Dodaj do ulubionych

Dylemat, może pomożecie....

22.04.12, 22:52
Jestem mama Kubusia.
Od zawsze marzyłam o córce Julce. No i mam 2 tygodniowa krolewne w domu, jutro urząd, a my nie możemy sie zdecydować.
Chciałam Helenkę ale mąż zaprotestował.
Okazuje sie ze Julka jest naszym jedynym kompromisem.
Boje sie tylko popularności tego imienia, a może już nie jest tak popularne, tyle sie mówi teraz o Lenkach i Zuziach....
Wczoraj wpadło nam do głowy imie Kaja.
Podoba nam sie bardzo, ale boje sie ze to taki zryw, ze tak naprawdę chcemy ta Julke.
Jak to jest teraz z ta Julia?
Obserwuj wątek
    • ksiezna_pani1 Re: Dylemat, może pomożecie.... 22.04.12, 22:59
      martekle napisała:

> Jestem mama Kubusia.
      > Od zawsze marzyłam o córce Julce. No i mam 2 tygodniowa krolewne w domu, jutro
      > urząd, a my nie możemy sie zdecydować.
      > Chciałam Helenkę ale mąż zaprotestował.
      > Okazuje sie ze Julka jest naszym jedynym kompromisem.
      > Boje sie tylko popularności tego imienia, a może już nie jest tak popularne, ty
      > le sie mówi teraz o Lenkach i Zuziach....
      > Wczoraj wpadło nam do głowy imie Kaja.
      > Podoba nam sie bardzo, ale boje sie ze to taki zryw, ze tak naprawdę chcemy ta
      > Julke.
      > Jak to jest teraz z ta Julia?

Julia jest bardzo popularna, ale z tego co pamiętam, to spadła z 1 miejsca na chyba 4. Może "kariera" Julii dobiega końca? Jeśli zawsze marzyłaś o Julii, to myśl, że nie powinnaś rezygnować z tych marzeń. No chyba, że jej popularność Cię przeraża...

Proponuje: Klementynę, Tekle, Anatolię, Ariadnę, Konstancje, Lukrecje, Laurencje, Marcjanne, Marianne, .
      • uwierz_mirando Re: Dylemat, może pomożecie.... 22.04.12, 23:39
        ksiezna_pani1 napisała:

> Proponuje: Klementynę, Tekle, Anatolię, Ariadnę, Konstancje, Lukrecje, Laurencj
        > e, Marcjanne, Marianne.

Księżna Pani, naprawdę sądzisz, że ktoś, kto jest zwolennikiem Julii i Jakuba zdecyduje się na którąś z Twoich propozycji? tongue_out Inna sprawa, że autorka wątku wcale o propozycje nie prosiła.

Martekle, z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że chyba Julia jest TYM imieniem. Skoro od dawna to imię było w planach, to na Twoim miejscu nie przejmowałabym się popularnością. W końcu masz syna Jakuba, który też od lat jest na topie, więc masz doświadczenie w kwestii posiadania dziecka z bardzo popularnym imieniem wink Julia w zeszłym roku spadła z 1. miejsca na 4., ale to nadal wielka popularność. Nadajcie jak czujecie, ewentualnie będziecie mogli przecież zmienić imię, zdaje się, że w ciągu pół roku bez żadnych szczególnych formalności.
        • ksiezna_pani1 Re: Dylemat, może pomożecie.... 23.04.12, 19:38
          uwierz_mirando napisała:

> ksiezna_pani1 napisała:
          >
          > > Proponuje: Klementynę, Tekle, Anatolię, Ariadnę, Konstancje, Lukrecje, La
          > urencj
          > > e, Marcjanne, Marianne.
          >
          > Księżna Pani, naprawdę sądzisz, że ktoś, kto jest zwolennikiem Julii i Jakuba z
          > decyduje się na którąś z Twoich propozycji? tongue_out

Kochana, nigdy nie mów nigdy tongue_out

Inna sprawa, że autorka wątku wc
          > ale o propozycje nie prosiła.

Owszem, nie prosiła, ale zawsze można coś zaproponować, doradzić etc. bo zdanie można zmienić wink
    • muchomorek17 Re: Dylemat, może pomożecie.... 22.04.12, 23:45
      A może uda Ci się męża przekonac do Helenki?smile
    • dziennik-niecodziennik Re: Dylemat, może pomożecie.... 22.04.12, 23:50
      jak chcecie Julię to olej popularnośc i miejcie Julię.
    • aneladgam Re: Dylemat, może pomożecie.... 22.04.12, 23:52
      Julia jest równie popularna jak Jakub, więc skoro popularność Kubusia Cię nie przeraziła, to myślę, że i w tym przypadku możesz się jej nie bać smile
    • gaudencja Re: Dylemat, może pomożecie.... 23.04.12, 00:09
      pl.wikipedia.org/wiki/Dzieje_imion_w_Polsce - tu z prawej strony nieco poniżej jest tabela, w której zamieszczono czołowe imiona w kolejnych okresach. Można sobie na jej podstawie łatwo wyrobić zdanie o popularności Julii.

Jedyny pomysł, jaki mam w sprawie Julii, to zamienic ją na Juliannę. Jest podobna, ale mniejszą ma szansę na pomylenie w szpitalu czy przez komornika z jakąś inną Julianną. Kaja też byłaby na pewno rzadsza. A które imię w Waszym odczuciu pasuje najbardziej do córeczki?
      • carmita80 Re: Dylemat, może pomożecie.... 23.04.12, 00:34
        Jest podobna, ale mniejszą ma szansę na pomylenie w szpitalu czy przez komornika z jakąś inną Julianną.

O co tu chodzi?

Co.do Julii to jest bardzo popularna ale skoro to jest to to w czym problem? To wasze dziecko i wasz wybor.
        Naszym znajomym urodzila sie corka miesiac temu, rozwazali kilka imion i to wcale nie bpopularnych a skonczylo sie na Julii wlasnie, ktore to pasuje do nazwiska idealnie, czy do dziecka nie wiem, bo nie poznalam jeszcze.
        • gaudencja Re: Dylemat, może pomożecie.... 23.04.12, 00:40
          carmita80 napisała:

> Jest podobna, ale mniejszą ma szansę na pomylenie w szpitalu czy przez komor
          > nika
          z jakąś inną Julianną.
          >
          > O co tu chodzi?

