10.07.12, 18:50
Januaria - imię żeńskie pochodzenia łacińskiego. Wywodzi się od imienia boga Janusa.
Imieniny: 9 stycznia, 8 kwietnia, 4 maja, 10 lipca, 6 sierpnia, 28 sierpnia, 19 września, 13 października, 24 października i 25 października. Do 1994 roku odnotowano tylko 5; jedną do roku 1920, trzy w latach 30. i jedną - 60. Mnie się podoba. A Wam?
Obserwuj wątek
    • olianka Re: Januaria. 10.07.12, 20:03
      Podoba mi się.
    • dasza_dm Re: Januaria. 10.07.12, 20:10
      Można powiedzieć, że czekałam aż założysz o niej wątek, Księżno smile Baaaaardzooo lubię Januarię. Ale chyba nie chciałabym, żeby ją ktoś zdrabniał do Janki, a jakoś inne zdrobnienia nie przychodzą mi do głowy.... Masz jakieś pomysły?
      Pozdrawiam smile
      • ksiezna_pani1 Re: Januaria. 10.07.12, 21:00
        dasza_dm napisała:

> Można powiedzieć, że czekałam aż założysz o niej wątek, Księżno smile

To mogę powiedzieć, że doczekałaś się smile Czekaj a będzie Ci dane wink wink

Baaaaardzooo
        > lubię Januarię. Ale chyba nie chciałabym, żeby ją ktoś zdrabniał do Janki, a j
        > akoś inne zdrobnienia nie przychodzą mi do głowy.... Masz jakieś pomysły?

Aria? Jeszcze wpadła mi do głowy Joaria.
        Jeśli chodzi o Jankę, to bardzo mi się podoba.

> Pozdrawiam smile

Również pozdrawiam wink
    • corianna Re: Januaria. 10.07.12, 20:17
      bardzo mi sie podoba ! Janusia , Janeczka, Aria...
    • dalenia Re: Januaria. 10.07.12, 20:28
      Brzmienie ma fajne, ale ja sama bym się na nią chyba jednak nie zdecydowała.
      • dalenia Re: Januaria. 14.01.14, 20:34
        Podnoszę, bo Januaria chwyciła mnie ostatnio za serce smile Pisałam, że Janina coraz mniej mnie przekonuje, więc Januaria umożliwiłaby mi posiadanie bardzo lubianej przeze mnie Janki. Nadal chyba jednak brakowałoby mi odwagi - na drugie jak najbardziej, szczególnie dla styczniowej córki wink
    • jowita771 Re: Januaria. 10.07.12, 20:29
      Z niewolnicą Isaura mi się kojarzy.
    • gaudencja Re: Januaria. 10.07.12, 22:45
      Podoba mi się.
    • minerwamcg Re: Januaria. 11.07.12, 01:00
      Trudno i darmo, jak nie oglądałam Izaury, tak dla mnie Januaria zawsze będzie Żanłarią w fartuchu i o stu dwudziestu centymetrach w talii.
    • olinininka Re: Januaria. 11.07.12, 07:28
      Moje pierwsze skojarzenie January czyli miesiąc styczeń. Dlatego Januaria kojarzy mi się z zimą, chłodem oraz styczniem. Za Janem nie przepadam, więc i Januaria nie przypadła mi zbytnio do gustu. Ale plus za małą nadawalność.
    • florianne Re: Januaria. 11.07.12, 08:02
      Podoba mi się .
    • piccola_donna Re: Januaria. 12.07.12, 11:24
      Od razu mysle "Żanuaria".
      Byłam za mala żeby pamietać serial, ale w moich okolicach był bardzo popularny.
      DSo tego stopnia, ze jeszcze do dziś na bardzo otyle kobiety mówią w moich rodzinnych stronach "żanuarie" smile
    • ksiezna_pani1 Drugie imię 12.07.12, 20:25
      Jakie imiona wg Was pasują do Januarii? I co powiecie o zestawach: Januaria Suligniewa, Januaria Narcyza?

• dalenia Re: Drugie imię 12.07.12, 20:52
        Januaria Suligniewa dla mnie strasznie hardcore'owa. Generalnie wg mnie takie zestawy złożone z obu baaardzo oryginalnych imion brzmią zazwyczaj strasznie groteskowo wręcz.
        Januaria Narcyza lepiej, ale coś mi tak nie współgra ... "-nuaria"-Narcyza ... Może to jakieś takie zbyt podobne?
        • ksiezna_pani1 Re: Drugie imię 12.07.12, 21:08
          dalenia napisała:

> Januaria Suligniewa dla mnie strasznie hardcore'owa. Generalnie wg mnie takie z
          > estawy złożone z obu baaardzo oryginalnych imion brzmią zazwyczaj strasznie gro
          > teskowo wręcz.

