Dodaj do ulubionych

Pola- Ladne imie??

12.07.04, 20:02
wiem ze przewija sie to imie przez forum, ale wypowiadaja sie jego
zwolennicy? czy sa osoby, ktorym sie nie podoba? zastanawiam sie czy nie
skrzywdzilismy naszej coreczki? co sadzicie?
Obserwuj wątek
    • milenium5 Re: Pola- Ladne imie?? 13.07.04, 09:04
      Po pierwsze to już było. I to wiele razy. Po drugie, jak przeczytasz, że się
      nie podoba to co? Zmienisz dziecku imię?
      • mamasebunia Re: Pola- Ladne imie?? 13.07.04, 09:36
        Jeśli nie masz ochoty to nie odpisuj! Dziewczyna tylko pyta, nie czepiaj się.
    • mamasebunia Re: Pola- Ladne imie?? 13.07.04, 09:35
      Mi się podoba smile to chyba skrót od Apolonii, czy tak?
      • szczekuszka Re: Pola- Ladne imie?? 13.07.04, 10:50
        mamasebunia napisała:

> Mi się podoba smile to chyba skrót od Apolonii, czy tak?

Ano wlasnie nie ;P. To imie aktualnie jest oficjalnym imieniem.
        A Apolonia cudne imie! Pola jak zdrobnienie (a nie imie oficjalnie nadawane)
        tez.
        Zrazilam sie do tego imienia, jak w mtv wystepowala prezenterka Pola. I
        wszystko byloby ok, gdyby nie to, ze ona chudla w oczach, po prostu wygladala
        bardzo anorektycznie. I czasami jak sobie ja przypomnem to imie Pola przestaje
        byc urocze. Ot skojarzenie...
      • merusia Re: Pola- Ladne imie?? 13.07.04, 10:54
        no wlasnie - wszyscy pytaja czy to od Apolonii,a mnie to martwi, bo Apolonia
        wybitnie mi nie lezy! Pola wydawalo mi sie takie eleganckie,ale jak patrze na
        moja malutka to nie jestem pewna czy polubi to imie??
        moze i to juz bylo,ale wyszukiwarka nie dziala wiec pozwolilam sobie zadac to
        pytanie - przepraszam znudzonych opiniowanie tego imienia! a dla info pewnej
        pani do pol roku mozna zmienic imie dziecku bez zadnego problemu! wiec jesli
        sie namysle...

dzieki mamosebuniasmile
        • szczekuszka Re: Pola- Ladne imie?? 13.07.04, 11:12
          Merusiu wybralas dosc nowe imie, wiec nie dziw sie, ze ludzie pytaja o
          Apolonie, przeciez to skrot od tego imienia. Moim zdaniem, nie powinnas
          zmieniac dziecku imionia, tylko z tego powodu. Jest coraz wiecej malych Polek i
          mysle, ze Twoja Pola nie bedzie nikogo dziwila swoim imieniem jak np. pojdzie
          do przedszkola, lub szkoly, byc moze spotka tam immienniczki?! Ludzie po prostu
          musza sie z Pola (a nie z Apolonia) oswoic.
        • gaudencja Re: Pola- Ladne imie?? 18.07.04, 17:27
          merusia napisała:

> moze i to juz bylo,ale wyszukiwarka nie dziala wiec pozwolilam sobie zadac to
          > pytanie - przepraszam znudzonych opiniowanie tego imienia! a dla info pewnej
          > pani do pol roku mozna zmienic imie dziecku bez zadnego problemu! wiec jesli
          > sie namysle...