Np. o próbę omyłkowego zlicytowania ciebie, a nie jakiejś innej Julii.
    • paula.anna Re: Dylemat, może pomożecie.... 23.04.12, 09:00
      Masz już Kubę, co zmieni kolejne topowe imię? Widać takie imiona Ci się podobają, nadawaj i już smile
      Mam nadzieję, że nazwisko przynajmniej nie z tych najpopularniejszych wink
      • martekle Re: Dylemat, może pomożecie.... 23.04.12, 11:02
        Myślałam, ze będziecie nie odwodzic od Julki, a tu zaskoczenie smile
        Tyle sie nasluchalam od innych, ze Julka taka popularna, ze już mi sie mózg zlasował.
        I przez to trochę sie zniechecilam.
        Ale macie racje, zawsze chciałam mieć Julke, chyba mam to imie w głowie już ponad 10 lat.
        Czy jak wymyśle teraz inne to będę z tym szczesliwa?
        Helenka byłaby super, ale nawet przy ostrych negocjacjach z mężem nie przeszło....
        Tak czy siak przelozylismy termin w urzędzie o tydzień.
        A co do propozycji to chętnie bym posłuchała waszych, tylko błagam, skoro jestem mama Kubusia, to wiadomo, ze szaleństwa nie będzie smile
        • mossiam Re: Dylemat, może pomożecie.... 23.04.12, 11:24
          Może się mylę, ale mam subiektywne wrażenie, że to Jakub popularniejszy jest od Julii.
          Więc jeśli przy Kubusiu Ci to nie przeszkadza, przy Julce też nie powinno.
          Ciekawym rozwiązaniem byłaby wzmiankowana już Julianna - wymarzona Julka, a jednak inaczej.

Z innych propozycji może jeszcze:

Weronika
          Emilia
          Laura
          Michalina
          Liliana
        • aneladgam Re: Dylemat, może pomożecie.... 23.04.12, 13:14
          znaczy jak bardzo chcesz to ja Cię mogę poodwodzić wink tylko po co smile

a z propozycji to przyszła mi na myśl Urszula - od Ulki do Julki już niedaleko smile
        • wyczyny Re: Dylemat, może pomożecie.... 23.04.12, 14:04
          to może jeśli wpadła Wam do głowy Kaja to spodoba się również Kalina
          a inne wg mnie "bezpieczne" imiona, ale o mniejszej popularnosci niż Julia to: Dominika, Marcelina, Marta, Agata, Ewa, Weronika...
          zawsze też możecie zarejestrować Julkę w wersji Julianna i zdrabniać do Julianki, Janki
        • ewa9717 Re: Dylemat, może pomożecie.... 23.04.12, 15:35
          E tam, jak się Julka podoba, to niech będzie Julka wink
          Ań też stada, a nie znam zadnej, z dwiema rodzinnymi włącznie, której by się Ania w praniu nie sprawdziła. Nieźle się nosi wink
    • dalenia Re: Dylemat, może pomożecie.... 23.04.12, 13:34
      A może Julianna? Może być nazywana Julią/Julką/Julcią, ale też Julianką. Nie jest wydumana, każdy ją kojarzy, a przy okazji jednak będzie wyróżniała Twoją córkę spośród tłumu Julek.
    • luska.s Re: Dylemat, może pomożecie.... 23.04.12, 13:35
      okropnie popularna ale skoro wam się nic innego nie podoba to nadajcie jej tak na imie, brzydkie nie jest a na populanosci tez powoli traci
      • martekle Re: Dylemat, może pomożecie.... 23.04.12, 14:11
        Do naszego nazwiska pasuje krótsze imie, dlatego Julianna może słabo sie łączyć.
        • dalenia Re: Dylemat, może pomożecie.... 23.04.12, 14:24
          Wiesz, w Juliannie jest tylko 1 sylaba więcej, niewielka to różnica smile Ale jeśli Julianna Wam się nie podoba, to musi zostać Julia. Ja już nie mogę na to imię patrzeć, mam go zdecydowanie dosyć, ale jeśli Wam jego popularność nie przeszkadza, to nie widzę problemu.
        • carmita80 Re: Dylemat, może pomożecie.... 23.04.12, 18:48
          martekle napisała:

> Do naszego nazwiska pasuje krótsze imie, dlatego Julianna może słabo sie łączyć
          > .
          Ty naprawde chcesz przysporzyc klopotu pracownikom szpitala i komornikowi?
          • gaudencja Re: Dylemat, może pomożecie.... 23.04.12, 19:31
            carmita80 napisała:

> Ty naprawde chcesz przysporzyc klopotu pracownikom szpitala i komornikowi?

Raczej dziecku. Kiedyś przy mnie dziewczynie o mało czego innego nie prześwietlili, niż powinni. Na całe szczęście chodziło o prześwietlenie, a nie np. mastektomię, i nie odbywało się to w znieczuleniu ogólnym. Miała popularne imię i nazwisko (po mężu).
    • green_naranja Re: Dylemat, może pomożecie.... 23.04.12, 18:56
      kochana, tylko:Kaja, Julianna lub ewentualnie Inga czy tez Ida w ramach krotszch-ale moje zdaniee znasz (tak tak, nawet tu cie scigam, bys w koncu dziecko nazwalawink
      • muchomorek17 Re: Dylemat, może pomożecie.... 23.04.12, 19:31
        A może Ewa? Imię jest ponadczasowe i niezbyt popularne obecnie albo Justyna, Karina
        • martekle Re: Dylemat, może pomożecie.... 23.04.12, 20:20
          Ewa to moja teściowa, proszę o litość! wink
      • martekle Re: Dylemat, może pomożecie.... 23.04.12, 20:23
        Green, wariatko!
        Szykuj mi tu lepiej fajna chuste dla bezimiennej wink
        Bo mała chustowa na maxa, coś na lato, zwiewnego by sie przydało.
        • green_naranja Re: Dylemat, może pomożecie.... 23.04.12, 20:52
          no czuję, ze wybor chusty bedzie latwiejszy niz imienia;D
          • martekle Re: Dylemat, może pomożecie.... 23.04.12, 22:50

