easyblue 15.02.12, 17:08 Nie spotkałam tego imienia wśród imion nadawanych dzieciom w przeciągu ostatnich kilku lat. Spotykacie się z nim? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ilianna Re: Gerda 15.02.12, 18:29 Pierwsze skojarzenie mam z zamkiem do drzwi . I jest ono tak silne, że nijak mi się to imię nie widzi. Właściwie to dopiero po chwili skojarzyłam, że takie imię faktycznie jest . Nie znam też żadnej Gerdy, właściwie jedyne imienne skojarzenie to ta Gerda od Kaja i Królowej Śniegu. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Gerda 15.02.12, 18:33 Myślę, że pytanie powinno brzmieć bardziej jak "Spotkałyście się z nim?", bo jakoś nie sądzę, że ktoś na każdym kroku spotyka Gerdy Mnie kojarzy się z Królową Śniegu i także z kluczami/zamkami. Poza tym brzmi trochę jak czasownik "merda". Bardzo lubię za to Gertrudę, którą mogłabym zdrabniać do Gerdy. Odpowiedz Link Zgłoś
szarrak Re: Gerda 15.02.12, 19:37 Pierwsze skojarzenie mam z Królową Śniegu. Drugie niestety z zamkami. Ale w brzmieniu piękne - choć faktycznie wolałabym Gertrudę zdrabnianą do Gerdy. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gerda 15.02.12, 20:31 Nigdy się z nim nie spotkałam na zywo i nie tęsknię za tym. W przeciągu staram się za wiele nie przebywać Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecienka1 Re: Gerda 15.02.12, 22:12 to imie znam tylko z bajki - w formie zenskiej mam zato KOLEGE Wegra o tym imieniu... to u nich imie meskie jak dla mnie juz skreslone pozdrawiam Kwiecienka o Gerdzie Odpowiedz Link Zgłoś
lubomiro co druga strażniczka w niemieckich obozach zagłady 15.02.12, 23:43 miała tak na imię Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: co druga strażniczka w niemieckich obozach za 16.02.12, 00:31 Czekam na źródło tych rewelacji. Odpowiedz Link Zgłoś
lubomiro Gerda Ganzer - niemiecka piękna zbrodniarka 19.02.12, 09:27 Z Wikipedii: "niemiecka więźniarka funkcyjna w hitlerowskim obozie koncentracyjnym Ravensbrück i zbrodniarka wojenna. Podczas II wojny światowej uwięziona w obozie dla kobiet w Ravensbrück. W związku z tym, iż była z zawodu pielęgnarką, SS uczyniło z Ganzer więźniarkę funkcyjną. Została ona główną pomocnicą (a także kochanką) zbrodniczego obozowego lekarza SS Rolfa Rosenthala. Pomagała mu w przeprowadzaniu pseudoeksperymentów medycznych na więźniarkach obozu, a także dusiła własnymi rękami niemowlęta urodzone w Ravensbrück. W czwartym procesie załogi Ravensbrück w 1948 Ganzer została skazana początkowo na karę śmierci przez powieszenie przez brytyjski Trybunał Wojskowy w Hamburgu. Karę tę zamieniono jej jednak następnie na dożywocie. Ostatecznie więzienie opuściła już w 1955." Odpowiedz Link Zgłoś
mossiam Re: Gerda Ganzer - niemiecka piękna zbrodniarka 19.02.12, 11:34 Czyli strażniczki były w sumie dwie, skoro jedna Gerda, to już "co druga"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flo Re: Gerda IP: 80.50.142.* 16.02.12, 09:45 Jak chodziłam do szkoły średniej (1995-2000), w jednaj z klas była GERTRUDA Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Gerda 16.02.12, 17:54 Nie znam nikogo o tym imieniu . Kojarzy mi się z kluczami . Odpowiedz Link Zgłoś
bohemiere Re: Gerda 16.02.12, 19:34 Trochę twarde to imię i pierwsze skojarzenie z drzwiami/zamkami do drzwi wejściowych oraz Królową Śniegu. Na G jednak wolałabym Gretę niż Gerdę. Odpowiedz Link Zgłoś
dierde Re: Gerda 01.04.22, 21:40 Jedno z ulubionych imion żeńskich. Skojarzenia przemiłe - z dzielną dziewczynką z bajki o Królowej Śniegu. Z kluczami mi się nie kojarzy, ale nie uważam to skojarzenie negatywnym. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Gerda 01.04.22, 21:51 Podoba mi się. Nie poznałam jak dotąd osoby o tym imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Gerda 03.04.22, 01:01 Brzmieniowo mi się podoba. Z Wikipedii: ,,może pochodzić[...] od staronordyjskiego garðr, co oznacza "zamknięcie" [...]" To tak a propos kluczy Odpowiedz Link Zgłoś