Dodaj do ulubionych

A co sądzicie o imieniu AIDA?

05.07.04, 03:55
Mam córeczkę o takim imieniu, ma prawie 7 miesięcy. Zdrabniamy je Aidusia
Aidulka, Aidka. Fascynują nas kraje arabskie, stąd imię.Jestem bardzo ciekawa
opinii na temat Naszego wyboru. Dziękuję-Ania
Obserwuj wątek
    • asiall Re: A co sądzicie o imieniu AIDA? 05.07.04, 06:51
      Imię jest bardzo ładnesmile Ciekawi mnie tylko czy mieszkacie w Polsce?
      Nie chodzi mi o nadawanie w kazdym kraju typowych dla tego miejsca imion, ale o
      to, czy w tym kraju wlasnie jest mieszanka wielu kultur. W Polsce, jak na
      razie, przeważaja 100% Polacy.
      • annas74 AIDA 05.07.04, 08:57
        Jesteśmy rodowitymi Polakami, mieszkamy w Warszawie.Imię Aida można znależć w
        każdym kalendarzu pod datą 28.07 W urzędzie nie mieliśmy kłopotu z wpisem, ani
        naczelnik powiedziała, że jak dotąd nie miała dziecka o tym imieniu.I o to
        chodziło! W słowniku imion jest podane, że w Polsce nosi je 137 kobiet
        pochodzenia polskiego. Ja mam na imię Ania i chociaż lubię swoje imię, to
        myślę, że Aidusia będzie ze swojego zadowolona- w ostateczności może je sobie
        skrócić do Ady lub Idy
    • gaudencja Re: A co sądzicie o imieniu AIDA? 05.07.04, 11:50
      annas74 napisała:

> Mam córeczkę o takim imieniu, ma prawie 7 miesięcy. Zdrabniamy je Aidusia
      > Aidulka, Aidka. Fascynują nas kraje arabskie, stąd imię.Jestem bardzo ciekawa
      > opinii na temat Naszego wyboru. Dziękuję-Ania

Znam jedną dorosłą Aidę i bardzo pozytywnie odnoszę sie do tego imienia. W
      Polsce nadaje się je od dawna, pod wpływem opery Verdiego, i właśnie z sympatią
      dla opery Verdiego mi się kojarzy. Odbieram to imię jako wyrafinowanie
      inteligenckie, o odniesieniach o kultury wysokiej (pijąc do dyskusji, która się
      niedawno toczyła na tym forum w sprawie imion inteligenckich). Radze Wam się
      więc dokształcić w zakresie operoznawstwa, bo na pewno będziecie o to pytani smile
      • abiela Re: A co sądzicie o imieniu AIDA? 05.07.04, 12:05
        Jako ciekawostke moge podac, ze nie tak dawno tu w Niemczech, w ktoryms z
        programow na modle "Idola" byla kandydatka o imieniu Aida, pochodzila z Serbii.
        Mnie imie sie podoba, jednak w moim odczuciu, jest nieco trudne w wymowie,
        chodzi mi o zbitke "ai"

Ania
        • gaudencja Re: A co sądzicie o imieniu AIDA? 05.07.04, 14:29
          abiela napisała:

> Mnie imie sie podoba, jednak w moim odczuciu, jest nieco trudne w wymowie,
          > chodzi mi o zbitke "ai"

No cóż, faktycznie tzreba wiedzieć, jak to wymawiać, ale trudno - najwyżej
          potem ci, którzy sie z imieniem zetkna, będą mieli mniej kłopotu z czytaniem
          repertuarów operowych wink

Aha, zapomniałam chyba napisac, że to imię uważam za ŚLICZNE! I gratuluję
          rodzicom wyboru.
          • abiela Re: A co sądzicie o imieniu AIDA? 05.07.04, 14:31
            To fakt, ale mnie nawet nie chodzi o niewiedze, tylko o sama wymowe, mnie jakos
            ciezko sie mowi "Aidusia" ale moze to tylko kwestia przyzwyczajenia??
            Ania
      • kika25 Re: A co sądzicie o imieniu AIDA? 18.07.04, 20:37
        A ja dorzucę jeszcze zgodnie z tematem operowym imię Karmen lub kto woli
        Carmen. Cóż, według mnie można go zaliczyć do "inteligenckich" imion zgodnie z
        wymogami podanymi wcześniej (odniesienie do kultury wysokiej).
        • gaudencja Re: A co sądzicie o imieniu AIDA? 18.07.04, 20:49
          kika25 napisała:

> A ja dorzucę jeszcze zgodnie z tematem operowym imię Karmen lub kto woli
          > Carmen. Cóż, według mnie można go zaliczyć do "inteligenckich" imion zgodnie
          z
          > wymogami podanymi wcześniej (odniesienie do kultury wysokiej).