o nie mów hop! Jak zacznę wydziwiac z kolorami
    • szarrak Re: Dylemat, może pomożecie.... 23.04.12, 23:04
      I jak ją w końcu nazwaliście? smile
      • martekle Re: Dylemat, może pomożecie.... 24.04.12, 15:50
        No jeszcze ni jak.
        Dziś byłam na placu zabaw i latały Julki.
        Wszędzie słyszałam Jula, Jula......
        Mega mnie to odpycha, a jednocześnie nie potrafię wymyślić innego imienia.
        • muchomorek17 Re: Dylemat, może pomożecie.... 24.04.12, 16:56
          Zaprogramowałaś się na Julie i dlatego trudno Ci sie otworzyc na inne imiona. Już teraz denerwuje Cię popularność tego imienia a pomysl ile Julek spotkasz za jakiś czas w piaskownicy, przedszkolu, szkole.
          • martekle Re: Dylemat, może pomożecie.... 24.04.12, 17:10
            Masz racje sad
            Tylko co zrobić by sie odprogramować?
            • muchomorek17 Re: Dylemat, może pomożecie.... 24.04.12, 18:07
              Moja córka ma bardzo popularne greckie imię, oboje z mężem nie byliśmy świadomi popularności tego imienia. Gdybym wcześniej trafiła na to forum....smile Ale dzięki temu otworzylismy się na inne imiona, ba teraz będziemy mieć problem ze zdecydowaniem się na któreś bo jest tyle pieknych imion do nadania.
            • gaudencja Re: Dylemat, może pomożecie.... 24.04.12, 21:10
              Przypomnij sobie może, które imiona podobaly Ci się w dzieciństwie - ale czytając listę imion, bo w przeciwnym razie przypomną Ci się te najczęściej teraz nadawane.
            • chce_bobo Re: Dylemat, może pomożecie.... 24.04.12, 21:28
              martekle napisała:

> Masz racje sad
              > Tylko co zrobić by sie odprogramować?

przez tydzien pochodzić na różne place zabaw, do przedszkola zobaczyć listę rekrutacyjną, żłobek zahaczyć smile

odprogramujesz się prędko wink
              • szarrak Re: Dylemat, może pomożecie.... 24.04.12, 23:25
                Ja bym się naprawdę baaardzo próbowała przestawić z Julek - ostatnio wizytowałam lekcję w czwartej klasie i były 3 Julie na 18 dzieci. Skoro na placach zabaw jest to samo, to znaczy, że te Julie naprawdę są WSZĘDZIE. Nigdy nie miałam popularnego imienia, ale podejrzewam, że bardzo NIE chciałabym być Julią urodzoną po 2000 roku.
        • paula.anna Re: Dylemat, może pomożecie.... 25.04.12, 10:18
          martekle napisała:

> No jeszcze ni jak.
          > Dziś byłam na placu zabaw i latały Julki.
          > Wszędzie słyszałam Jula, Jula......
          > Mega mnie to odpycha, a jednocześnie nie potrafię wymyślić innego imienia.

Cóż, to Twoja decyzja, czy bardziej "kochasz" to imię, czy bardziej drażni Cię jego przechlapana (wg mnie) popularność.
          Masz syna o równie oszałamiająco popularnym imieniu...
          Ja imion popularnych nie lubię, brzydną mi szybko, zwykle odradzam nadawanie takowych, szczególnie jeśli inne, mniej często spotykane opcje są brane pod uwagę. Ale Ty pisałaś, że Julię chciałaś "od zawsze"....
          Dla mnie to sytuacja nieznana, nie mam takich imion, nie wiem, co radzić...
          Może zrób (wg kalendarza, jakiejś porządnej strony o imionach) listę imion, które Ci się- teoretycznie podobają? popatrz, pomyśl, oderwij choć na chwilę myśli od Julii. Naprawdę jest tyle imion do wyboru!
          I jeśli zdecydujesz, że jednak Tylko Julia- to ją nadaj i już.
          Tylko bądź pewna, były tu już powtarzane wątki- zmienić maję na olę, olę na maję itp, itd wink

Aha, w przedszkolu mojej córki Julia (podobanie jak Zuzia, Maja, Lena itp) jest w każdej grupie, jednak w 6 latkach jest ich...6. Dla mnie te popularne imiona to jakiś kosmos!
          • paula.anna Re: Dylemat, może pomożecie.... 25.04.12, 10:19
            mniej często spotykane

Matko, ale się popisałam wink!
          • aneladgam Re: Dylemat, może pomożecie.... 25.04.12, 13:17
            u mojego syna w całym przedszkolu nie ma ani jednej Julii smile
    • maga_eukaliptus Re: Dylemat, może pomożecie.... 24.04.12, 22:02
      Chyba w Twoim przypadku zdecydowałabym się na Julię.
      Mówię: chyba, bo ciężko mi sobie wyobrazić sytuację zamknięcia na jedno tylko imię - od zawsze się nimi fascynuję, zaraz przylatywałyby tuzinami i pukały do drzwi wink

Ale jeśli to jest nie tyle "zamknięcie", co marzenie, to ja bym to marzenie spełniła. Myślę, że problem popularności jest wyolbrzymiany.Znam wielu ludzi noszących popularne imiona i większość z nich nie tyle na to pomstuje, co śmieje się z różnych zabawnych sytuacji, które z tego wynikają wink Niektórzy z nich swoich imion nie lubią, ale nie dlatego, że mieli dwóch imienników w klasie. Oczywiście są i tacy, których irytuje popularność, ale mam wrażanie, że jest ich mniej, niż by to wynikało np. z forum. Nie twierdzę, że pewna oryginalność nie jest choćby i praktyczna wink tylko tyle, że nie stanowi wg mnie tak ważne kryterium wyboru.

