vengeful 22.09.12, 23:07 Kończę właśnie "Rozmowę w Katedrze" Llosy. Główny bohater ma rodzeństwo o imionach Chispas (brat) i Tete (siostra). Ktoś ma pojęcie, od jakich imion mogą to być zdrobnienia? Bo właśnie na zdrobnienia mi to wygląda... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Do iberystów 23.09.12, 00:09 Nie jestem iberystką, ale Tete wyglada na zdrobnienie jakiegokolwiek imienia, zwłaszcza zawierającego "te": es.wikipedia.org/wiki/Tet%C3%A9_Coustarot es.wikipedia.org/wiki/Tet%C3%A9_Delgado es.wikipedia.org/wiki/Tete_Montoliu Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Do iberystów 23.09.12, 11:52 Chispas wygląda mi na ksywkę, być może od nazwiska ale jeśli jest to rzeczywiście zdrobnienie jakiegoś imienia, to chętnie się dowiem od jakiego jako rzeczownik pospolity chispa oznacza "iskrę" Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Do iberystów 23.09.12, 11:53 a jednak nie od nazwiska: es.wikipedia.org/wiki/Conversaci%C3%B3n_en_La_Catedral i jednak ksywka Odpowiedz Link Zgłoś