Owszem, ale w Polsce jakoś się nie przyjęło, prawdopodobnie ze wzgledu na
          brak "a" na końcu, co jest jednak w polszczyźnie ważne. Niedawno słyszałam, że
          jest za to popularne w Rumunii, nie przypominam sobie tylko, czy wśród Rumunów,
          czy zwłaszcza Romów.
        • gaudencja Aida i C(K)armen 21.07.04, 12:08
          kika25 napisała:

> A ja dorzucę jeszcze zgodnie z tematem operowym imię Karmen lub kto woli
          > Carmen. Cóż, według mnie można go zaliczyć do "inteligenckich" imion zgodnie
          z
          > wymogami podanymi wcześniej (odniesienie do kultury wysokiej).

Imię Aida według Grzeni nosi 136 Polek, Carmen - nawet więcej, bo 157 Polek, a
          Karmen - 91 Polek.
          • gaudencja Taisa i Taida 23.07.04, 11:20
            Dorzucę jeszcze dwa imiona operowe, oba pochodzą od imienia tytułowej bohaterki
            opery Masseneta "Thaïs". Taisa to imię 290 Polek, a Taida - 136.
    • tawananna Re: A co sądzicie o imieniu AIDA? 05.07.04, 19:37
      Imię bardzo mi się podoba (choć nadałabym go raczej mojemu dziecku), możliwość
      skrócenia do Ady czy Idy też jest przydatna, zwłaszcza, że oba te imiona są
      bardzo ładne. Jedyne, co budzi moją wątpliwość, to wymowa - jeśli dobrze
      rozumiem i kojarzę, mówi się z wyraźnym "i" - "a-ida"? O ile w tej postaci jest
      dla mnie wymawialne, to już w "Aidulka" czy "Aidusia" wymawiałabym z "j", w
      przeciwnym razie artykulacja jest dość trudna. A Wy jak to wymawiacie? smile
      • annas74 Re: A co sądzicie o imieniu AIDA? 30.07.04, 11:34
        tawananna napisała:

> Imię bardzo mi się podoba (choć nadałabym go raczej mojemu dziecku),
        możliwość
        > skrócenia do Ady czy Idy też jest przydatna, zwłaszcza, że oba te imiona są
        > bardzo ładne. Jedyne, co budzi moją wątpliwość, to wymowa - jeśli dobrze
        > rozumiem i kojarzę, mówi się z wyraźnym "i" - "a-ida"? O ile w tej postaci
        jest
        >
        > dla mnie wymawialne, to już w "Aidulka" czy "Aidusia" wymawiałabym z "j", w
        > przeciwnym razie artykulacja jest dość trudna. A Wy jak to wymawiacie? smile
        To prawda- z "j" jest łatwiej, tym bardziej, że tak jest wymawiane też w Syrii.
    • adomi Re: A co sądzicie o imieniu AIDA? 05.07.04, 21:03
      Ja mam na imię Aida!!! Nie wiedziałam, że jest w Polsce tylko 137 osób o takim
      imieniu, chociaż oczywiście wiedziałam, że imię jest rzadkie. Ja osobiście nie
      poznałam nigdy drugiej Aidy (mam 31 lat) więc cieszę się, że Twoja córeczka ma
      tak na imię (będę już o jednej wiedziała smile)

Powiem Ci, że w dzieciństwie czasem byłam zła na rodziców za tak oryginlane
      imię, bo wywoływało różne reakcje np. fajną masz ksywę, a jak masz na imię wink
      Zresztą do dzisiaj zdarzają mi sie różne komiczne sytuacje np. "Pani Aida... a
      jak ma Pani na imię???". Ale tak naprawdę to cieszę się, że mam takie imię i
      teraz jestem rodzicom za nie wdzięczna (choć zdrobnień nigdy nie lubiłam).

Większość ludzi mówi, że to bardzo ładne imię i czasem aż pieją z zachwytu.
      Twoja córeczka też pewnie bedzie słuchać takich komplementów czego jej życzę.

Ja teraz oczekuję mojego pierwszego syneczka (31tc) i mam ogromny problem z
      wyborem imienia - może cos podpowiesz? Jakbyś chciała to podaje mój nr Gadu-
      Gadu 1369359.

