Dodaj do ulubionych

trudny wybor - dziewczynka

08.08.12, 23:55
Ostatnio niezle sie tu wszystkiemu poprzygladalam, podpytalam, nauczylam, ktore imiona maja szanse spotkac sie z aplauzem, a ktore z ostracyzmem, ktore są nudne, a ktore ciekawe smile . Juz wiem, ze nie ma tzw bezpiecznych imion i ze moda na imiona wraca mniej wiecej co trzy pokolenia. I z tego wszystkiego wylania sie niesmialo osobista preferencja.
hmmm
Mam pozbierane swoje imiennicze zakochania w kilka grup.
Cel - poznojesienna dziewczynka, ktora bedzie najprawdopodobniej mieszkala w Polsce, ale przy pewnym splocie okolicznosci moze wywedrowac za ocean. Imie wybiore sama. Zgodnie z nasza umowa - nazwisko bedzie taty a zatem imie wedlug gustu mamy smile Nie zastanawia mnie problem dopasowania imienia do nazwiska, bo mam wrazenie ze do nazwiska pasuja wszystkie imiona ktre rozwazam - nazwisko w stylu Da......wska

Grupa 1
Imiona z tradycji rodzinnej - tak nazywaly sie prababki rodzicow , sa to kobiety zapamietane, wazne, a ich imiona mile dla ucha, takie swojskie, wzruszajace, do nadania przy aprobacie obu rodzin, bo zwiazane z historia ( zreszta w obu rodzinach utrzymuje sie tradycja siegania po imiona do wlasnego drzewa genealogicznego) :

Marianna , Rozalia, Janina, Jagna,

Dla mnie wszystkie te imiona są "do nadania" , nie wiem tylko w jakiej formie ewentualna Jagna - Agnieszka, bo moja prababcia byla nazywana Jagusia, ale na chrzcie dostala Agnieszka . Kobieta absolutnie cudowna, miejsca w moim sercu ma najwiecej.
Pod wzgledem urody imienia jednak na plan pierwszy wysuwa sie Rozalia.... I to jest druga moja prababcia, ktora pamietam, dla odmiany ta to miala charakterek, ze strach bylo podejsc, ale imie sliczne, wydaje sie dla mnie na razie numer 1smile
Marianna i Janina przewijaly sie w obu naszych rodzinach - oba bardzo mi sie podobaja, ale mniej niz Rozalia i Jagienka

Grupa 2
Imiona w ktorych niespodziewanie sie zakochalam, chociaz nie mieszcza sie w tradycji rodzinnej, to serce ciagnie, chyba do mozliwosci zdrobnienia "Nela "

Kornelia, Aniela

Na minus zapewne fakt, ze te imiona wejda na szczyty nadan, nie wiem czemu, ale mam takie przeczucia. Natomiast podobaja mi sie bardzo.

Grupa 3
Imiona spoza tradycji rodzinnej, z roznych bajek smile, majace tajemniczy urok, lekko kiczowate ( nie chce nikogo urazic ) chyba niezbyt czesto nadawane, zupelnie nie wiem czemu mi sie podobaja ale podobają mi sie bardzo smile Zupelnie tez nie wiem, czy mialabym odwagę ....

Anastazja, Sara, Delfina, Aurelia, Florianna, Berenika, Rozyna

Czy mozecie sie wypowiedzieć, co myslicie o tych imionach/wyborach ?

Obserwuj wątek
    • corianna Re: trudny wybor - dziewczynka 09.08.12, 00:28
      podsumowujac, obecna kolejnosc wyglada tak:
      1 Rozalia - na plus to, ze to imie wlasnej prababci, duzy plus za urode imienia
      2 Jagna - na plus to, ze prababcia najmilsza, zapamietana
      3 Aniela- na plus zdrobnienie Nela, uroda imienia , tez w rodzinie sie przewijaly ( kiedys) , na minus to ze nie tak silnie zwiazane ze wspomnieniem osobistym
      4 Janina - na plus uroda imienia, imie prababci taty, w mojej rodzinie tez bywalo

