12.06.12, 17:36
Korzystając z wolnej chwili postanowiła zapytać Was co myślicie o tym imieniu?
Bardzo mi się podoba i mogłabym nazwać tak swoją córkę.
Chionia jest imieniem pochodzenia greckiego, o znaczeniu "śnieżna". W do 1994 roku odnotowano tylko 6: 1 do 1920 roku, dwie w latach 20. i 3 w latach 30.

Imieniny: 1 IV
Obserwuj wątek
    • figa241 Re: Chionia 12.06.12, 17:43
      Niestety znow mi sie niepodoba- dla mnie jest na sile. Ciezko sie wymawia, melodia imienia mi nieodpowiada. Ale jesli Tobie sie podoba- to przeciez nic nie stoi na przeszkodzie- chyba ze urzedy w Polsce- bo nie wiem jak to imie jest uznawanesmile

ps.mam nadzieje ze nie bylam niegrzeczna
      • ksiezna_pani1 Re: Chionia 12.06.12, 17:45
        figa241 napisała:

> Niestety znow mi sie niepodoba- dla mnie jest na sile. Ciezko sie wymawia, melo
        > dia imienia mi nieodpowiada.

Szanuje Twoje zdanie.

Ale jesli Tobie sie podoba- to przeciez nic nie st
        > oi na przeszkodzie- chyba ze urzedy w Polsce- bo nie wiem jak to imie jest uzna
        > wanesmile

Powinno przejść.

> ps.mam nadzieje ze nie bylam niegrzeczna

Nie byłaś smile
        • figa241 Re: Chionia 12.06.12, 17:51
          a swoja droga- gdzie Ty wynajdujesz te imiona? pytam z czystej ciekawosci smile
          • ksiezna_pani1 Re: Chionia 12.06.12, 18:03
            W przeróżnych miejscach: książki, internet, kalendarze etc. a o niektóre znam od dawna smile
            • ksiezna_pani1 Re: Chionia 12.06.12, 18:06
              Lubie poznawać nowe imiona, to jest jak zdobywanie nowych terytoriów.

"Moje demony należą do mnie; są moją tajemnicą, moją przestrzenią wolności, intymności, jakkolwiek byłaby nieznośna. Odebranie mi ich graniczyłoby z gwałtem"
              • figa241 Re: Chionia 12.06.12, 18:22
                nigdy na to tak niepatrzylam.
                u mnie z imionami jest tak ze podobaja mi sie jesli odpowiada mi ich melodia- nie wiem jak to dokonca wytlumaczyc po polsku- ale chodzi mi o jakby takie brzmienie, muzykalnosc imienia- w moim osobistym worku jest kilka imion uwazanych tutaj na forum za "pretensjonalne" chociazby wspominana Oliwia, jak i lubiany tutaj Leopold.
                moze kiedys zalozysz posta z imieniem ktore mi sie podoba melodycznie i nadam przyszlemu potomkowi kto wiesmile bo dziwacznosc- przepraszam za okreslenie- kompletnie mi nieprzeszkadza, tu gdzie mieszkam nauczylam sie ogromnej tolerancji smile i chyba mnie juz nic nie zaskoczytongue_out
    • gaudencja Re: Chionia 12.06.12, 18:57
      Podoba mi się, ale córce nadałabym tylko mając uzasadnienie rodzinne.
    • anastazjaniebieska Re: Chionia 12.06.12, 19:51
      Podoba mi się. jednak balabym sie nadac corce z uwagi na silne brzmieniowo skojarzenie z Hieną. Mam wrazenie, ze imiona nieosluchane w spoleczenstwie maja większa tendencje do "sklejania "sie przezwiskami.
      np
      _ jak oni nazwali coreczkę?
      -Chionia
      - Jak to zapamietac ?Jak Hiena ?
      • ksiezna_pani1 Re: Chionia 12.06.12, 20:37
        anastazjaniebieska napisał(a):

> _ jak oni nazwali coreczkę?
        > -Chionia
        > - Jak to zapamietac ?Jak Hiena ?

No i podłamałaś mnie tą hieną. I imię mi się bardzo, bardzo podoba a teraz jak myślę o Chionii widzę hienę uncertain Może mi przejdzie...
        • ksiezna_pani1 Re: Chionia 13.06.12, 16:06
          ksiezna_pani1 napisała:

>
          > No i podłamałaś mnie tą hieną. I imię mi się bardzo, bardzo podoba a teraz jak
          > myślę o Chionii widzę hienę uncertain Może mi przejdzie...
          >

Już mi przeszło wink
    • a_andzia28 Re: Chionia 12.06.12, 20:20
      Nie podoba mi się.
      Brzmi jak zdrobnienie typu: Zenia, Henia...
    • olianka Re: Chionia 12.06.12, 20:56
      Nie podoba mi się nic a nic.
      • itobietaksamo Re: Chionia 13.06.12, 09:20
        Również jestem na NIE. Chionia - hiena.
        A na podwórku chłopaki jeszcze gorzej to przekręcą.
        • figa241 Re: Chionia 13.06.12, 09:39
          itobietaksamo napisała:

> A na podwórku chłopaki jeszcze gorzej to przekręcą.

o kurcze dopiero teraz zauwazylam, ze tak mozna to imie przekrecic. ;/
          • gaudencja Re: Chionia 13.06.12, 22:29
            Jak?

niedomyślna gaudencja
            • itobietaksamo Re: Chionia 14.06.12, 13:40
              Bardzo brzydko - nie napisze, bo wykasujecie mój post smile
              • ksiezna_pani1 Re: Chionia 14.06.12, 13:44
                itobietaksamo napisała:

> Bardzo brzydko - nie napisze, bo wykasujecie mój post smile

Napisz, proszę. Chce wiedzieć "na czym stoję" smile
                • aneladgam Re: Chionia 14.06.12, 13:51
                  ja też znam chyba za mało wulgaryzmów, bo nie wiem, co macie na myśli smile
    • olinininka Re: Chionia 13.06.12, 10:01
      Nie podoba mi się, głównie przez skojarzenie z hieną.
    • aneladgam Re: Chionia 13.06.12, 10:42
      ładne znaczenie, ale gdyby ktoś mi się tak przedstawił, to założyłabym, że ma ciężką wadę wymowy. w życiu tego imienia nie słyszałam i pewnie z 5 razy bym się upewniała, czy dobrze usłyszałam.
    • agjato Re: Chionia 13.06.12, 11:11
      Chionia podoba mi się tak z brzmienia jak i z zapisu graficznego. Może nie jestem zwolenniczką tak oryginalnych imion, ale podobają mi się, to znaczy podobają mi się w większości takie imiona ale u kogoś.
      A nawiązując do Merkurii z poprzedniego wątku, to gdybym musiała wybierać z tych dwóch imion dla mojej córki to wybrałabym Chionię. Chociaż Merkuria też brzmi nieźle, ale tej już nie odważyłabym się nadać. [/b]
      • uwierz_mirando Re: Chionia 13.06.12, 16:29
        Mnie również od razu skojarzyło się z hieną.
    • niwius Re: Chionia 13.06.12, 19:55
      Nie przepadam za tymi krótkimi imionami kończącymi się na "-nia", jak Leonia czy Ksenia. Mam z nimi pewien problem: nie do końca wiem jak je wymawiać: bardziej "Chiońa" czy bardziej "Chiońja"? Ale w przeciwieństwie do Leonii czy Ksenii Chionia mi się nawet podoba (pomijając fakt niewiadomej wymowy). W życiu nie wpadłabym na skojarzenie z hieną wink
      • gaudencja Re: Chionia 13.06.12, 22:29
        "Ksenia", "Leońja" i "Chiońja".
        • ksiezna_pani1 Re: Chionia 13.06.12, 22:34
          Gaudencjo, otrzymałaś wiadomości?
          • gaudencja OT 14.06.12, 01:22
            Wczoraj, i odpowiedziałam też wczoraj!
            • ksiezna_pani1 Re: OT 14.06.12, 11:12
              gaudencja napisała:

> Wczoraj, i odpowiedziałam też wczoraj!

Niestety nie otrzymałam odpowiedzi sad
    • dasza_dm Re: Chionia 14.06.12, 13:18
      Nie wiem... Coś mi nie gra w tym imieniu... Myślę, że pasowałoby do wątku o imionach, przy których mamy problem z wymową. Ja tam mam właśnie przy Chionii.
    • dalenia Re: Chionia 17.06.12, 07:44
      Matko i córko, ja nawet nie wiem, jak to wymówić wink Nie podoba mi się, ale u kogoś odebrałabym ją pozytywniej niż Platonidę.
      • dalenia Re: Chionia 17.06.12, 07:45
        A, jeszcze tak sobie pomyślałam - Chionia brzmi dla mnie jak imię i nazwisko jakiegoś Chińczyka czy Japończyka. I irytuje mnie to "chi" (o, to chyba by się nadało do tego wątku, o imionach, których nie lubimy wymawiać smile).
    • abiela Re: Chionia 20.06.12, 11:14
      Nie podoba mi się, bo automatycznie czytam je przez "k" na początku, nie wiedzieć czemu.
      Skojarzeń z hieną nie mam, bo inaczej wysłuchuję "ch" i "h". Na pewno by mi to skojarzenie na myśl nie przyszło.
    • stara.kociara Re: Chionia 17.08.12, 10:27
      Nie podoba mi się, ale to już kwestia indywidualna. Może być trudne w użyciu, bo zbitka chio- jest dla polskiego nienaturalna i kłopotliwa w wymowie. Mam podobny problem z nazwiskiem (też "ch" w dziwnym sąsiedztwie) i zawsze muszę literować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.