Podrawim Ciebie i małą Aidkę.
      • adomi Re: A co sądzicie o imieniu AIDA? 09.07.04, 20:25
        Hej Ania - odezwij się.
        • annas74 Re: A co sądzicie o imieniu AIDA? 29.07.04, 01:37
          Witam, witam. Przepraszam, że się nie odzywałam ale niedawno miałam obronę
          pracy magisterskiej i musiałam trochę posiedzieć nad innymi tematami. No i
          udało się- obroniłam się na bdb.
          Co do imienia córeczki to nam tez najczęściej wychodzi Ajdusia, choć prawidłowa
          pisownia to Aidusia. Wczoraj miała imieniny- WSZYSTKIM AIDOM, GDZIEKOLWIEK SĄ
          WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO.
          Co do imienia dla chłopca mieliśmy wybrane Olivier, może później...smilePodobają
          mi się też imiona: Krystian, Konrad, Alan. Pozdrawiam serdecznie, będę tu
          wpadać częściej.
          • adomi Re: A co sądzicie o imieniu AIDA? 30.07.04, 12:59
            Hej Aniu, Ja dla syneczka prawie na pewno wybrałam Konrad, więc gust mamy
            podobny smile
            Pozdrawiam i również przesyłam życzenia imieninowe wszystkim Aidom.
            Aida i Syenczek 34tyg.
    • angie555 Re: A co sądzicie o imieniu AIDA? 18.07.04, 21:41
      Fascynują nas kraje arabskie,..............

Ale to imie przeciez nie jest arabskie????

Nie mniej jednak znam jedna Aide (imie ladne) ale jest GRECZYNKA!!!
      pozdrawiam
      • dorka1976 Re: A co sądzicie o imieniu AIDA? 21.07.04, 14:11
        do mnie jakoś nie przemawia.. z wymową to jest ciężko rzeczywiście..chyba ze i
        jako "j" i wtedy gładko.. ale czy o to chodzi..
        nie w moim guście w każdym razie
      • gaudencja Re: A co sądzicie o imieniu AIDA? 23.07.04, 11:17
        angie555 napisała:

> Fascynują nas kraje arabskie,..............
        >
        > Ale to imie przeciez nie jest arabskie????

Źródłosłów jest według Grzni niepewny, grecki lub arabski. A operowa Aida była
        niewolnicą na dworze faraona...
      • annas74 Re: A co sądzicie o imieniu AIDA? 29.07.04, 01:49
        Z naszych podróży po świecie najwięcej kobiet o tym imieniu poznaliśmy w Iranie
        i Syrii. Wymawiają je trochę inaczej niż tu, w Polsce- bardzo miękko i
        dźwięcznie Ajda. Przy czym to imię nadają najstarszej z córek (przeważnie).
        Każda z poznanych kobiet miała niesamowity urok to "coś" co przyciągało do niej
        ludzi, którzy stawali się jakby spokojniejsi, łagodniejsi i uśmiechnięci.
        Chciałabym, żeby to "coś" miała też nasza córcia.
    • girly1 Re: A co sądzicie o imieniu AIDA? 23.07.04, 17:07
      jak kiedys pracowalam z Aidą, mila dziewczyna, urodziła się w Jordanii...imię
      też ładne
    • atanerbal Re: A co sądzicie o imieniu AIDA? 26.07.04, 10:30
      Oryginalne imię, ale nie każdemu przypada do gustu.
      Znam jedną Aidę, obecnie ok. 21 letnią, która nienawidzi tego imienia. Uważa, że
      rodzice unieszczęśliwili ją tym imieniem. Na dodatek drugie też ma nieciekawe:
      Bratumiła. Chce sobie zmienić na Idalia, bo używane zdrobnienie (Ida) jest takie
      samo.
    • kubuspuchatek18 Re: A co sądzicie o imieniu AIDA? 26.07.04, 19:04
      Trudno sie wymawia. A jeszcze zdrobnienia. Aidka, Aidusia... jak dla mnei to
      można sobie język połamać zanim sie do dziecka tak powie... nie dla mnie takie
      imiona
      • gaudencja Re: A co sądzicie o imieniu AIDA? 26.07.04, 19:38
        Nie trzeba zdrabniać całego imienia. Tak samo jak Katarzyny raczej się nie
        zdrabnia "Katarzynka", tylko Kasia, bo za długo.
      • annas74 Re: A co sądzicie o imieniu AIDA? 29.07.04, 01:54
        Ajdusia podobnie się wymawia jak Bogusia. Tylko jakby mniej dzieli się na
        sylaby.
    • karma_m Re: A co sądzicie o imieniu AIDA? 25.08.24, 08:16
      Hej, moja córka, lat 8, ma na imię Aida 🙂
    • misha.parajanov Re: A co sądzicie o imieniu AIDA? 25.08.24, 11:11
      Skoro wątek już został wyciągnięty...