• abiela Re: trudny wybor - dziewczynka 09.08.12, 00:49
        Wybrałabym Rozalię, ale nie odrzucałabym całkowicie Bereniki czy Florianny.
      • woi.mi Re: trudny wybor - dziewczynka 09.08.12, 00:50
        Jagna - super.
        Rozalia robi się popularna, Aniela też, Kornelia też częsta.
        Janina popularna wśród starszych kobiet, babciowata.
        • corianna Re: trudny wybor - dziewczynka 09.08.12, 09:30
          Jagna tez wydaje mi sie super, pozostaje tylko przelamanie pewnej ostroznosci w nadawaniu zdrobnienia jako pelnego imienia ( ale w wersji Jagna moglaby lepiej funkcjonowac, gdyby ewentualnie mieszkala za oceanem, niz Agnieszka)

Roazalia, Aniela, Kornelia -popularne za bardzo ? mam sasiadke mala cudna Anielke kilka domow dalej, ale malej Kornelki ani Rozalki nie znam osobiscie

Janina - w moim swiecie prababciowate, a nie babciowate, a wiec juz do nadania wedlug tego co sie nauczylam na forum smile
        • corianna Re: trudny wybor - dziewczynka 10.08.12, 09:54
          woi.mi napisała:

> Janina popularna wśród starszych kobiet, babciowata.

Prababka tatusia mojego dziecka -Janina, zdrobniale Janeczka urodzona na poczatku wieku, dostala szalenczo modne wtedy imie, "odkrycie wieku" , z ktorego byla ponoc strasznie dumna, ktore uwielbiala i bardzo pragnela doczekac nowej nosicielki imienia w rodzinie. Corce dala na imie Jadwiga, a potem ta corka miala samych synow, a ktorych najstarszy dostal imie Jan, a swojej corce dal Joanna .... I tak imie Janina ciagle czeka na reaktywacje smile
    • olianka Re: trudny wybor - dziewczynka 09.08.12, 08:07
      Z rozważanych mnie ciągnęłoby do Rozalii, Anieli, Aurelii i Florianny. Pewnie do Florianny najmocniej smile
      • corianna Re: trudny wybor - dziewczynka 09.08.12, 09:34
        Do Florianny i mnie ciągnie smile Nawet byla taka swieta, co jest istotne. I to imie brzmi i w zapisie i fonetycznie bradzo miedzynarodowo, chociaz nie jest to moim priorytetem, to jednak na plus.
        • lus.sia Re: trudny wybor - dziewczynka 09.08.12, 10:41
          Mój wybór rozpatrywałabym w takiej kolejnosci :
          Jagna
          Rozalia
          Aniela
          Anastazja
    • aneladgam Re: trudny wybor - dziewczynka 09.08.12, 11:53
      Marianna jest u mnie w czołówce ulubionych imion, ale też jednym z najbardziej oprotestowanych przez męża (dla niego jest "wiejskie" - cytuję, nie wartościuję)

Rozalię i Kornelię też bardzo lubię, jedne z ładniejszych jakie rozważałam

Aurelię i Berenikę uwielbiam, mąż oprotestował wink

pozostałe podobają mi się, ale bez szału, najmniej podoba mi się Janina
      • corianna Re: trudny wybor - dziewczynka 09.08.12, 14:08
        aneladgam napisała:

> Marianna jest u mnie w czołówce ulubionych imion, ale też jednym z najba
        > rdziej oprotestowanych przez męża (dla niego jest "wiejskie" - cytuję, nie wart
        > ościuję)
        >
        >Ok, dla mnie tez to imie "wiejskie" i tez nie wartosciuje, a jezeli juz to w sensie pozytywnym smile. Sasiadki, krewne i kolezanki mojej prababci z jej wsi i okolicznych - to byly glownie Mańki ( od Marianny) Karole ( Karoliny) Weronki, Tośki. Jej siostra byla Anielą. Takie imiona przewijaly sie w opowiesciach. Dlatego mnie sie te imiona kojarza wiejsko, ale to nie ma negatywnego wydzwieku.