Jeżeli odrzucisz Julię, ale wybierzesz jakieś inne imię z pierwszej dziesiątki, możesz się na tym nieźle przejechać - przypadek to przypadek, w klasie córki mogą się trafić jej imienniczki, a żadnej Julii tongue_out
      Kai rzeczywiście będzie dużo mniej niż Julek, jeżeli nadal Ci się podoba - czemu nie?
      Bo jednak gryziesz się tą popularnością...
    • aneladgam Re: Dylemat, może pomożecie.... 24.04.12, 22:07
      a nazwisko macie bardzo popularne?
      • martekle Re: Dylemat, może pomożecie.... 24.04.12, 22:21
        Nazwisko mamy w ogóle nie popularne, ale polskie na -ska,
        Jednak biorę pod uwagę ze moje dziecię wyjdzie kiedyś za mąż, oby nie za Nowaka.
        • aneladgam Re: Dylemat, może pomożecie.... 24.04.12, 22:33
          nawet wówczas nie musi zmieniać nazwiska smile
          przy mało popularnym nazwisku zaryzykowałabym to wymarzone imię, ewentualnie dodajcie drugie imię mało charakterystyczne i raczej nie będzie problemu z pomyleniem osoby
          • muchomorek17 Re: Dylemat, może pomożecie.... 25.04.12, 09:54
            Wyszukiwacz imion
            ebobas.pl/imiennik
            • muchomorek17 Re: Dylemat, może pomożecie.... 25.04.12, 10:08
              bardziej jako forma zabawy bo jednak często mija sie z prawdą
          • dalenia Re: Dylemat, może pomożecie.... 25.04.12, 12:43
            Popieram Aneladgam. Nadałabym Julię i ewentualnie zaszalała trochę z drugim imieniem smile
    • martekle Re: Dylemat, może pomożecie.... 25.04.12, 18:10
      Przekonałam sie do Julianki, jeszcze mąż myśli.
      Zastanawiam sie teraz nad drugim imieniem, czy dawać w ogóle, czy zostawić sama Julianne.
      Rozważam Julianna Helena
      • paula.anna Re: Dylemat, może pomożecie.... 25.04.12, 18:46
        Helena ok wg mnie
        Choć ja bym "pazura" wink Juliance dodała moja ulubioną Klarą
        • aneladgam Re: Dylemat, może pomożecie.... 25.04.12, 19:31
          Julianna Helena bardzo ładnie
          a mnie chodzi jeszcze po głowie Julianna Berenika, co Ty na to?
          • martekle Re: Dylemat, może pomożecie.... 25.04.12, 20:21
            Tez fajnie,
            A Julianna Bianka czy Blanka?
            • gaudencja Re: Dylemat, może pomożecie.... 25.04.12, 20:32
              Blanka!
      • gaudencja Re: Dylemat, może pomożecie.... 25.04.12, 19:30
        A jakie imię byłoby najlepszym łącznikiem między Julianną a nazwiskiem?
      • dalenia Re: Dylemat, może pomożecie.... 25.04.12, 20:29
        Super! smile Julianna Helena mi się podoba, Julianna Blanka też jest niezła.
        • martekle Re: Dylemat, może pomożecie.... 25.04.12, 21:22
          Dziewczyny! Dziękuje za wasze zaangażowanie, naprawdę mi pomoglyscie smile
          • dalenia Re: Dylemat, może pomożecie.... 25.04.12, 21:40
            Nie ma sprawy, od tego w końcu tu jesteśmy smile Daj znać, jak Julianna zostanie już oficjalnie zarejestrowana.
            • martekle Re: Dylemat, może pomożecie.... 25.04.12, 22:57
              Jeszcze czekam na decyzje pana tatusia, kurde ze te chłopy sie muszą tak angażować!
              • johana19 Re: Dylemat, może pomożecie.... 25.04.12, 23:36
                Marta, a daj jej na pierwsze Blanka! Do waszego nazwiska pasuje jak ulał! I fajne jest, oryginalne smile Mnie się bardzo podoba. A i jeszcze dzisiaj mi Marysia do głowy wskoczyła. Taka wasza królewna Marysieńka. I Maria z nazwiskiem waszym też brzmi fajnie.
                PS. A jak już ma być Julka, nawet jeśli w zdrobnieniu, to ja bym na twoim miejscu nie wydziwiała i dała po prostu Julia, a nie Julianna.

http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/y/yiu0wl6gf.png
                http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/7/7t8cys4iu.png
                • green_naranja Re: Dylemat, może pomożecie.... 25.04.12, 23:50
                  nie nie, zadna Julia martekle! bo ci osobiscie nogi powyrywamtongue_out
                  Julianna i juz, pieknie jestwink a Julka na podworku czy w przedszkolu i tak bedzie, wiec luz, za to w szkole na dzwiek slow "Julia" nie bedzie sie odwracala wraz z dwudziestoma innymiwink)
      • olianka Re: Dylemat, może pomożecie.... 25.04.12, 21:25
        Bardzo podoba mi się Julianna Helena.
        • uwierz_mirando Re: Dylemat, może pomożecie.... 25.04.12, 22:06
          Wybrałabym Juliannę Blankę.
          • tami46 Re: Dylemat, może pomożecie.... 25.04.12, 22:28
            Ja jestem tez za Julianną.Drugie imię nie ma specjalnego znaczenia.
    • Gość: anna Re: Dylemat, może pomożecie.... IP: *.adsl.inetia.pl 26.04.12, 00:52
      Zdecydowanie Julianna.
      Jestem mamą Julianny. Gdy wybieraliśmy imię dla córki, Jula ma 20 lat, Julia była chyba mało popularna. Nas do Julii zniechęcało zbyt oczywiste skojarzenie literackie.
      Rodzina zwraca się do niej Jula, babcia - Julisia, dla znajomych Dziewanna.
      • johana19 Re: Dylemat, może pomożecie.... 26.04.12, 07:38
        A ja dlatego za Julią jestem bo przede wszystkim nie lubię imion, które się zdrabniają. Więc skoro Julianna ma być i tak Julką to po co sprawę komplikować? Naprawdę myślicie, że dzieci na podwórku albo nauczyciele w szkole będą używać pełnego imienia zwracając się do dziecka? To analogicznie tak, jakby na każdą Zuzannę w szkole tak wołali. Powszechnie wiadomo, że woła się Zuzia albo zuza - przynajmniej w tych pierwszych szkolnych latach.
        Druga sprawa, że Kuba to jest mega popularne imię i Marta dając tak synowi wątpliwości nie miała i imię jej się podoba więc teraz popularnością Julki też bym się nie przejmowała.
        A sprawa trzecia to kwestia tego, że Julia to imię, które od zawsze chodziło jej po głowie i coś czuję, że jak go nie nada to będzie tego prędzej czy później podświadomie żałowała. Więc jeśli już nie Julia to szukałabym zupełnie innego i niepodobnego imienia, żeby się potem niepotrzebnie z tą wymarzoną Julią nie kojarzyło.
        • paula.anna Re: Dylemat, może pomożecie.... 26.04.12, 08:30
          No, ciekawa jestem jak się skończy ta historia smile

