07.10.12, 19:28
Imbram jest jest moją najnowszą imienniczą miłością smile Myślę, że spokojnie mogłabym nazwać tak syna smile Ale do rzeczy. Imbram — imię męskie pochodzenia germańskiego, złożone z członów heima - "ojczyzna, miejsce zamieszkania" i hraban - "kruk". W Polsce znane już w średniowieczu i zapisywane m.in. w formach Himram, Himbram, Imram, Imran, Imbram, Imbran, Ibram. Patronem tego imienia jest św. Emmeram. To imię występuje także w dwóch innych formach: Emmeram i Emmeran. Imieniny obchodzą 22 września. Najbardziej przypadł mi do gustu Imbram, a Wam? Do 1994 roku nie odnotowano żadnego uncertain

Pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • olinininka Re: Imbram 07.10.12, 19:40
      Dla mnie osobiście trudno się wymawia. Bardziej podoba mi się Imran lub Ibram.
      Ibram łatwiej wymówić i zdrobnić.
    • aneladgam Re: Imbram 07.10.12, 20:17
      podoba mi się Ibram i Emmeran
    • gaudencja Re: Imbram 07.10.12, 21:25
      Uwielbiam Imbrama pasjami. Mogłabym tak nazwać syna. Zalicza się bez wątpienia do pierwszej piątki moich ulubionych imion męskich, jeśli nie do pierwszej dwójki-trójki.
      • ksiezna_pani1 OT 07.10.12, 22:10
        Jakie imiona są w tej pierwszej 5? Pytam, ponieważ jestem ciekawa smile

Pozdrawiam smile
        • gaudencja Re: OT 07.10.12, 23:04
          Pierwsza piątka jest nieustabilizowana, ale Imbram z Markwartem na pewno się w niej znajdują wink
          • ksiezna_pani1 Re: OT 11.10.12, 21:50
            gaudencja napisała:

> Pierwsza piątka jest nieustabilizowana, ale Imbram z Markwartem na pewno się w
            > niej znajdują wink

Dziękuje za odpowiedz. Markwart ... Markwart ... Markwart ... hmmm interesujące imię, ale musiałabym się przyzwyczaić smile

• dalenia Re: Imbram 07.10.12, 21:40
      O matko, zupełnie mi się nie podoba wink Brzmi dla mnie jak "bim-bam" i tylko z jakimiś dzwonami tudzież zegarami.
      • dalenia edit 07.10.12, 21:41
        *Brzmi dla mnie jak "bim-bam" i tylko z jakimiś dzwonami tudzież zegarami mi się kojarzy smile
        • tami46 Re: edit 07.10.12, 22:13
          Mnie się skojarzyło z imbirem.
          • uwierz_mirando Re: Imbram 08.10.12, 10:12
            Ja na początku przeczytałam Ibram, zgadzam się, że Imbram niewygodny w wymowie.
    • abiela Re: Imbram 08.10.12, 11:26
      Dla mnie brzmi mało germańsko, nie odszukuję w nim cząstki "heima". Pierwsze skojarzenie z Ibrahimem. Emmeram to już zromanizowana forma imienia frankońskiego, więc też dla mnie mało germański.
    • kkatarynka moje pierwsze skojarzenie 08.10.12, 23:01
      moje pierwsze skojarzenie to plac imbramowski w Krakowie i potem długo długo nic smile
      • domi_33 Re: moje pierwsze skojarzenie 11.10.12, 21:58
        a mi się kojarzy z książką Eric-Emmanuel Schmitt'a - 'Pan Ibrahim i kwiaty Koranu'. smile
    • tadea Re: Imbram 15.10.12, 11:09
      Jako pełne imię nawet mi się podoba. Niestety przychodzące mi do głowy zdrobnienia, powodują że Imbram jest u mnie przegrany.
      • arricia_louv Re: Imbram 15.10.12, 15:27
        1. brzmieniowo od razu cisnie mi się na usta IBRAM tudziez Ibrahim- to "m" na drugim miejscu odbieram jako "na siłę wcisnięte"
        2. kompletnie nie kojazy mi się z imieniem germańskim, raczej jakims zydowskim(?) nie odnajduje w nim niemeickiego słowa "Heimat"
        3. ogromnie problematyczne w wymowie - trzeba bardzo kontrolować język żeby nie opuscił "m"
        4. nasuwaja sie takowe zdrobnienia- IMBEK- chyba niezbyt fajne, BRAMEK- dla bramkarzatongue_out, IMBREK- jak imbryk,,,,

odbieram je jako problematyczne w wymowie i zapamietaniu, przedobrzone, na sile oryginalne, oraz cięzkie do noszenia- oczywiscie to tylko moje zdanie smile

