aka10 23.02.12, 21:01 Urodziła się nad ranem w Szwecji. Jutro podadzą imię. Imiona, na które najbardziej się stawia to: Alice, Lovisa, Christina, Désirée, Ingrid, Lilian, Astrid, Sofia, Alicia och Margaretha. Znany historyk uważa, ze będzie to jedno z imion: Ulrika, Sophia, Astrid, Margareta, Désirée, Christina albo Alice. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Księżniczka 23.02.12, 21:04 O, nie wiedziałam, że Wiktoria była w ciąży. Aka, jesteś ze Szwecji? Ciekawi mnie, jak wygląda popularność tych sugerowanych imion. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Księżniczka 23.02.12, 21:15 Zadne z tych imion nie jest specjalnie popularne (no, moze Alice, Alicia). Wszystkie imiona z tej listy sa mniej lub bardziej związane z historia Szwecji. www.kungahuset.se/ M.in na tej stronie podadzą jutro imię, które księżniczka otrzymała. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Księżniczka 24.02.12, 10:27 Mnie się Ulrika nie podoba Ciekawe jakim imieniem będzie wołana? Odpowiedz Link Zgłoś
szarrak Re: Księżniczka 23.02.12, 22:25 Trzymam kciuki za Lovisę, śliczne, albo Lilian. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecienka1 Re: Księżniczka 23.02.12, 23:02 a to ciekawe, ze juz podaja - zazwyczaj rodziny krolewskie podawaly imiona dopiero na chrzscie strasznie jestem ciekawa, ale nic nie obstawiam pozdrawiam Kwiecienka Ciekawa Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Księżniczka 24.02.12, 10:13 I ja tez już niecierpliwie wyglądam imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
ronalilly Ulrika 24.02.12, 10:24 Ulrika Marianne Annika David - taki zapis jest na stronie podanej przez ak10 Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Ulrika 24.02.12, 11:42 Oo, a nawet miałam pisać wczoraj, że chciałabym Ulrikę Odpowiedz Link Zgłoś
szarrak Re: Ulrika 24.02.12, 12:31 również widzę Estelle, nie wiem, skąd ta Ulrika Estelle ładniej niż Ulrika chyba. Natomiast ciąg dalszy mi się nie podoba (Silvia Ewa Mary - fuj), ale ja nie jestem z rodziny królewskiej, to mogę nie mieć gustu ) Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Estelle Silvia Ewa Mary 24.02.12, 15:42 Imie Estelle podobalo sie Victorii. W rodzinie Bernadotte byla swego czasu jedna Estelle (1904-1984), Amerykanka. Byla zona grafa Folke Bernadotte w latach 1928-1948. Drugie imie mala ma po jednej babci, trzecie po drugiej babci. Czwarte, nie wiem, pewnie tez po kims z rodziny. Dodam jeszcze, ze Ewa pisane przez "w" wyglada w Szwecji dokladnie tak samo, jak Eva pisane przez "v" w Polsce. Bardzo mozliwe, ze Eva zmienila sobie v na w, zeby mniej pospolicie wygladalo... Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Estelle Silvia Ewa Mary 24.02.12, 16:07 Wolałabym już Ulrikę niż Estelle , jakoś nie spodobało mi się to drugie . Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Estelle Silvia Ewa Mary 24.02.12, 16:58 Podpisuję się pod Florianne. Odpowiedz Link Zgłoś
chomiczkami Re: Estelle Silvia Ewa Mary 29.02.12, 15:32 aka10 napisała: > Dodam jeszcze, ze Ewa pisane przez "w" wyglada w Szwecji dokladnie tak samo, ja > k Eva pisane przez "v" w Polsce. Bardzo mozliwe, ze Eva zmienila sobie v na w, > zeby mniej pospolicie wygladalo... Tak? Nie słyszałam o tym. A dzisiaj na zajęciach omawialiśmy imię księżniczki (akurat studiuję filologię szwedzką) i tak jak Victoria może wystąpić również jako Wiktoria, a Veronica jako Weronika, tak i Ewa występuje w obu odmianach. Chociaż oczywiście Eva wygląda bardziej szwedzko. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Estelle Silvia Ewa Mary 29.02.12, 17:57 chomiczkami napisała: > Tak? Nie słyszałam o tym. A dzisiaj na zajęciach omawialiśmy imię księżniczki ( > akurat studiuję filologię szwedzką) i tak jak Victoria może wystąpić również ja > ko Wiktoria, a Veronica jako Weronika, tak i Ewa występuje w obu odmianach. Cho > ciaż oczywiście Eva wygląda bardziej szwedzko. Oczywiscie, ze kazde imie moze tutaj wystapic w pisowni, jaka Ci sie podoba. Przykladowo zarejestrowano bez problemu imiona Humla (trzmiel), Kiwi, Barbi ( dla dziewczynek); Grill, Händel i Minus (dla chlopcow). Piszac jednak Ewa przez "w" zawsze bedziesz musiala to zaznaczac, inaczej kazdy napisze przez "v". Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecienka1 Re: Księżniczka 24.02.12, 16:25 Estelle mi sie nie podoba brzmi tak jakos malo powaznie... jesli nic sie nie zmieni, to ona bedzie przeciez kiedys krolowa Szwecji krolowa Estelle jeszcze do pary niech znajdzie sobie Justina i nikt nie zarzuci, ze monarchia nie idzie z duchem czasu pozdrawiam Kwiecienka lekko Rozczarowana Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Księżniczka 24.02.12, 17:01 Znany historyk, Herman Lindqvist jest zbulwersowany tymi imionami, stwierdził nawet, ze imię Estelle pasuje bardziej do klubu nocnego niż królewskiego dworu. Powiedział tez, ze rodzice księżniczki powinni byli liczyć się z historia Szwecji przy wyborze imienia dla przyszłej królowej. W Szwecji 1126 kobiet nosi to imię. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Księżniczka 24.02.12, 17:18 To czemu przedtem na stronie podanej przez Akę widniała Ulrika? Estelle mi się nie podoba nic, a nic. Zgadzam się z panem historykiem. Stella byłaby już lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Księżniczka 24.02.12, 17:45 Ja osobiscie pojecia nie mam, nie bylam na tej stronie od wczoraj. Strona powazna, nie powinno byc pomylek... Ps. Imie Stella nosi w Szwecji 4175 kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś
ronalilly Re: Księżniczka 24.02.12, 17:53 Kurczę, mogłam zrobić Print Screena Dam sobie uciąć ręce i głowę, że rano była Ulrika. I w sumie 'pierwotny' wybór bardziej mi sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Księżniczka 24.02.12, 18:04 ronalilly napisała: > Kurczę, mogłam zrobić Print Screena Dam sobie uciąć ręce i głowę, że rano by > ła Ulrika. I w sumie 'pierwotny' wybór bardziej mi sie podoba. Też zajrzałam i widziałam ale nie wiem czy reszta tytułu była taka sama. Odpowiedz Link Zgłoś
ronalilly Re: Księżniczka 24.02.12, 18:45 A czy w tym samym czasie urodziło się jakieś inne 'królewskie' maleństwo? Bo to faktycznie mogłoby wyjaśnić pomyłkę. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Księżniczka 24.02.12, 18:52 Sprawdziłam, tak było. Kilka minut te dane widniały. Tak to wyglądało: chic.se/ulrika-marianne-annika-david-hovets-hemsida-hackad/ Okazało się, ze robili test, jak strona będzie wyglądać. Imiona, które wpisali, to pracownicy działo informacji na Dworze Królewskim. Odpowiedz Link Zgłoś
chomiczkami Re: Księżniczka 29.02.12, 17:22 Właśnie przeczytałam jego opinię. Surowy jest, nie wiem, no ale rodzice mają wolność wyboru ... jak to wiele razy tutaj powtarzamy. Chociaż nie wiem, jakie to jest ciastko "Estelle". Szukałam w googlach ale wychodzi mi... księżniczka i ciastko księżniczki. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Księżniczka 29.02.12, 17:29 chomiczkami napisała: > > Chociaż nie wiem, jakie to jest ciastko "Estelle". Szukałam w googlach ale wych > odzi mi... księżniczka i ciastko księżniczki. Sadze, ze chodzi o "prinsesstårta". W dniu urodzin ksiezniczki te wlasnie torty zostaly wykupione. Z rozowym marcepanem, bo klasyczny wariant jest zielony. tinyurl.com/267t4m3 Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecienka1 Re: Księżniczka 27.02.12, 23:31 czwarte imie - Mary - to podobno po matce chrzestnej, ktora ma byc ksiezna Danii (Mary wlasnie) tak slyszalam w niemieckiej telewizji pozdrawiam Kwiecienka z Dodatkiem Odpowiedz Link Zgłoś