Chyba takie dylematy głównie topowych imion dotyczą? Z tego co obserwuję na tym forum? Czy mi się wydaje?
          • muchomorek17 Re: Dylemat, może pomożecie.... 26.04.12, 08:59
            Julianna Helena to piękny zestaw , tyle że i tak prawie każdy będzie Julianne skracał do Julii. Jeżeli Ci to nie przeszkadza to nadawaj.
        • green_naranja Re: Dylemat, może pomożecie.... 26.04.12, 09:46
          ohana19 napisała:

> A ja dlatego za Julią jestem bo przede wszystkim nie lubię imion, które się zdr
          > abniają. Więc skoro Julianna ma być i tak Julką to po co sprawę komplikować? Na
          > prawdę myślicie, że dzieci na podwórku albo nauczyciele w szkole będą używać p
          > ełnego imienia zwracając się do dziecka? To analogicznie tak, jakby na każdą Zu
          > zannę w szkole tak wołali. Powszechnie wiadomo, że woła się Zuzia albo zuza - p
          > rzynajmniej w tych pierwszych szkolnych latach.
          > Druga sprawa, że Kuba to jest mega popularne imię i Marta dając tak synowi wątp
          > liwości nie miała i imię jej się podoba więc teraz popularnością Julki też bym
          > się nie przejmowała.
          > A sprawa trzecia to kwestia tego, że Julia to imię, które od zawsze chodziło je
          > j po głowie i coś czuję, że jak go nie nada to będzie tego prędzej czy później
          > podświadomie żałowała. Więc jeśli już nie Julia to szukałabym zupełnie innego i
          > niepodobnego imienia, żeby się potem niepotrzebnie z tą wymarzoną Julią nie ko
          > jarzyło.
          >

a ja mysle Jo ze nie masz racji. co z tego, ze imię się zdrabnia?Twoje tez się zdrabniawink i moje, i większość. a jesli jest szansa, ze corka martekle moze miec imię na tyle oryginalne, ze nie bedzie plasowalo jej w grupie najpopularniejszej trojki dwudziestolecia, a przy tym będzie "zdrabnialne" do owej popularnej formy, do ktorej ją tak namawiasz, to naprawde swietnie, bo i "marzenie" sie spelni, i nie zafunduje dziecku traumy szkolono-przedszkolnej pt. "nieodroznialna". oczywiscie istnieja wieksze traumy ale skoro dyskutujemy tu o imionach...

nie sądzę, by nadajac malej imie Julianna, miala pozniej watpliwosci.

ale ja nie znosze mega popularnych imion, chocby nie wiem, jak piekne byly-stad wszelkie Julie, Marysie, Tosie, Lenki i Zuzie odpadaja w przedbiegach. i stąd zyczę Marcie, ktora lubie, by wybrala mądrze (i w zgodzie ze sobą oczywiscie). a imię...imię nabiera formy i koloru rosnąc wraz z czlowiekiem , ktory je nosi. gdy moja siostra "powrocila na wies" ze swimi corkami, jej Nawojka wzbudzala sensację porownywalną z budową nowego supermarketu w okolicy (do czego na szczescie nie doszlowink. co to za dziwaczne imię, ale krzywdę dziecku zrobili, dziwila się gawiedź. teraz, po uplywie kilku lat, nikt nie wyobraza sobie, by mala mogla nazywac sie inaczej, a panie w przedszkolu duma rozpiera, ze w tlumie Mai, Julii , Lenek i Zuziek (oraz jednej Nikoli , Ani i Amelii) jest sobie Nawojka.

dygresja, ale na temat...
          • johana19 Re: Dylemat, może pomożecie.... 26.04.12, 10:09
            green_naranja napisała:

> a ja mysle Jo ze nie masz racji. co z tego, ze imię się zdrabnia?Twoje tez się
            > zdrabniawink i moje, i większość.

Ola ale ja właśnie napisałam, że takich imion nie lubię. Takich, które się zdrabniają. Ale to ja smile A co do swojego imienia - jego też nie lubię. M.in. za to, że mało kto mówi do mnie Joanna. Zazwyczaj mówią Asia ( niekoniecznie lubię), Aśka (tak jest ok), albo Joasia (tego to już nieznoszę!).

> ale ja nie znosze mega popularnych imion, chocby nie wiem, jak piekne byly-stad
            > wszelkie Julie, Marysie, Tosie, Lenki i Zuzie odpadaja w przedbiegach.

No ale każde z tych imion swego czasu w ogóle popularne nie było. Jak ja urodziłam Lenę ponad 7 lat temu to jej imię nie było w ogóle popularne. Ani w żłobku, ani w przedszkolu, ani teraz w szkole drugiej Leny w klasie (czy wcześniej w grupach) nie ma. Za to pełno jest Martyn, Wiktorii i Weronik tongue_out Faktycznie teraz tych Len jest więcej choć akurat w naszym najbliższym otoczeniu mamy tylko dwie - jedna nieco ponad, a druga niespełna roczna smile

Jak 3 lata temu wybierałam imię dla Niny to też imię to do popularnych nie należało. A teraz cię zaskoczę bo zauważam, że dookoła Niny się zaczynają pojawiać. Więc wygląda na to, że nasze córki wcale takiego mało popularnego imienia nie będą miały. A za te 3-4 lata o imieniu Nina będziesz tak samo pisała jak teraz o Lenie czy Zuzi albo Tosi smile

• green_naranja Re: Dylemat, może pomożecie.... 26.04.12, 10:25
              ale wiem, wiem, rozumiem, ze na rosnącą popularnosc imienia nie mamy wplywu. fakt, nasze Niny byly dosc oryginalnym wyborem, a teraz jakby wiecej ich, ale nadal na szczescie w ogolnym rozrachunku bardzo malo! przegrywaja w przedbiegach wlasnie z Lenkami (sama znam CO NAJMNIEJ 6 osob ktore w ostatnich 4 latach nadaly takie imię corce, i to z najblizszego otoczenia, o dalszych znajomych i krewnych krolika nie wspomne), Majami (zatrzesienie), Juliami i Amelkami. I Tosiami! Tosiek wsrod znajomych wysyp straszliwy, podobnie jak Frankow (dla chlopcow) i Ignasiow...