Księżno- zauważyłam że bardzo lubisz "wymyślne" imiona, masz ich też spory asortyment, z jednej strony to dobrze bo kiedyś w przyszłości będziesz miała w czym wybierac, z drugiej zaś chyba będzie ciężko wybrać to "najulubieńsze"
        Ciekawi mnie skąd zamiłowanie do tak "specyficznych" imion- oczywiscie mam nadzieje że nie poczujesz sie urażona, pytam z czystej ciekawosci smile
        • ksiezna_pani1 Re: Imbram 15.10.12, 21:31
          arricia_louv napisał(a):

> 2. kompletnie nie kojazy mi się z imieniem germańskim, raczej jakims zydowskim(
          > ?) nie odnajduje w nim niemeickiego słowa "Heimat"

Mam podobne odczucia ale wolałam zacytować to co było, tak na wszelki wypadek smile

>
          > Księżno- zauważyłam że bardzo lubisz "wymyślne" imiona, masz ich też spory asor
          > tyment, z jednej strony to dobrze bo kiedyś w przyszłości będziesz miała w czym
          > wybierac, z drugiej zaś chyba będzie ciężko wybrać to "najulubieńsze".

Owszem, bardzo lubię imiona, które uchodzą za wymyślę, momentami za za bardzo wymyślne. A co do ewentualnych problemów z wyborem, to niestety muszę liczyć się z faktem, że będą uncertain No chyba, że coś się zmieni a moja lista ulubionych imion drastycznie się skurczy. Ale zawsze mogę ciągnąć losy wink Zawsze to jakieś wyjście smile

> Ciekawi mnie skąd zamiłowanie do tak "specyficznych" imion- oczywiscie mam nadz
          > ieje że nie poczujesz sie urażona, pytam z czystej ciekawosci smile

Skąd? Mogę śmiało powiedzieć, że od zawsze podobały mi się imiona i rzeczy, które były inne. Dlaczego? Nie wiem, po prostu tak już mam i dobrze mi z tymsmile I nie poczułam się urażona smile
          • arricia_louv Re: Imbram 15.10.12, 22:49
            dzieki za odpowiedz smile

a jeszcze tak z czystej ciekawosci, pomijajac Twoj gust, nie myślałas ze Twoje ewentualne dziecko może miec problem z tak wymyślnym imieniem?

niepodpisuje sie pod takim sformuowaniem ale " nie boisz sie ze skrzywdzisz dziecię takim imieniem" ?

od razu zaznaczam tutaj, ze jestem zdania iż nie mozna dziecka skrzywdzic nadajac mu takie czy inne imię- użylam tylko takiego popularnego frazesu- natomiast imo- mozna mu dosyc utrudnic życie, kontakty z rówieśnikami itp.itd.etc.

pozdrawiam serdecznie Arricia
            • ksiezna_pani1 Re: Imbram 18.10.12, 22:02
              arricia_louv napisał(a):

> dzieki za odpowiedz smile
              >

Cała przyjemność po mojej stronie smile

> a jeszcze tak z czystej ciekawosci, pomijajac Twoj gust, nie myślałas ze Twoje
              > ewentualne dziecko może miec problem z tak wymyślnym imieniem?

>
              > od razu zaznaczam tutaj, ze jestem zdania iż nie mozna dziecka skrzywdzic nadaj
              > ac mu takie czy inne imię- użylam tylko takiego popularnego frazesu- natomiast
              > imo- mozna mu dosyc utrudnic życie, kontakty z rówieśnikami itp.itd.etc.

Moje dziecko może mieć problem(y) nawet z tzw. "zwykłymi" imionami.

• arricia_louv Re: Imbram 19.10.12, 09:31
                ksiezna_pani1 napisała:

> Moje dziecko może mieć problem(y) nawet z tzw. "zwykłymi" imionami.

gdyż ponieważ?
                • ksiezna_pani1 Re: Imbram 19.10.12, 11:44
                  arricia_louv napisał(a):

> gdyż ponieważ?

Powody zawsze się znajdą smile
    • monika_irl [...] 16.10.12, 11:07
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.