26.12.12, 12:19
Odkurzam stary wątek, ponieważ to imię niezmiernie mi się podoba i jestem ciekawa Waszych opinii, które w ciągu lat mogły ulec zmianie. smile Jak już powiedziałam, Epifania bardzo mi się podoba, i właśnie z tego powodu zajmuje wysoką pozycję na mojej liście imiona dla córki.
Epifania - żeński odpowiednik imienia Epifaniusz lub Epifani, pochodzi z gr. epifaneia - objawienie, ukazanie się. Epifania imieniny obchodzi 6 stycznia i 12 lipca.
Do 1994 roku nie miała nadań, a szkoda.

Co myślicie o tym imieniu?

Pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • uwierz_mirando Re: Epifania 26.12.12, 13:10
      Nasuwa zbyt jednoznaczne skojarzenia religijne. Nie nazwałabym tak córki, nawet gdybym była wierząca, bo przecież nie wiem, czy ona w przyszłości będzie. Mogłaby się czuć bardzo niekomfortowo z takim "religijnym" imieniem i chcieć je zmienić, bo kłóciłoby się z jej poglądami.

Jeśli miałabym patrzeć wyłącznie na brzmienie, to imię ładne, eleganckie, choć też nieco zbyt "napuszone" wink
      • dalenia Re: Epifania 26.12.12, 17:49
        Właściwie to mogę się podpisać pod Uwierz Mirando. Zawsze z Epifanią miałam problem - bo brzmienie ma bardzo w moim stylu. Tylko jak już ją chciałam wpisać na listę, to jednak mnie dopadały wątpliwości, właśnie takie religijne.
    • gaudencja Re: Epifania 26.12.12, 13:45
      Nadal mam podobne zdanie, jak tu.
      Był jeszcze drugi wątek o Epifanii, w tym miejscu.
    • kamelia04.08.2007 Re: Epifania 26.12.12, 21:08
      po francusku znaczy świeto trzech króli.
      To już Noel mniej razi.
      • gaudencja Re: Epifania 26.12.12, 21:22
        A jak myślisz, dlaczego dziewczyny powyżej piszą o skojarzeniach religijnych?
        pl.wikipedia.org/wiki/Objawienie_Pa%C5%84skie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.