I kto wie, moze za kilka lat rzeczywiscie nastapi wysyp Nin. Wole jednak myslec, ze nie;D
            • gaudencja Re: Dylemat, może pomożecie.... 26.04.12, 19:34
              johana19 napisała:

> Ola ale ja właśnie napisałam, że takich imion nie lubię. Takich, które się zdra
              > bniają.

Julia też się przecież zdrabnia.
              • johana19 Re: Dylemat, może pomożecie.... 26.04.12, 22:00
                gaudencja napisała:

> johana19 napisała:
                >
                > > Ola ale ja właśnie napisałam, że takich imion nie lubię. Takich, które si
                > ę zdra
                > > bniają.
                >
                > Julia też się przecież zdrabnia.
                >

Julcia, Juleczka itp. to zmiękczenie, a nie zdrobinienie. Chodzi mi o zdrobnienia typu Anna-Ania, Joanna -Asia, Małgorzata-Gosia itp.

• gaudencja Re: Dylemat, może pomożecie.... 26.04.12, 22:19
                  Julcia, Juleczka to zdrobnienia. Imiona Twoich córek też się zdrabniają.
                • aneladgam Re: Dylemat, może pomożecie.... 26.04.12, 22:27
                  ja też nie łapię czym Anna-Ania różni się od Julia-Julcia
                  • johana19 Re: Dylemat, może pomożecie.... 28.04.12, 09:19
                    aneladgam napisała:

> ja też nie łapię czym Anna-Ania różni się od Julia-Julcia

Ania w papierach jest Anną, a Julia po prostu Julią - ot co smile
                    I takie (te drugie) imiona zdecydowanie wolę.

• paula.anna Re: Dylemat, może pomożecie.... 28.04.12, 09:38
                      > Ania w papierach jest Anną, a Julia po prostu Julią - ot co smile
                      > I takie (te drugie) imiona zdecydowanie wolę.

Nie rozumiem, o co chodzi uncertain
                      Tzn, że Julia nie jest zwykle zdrabniana do Julci, Julki itp???
                      Bo te w moim otoczeniu rzadko nazywane są po prostu Juliami
                      • murter1 Re: Dylemat, może pomożecie.... 01.05.12, 10:53
                        A ja rozumiem mogę wyjaśnić jak nie będę pisać z komórki
            • szarrak Re: Dylemat, może pomożecie.... 26.04.12, 20:43
              Znam dwie siostry (tzn. znałam kiedyś, jak byłyśmy dziećmi), starsza Nina, młodsza Lena - teraz pewnie jakoś pod dwudziestkę są obie wink

Popularności do końca przewidzieć nie można, racja, ale można nie wybierać dziecku imienia z najpopularniejszej trójki, królującego od ponad dekady. Zawsze chyba lepiej też przecierać szlaki i rozpoczynać trendy, niż załapać się na ich ostatek.
    • martekle Re: Dylemat, może pomożecie.... 27.04.12, 14:55
      No patrzcie panie miłe, ale mam męża trudnego.
      Julianna mu nie leży, mówi ze już woli Kaję.
      Ja już sie do Julianki przyzwyczailam.
      Mówię, Wam co ja mam z tym chlopem.....
      W poniedziałek deadline marudzenia.
      • olianka Re: Dylemat, może pomożecie.... 27.04.12, 15:02
        Proponuję wobec tego pozostać przy Kai.
      • szarrak Re: Dylemat, może pomożecie.... 27.04.12, 15:36
        Kaja super imię, ale mam osobiste bardzo dobre skojarzenia - jedyna dobrze znana mi Kaja to jedna z najsłodszych i stanowczo najpiękniejszych dziewczyn, jakie kiedykolwiek poznałam (zachowuje się, jakby sobie nie zdawała sprawy z tego, że jest tak absolutnie śliczna, przez co jest jeszcze bardziej urocza).
        • uwierz_mirando Re: Dylemat, może pomożecie.... 28.04.12, 11:31
          Ja za to nie przepadam za Kają, dla mnie taka bez wyrazu i zdrobnieniowa. Znam dwie Karoliny tak zdrabniane, choć pierwotnie to zdaje się zdrobnienie Katarzyny. O wiele bardziej wolę Gaję smile
      • paula.anna Re: Dylemat, może pomożecie.... 28.04.12, 09:43
        martekle napisała:

> No patrzcie panie miłe, ale mam męża trudnego.

Nie tylko Ty. Dlatego ja, przy drugiej córce, rozpoczęłam poszukiwania duuużo wcześniej.

> W poniedziałek deadline marudzenia.