Swoja drogą, zapewne w miastach byly nadawane te same imiona. Byc moze twoj mąz ma tez wiejskich przodkow, tak jak ja wink, wiec tez wiejskie skojarzenia smile
    • bociannakominie Re: trudny wybor - dziewczynka 09.08.12, 12:08
      Miałaś takie piękne imiona w rodzinie - wszystkie, bez wyjątku! - że bez wątpienia ich właśnie bym się trzymała.
      Moim zdaniem ciepłe skojarzenia - zwłaszcza rodzinne, głębokie, nie tylko przelotne - to rzecz szalenie cenna. I dodatkowy, poza pięknym imieniem, prezent dla córeczki smile
      • corianna Re: trudny wybor - dziewczynka 09.08.12, 14:13
        bociannakominie - mialam tez mniej piekne imiona w rodzinie, byla Stefania, Henryka, Eugenia, Halina - nie lubie tych imion wiec nie rozwazam
        • bociannakominie Re: trudny wybor - dziewczynka 10.08.12, 08:25
          corianna napisał(a):

> bociannakominie - mialam tez mniej piekne imiona w rodzinie, byla Stefania, Hen
          > ryka, Eugenia, Halina - nie lubie tych imion wiec nie rozwazam

Corianno, nie narzekaj smile, Stefania to piękne imię!
          • gaudencja Re: trudny wybor - dziewczynka 10.08.12, 20:45
            Bardzo mi się też Henryka podoba.
            • corianna Re: trudny wybor - dziewczynka 11.08.12, 11:50
              Gaudencjo- podoba Ci sie Henryka. Ja mam do tego imienia w wersji zenskiej mieszane uczucia. Bo brzmi tak bardzo bardzo, jakos za bardzo odmęsko ( chociaz Henryk ma dla mnie mile brzmienie i Henryka lubie bardzo).
              Mam taka pewna ostroznosc w stosunku do imion w stylu Henryka, Stanislawa, Bronislawa - to znaczy do tych odmeskich, ktorym wystarczy odjąc ostatnia literke i juz sa imieniem drugiej plci .
              Np z Janiną tak nie mam, niby imie odmęskie, ale jakos nie znamy męzczyzn o imieniu Janin smile
              • gaudencja Re: trudny wybor - dziewczynka 11.08.12, 14:31
                corianna napisał(a):

> Mam taka pewna ostroznosc w stosunku do imion w stylu Henryka, Stanislawa, Bro
                > nislawa - to znaczy do tych odmeskich, ktorym wystarczy odjąc ostatnia literke
                > i juz sa imieniem drugiej plci .

Kiedyś też podchodziłam do nich nieufnie, ale obecnie niektóre z nich lubię bardzo, m.in. Henrykę. Tyle że uważam, że obecnie, kiedy nie są często nadawane, lepiej je wybierać mając nawisko, które jest różnicowane w zależności od płci, i zdecydowanie lepiej unikac takiego imienia, jeśli nazwisko może być odczytane jako dopełniacz rzeczownika rodzaju męskiego, np. Banta → Henryka Banta → coś należącego do mężczyzny, który się nazywa Henryk Bant.
        • aneladgam Re: trudny wybor - dziewczynka 11.08.12, 13:06
          z tych Eugenia i Stefania bardzo mi się podobają, ale skoro Tobie nie, to nie ma co Cię przekonywać smile zresztą, oba podobają mi się tylko w pełnej wersji, zdrobnienia mają mizerne
          • corianna Re: trudny wybor - dziewczynka 11.08.12, 13:34
            aneladgam napisała:

> z tych Eugenia i Stefania bardzo mi się podobają,

...i tak dochodzimy do wniosku ze wszystkie imiona sa dla Kogos ladne smile

• olinininka Re: trudny wybor - dziewczynka 09.08.12, 12:12
      Rozważałabym na Twoim miejscu grupę 2 skoro sercem jesteś za Nelą. Anielka jest najfajniejsza z Twoich propozycji. Korbelia
      Ja osobiście nie lubię nadawania imion, które były już w rodzinie (ewentualnie mogłabym nadać ale tylko na drugie). Bo zawsze najbliższej rodzinie będzie się kojarzyło, a bo: ,, Ania była taka" , ,,A Teresa taka..." Jest tyle imion więc nie warto się powtarzać.
      Zresztą za Marianną, Rozalią, Janiną, Jagną osobiście nie przepadam wszystkie należą do mojej kat. tzw. kategorii ,,sielsko-wiejskiej". A i słyszałam, że Rozalie to mają wredny charakterekwinkmoże coś w tym jest i obecnie jest zbyt popularne w moim otoczeniu. A i te zdrobnienie Rózia oj nie . Ale gdybym z kat. pierwszej musiała wybrać to Agnieszka zdrabniana do Jagusi, Agusi