Ja bym zmieniła na Apolonię. Nie sądze, żebyś aż skrzywdziła dziecko, ale Pola
          to dla mnie wybitnie zdrobnienie i brzmi niepoważnie jako imię. Dobre jest
          ewentualnie na pseudonim artystyczny, ale tylko tyle. Osobiście, jeśli Apolonia
          by mi się nie podobała (a niespecjalnie mi się podoba), to wybrałabym w ogóle
          coś innego.
    • milenium5 Re: Pola- Ladne imie?? 13.07.04, 11:25
      Wiem, że można zamienić imię pół roku po urodzeniu dziecka bez uzasadnienia.
      Ale zmienić imię dlatego, że się nie podoba innym to chyba nie jest dobry
      pomysł. Zawsze będą tacy, którym imie wybitnie się nie będzie podobać, tacy
      którym będzie obojętne i tacy, którzy będą nim zachwyceni. Dotyczy to kazdego
      imienia. Co do Poli - lubię imię Apolonia i podoba mi się zdrobnienie Pola.
      natomiast nie podoba mi się obenie ponująca moda na nadawanie zdrobnień jako
      pełnych imion. Moim zdaniem Pola, Nela, Kasia czy Kubuś są słodkie dla małych
      dzieci. Natomiast pani profesor Nela brzmi zdecydowanie gorzej od profesor
      Korneli, a pani prezez Pola Kowalska gorzej od prezes Apolonii Kowalskiej.
      Nadając pełne imię dajemy dziecku wybór wersji której chce używać na każdym
      etapie życia. Wybierając zdrobnienie pozbawiamy je tego. A mnie denerwuje
      infantylizm powszechny i zwarcanie się per pani Wojtusiu lub pani Ninko do osób
      dorosłych i często obcych na dodatek. Uważam, że wybór imienia, które dziecko
      na nosić przez całe życie to bardzo ważna sprawa i dlatego trzeba przed pójciem
      do urzędu probem ten dobrze przemyśleć. Pozdrawiam Ciebie i małą Polę.
      • aniadm Re: Pola- Ladne imie?? 13.07.04, 11:34
        Zgadzam się w 100%. Uważam, że pełne wersje imion są zdecydowanie lepsze. Mam
        wrażenie, że niektórym rodzicom wydaje się, że ich dzieci nigdy nie będa miały
        więcej niż 5 lat.

Z drugiej strony ze wszystkich zdrobnień używanych jako imiona Pola najmniej mi
        przeszkadza - chyba już się na tyle ugruntowała. Była i Pola Negri, i Pola
        Gojawiczyńska. Nie powiem, żeby było moje szczególnie ulubione, ale też mi nie
        przeszkadza.
        • szczekuszka Re: Pola- Ladne imie?? 13.07.04, 11:42
          Pola
          > Gojawiczyńska. Nie powiem, żeby było moje szczególnie ulubione, ale też mi
          nie
          > przeszkadza.

Tylko, ze ona tez byla Apolonia. A Pola Negri to Apolonia Chalupiec.
          Czyli Pola swietna jako pseudonim.
          Ze zdrobnien najmniej draznia mnie imiona Ada, Pola (jednak;P) i Ola (niezbyt
          rozumiem popularnosc Aleksandry jak i tak wszyscy mowia Ola).
          • szczekuszka Pola Negri 13.07.04, 11:44
            Wlasnie wyczytalam, ze Pola Negri to Barbara Apolonia Chałupiec.
            • aniadm Re: Pola Negri 13.07.04, 11:57
              Wiem, ale jednak funkcjonowała jako Pola.
              Nie podam przykładów, ale mam wrażenie (w swoim czasie namiętnie czytywałam
              dzieła wszystkie Boya, z recenzjami i felietonami włącznie, a nawet przede
              wszystkim), że imie Pola funkcjonowało w 20-leciu (chociaż pewnie jako
              zdrobnienie od nieużywanej na codzień Apolonii)
              • gaudencja Re: Pola Negri 18.07.04, 17:24
                aniadm napisała:

> Wiem, ale jednak funkcjonowała jako Pola.

Bo to był jej pseudonim artystyczny.

> Nie podam przykładów, ale mam wrażenie (w swoim czasie namiętnie czytywałam
                > dzieła wszystkie Boya, z recenzjami i felietonami włącznie, a nawet przede
                > wszystkim), że imie Pola funkcjonowało w 20-leciu (chociaż pewnie jako
                > zdrobnienie od nieużywanej na codzień Apolonii).

Wyłącznie jako zdrobnienie od Apolonii.
    • madziarek_edziecko Re: Pola- Ladne imie?? 13.07.04, 12:06
      Mi się podoba. Znam jedną małą dziewczynkę 2 letnią o tym imieniu. I ma własnie
      Pola, nie Apolonia. smile
      Madzia
    • anirak1 Re: Pola- Ladne imie?? 13.07.04, 12:09
      Skoro tak nazwaliście swoją córkę to znaczy że się wam podobało i chyba o to
      chodzi. Dla mnie fajne imię i na pewno wolałabym mieć właśnie tak na imię niz
      być piątą kasią, basią czy anią w klasie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.