Jak odbieracie Aidę (którą autokorekta próbowała poprawić na pewną popularną markę samochodów 😂) w 2024 roku? Podoba się Wam to imię? Bylibyście w stanie rozważyć je dla córki? 🙃

Ja osobiście bardzo lubię Aidę. To imię spodobało mi się już wtedy, kiedy usłyszałam je po raz pierwszy (te odległe czasy, kiedy na TVP był nadawany serial o takim tytule, może to pod wpływ tego serialu spodobało mi się to imię 😂) i do dziś nie przestało mi się podobać.

Ostatnio moja sympatia do tego imienia wzrosła po tym, jak się dowiedziałam, że siostra Charlesa Aznavoura miała na imię Aida 🩵

Skojarzenie z operą Verdiego jest dla mnie raczej neutralne, nawet pomimo faktu, że ja ostatnio za Verdim "tak średnio" 😂 Zresztą nie mam aż tak mocnego skojarzenia z tą operą, może właśnie przez Aidę Aznavour i ten serial. Bardziej "operowo" kojarzy mi się m. in. wspomniana Carmen (wiadomo 😂😂😂), wspomniana przez Gaudencję Taida/Taisa już trochę mniej (Taida kojarzy mi się z wróżką - w dzieciństwie znalazłam w gazecie reklamę usług "tarocistki Taidy"). Niemniej jednak, w moim przypadku, skojarzenia ze sztuką to dodatkowy plusik (no, może nie zawsze...). 🎶

Wydaje mi się, że na FB mignęła mi ostatnio jakaś Aida, ale nie mogę sobie przypomnieć, z jakiego kraju i w jakim wieku.

Podsumowując - Misza jest na "tak" przez duże T 🤩
      • addie_la_rue Re: A co sądzicie o imieniu AIDA? 25.08.24, 14:59
        To ja postaram się jakoś cywilizowanie ułożyć moją wypowiedź, bo gdybym miała to powiedzieć, a nie napisać, to pewnie byłby to niezrozumiały bełkot uwielbienia 😂

To imię jest moim absolutnie ulubionym ze wszystkich żeńskich, uwielbiam, kocham i ubóstwiam odkąd miałam dwanaście czy jedenaście lat 😍 od tamtego czasu nic się nie zmieniło. Co do nadania córce - nie odpuszczę, nieważne jak uargumentuje to mój przyszły mąż 🤣 a jak nie na pierwsze, to chociaż na drugie, mówiłabym i tak do niej Aida, gorzej, jakby sama tego imienia nie lubiła... 😆

Mi nie kojarzy się z operą, chociaż ją również widziałam chyba raz, ale z musicalem Eltona Johna i Tima Rice'a, na którym byłam cztery czy pięć razy, a i tak twierdzę, że to za mało... 😆 każda osoba, która zna mnie chociaż trochę twierdzi, że ona rozumie być psychofanem czegoś, ale to jest już uzależnienie i to się leczy 🤣

Kto sądziłby, że rzuci tamten świat?!
        By z innym kimś iść na nowy szlak?/Że spotka kogoś, kto mu powie "tak"?
        Nie ja! Nie ja!

~ Aida i Amneris, "Nie ja" ❤️‍🔥❤️‍🩹
      • sulimira Re: A co sądzicie o imieniu AIDA? 25.08.24, 21:22
        Bardzo lubie to imie. Kojarzy mi sie najbardziej z opera, podobnie jak Carmen.
        Przyznam jednak, ze wole Taide.
    • niii Re: A co sądzicie o imieniu AIDA? 28.08.24, 20:16
      Przepiękne, urzekające smile)
      Trochę trudniej o zdrobnienia.
      Ai, Dada, Ida, Dada, Daida, Duda, Dasia, Dania, Dunia, Dusia, Aia, Aidka, Ada, etc.

Spotkałam się też z imieniem Adia.
      Taida nie przekonuje mnie, bardziej podoba mi się jako Taiz, Taisja, Taisa.
      Taida jest bardzo obudowana w brzmieniu, drewniano- kartonowa bez oddechu, który gadu przydech T.
      • niii Re: A co sądzicie o imieniu AIDA? 28.08.24, 20:17
        Gasi* . Błąd słownika.
    • remigia1 Re: A co sądzicie o imieniu AIDA? 30.08.24, 00:41
      Nie podoba mi się. Ale może być uznawana za 'imię inteligenckie', bo kojarzy się z operą.

Ja brzmieniowo wolę Adę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.