Dziwne dlaczego nazywasz kat. 3 ,,kiczowate" to są imiona zakorzenione w Polsce. Z wymienionych wybrałabym Berenikę lub Anastazję ewentualnie Aurelię. Pozostałe czyli Delfina, Sara, Rozyna - najmniej mi się podobają.
      Florianna - jest odbierana przeze mnie neutralnie, jakoś brakuje mi zdrobnienia

Podsumowując wybrałabym Anielkę ewentualnie Berenikę, Anastazję, Kornelię
      • olinininka Re: trudny wybor - dziewczynka 09.08.12, 12:17
        ,,Korbelia"
        Przepraszam za błąd miałam napisać Kornelia (imię jest ok, chociaż osobiście kojarzy mi się z jedną taką dziewczyną, za którą nie przepadam, może dlatego odbieram ją jako imię takie sobie)
        • aneladgam Re: trudny wybor - dziewczynka 09.08.12, 12:47
          olinininka napisał:

> ,,Korbelia"

o matko, boskie! moja Basia powinna być Korbelia, od dziś będę tak na nią mówić jak znów korby dostanie, pasuje do niej jak druga skóra! spłakałam się, bardzo sympatyczne przejęzyczenie! smile
      • corianna Re: trudny wybor - dziewczynka 09.08.12, 12:44
        olinininka napisał:

>
        >
        > Zresztą za Marianną, Rozalią, Janiną, Jagną osobiście nie przepadam wszystkie
        > należą do mojej kat. tzw. kategorii ,,sielsko-wiejskiej".

Tak, to bardzo wiejskie przodkinie ( zreszta Aniela tez sie przewijala, tylko nikt jej specjalnie nie wspomina) , ale po prostu taka jest historia mojej rodziny smile

Ale gdybym z kat. pierw
        > szej musiała wybrać to Agnieszka zdrabniana do Jagusi, Agusi
        >

Tez mi sie podoba, ale powaznie zastanawiam sie nad nadaniem wersji Jagna, szczegolnie z powodow rodzinnych

> Dziwne dlaczego nazywasz kat. 3 ,,kiczowate"

To takie moje ( byc moze) niezbyt trafne nazwanie tej grupy, bo jakos ona nie ma dla mnie wspolnego mianownika, nie wiem jak to podsumowac, a chyba momentami imiona ocieraja sie o pretensjonalnosc, np Sara jest dyskusyjna, Rozyna wogole nie zaistniala wiec zapewne byly powody , Aurelia az ocieka tym zlotem wink itp - te imiona sa po prostu sliczne dla mnie w stylu barokowym, a nie sielsko - swojsko- tradycyjnym.
        >

• dasza_dm Re: trudny wybor - dziewczynka 09.08.12, 12:57
          jestem za Florianną smile
    • czarna.perla Re: trudny wybor - dziewczynka 09.08.12, 13:15
      Agnieszka zdrabniana do Jagusi, tym bardziej że w Twojej rodzinie to imię ma własną historię, zostawiłabym dokładnie tak jak u prababci.
      Szczyt popularności dawno ma za sobą, bywa miłą niespodzianką wśród małych dziewczynek.
      • ksiezna_pani1 Re: trudny wybor - dziewczynka 09.08.12, 13:54
        Z pierwszej grupy podoba mi się Marianna, z drugiej - Aniela, zaś z trzeciej: Delfina, Aurelia i Florianna. Ale najnajnajbardziej podoba mi się Delfina smile

Pozdrawiam
        • corianna Re: trudny wybor - dziewczynka 09.08.12, 14:15
          ksiezna_pani1 napisała:

