Dodaj do ulubionych

NATALIA? SIOSTRA MATEUSZA?

19.07.04, 10:37
Witam!
Oczekuję drugiego dziecka - pierwsze to syn Mateusz (5 lat), drugie ma być
dziewczynką. Myślałam, aby nadać Jej imię Natalia. Myślałam, że jest to imię
mało popularne, bo w przedszkolu u Mateuszka nie ma żadnej Natalii, znajomi
też nie nadali tego imienia swoim córkom, ale wolę sprawdzić na forum... Czy
aby na pewno, bo mam "złe" przeczucie...? W przypadku imienia dla synka -
Mateusz - "udało mi się" wybrać jedno z najpopularniejszych sad((, a myślałam,
że mało Mateuszków chodzi po świecie smile)) (choć na razie w swojej grupie w
przedszkolu jest jedyny, zobaczymy, jak to będzie w szkole...).
Teraz nie chciałabym popełnić tego samego błędu, choć przyznam się, że imię
Natalia bardzo mi się podoba, no i ładnie komponuje się z nazwiskiem. Czy
teraz dużo osób ma córeczki o tym imieniu?
Ewentualnie myśleliśmy z mężem o imieniu Michalinka, choć właśnie ono wydaje
mi się coraz bardziej popularne (???), a synkowi podoba się Kamila.
Z góry dziękuję za wypowiedzi i rady.

Marzena
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: NATALIA? SIOSTRA MATEUSZA? 19.07.04, 10:48
      marzena72 napisała:
      > Mateusz - "udało mi się" wybrać jedno z najpopularniejszych sad((, a myślałam,
      > że mało Mateuszków chodzi po świecie smile)) (choć na razie w swojej grupie w
      > przedszkolu jest jedyny, zobaczymy, jak to będzie w szkole...).
      > Teraz nie chciałabym popełnić tego samego błędu,

Wyglada na to, że masz doskonałe wyczucie, jakie sa aktualnie najczęstsze
      wybory rodziców smile) Pogratulować smile) Mateusz był na pierwszym miejscu wśrod
      imion nadanych w latach 1991-2000, a Natalia - na czwartym miejscu w latach
      1996-2000 (a na drugim - po Oli - wśród imion żeńskich), przy czym w latach
      1998-2000 była cały czas na trzecim lub drugim miejscu co do ilości nadań. Nie
      mam nowszych danych, ale ponieważ popularnosć Natalii wzrosła stosunkowo
      niedawno, prawdopodobie sytuacja jest obecnie zbliżona.

choć przyznam się, że imię
      > Natalia bardzo mi się podoba, no i ładnie komponuje się z nazwiskiem. Czy
      > teraz dużo osób ma córeczki o tym imieniu?
      > Ewentualnie myśleliśmy z mężem o imieniu Michalinka, choć właśnie ono wydaje
      > mi się coraz bardziej popularne (???), a synkowi podoba się Kamila.

