjusza. Wielu się na to oburzało, zwłaszcza kiedy wołała psy na spacerze...
        • kasiak37 Re: "psie" imiona 10.03.14, 11:32
          moje dwa koty to Bianka i Dasza, pies Jana zwana Janina.U moich znajomych: bulterierka Mariolka, oraz york imieniem Hektorbig_grin.
    • aganioq Re: "psie" imiona 11.03.14, 10:08
      mam kotkę - Pelagię
      teściowa ma suczkę - Milę
      miałam psy - Maxa i Mietka (nie żyją już niestety od około 15lat) sad

na osiedlu roi się od psów o imionach: Sonia, Tina, Kajtek, Kuba

Moja babcia ma straszne pretensje do kuzynki, że nazwała syna Oskar (przecież to jak do psa), a mój mąż nie zgadza się na Kajetan dla ewentualnego syna (zastrzeżenia do zdrobnienia oczywiście).

Mnie osobiście nie przeszkadzają imiona ludzkie nadawane psom czy innym zwierzątkom, choc teraz mając psa wybierałabym jeśli ludzkie, to przynajmnie nie tak popularne wśród małych dzieci, żeby wołanie na spacerze nie powodowało zbyt wielu nieporozumień.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.