> . Ale najnajnajbardziej podoba mi się Delfina
          > smile
          >
          Nareszcie jest zwolenniczka Delfiny, ciesze sie smile
          • ksiezna_pani1 Re: trudny wybor - dziewczynka 09.08.12, 15:19
            corianna napisał(a):

> Nareszcie jest zwolenniczka Delfiny, ciesze sie smile

smile
    • wimperga Re: trudny wybor - dziewczynka 09.08.12, 13:38
      Bardzo podobają mi się: Marianna, Janina. Lubię Aurelię, Kornelię i Sarę.
    • wyczyny Re: trudny wybor - dziewczynka 09.08.12, 13:41
      w kazdej grupie jest przynajmniej 1 imie, ktore mi sie podoba...
      ale wypowiem sie tylko o niektorych, bo nie zgadzam sie z pewnymi Twoimi odczuciami...jesli chodzi o Kornelię, to wg mnie kilka lat temu byla bardziej popularna niz obecnie, popularnosc raczej znizkuje,
      Aniela nie ma szans na szczyt, bo pelna forma tego imienia wielu nie przekonuje, ale zgadzam sie, ze obecnie wraca do łask podobnie jak Rozalia - tylko własnie Rozalka przewyzsza ja popularnoscia i pewnie tak zostanie
      z 3. grupy bezsprzecznie wybrałabym Berenikę, ktora w zadnej mierze nie jest kiczowata wink
      • corianna Re: trudny wybor - dziewczynka 09.08.12, 14:10
        wyczyny napisała:

> z 3. grupy bezsprzecznie wybrałabym Berenikę, ktora w zadnej mierze nie jest ki
        > czowata wink

Odwoluje "kiczowatosc" to niezreczne stwierdzenie, zgadzam sie smile
    • giekana Re: trudny wybor - dziewczynka 09.08.12, 14:32
      Większość imoin mi sie podoba, a najbardziej:
      1. Rozalia - ślicze, moja babcia ma tak na imię i też ma charakterek - może coś w tym jestwink sama rozważałam
      2. Aniela- też rozważazłam
      3. Jagna
      4. Marianna
      5. Anastazja
      • uwierz_mirando Re: trudny wybor - dziewczynka 09.08.12, 15:22
        Z pierwszej grupy podobają mi się Rozalia i Jagna. Zdecydowanie nadałabym właśnie Jagnę, nie Agnieszkę. Jeśli chodzi o drugą grupę, to zarówno Aniela, jak i Kornelia są w moim guście. Za imionami z grupy trzeciej nie przepadam (chyba że Floriannę zamienisz na Florentynę wink ).
    • luska.s Re: trudny wybor - dziewczynka 09.08.12, 17:53
      Marianna i Janina na nie
      Rozalia - o wiele bardziej wolę Różę
      Jagna - ok
      Kornelia, Aniela - ładne
      Anastaja, Sara, Aurelia- ładne
      Delfina - na nie, taki wymysł jak dla mnie
      Florianna - raczej nie
      Berenika - ok
      Rozyna - a co to a imię ??

Generalnie imiona nie z mojej bajki ale rozważałabym Jagnę, Aurelię, Anastazję, Bernikę, chyba że zdecydowałabyś się na Różę wink
    • gaudencja Re: trudny wybor - dziewczynka 09.08.12, 21:30
      Grupa 1 ma też zaletę, że imiona są Twoje praprababciowe (a córeczki będą prapraprababciowe). To na tyle blisko, zeby być pamiętanymi, ale na tyle daleko, żeby już sobie w Twojej rodzinie "odpoczęły". Podobają mi się wszystkie, ale Jagny nie nadałabym w tej formie, tylko jak ma być po 3x prababci, to koniecznie Agnieszka zdrabniana do Jagny. Mnie osobiście najbardziej z nich się podoba Marianna - taka wdzięcznie rozkołysana, ze skromnym zdrobnieniem Mania.

Grupa 2 - jestem za, myślę, że Aniela mniej się wspina na razie w rankingach popularności. Nelą może być też Eleonora albo... Penelopa.