Myślę, że to bardzo subiektywne uczucie. Osobiście nie przepadam za zestawami (bardzo) oryginalne imię + popularne, gdyż takie imiona dzieli duża różnica, dla mnie zbyt duża i w ogóle jakoś nie pasują. Chciałabym też wykorzystać jak najwięcej ulubionych imion.

> Januaria Narcyza lepiej, ale coś mi tak nie współgra ... "-nuaria"-Narcyza ...
          > Może to jakieś takie zbyt podobne?

Faktycznie, nie zwróciłam na to uwagi wink

• dalenia Re: Drugie imię 12.07.12, 21:30
            ksiezna_pani1 napisała:
            > Myślę, że to bardzo subiektywne uczucie. Osobiście nie przepadam za zestawami (
            > bardzo) oryginalne imię + popularne, gdyż takie imiona dzieli duża różnica, dla
            > mnie zbyt duża i w ogóle jakoś nie pasują.

No ja też nie miałam na myśli tworzenia zestawów w stylu Januaria Anna. Ale o ile Anna Maria wieje dla mnie nudą, to o tyle Januaria Suligniewa jest dla mnie przegięciem w drugą stronę. Są imiona niepopularne, a jednocześnie znane ludziom, które wg mnie będą brzmiały mniej śmiesznie. Np. Januaria Adela albo Januaria Ludwika.
            • ksiezna_pani1 Re: Drugie imię 12.07.12, 21:51
              dalenia napisała:

>
              > No ja też nie miałam na myśli tworzenia zestawów w stylu Januaria Anna. Ale o i
              > le Anna Maria wieje dla mnie nudą, to o tyle Januaria Suligniewa jest dla mnie
              > przegięciem w drugą stronę. Są imiona niepopularne, a jednocześnie znane ludzio
              > m, które wg mnie będą brzmiały mniej śmiesznie. Np. Januaria Adela albo Januari
              > a Ludwika.

Dla Ciebie Januaria Suligniewa brzmi śmiesznie, natomiast dla innych Twoje zestawy brzmią równie śmiesznie co ta nieszczęsna Januaria Suligniewa. A więc pozostaje tylko wspomniana Anna Maria... Ale wróćmy do meritum.
              • ksiezna_pani1 Re: Drugie imię 12.07.12, 22:03
                A więc pozostaje tylko wspomniana Anna Maria...

Tak sobie myślę, że dla świętego spokoju wybiorę popularne imię. Przynajmniej oszczędzę sobie niezbyt miłych komentarzy, bo pytania: "a dlaczego to, a nie to.", "a dlaczego takie oryginalne", "a co to normalnych imiona już nie ma?" etc. są bardzo meczące. Nie mam na myśli Twojego komentarza, piszę ogólnie.
              • dalenia Re: Drugie imię 12.07.12, 22:05
                Matko, wyluzuj ....
                • ksiezna_pani1 Re: Drugie imię 12.07.12, 22:10
                  dalenia napisała:

> Matko, wyluzuj ....

Uwierz mi, że jestem wyluzowana, niekiedy nawet za bardzo smile Ale jakiś czas temu w mojej głowie zawitała, czy nie zmienić własnych upodobań - jest to spowodowane agitacją kilku osób z mojego otoczenia.

• figa241 Re: Drugie imię 12.07.12, 22:15
                    ksiezna_pani1 napisała:

>Ale jakiś czas tem
                    > u w mojej głowie zawitała, czy nie zmienić własnych upodobań - jest to spowodow
                    > ane agitacją kilku osób z mojego otoczenia.
                    >

Jesli Twoje otoczenie wymusza na Tobie (w czynny lub bierny sposob) zmiane wlasnego gustu- to moze zmien otoczenie ??????
                    • ksiezna_pani1 Re: Drugie imię 12.07.12, 22:20
                      figa241 napisała:

>
                      > Jesli Twoje otoczenie wymusza na Tobie (w czynny lub bierny sposob) zmiane wlas
                      > nego gustu- to moze zmien otoczenie ??????

Mam się wyprowadzić, zmienić uczelnie? wink Dla ciekawskich, te osoby nie mają polskiego pochodzenia.
                      • figa241 Re: Drugie imię 12.07.12, 22:30
                        ksiezna_pani1 napisała:

>
                        > Mam się wyprowadzić, zmienić uczelnie? wink
                        >
                        Ksiezno- chyba nie chcesz mi tutaj powiedziec ze z powodu "uczelnianego otoczenia" i jego nietaktownych dogaduszek zmienisz swoj gust?????? To bylo by slabe.....

