Ostatnio niezle sie tu wszystkiemu poprzygladalam, podpytalam, nauczylam, ktore imiona maja szanse spotkac sie z aplauzem, a ktore z ostracyzmem, ktore są nudne, a ktore ciekawe

. Juz wiem, ze nie ma tzw bezpiecznych imion i ze moda na imiona wraca mniej wiecej co trzy pokolenia. I z tego wszystkiego wylania sie niesmialo osobista preferencja.
hmmm
Mam pozbierane swoje imiennicze zakochania w kilka grup.
Cel - poznojesienna dziewczynka, ktora bedzie najprawdopodobniej mieszkala w Polsce, ale przy pewnym splocie okolicznosci moze wywedrowac za ocean. Imie wybiore sama. Zgodnie z nasza umowa - nazwisko bedzie taty a zatem imie wedlug gustu mamy

Nie zastanawia mnie problem dopasowania imienia do nazwiska, bo mam wrazenie ze do nazwiska pasuja wszystkie imiona ktre rozwazam - nazwisko w stylu Da......wska
Grupa 1
Imiona z tradycji rodzinnej - tak nazywaly sie prababki rodzicow , sa to kobiety zapamietane, wazne, a ich imiona mile dla ucha, takie swojskie, wzruszajace, do nadania przy aprobacie obu rodzin, bo zwiazane z historia ( zreszta w obu rodzinach utrzymuje sie tradycja siegania po imiona do wlasnego drzewa genealogicznego) :
Marianna , Rozalia, Janina, Jagna,
Dla mnie wszystkie te imiona są "do nadania" , nie wiem tylko w jakiej formie ewentualna Jagna - Agnieszka, bo moja prababcia byla nazywana Jagusia, ale na chrzcie dostala Agnieszka . Kobieta absolutnie cudowna, miejsca w moim sercu ma najwiecej.
Pod wzgledem urody imienia jednak na plan pierwszy wysuwa sie Rozalia.... I to jest druga moja prababcia, ktora pamietam, dla odmiany ta to miala charakterek, ze strach bylo podejsc, ale imie sliczne, wydaje sie dla mnie na razie numer 1

Marianna i Janina przewijaly sie w obu naszych rodzinach - oba bardzo mi sie podobaja, ale mniej niz Rozalia i Jagienka
Grupa 2
Imiona w ktorych niespodziewanie sie zakochalam, chociaz nie mieszcza sie w tradycji rodzinnej, to serce ciagnie, chyba do mozliwosci zdrobnienia "Nela "
Kornelia, Aniela
Na minus zapewne fakt, ze te imiona wejda na szczyty nadan, nie wiem czemu, ale mam takie przeczucia. Natomiast podobaja mi sie bardzo.
Grupa 3
Imiona spoza tradycji rodzinnej, z roznych bajek

, majace tajemniczy urok, lekko kiczowate ( nie chce nikogo urazic ) chyba niezbyt czesto nadawane, zupelnie nie wiem czemu mi sie podobaja ale podobają mi sie bardzo

Zupelnie tez nie wiem, czy mialabym odwagę ....
Anastazja, Sara, Delfina, Aurelia, Florianna, Berenika, Rozyna
Czy mozecie sie wypowiedzieć, co myslicie o tych imionach/wyborach ?