ksiezna_pani1 13.12.12, 19:11 Co myślicie o żeńskim odpowiedniku Winicjusza? Mnie się bardzo podoba i myślę, że mogłabym nazwać tak swoją córkę. Imię to wywodzi się od słowa vinum – "wino". Do 1994 roku zostało odnotowane 6 razy. Dla porównania Winicjusz - 402. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ksiezna_pani1 Re: Winicja 13.12.12, 19:22 Pozwolę sobie zadać jeszcze jedno pytanie Interesuje mnie, czy od Winicjusz można utworzyć i zarejestrować jeszcze jedną formę: Winicjan(n)ę. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Winicja 13.12.12, 20:08 Na logikę Winicjanna powinna być od Winicjana, o ile taki w ogóle istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Winicja 13.12.12, 20:30 olianka napisała: > Na logikę Winicjanna powinna być od Winicjana, o ile taki w ogóle istnieje. Wiem, że Winicjanna powinna być od Winicjana. Ale jeśli Winicjan nie istnieje (nie wiem), to czy można utworzyć tę formę od Winicjusza? W sumie, ta forma (wg mnie) nie łamie przepisów... Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Winicja 13.12.12, 20:14 No, Winicja dużo lepsza od Wespazji Nawet niezła muszę przyznać. Choć trochę mi brzmi jak zniekształcona Wenecja. Ale chyba mogłabym przymknąć na to oko. Do rozważenia ta Winicja! Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Winicja 05.01.13, 13:53 dalenia napisała: > No, Winicja dużo lepsza od Wespazji Nawet niezła muszę przyznać. Choć trochę > mi brzmi jak zniekształcona Wenecja. Ale chyba mogłabym przymknąć na to oko. D > o rozważenia ta Winicja! Ciesze się. Odpowiedz Link Zgłoś
corianna Re: Winicja 05.01.13, 16:30 ksiezna_pani1 napisała: > Imię to wywodzi się od słowa vinum – > "wino" > > Droga księzno, czy nazwanie corki imieniem ktore pochodzi od slowa wino nie nasuwa ci skojarzenia ze moglaby wyrosnąc na alkoholiczke mnie to kojarzy sie z imieniem dla starej alkoholiczki. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Winicja 05.01.13, 17:35 corianna napisał(a): > ksiezna_pani1 napisała: > > > Imię to wywodzi się od słowa vinum – > > "wino" > > > > Droga księzno, czy nazwanie corki imieniem ktore pochodzi od slowa wino n > ie nasuwa ci skojarzenia ze moglaby wyrosnąc na alkoholiczke mnie to kojarz > y sie z imieniem dla starej alkoholiczki. Każdy ma jakieś skojarzenia. W okresie, w którym to imię powstało (a przynajmniej męski odpowiednik) raczej trudno było się opić, bo oni pili wino rozcieńczone wodą (przynajmniej starożytni takie wino, ale rzymianie raczej też) Bo uważano, że wino bez dodatku wody piją tylko barbarzyńcy. Źródła tej informacji nie podam, bo wiem o tym od dawna. W takim razie, co powiesz o Ludwinie, która wprawdzie oznacza "przyjaciółkę ludzi", ale brzmi jak lud wina, a chyba wszyscy wiemy jak działają na ludzi %. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Winicja 05.01.13, 20:53 corianna napisał(a): > Droga księzno, czy nazwanie corki imieniem ktore pochodzi od slowa wino n > ie nasuwa ci skojarzenia ze moglaby wyrosnąc na alkoholiczke mnie to kojarz > y sie z imieniem dla starej alkoholiczki. No właśnie kojarzenie imienia z kims lub czymś, a uważanie, że imię jest dla kogoś to jednak zupełnie różne pod względem wydźwięku rzeczy... Odpowiedz Link Zgłoś