> Dla ciekawskich, te osoby nie mają po
                        > lskiego pochodzenia.

pozwole sobie na zlosliwosc- ale nie wycelowana w Ciebie bron Boze- kto z kim przestaje takim sie stajetongue_out

oczywiscie byl to podszyty lekka ironia zarcik smile

Ja bym z Januarii nie rezygnowala, a nawet z tej Suli(niepamietam) - a inni niech sobie mysla co chca- ich sprawa.
                        • ksiezna_pani1 Re: Drugie imię 12.07.12, 22:53
                          figa241 napisała:

>
                          > pozwole sobie na zlosliwosc- ale nie wycelowana w Ciebie bron Boze- kto z kim p
                          > rzestaje takim sie stajetongue_out
                          >
                          > oczywiscie byl to podszyty lekka ironia zarcik smile

Oj tam, oj tam wink wink Pozostanę sobą smile
                          • figa241 Re: Drugie imię 12.07.12, 22:57
                            ksiezna_pani1 napisała:

>
                            > Oj tam, oj tam wink wink Pozostanę sobą smile

I bardzo dobrzesmile
                            • ksiezna_pani1 Re: Drugie imię 12.07.12, 23:02
                              figa241 napisała:

>
                              > I bardzo dobrzesmile

smile
                  • dalenia Re: Drugie imię 12.07.12, 22:28
                    Jakbym ja miała się dostosowywać do mojego otoczenia ... Ostatnio jak usłyszeli "Łucja" to złapali się za głowy, więc mogę sobie teraz wyobrazić, co się będzie działo, jak już moje dzieci będą na świecie wink (o ile się nie ugnę, a nie zamierzam)
        • figa241 Re: Drugie imię 12.07.12, 21:37
          dalenia napisała:

> Generalnie wg mnie takie z
          > estawy złożone z obu baaardzo oryginalnych imion brzmią zazwyczaj strasznie gro
          > teskowo wręcz. .

Podobnie to odbieram- ale jest to odczucie jak najbardziej subiektywne. Suligniewa- pierwszy raz slysze o takim imieniu smile- mam kolege na ktorego z racji nazwiska wolalismy Suli- od razu mi sie skojazylo smile
          W moim odczuciu oba imiona sa tez dosyc trudne w wymowie- nie wiem jak by harmonizowaly z nazwiskiem.

> Januaria Narcyza lepiej, ale coś mi tak nie współgra ... "-nuaria"-Narcyza ...
          > Może to jakieś takie zbyt podobne?

Imie Narcyza - mnie osobiscie sie niepodoba. O ile Januarie odbieram bardzo pozytywnie- fajna melodia. O tyle Narcyza- jest taka "oschla" w moim odczuciu- i nasuwa niesympatyczne skojazenia.

Do Januarii dorzucilabym rowniez jakies mniej popularne imie- ale juz nie tak oryginalne jak ona sama- po czesci tez po to zeby jej nie przycmic- jakas hierarchia musi bycsmile

Januaria Edwina
          Januaria Malwina
          Januaria Celestyna
          Januaria Edwina

nie wiem czemu- ale nasuwaja mi sie same -iny.
          • figa241 Re: Drugie imię 12.07.12, 21:41
            figa241 napisała:
            >
            > Januaria Edwina
            > Januaria Malwina
            > Januaria Celestyna
            > Januaria Edwina>

miala byc Irmina
      • gaudencja Re: Drugie imię 12.07.12, 23:28
        ksiezna_pani1 napisała:

> Jakie imiona wg Was pasują do Januarii? I co powiecie o zestawach: Januaria Sul
        > igniewa

Podoba mi się.
    • dasza_dm Re: Januaria. 12.07.12, 22:56
      Wg mnie Narcyza pasuje do Januarii (lubię Narcyzę). Ładny zestaw smile
    • mama_amelii Re: Januaria. 14.07.12, 19:26
      Kojarzy mi się z Niewolnicą Isaurą(gosposia w hacjendzie.Zawsze na kogoś grubszego mówiło się Żanuaria)
      • ksiezna_pani1 Re: Januaria. 15.07.12, 11:39
        mama_amelii napisała:

Zawsze na kogoś grubs
        > zego mówiło się Żanuaria)

Pierwsze słyszę/czytam.
        • mama_amelii Re: Januaria. 15.07.12, 15:55
          ksiezna_pani1 napisała:

> mama_amelii napisała:
          >
          > Zawsze na kogoś grubs
          > > zego mówiło się Żanuaria)
          >
          > Pierwsze słyszę/czytam.

Za czasów kiedy Niewolnica Isaura była w tv(byłam w podstawówce).Żanuaria z tego serialu była pokaźną babką i pewnie stąd te określenie,ale wraz z serialem przeszło.
    • niwius Re: Januaria. 15.07.12, 16:39
      Nie przepadam za imionami ściśle kojarzącymi się z miesiącami. Jana nie cierpię.
      Ale samo brzmienie Januarii nie jest złe. Podoba mi się zestawienie z Narcyzą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.