Grupa 3 - nie podoba mi się z nich Sara, a Rozyna jednoznacznie kojarzy z "Cyrulikiem sewilskim". Wszystkie poza tym są MSZ ładne; ja sama nadałabym Berenikę albo Floriannę (jako drugą).
    • florianne Re: trudny wybor - dziewczynka 10.08.12, 07:16
      Marianna,Rozalia,Kornelia,Aniela.Anastazja,Sara,Berenika - podobają mi się umiarkowanie
      Janina - powoli przekonuję się do tego imienia
      Jagna - za Agnieszką nie przepadam,sama Jagna moim zdaniem brzmi zbyt zdrobniale
      Aurelia,Delfina - nie przepadam
      Florianna - baaardzo mi się podoba wink
      Rozyna - jest w ogóle takie imię?
      • corianna Re: trudny wybor - dziewczynka 11.08.12, 13:37
        florianne napisała:

> Rozyna - jest w ogóle takie imię?

jJest! Ale nie wiem czy komukolwiek do tej pory nadane. Dla mnie jakos miesci sie miedzy piekna ale popularna Rozalia a zbyt odrzeczownikowa Różą
        • gaudencja Re: trudny wybor - dziewczynka 11.08.12, 14:26
          Rozyna (Rosina) jest włoskim zdrobnieniem Róży (Rosy). Rozalia nie jest taka popularna, a co powiesz o szekspirowskiej (i nie tylko) Rozalindzie?
          • corianna Re: trudny wybor - dziewczynka 11.08.12, 22:53
            gaudencja napisała:

> , a co powiesz o szekspirowskiej (i nie tylko) Rozalindzie?

coż, Rozalinda brzmi dla mnie troche jak Amanda lub Linda

niby wiem, ze sa takie imiona ale za bardzo brzmią obco, niezbyt polsko.
            >
            • marciula23 Re: trudny wybor - dziewczynka 11.08.12, 23:26
              Rozalia, Jagna i Janina - przepiękne imiona smile
              Moja córcia po mojej prababci nazywa się Antonina.
              Szkoda, że mój mąż nie gustuje w takich imionach....
              Jakoś bardziej przekonałaś się do któregoś imienia?
              • corianna Re: trudny wybor - dziewczynka 13.08.12, 11:34
                marciula23 napisała:

> Jakoś bardziej przekonałaś się do któregoś imienia?

oj nie smile raczej jedynie do grupy pierwszej, czyli ze ma byc rodzinnie smile
                a ja chyba nie mialam w rodzinie zadnej znaczacej Antoniny, natomiast imie Antoni bylo nadawane chyba tak czesto jak Jozef i Stanislaw
    • lubomiro Popularne imiona słowiańskie dla dziewczynki 13.08.12, 21:45
      Polecam:

Bogumiła
      Dobrosława
      Dobromiła
      Sławomira
      Mirosława
      Bożena
      Milena
      Bogna

To jedne z przykładów rdzennie polskich imion, które tak samo jak język polski, są SŁOWIAŃSKIE.
      • corianna Re: Popularne imiona słowiańskie dla dziewczynki 13.08.12, 22:40
        lubomiro napisał:

> Polecam:
        >
        > Bogumiła
        > Dobrosława
        > Dobromiła
        > Sławomira
        > Mirosława
        >
        >
        > To jedne z przykładów rdzennie polskich imion, które tak samo jak język polski,
        > są SŁOWIAŃSKIE.

....sa bardzo odmęskie,niewatpliwie ladne, ale roznia sie jedynie jedna literka od imion meskich sad
        nie umiem polubic takich imion, chociaz wszystkie bardzo bym podziwiala u cudzych corek

Bożena
        > Milena
        > Bogna

nie lubie Bozemy, natomiast Milena i Bogna podobaja mi sie, niestety nie wystepowaly w mojej rodzinie.
    • dalenia Re: trudny wybor - dziewczynka 14.08.12, 16:32
      imiona z grupy 1 lubie wszystkie oprocz Jagny. Przeszkadza mi jej zdrobnieniowosc i generalnie jest w niej cos, co mnie drazni. Pozostale swietne. Ja dla swojej corki wybralabym chyba Marianne lub Rozalie, choc Janeczka tez rewelacyjna.

