28.02.12, 17:57
Chciałam się zapytać jak Wam się podoba imię Zorianna ( w skrócie Zori, Zoja). Chcemy tak dać na imię naszej córeczce a znajomi kiwają głowąsmile
Obserwuj wątek
    • dalenia Re: Witam 28.02.12, 18:05
      Ja pierwsze słyszę. Brzmi dla mnie nieco ... pretensjonalnie i wymyślnie. Ale tak brzmieniowo całkiem mi pasuje.

A znajomi niech kiwają głowami, to Wasze dziecko, nie ich!
      • aneladgam Re: Witam 28.02.12, 20:56
        zgadzam się z dalenią
        od a do z
    • ksiezna_pani1 Re: Witam 28.02.12, 18:13
      olaws31 napisała:

> Chciałam się zapytać jak Wam się podoba imię Zorianna ( w skrócie Zori, Zoja).
      > Chcemy tak dać na imię naszej córeczce a znajomi kiwają głowąsmile

Nigdy o nim nie słyszałam. Wg mnie jest bardzo ciekawe. Co do znajomych, to jeżeli podoba wam się to imię, to nie kierujcie opiniami znajomych, bo "jeszcze się taki nie urodził, co by wszystkim dogodził."
      Pozdrawiam
    • gaudencja Re: Witam 28.02.12, 18:35
      Zupełnie mi się nie podoba. Jestem przeciwniczką takich neologizmów bez histori, pseudostarosłowiańskich, funkcjonujących jako złożenie członów pochodzących z róznych języków.
    • bohemiere Re: Witam 28.02.12, 19:20
      Podoba mi się, ale słyszałam wersję przez jedno n. Czasem lepsze imię bez historii, niż z historią, ktora noszącemu nie odpowiada - moje imię po chrześcijańskiej męczennicy, ale straszny pech, gdyż ja jestem ateistką i takiej historii związanej z imieniem, ktore jest też częścią mnie (chciał nie chciał) nie potrzebuję, także brak historii byłby dla mnie zaletą.
    • olianka Re: Witam 28.02.12, 20:51
      Imię wprawdzie bez historii, ale takiego typu, jakie ja lubię.
      • rose01 Re: Witam 28.02.12, 20:58
        a zdrobnienie to Zorka ? jakoś trudno mi się wypowiadać, jak dla mnie dziwaczne raczej crying
        • dalenia Re: Witam 28.02.12, 21:18
          O właśnie, mi się Zorka podoba bardziej niż Zori/Zoja.
          • uwierz_mirando Re: Witam 29.02.12, 14:10
            Pierwsze słyszę, ale nawet mi się podoba smile Choć bardziej podobałoby mi się przez jedno n. Ale pełna wersja i zdrobnienia moim zdaniem fajne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.