To się już robi jak niezły thriller big_grin Jestem baaardzo ciekawa, jakie imię dostanie w końcu Twoja córka. Nie ukrywam, że mam nadzieję, że nie będzie kolejną Julią... A jednocześnie trzymam kciuki, żebyś była zadowolona z wyboru- a to jest najważniejsze smile
        • martekle Re: Dylemat, może pomożecie.... 28.04.12, 12:28
          To już serial brazylijski, na moim forum już nie mogą mnie słuchać
          Dlatego przeniosłam sie do was ;d
          • paula.anna Re: Dylemat, może pomożecie.... 28.04.12, 13:52
            To w odpowiednie miejsce się przeniosłaś smile
            Liczę na relację na żywo wink
    • muchomorek17 Re: Dylemat, może pomożecie.... 28.04.12, 13:25
      Rozważacie jeszcze jakieś imię poza Kają?
      • martekle Re: Dylemat, może pomożecie.... 28.04.12, 13:55
        No ja mam nadzieje na Julianke i będę na nią Janka wołać smile
        Mąż jeszcze sobie kręci nosem, on chce po prostu Julie
        • muchomorek17 Re: Dylemat, może pomożecie.... 28.04.12, 14:19
          Czyli pracujesz nad mężem?smile Z podanych imion zdecydowanie Julianna a może Janina skoro lubisz zdrobnienie Janka?
          • martekle Re: Dylemat, może pomożecie.... 28.04.12, 15:10
            Janina nie, Janke lubię, ale Janina już mi sie nie podoba
        • dalenia Re: Dylemat, może pomożecie.... 28.04.12, 14:34
          Pomęcz męża o Juliannę, bo widzę, że już naprawdę się przyzwyczaiłaś smile
          • martekle Re: Dylemat, może pomożecie.... 28.04.12, 15:11
            Już powiedział, ze jak nic innego nie wymyśli to będzie Julianka.
            Ale mi sie podoba wink
            • dalenia Re: Dylemat, może pomożecie.... 28.04.12, 15:54
              A z ciekawości - ile jest czasu na zarejestrowanie?
    • martekle Julianna Helena 29.04.12, 23:48
      No i mam swoją Juliankę!
      Dzięki Wam w zasadzie.
      Dziękuje za pomoc!
      • muchomorek17 Re: Julianna Helena 30.04.12, 02:03
        Pięknie, gratuluję!
      • paula.anna Re: Julianna Helena 30.04.12, 06:54
        No to gratulacje!
        Cieszę się, że jesteś zadowolona

Rejestrowaliście w niedzielę?????
        • martekle Re: Julianna Helena 30.04.12, 12:16
          Nie dziś rejestracja, myślisz ze mąż zrobi mi psikusa?
          • paula.anna Re: Julianna Helena 30.04.12, 12:33
            martekle napisała:

> Nie dziś rejestracja, myślisz ze mąż zrobi mi psikusa?

nie- tylko odebrała sprawę jako ostatecznie załatwioną.
            Idźcie razem, jeśli masz wątpliwości co do jego poczucia humoru wink
            • martekle Re: Julianna Helena 30.04.12, 16:57
              Za późno! No mam nadzieje, ze nie będzie niespodzianek smile
              • gaudencja Re: Julianna Helena 30.04.12, 20:16
                Super, bardzo się cieszę smile
                • gaudencja Re: Julianna Helena 30.04.12, 20:17
                  BTW wszystko rozumiem, ale większość ludzi chyba słyszała o Julianne Moore?
      • quasi.modo Re: Julianna Helena 30.04.12, 07:48
        I bardzo fajnie! Mąż jak chce, może mówić Julka, Julia a Ty Janka smile
        • martekle Re: Julianna Helena 30.04.12, 12:19
          Chłop mi zmądrzał przez weekend i tez mówi Julianka.
          Ale powiem Wam, ze reakcja otoczenia na imie średnia.
          Przedstawiam of course jako Juliankę i zawsze pytają o powtórkę jakby nie usłyszeli.
          Sąsiadka nawet spytała czy na pewno jest takie imie.
          No nie ważne, grunt, ze nam sie bardzo podoba smile
          • paula.anna Re: Julianna Helena 30.04.12, 12:37
            martekle napisała:
            > Ale powiem Wam, ze reakcja otoczenia na imie średnia.
            > Przedstawiam of course jako Juliankę i zawsze pytają o powtórkę jakby nie usłyszeli.
            > Sąsiadka nawet spytała czy na pewno jest takie imie.

Na pewno nie wszyscy już wcześniej takie imię słyszeli. Teraz je poznają- dzięki Wam
            Nie oczekuj wyłącznie ochów i achów- wtedy się nie rozczarujesz smile

> grunt, ze nam sie bardzo podoba smile

No właśnie.
          • dalenia Re: Julianna Helena 30.04.12, 15:47
            Przyzwyczają się smile Julianna to piękne imię, wg mnie dużo ładniejsze niż Julia.
          • quasi.modo Re: Julianna Helena 30.04.12, 22:21
            martekle napisała:

> Sąsiadka nawet spytała czy na pewno jest takie imie.

Ech, ludzie nie przestają mnie zaskakiwać. Tyle razy już słyszałam "nie ma takiego imienia" pod adresem imion moim zdaniem zupełnie zwyczajnych, że czasem mam ochotę dodać "nie ma (jeszcze) takiego imienia we wsi".
      • dalenia Re: Julianna Helena 30.04.12, 11:08
        Nawet nie wiesz, jak się cieszę! smile Gratuluję, piękne imię!
        • uwierz_mirando Re: Julianna Helena 30.04.12, 21:02
          Bardzo podoba mi się Wasz wybór smile
          • abiela Re: Julianna Helena 30.04.12, 22:06
            Bardzo ładny wybór, gratuluję!
            • murter1 Re: Julianna Helena 01.05.12, 10:57
              Gratulacje. Fajne imię. Dobre zakonczenie - zupełnie nie jak w telenoweli wink
              • martekle Re: Julianna Helena 20.12.12, 00:08
                Hej Dziewczyny,
                wróciłam sobie do starego wątku by sobie przypomnieć dylematy o Juliance i o tym, że się bałam, że będzie Julką.
                Wiem, że ma dopiero 9 miesięcy i wszystko się wyjasni w przedszkolu/szkole
                Ale Julianka jest strzałem w 10!, nikt nawet nie próbuję nazwać jej Julką.
                Raz się komuś pomyliło, to dostał moje uważne spojrzenie i pytanie retoryczne czy Marianna jest Marią czy Marianką jednak? I temat się skończył.
                Cieszę się ze mam Juliankę i wiem że nią pozostanie.
                Mówimy na nią na razie tylko Julianka, albo Juliana.
                Szkoda, że forum otwarte bo bym pokazała jakieś foto gwiazdy.
                • paula.anna Re: Julianna Helena 20.12.12, 07:48
                  Naprawdę bardzo się cieszę, że jesteś zadowolona z wyboru.
                  O to przecież chodzi smile
                • dalenia Re: Julianna Helena 20.12.12, 10:29
                  To super! Cieszę się, że Julianna tak dobrze funkcjonuje, bo sama ją rozważam dla swojej ewentualnej córki smile
                • gaudencja Re: Julianna Helena 20.12.12, 21:37
                  Super smile
    • adriankaa.s Re: Dylemat, może pomożecie.... 04.02.13, 00:32
      Jakub to również bardzo popularne imię. Moim zdaniem powinniście pozostać przy Julii.
      • dalenia Do Adriankaa.s 04.02.13, 10:21
        Adrianko - naprawdę super, że odświeżasz chyba wszystkie możliwe wątki, ale proszę - jak już to robisz, to czytaj je przynajmniej. Dziewczynka została Julianną Heleną i ma już 9 miesięcy, więc chyba ciężko byłoby jej zmienić imię.
        • ksiezna_pani1 Re: Do Adriankaa.s 04.02.13, 13:45
          dalenia napisała:

