ksiezna_pani1 26.06.12, 22:59 Zauważyłam, że nie było jeszcze tematu poświęconego Licerii, więc pozwoliłam sobie założyć Co powiecie na temat Licerii? "Liceria – imię żeńskie pochodzenia łacińskiego, oznaczające "przyzwalająca". Do 1994 roku odnotowano tylko jedną, w latach 20. Imieniny obchodzi 27 VIII Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Liceria 26.06.12, 23:25 W pierwszej chwili skojarzyła mi się z Licynią. Nie zachwyca mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Liceria 26.06.12, 23:33 Traktuję ją jednak zdecydowanie jako odmianę Glicerii, zbliżoną do rosyjskiej wersji imienia. Nie wiem, czemu Fros z Sową uwzględnili Liceriusza jako Liceriusza, a nie - Gliceriusza. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Liceria 29.06.12, 17:36 gaudencja napisała: > Traktuję ją jednak zdecydowanie jako odmianę Glicerii, zbliżoną do rosyjskiej w > ersji imienia. Nie wiem, czemu Fros z Sową uwzględnili Liceriusza jako Licerius > za, a nie - Gliceriusza. Dziękuje za cenną informacje Glicerie lubię mimo skojarzeń z gliceryną. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Liceria 27.06.12, 08:39 Nie przekonuje mnie. Chyba przeszkadza mi to "lic" na początku. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Liceria 27.06.12, 11:36 nigdy bym nawet nie wzięła pod uwagę, brzmieniowo kojarzy mi się z gliceryną. a co do znaczenia... mieć nadzieję, że nie stałoby się imieniem mówiącym. Odpowiedz Link Zgłoś
corianna Re: Liceria 27.06.12, 11:50 Liceria - brzmieniowo jak nazwa lekarstwa a znaczenie , przyzwalająca, kojarzy sie jednoznacznie Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Liceria 27.06.12, 12:40 Wolę Glicerię. Liceria wydaje mi się jakaś taka ... niepełna. Odpowiedz Link Zgłoś
bohemiere Re: Liceria 28.06.12, 10:14 Dziwnie, choć lepsza mi Liceria niż popularna Lenka. W ogóle chyba w latach 20-tych ciekawe było to nasze polskie imiennictwo... Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Liceria 29.06.12, 17:37 bohemiere napisała: W ogóle chyba w latach 20- > tych ciekawe było to nasze polskie imiennictwo... Też odnoszę takie wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Liceria 28.06.12, 16:40 Kojarzy mi się z lucerną. A Gliceria z gliceryną. Nie do nadania. Odpowiedz Link Zgłoś