Grupa 2 tez ok i rozumiem ta chec posiadania Neli wink Kornelii chyba jednak z powodu popularnosci bym juz nie nadala, Aniele owszem. U mnie wchodzi w gre jeszcze Eleonora-Nela.

W ostatniej grupie popieram wszystkie imiona oprocz Rozyny. Najbardziej podoba mi sie chyba Anastazja, Aurelia, Florianna i Delfina. Ciezko byloby mi sie zdecydowac na jedno imie smile
    • corianna Re: trudny wybor - dziewczynka 18.08.12, 21:49
      corianna napisał(a):

>>>
      > Grupa 1
      > >
      > Marianna , Rozalia, Janina, Jagna,
      >
      Powoli powoli odpadaja chyba Janina i Marianna - chcę jednak imie typowo kobiece, bez męskich odpowiednikow
      Odpada Jagna , wysuwa sie Agnieszka i idzie łeb w łeb z Rozalią. Ale jeszcze będe grzebala w swoim drzewie genealogicznym smile to absolutnie fajne zrodlo inspiracji.

> Grupa 2
      > "
      >
      > Kornelia, Aniela
      >
      Odpadaja juz zdecydowanie sad. Aniela przerazila mnie tym, ze w przypadku wyjazdu za granice moglaby byc przerabiana na Angele lub Angelikę, a to byloby trudne do wytrzymania .
      Kornelia zdrobila sie jakos w moich uszach męska, twarda.
      A wiec żegnaj Nelo.
      .
      >
      > Grupa 3
      > ....
      >
      > Anastazja, Sara, Delfina, Aurelia, Florianna, Berenika, Rozyna

Oj nie, juz nie. Jednak nie umiem wyjść poza swoją bajkę, poza swoj klimat . Wszystkie te sliczne imiona zostawiam dla innych...
      >
      >
      >
      • dalenia Re: trudny wybor - dziewczynka 18.08.12, 22:14
        ROZALIA!! smile
    • corianna Re: Aleksandra, Zofia, Alicja, Malgorzata..... 19.08.12, 15:26
      Skoro wybor skurczyl mi sie do Agnieszki i Rozalii, to szukam dalej, kopiąc w drzewie genealogicznym. Dzisiaj podpytalam dokladniej o zenska linię mojej mamy ( czyli mamy mamy) ktora jest jakos gorzej w naszych wspomnieniach opracowana, bo linia ojca mojej mamy opracowana jest az protoplasty Jozefa urodzonego w 17...... r.
      W żenskiej linii mamy malo jest imion oryginalnych. Ze zdziwieniem odkrywam, ze to sa takie najzwyklejsze imiona. Jak w tytule : Aleksandra, Zofia, Alicja, Małgorzata, kolejna... Aleksandra. Wszystkie ladne , ale obecnie tak bardzo popularne, ze nadajac je, zgubilabym chyba caly babciowy urok...
      • gaudencja Re: Aleksandra, Zofia, Alicja, Malgorzata..... 19.08.12, 17:06
        A w ojczystej linii mamy są jakeś ciekawe z dzisiejszego punktu widzenia imiona żeńskie?
        • corianna Re: Aleksandra, Zofia, Alicja, Malgorzata..... 19.08.12, 22:15
          Ojczysta linie mamy znam od protoplasty Jozefa urodzonego na pocztku osiemnastego wieku. Jozef ozenil sie z Elzbietą. Splodzili Ignacego, ktory pojął za zony dwie Marianny, kolejno, oczywiscie. bo pierwsza zmarla. Ignacy mial syna Jana ktory rowniez ozenil sie z Marianną. Wchodzac w kolejny wiek, rodzina powiekszala sie o Marianny smile . Byly tez : Katarzyna, Anna, Jozefa, Jadwiga, Stafania, Janina , Rozalia ( ktora pamietam) - ktora oprocz 3 synow, z ktorych jeden byl moim dziadkiem, urodzila tez corke Mariannę. Zatem najwiecej w tej linii Marianny. Ale pozostale imiona, oprocz tych o ktorych juz myslalam, nie sa specjalnie ciekawe.
          Za to męskie smakowite : Wincenty, Kazimierz, Ignacy, Konstanty, Henryk
          Coz, bede sie jeszcze rozglądac smile
    • corianna Re Marianna 11.10.12, 14:59
      No i Mania juz z nami. Przyszla na swiat 3 tygodnie przed czasem, była ( jest) malutka, wiec zaczęlismy mowic "maniutka" i tak zostala Manią smile)) Absolutnie zdecydowanie. Pierwsze wybory sa chyba najtrafniejszesmile). Mamy jeszcze kilka dni do zarejestrowania i toczą sie debaty w sprawie dugiego imienia
      Marianna Agnieszka ( pasuje, chociaz brzmi dlugo, a nazwisko tez długie, to jedyny klopot)
      Marianna Jagna ( troche mi sie zbyt sielsko-wiejsko komponuje)
      Marianna Flora ( ??)