Michalinka jest imieniem coraz bardziej popularnym, ale jednak w dalszym ciągu
      dosyć rzadkimi, czego nie można powiedzieć o Kamili. Tu jednak zmilczę, bo imię
      Kamila wyjątkowo mi się nie podoba, więc nie chcę być stronnicza. Napisz, jak
      zdecydowałaś smile
    • indiaaa Re: NATALIA? SIOSTRA MATEUSZA? 19.07.04, 11:09
      mam kuzyna Mateusza a jego siostrzyczka ma na imię Alicja, co do Natali czytałam
      gdzieś ostatnio w gazecie że jest to zaraz jakoś po Julii najpopularniejsze imię
      dawane w woj.małopolskim, Michalinka bardzo mi się podoba a jeszcze bardziej
      Malwinatongue_out
    • madziarek_edziecko Re: NATALIA? SIOSTRA MATEUSZA? 21.07.04, 08:34
      Witaj.
      Natalia jest baaaardzo popularnym imieniem. Mi sie podoba, ale nie lubie skrótu
      Natala.
      Co do innych imion,jakie bierzecie pod uwagę to Michalina mi sie nie zbyt
      podoba, Kamila podobnie.
      A może Malwinka ? CO Ty na to ?
      PA
      Madzia
      • marzena72 Re: NATALIA? SIOSTRA MATEUSZA? 21.07.04, 08:51
        Coraz bardziej mnie smuci, że piszecie o taaaaakiej popularności imienia
        Natalia sad(((( - choć ja do tej pory nie poznałam żadnej (nawet w przedszkolu u
        synka) - raczej są 3 Ole, 2 Karolinki, jest i Zuzia, no i oczywiście Julia smile))
        Ale jakoś nie mogę znaleźć innego, które obecnie tak by mi się podobało, no
        bo...albo kojarzy mi się z jakąś osobą, albo jakoś nie brzmi z nazwiskiem. No
        nie wiem, co wymyślę, ale jeszcze mam czas do końca października big_grin
        A co do Malwinki...to właśnie Malwinka (19-letnia sąsiadka drzwi w drzwi)
        czasami opiekuje się moim synkiem - owszem, imię mi się też podoba, no ale
        jakoś tylko z Nią mi się kojarzy. Przynajmniej na razie...

Pozdrówka.
        Marzena
      • marzena72 Re: NATALIA? SIOSTRA MATEUSZA? 21.07.04, 08:53
        Aha, co do zdrobnienia - to wolę Natalka, nie Natala smile)))
        • madziarek_edziecko Re: NATALIA? SIOSTRA MATEUSZA? 21.07.04, 09:03
          Wiesz Marzena, może nie we wszystkich regionach Polski imię Natalia jest tak
          samo popularne. U nas akurat bardzo. Wśród moich znajomych są trzy małe Natalki.
          Imię jest bardzo ładne, popularność w żaden sposób nie umniejsza jego uroku smile
          Mi też bardziej podoba się zdrobnienie Natalka, Natalcia niż Natala (ale często
          słyszę własnie ten skrót sad, może przez to,że na sąsiadkę - 20kilku letnią
          Natalię tak własnie mówią).
          Malwinka może rzeczywiście odpada skoro kojarzy Ci się z jakąś konkretną osobą.
          Jeśli nie znasz żadnej Natalii, to może zostań przy swoim wyborze.

To wszystko to tylko moje zdanie, a wybór i tak należy do Ciebie i na pewno
          dokonasz najlepszego. smile
          Pozdrawiam mocno.
          Madzia
          • marzena72 Re: NATALIA? SIOSTRA MATEUSZA? 21.07.04, 09:19
            Pewnie, że wybór należy do mnie i dlatego sobie jeszcze pomyślę, i "pogapię"
            się w kalendarz big_grin big_grin Przecież dzidzia musi mieć jakieś imię wink big_grin

Na razie.
            Marzena
            • gaudencja Re: NATALIA? SIOSTRA MATEUSZA? 21.07.04, 11:32
              marzena72 napisała:

> Pewnie, że wybór należy do mnie i dlatego sobie jeszcze pomyślę, i "pogapię"
              > się w kalendarz big_grin big_grin Przecież dzidzia musi mieć jakieś imię wink big_grin

I koniecznie napisz, jakie imię wybrałaś smile
              Z podobnych moze podpowiem Ci "Natanaela" - zdrabniać można podobnie, a na
              pewno nie będziesz miała problemów z nadmierną popularnością smile
              • marzena72 Re: NATALIA? SIOSTRA MATEUSZA? 21.07.04, 16:47
                Gaudencjo! Natanaela nie wchodzi w grę. Po pierwsze - nie podoba mi się, choć
                niby podobne, ale już nie to brzmienie. Po drugie - mężowi też nie przypadnie
                do gustu (wiem, co piszę!).
                Ale bardzo dziękuję za podpowiedź. No i na pewno napiszę, jakie w końcu wybiorę.