> Adrianko - naprawdę super, że odświeżasz chyba wszystkie możliwe wątki, ale pro
          > szę - jak już to robisz, to czytaj je przynajmniej.

Lub spójrz na datę założenia tematu. Nie raz i nie dwa tłumaczyłam Adriance, żeby nie wyciągała starych i nieaktualnych wątków (mam na myśli "rankingi porównawcze") z miernym skutkiem.

Widzi, że ostatni komentarz rp datowany jest na początek stycznia i widzi też, że są nowe etapy (sama się w nich udzielała), więc dlaczego odkurza stare? Przecież to jest nielogiczne! Bo: a) jej głos się nie liczy (wiadomo dlaczego), b) robi bałagan.

Niech odświeża nasze zabawy kalendarzowe, tematy o imionach - tych jest naprawdę dużo, a nie przypominam sobie, żeby się w nich udzielała... Natomiast bardzo chętnie udziela się w tematach sprzed prawie roku...
          • asienka331 Re: Do Adriankaa.s 03.12.15, 11:19
            Wybaczcie, że odkupuję tak stary wątek, ale ciekawa jestem jak imię funkcjonuje w otoczeniu...Ja też mam w domu niespełna 6 letnią Juliankę, ale niestety wszyscy na około mówią do niej Julia - lekarz, przedszkole dalsi znajomi, już nawet znudziło mi się poprawiać - nie wiem czy dla ludzi nie znających tego imienia tak trudne jest do zrozumienia, że Julianna to nie Julia... W przedszkolu dzieci mówiły do niej Julianka i nie wiem co się stało ale w tym roku wszystkie dziewczynki zaczęły do niej mówić Julia wrr, prosiłam rodziców, mała tłumaczyła (przynajmniej tak twierdz) że nie jest Julią ale to nic nie daje...sad ja już się poddałam, bo nie chcę żeby ciągłe poprawianie wpłynęło w jakiś sposób na jej relacje z rówieśnikami i do znienawidzenia imienia....a mnie po prostu skręca jak słyszę Julia w jej kierunku
            • abiela Re: Do Adriankaa.s 04.12.15, 00:35
              Nawet mówią Julia, gdy mała sie przedstawia Julianka? Panie w przedszkolu jak wołają? Bardzo dziwna sytuacja, jeśli przedstawiasz dziecko tym imieniem. Ja bym chyba nadal oponowała.
              • asienka331 Re: Do Adriankaa.s 04.12.15, 10:09
                Mała zawsze jak się przedstawia mówi o sobie Julianka, rysunki podpisuje jako Julianna, w przedszkolu - przynajmniej przy mnie panie mówią do niej Julianka, Juliana, czasem Jula, Julka. A dzieci, głównie dziewczynki wołają na nią Julia - a to za sprawą pewnej koleżanki która jest przywódcą w grupie i niestety nie dociera do niej że to nie jest Julia. moja córka nie ma z kolei tak silnego charakteru żeby zwracać uwagę wszystkim na około, chociaż w domu prosi mnie żebym zwracała się do niej Julianka. Widzę, że temat jej imienia robi się dla niej drażliwy i się denerwuje, więc to chyba ja powinnam odpuścić...chociaż tak bardzo zależało mi żeby nie była Julią... nie sądziłam że wyniknie z tego takie zamieszanie sad
            • lily-beth Re: Do Adriankaa.s 04.12.15, 10:29
              Ja bym konsekwentnie obstawała przy Juliannie (jako matka, bo córce w przedszkolu może być trudno). Jak córka podrośnie, to też będzie jej łatwiej stawiać na swoim. Julianna to nie Julia, tak jak Martyna to nie Marta, a Olga nie Ola - w każdym przypadku można zdrabniać do drugiej wersji, ale tylko za zgodą osoby noszącej imię
            • angelina7-83 Re: Do Adriankaa.s 04.12.15, 13:28
              Moje imię również parę osób przekręcało, więc ich poprawiałam aż do skutku. W jednej szkole dziewczyny próbowały mówić na mnie Angela, więc im powiedziałam, że na imię mam Angelina i nie życzę sobie żadnych zmian, bo imię Angela mi się nie podoba. Parę tygodni poprawiałam i nie reagowałam na Angelę, pomogło. Dlatego nie dawajcie za wygraną, powiedz Paniom w przedszkolu, że życzysz sobie zarówno Ty, jak i córka by zwracać się do niej właściwym imieniem, Julianka. Poproś także by zwracały uwagę dzieciom w grupie. A córka niech poprawia koleżanki, jak któraś podejdzie i powie Julia, to niech jej odpowie Julianka - u mnie zdało to egzamin.
              • asienka331 Re: Do Adriankaa.s 07.12.15, 09:58
                Dzięki za odpowiedzi i wskazówki niby oczywiste a jednak w naszej sytuacji jakieś bardzo trudne to się zrobiło....Moja córka jest bardzo spokojną i grzeczną dziewczynką i wiem, że ciężko jest jej wszystkich poprawiać, mam nadzieję, że w szkole jak już będzie trochę starsza stanie się bardziej stanowcza, a ja dalej będę walczyć...sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.