Zapewne pierwszy lub drugi wybor przejdzie, pomyslimy przez weekend.
      Ciekawa jestem, jak sie Marianna bedzie komponowac w USA, istnieje prawdopodobienstwo ze spędzi tam częsc czasu. Ale jakby sie nie komponowala, jest Manią i już smile)
      • paula.anna Re: Re Marianna 11.10.12, 15:27
        Witam Mariannę!
        Gratulacje.
      • gaudencja Re: Re Marianna 11.10.12, 19:57
        W przedstawionej przez Ciebie sytuacji Marianna musiala zostać Marianną smile Skoro tyle ich było w rodzinie...
        Gdybyś podała nazwisko, łatwiej byloby poradzic co do drugiego imienia.
      • dalenia Re: Re Marianna 11.10.12, 20:34
        Marianna Flora mnie się podoba smile
      • abiela Re: Re Marianna 11.10.12, 22:40
        Serdecznie gratuluję!!! Piękne imię, na drugie wybrałabym opcję trzecią.
      • polifonia1983 Re: Re Marianna 12.10.12, 16:48
        No i doczytałam wątek do końca.
        Serdecznie gratuluję smile
        Dodałabym Mani Florę, a Jagnę/Agnieszkę zostawiła sobie w zapasie smile

Napisz za jakiś czas, jak się Marianna przyjęła w Stanach.
        • ksiezna_pani1 Re: Re Marianna 12.10.12, 18:39
          Gratuluje!
    • polifonia1983 Re: trudny wybor - dziewczynka 12.10.12, 16:39
      Mój wybór:
      1. Rozalia - piękne imię po bliskiej osobie. Moje miejsce pierwsze.
      2. Jagna - ponieważ prababcię wszyscy zapamiętali jako Jagusię, a nie Agnieszkę, nadałabym właśnie Jagnę. Ewentualnie Jagienkę, znałam też jedną Jagnieszkę (właśnie tak!), która bardzo sobie tę formę chwaliła.
      3. Aniela - śliczne, z ładnym zdrobnieniem. Myślę, że będzie coraz częściej spotykane.
      4. Marianna - ładne, ciekawsze od Marii, po ważnej osobie.
      5. Aurelia - bardzo je lubię.
      6. Janina - Janina podoba się mi średnio, ale znam małej Janinki. Ważne, że po kimś bliskim. Zdrobnienie Janeczka jest przeurocze.
      7. Delfina - mimo, że troszkę wydumane, lubię je i miło się mi kojarzy. Kiedyś chciałam tak nazwać swoją córkę, teraz już mi przeszło. W podstawówce znałam Delfinę i wszystkie jej zazdrościłyśmy imienia.
      8. Sara - mam z tym imieniem problem. W pierwszym odruchu kojarzy się mi biblijnie, szlachetnie i bardzo się mi podoba. W drugim widzę osiedlowe Sary, wymalowane i wulgarne.
      9. Kornelia - ładne, ale trochę zbyt pompatyczne.
      10. Berenika - ładne, ale nie nadałabym.
      11. Anastazja - tak, jak Kornelia.
      12. Florianna - wolę Florentynę.
      13. Rozyna - wolę Korynę. Jedyne, co mi się podoba, to możliwość zdrabniania do Roza. Całkowicie przegrywa przy Rozalii.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.