Pozdrowionka
                Marzena
                • igga-81 Re: NATALIA? SIOSTRA MATEUSZA? 21.07.04, 19:47
                  nie przejmuj się rzekomą popularnością tego imienia (ja jakoś nie zauważyłam
                  jej...) Wazne że podoba Ci się i trzymaj przy swoim bo potem możesz żałować.
                  Natalii daleko jeszcze do Julii i oli. Zresztą imię to jest bardzo ładne. A
                  jeśli tak przejmujesz się tym że Twoja córcia może spotkać imienniczki to może
                  Natasza? według mnie równie ładne (jesli nie ładniejsze wink a zdrobnienie takie
                  samo - Nastka.

Pozdrawiam
                  • marzena72 Re: NATALIA? SIOSTRA MATEUSZA? 22.07.04, 09:21
                    igga-81 napisała:

> nie przejmuj się rzekomą popularnością tego imienia (ja jakoś nie zauważyłam
                    > jej...)

To pocieszające - ja też tej popularności nie zauważyłam. Wg mnie raczej Ole,
                    Julie i Zuzie, a ostatnio Michalinki mają wzięcie...

>Wazne że podoba Ci się i trzymaj przy swoim bo potem możesz żałować.
                    >Natalii daleko jeszcze do Julii i oli. Zresztą imię to jest bardzo ładne.

Tak - to ważne, aby nie żałować swoich decyzji big_grin big_grin big_grin

>A jeśli tak przejmujesz się tym że Twoja córcia może spotkać imienniczki to
                    >może Natasza? według mnie równie ładne (jesli nie ładniejsze wink a zdrobnienie
                    >takie samo - Nastka.

Natasza - nie - już nie to brzmienie. Będzie albo Natalia albo zupełnie inne
                    imię.

Ale bardzo dziękuję za wypowiedź - a najbardziej ucieszył mnie wątek
                    o "niezauważalnej" popularności smile))))))

Marzena
                    • cysia.b Re: NATALIA? SIOSTRA MATEUSZA? 22.07.04, 09:29
                      W Warszawie Natalia jest na 4 miejscu pod względem popularnosci. Przynajmniej według "Witajcie na swiecie"
                      Ale samo imię ładnesmile
                • gaudencja Re: NATALIA? SIOSTRA MATEUSZA? 11.12.04, 19:50
                  marzena72 napisała:

> Ale bardzo dziękuję za podpowiedź. No i na pewno napiszę, jakie w końcu
                  wybiorę

W końcu marzena72 nie napisała, ale wróble ćwierkają, ze urodziła się mała
                  Michalinka.

Gratulacje, Marzenko! smile)))))
    • kubuspuchatek18 Re: NATALIA? SIOSTRA MATEUSZA? 23.07.04, 17:52
      Natalia - imię bardzo łądne i ma w sobie tyle uroku!!! ale bardziej jedank
      podoba mi sie Kamila. i tyle zdrobnień można utworzyć: Kamisia, Kami, Kamilka,
      Kamiś... Ja osobiście znam Mateusza, który ma siostrę Magdalenę i jeszcze
      jednego, który ma siostrę Matyldę (bliźnięta i to chyba dlatego). i jeszcze
      jeden daleki znajomy Mateusz który ma siostry Kamilę właśnie i Amelię.
    • adziunia Re: NATALIA? SIOSTRA MATEUSZA? 23.07.04, 18:20
      Nie obrazajac nikogo to imie Natalia w ogole mi sie nie podoba. Wybor imienie
      dla dziecka jest indywidualną sprawą każdego, ale mam nadzieję ze jednak
      wybierzesz inne imie. Z wymienionych w tym watku najlepsze sa: Michalina,
      Malwina, Matylda i Natasza
      • marzena72 Re: NATALIA? SIOSTRA MATEUSZA? 23.07.04, 21:37
        Właśnie dzisiaj wymyśliłam sobie Matyldę, ale mężowi się nie podoba sad((((
        (mówi, że skrzywdzę dziecko - a przecież u Damięckich też jest i Mateusz i
        Matylda big_grin). No to szukam dalej...

Pozdrówka.
        Marzena
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.