ksiezna_pani1 25.03.12, 14:20 Imię żeńskie pochodzące z języka staro - wysoko - niemieckiego, powstało jako złożenie wyrazów alb "elf" i fridu "pokój", a miałoby znaczyć pierwotnie "chroniona przez elfy". W Polsce nadano je w XX w 6578 razy ( w formie Elfrieda - 106), jednak w latach 70. imienia tego nie nadano. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Elfryda - co myślicie? 25.03.12, 14:29 Za bardzo kojarzy mi się z elfami, choć nie jest takie złe. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Elfryda - co myślicie? 25.03.12, 14:30 ksiezna_pani1 napisała: > Imię żeńskie pochodzące z języka staro - wysoko - niemieckiego, powstało jako z > łożenie wyrazów alb "elf" i fridu "pokój", a miałoby znaczyć pie > rwotnie "chroniona przez elfy". > W Polsce nadano je w XX w 6578 razy ( w formie Elfrieda - 106), jednak w latach > 70. imienia tego nie nadano. > Elfryda imieniny obchodzi 20 V i 8 XII Spotkałam się jeszcze z informacją, że na liście najpopularniejszych imion Elfryda zajmuje 316 pozycje. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Elfryda - co myślicie? 25.03.12, 15:37 Brzmi dla mnie jak imię wróżki . Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Elfryda - co myślicie? 25.03.12, 15:38 zgrzyta mi. za duży rozdźwięk między delikatnym pierwszym członem i niemalże kamiennym drugim Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecienka1 Re: Elfryda - co myślicie? 25.03.12, 16:00 mnie sie podoba wersja niemiecka, czyli Elfride a ze mam meza Niemca, to pewnie by sie nie sprzeciwial... ale wylacznie jako drugie pozdrawiam Kwiecienka Teoretyczna Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Elfryda - co myślicie? 25.03.12, 16:05 Podoba mi się bardziej, niż kiedyś, ale nie zachwyca. Odpowiedz Link Zgłoś
wimperga Re: Elfryda - co myślicie? 25.03.12, 17:17 Choć generalnie lubię germańskie imona to Elfryda mi się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś