Dodaj do ulubionych

ELIOT i ERYK

25.07.04, 04:56
Dziewczyny a co powiecie na Eliot lub Eryk?Jakoś bardzo mi sie podobaja
imiona dla chłopców na E., mojemu mężowi mniejsad Ale ja, odkąd pierwszy raz
zobaczyłam film ET jakieś 15 lat temu (miałam wtedy może z 10 lat, hi,hi)to
postanowiłam że w przyszłości będę miała ELiota.Ale jak tu przekonać męża?
Ewentualnie Eryk, ale zawsze będę miał jakiś niedosyt....A czy któraś z Was
może sprawdzić czy mamy w Polsce Eliotów i ilu?Dzieki serdeczne.POzdrawiam
wszystkie "forumowiczanki"
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: ELIOT i ERYK 25.07.04, 08:34
      maja77 napisała:

> Ewentualnie Eryk, ale zawsze będę miał jakiś niedosyt....A czy któraś z Was
      > może sprawdzić czy mamy w Polsce Eliotów i ilu?Dzieki serdeczne.POzdrawiam
      > wszystkie "forumowiczanki"

Eliot w zasadzie da się zaimplantować do polszczyzny, chociaż osobiście
      zachęcałabym do wyboru jakiegoś bardziej zakorzenionego w naszym języku imienia
      (może być Eryk). Ilu jest Eliotów w tej chwili, nie wiadomo; na pewno poniżej
      200. w 1994 roku było ich dwóch, obaj urodzeni po '90 roku.

Można jeszcze poszukać innych imion z "El" na początku, np. Eligiusz (Eligia),
      Eliasz, Elizjusz (Elizja); albo z "E" na początku, a "t" na końcu - np.
      Engelbert (ale w PL to raczej imię śląskie lub mniejszości niemieckiej), Ernest
      (Ernestyna), Ewaryst (to są tylko przykłady, takich imion moze byc więcej); a
      nawet z "t" w środku, jak np. Eustachy. Może któreś z nich się spodoba mężowi i
      będziesz miała problem z głowy.
      • gaudencja Re: ELIOT i ERYK 25.07.04, 08:39
        Aha, umknął mi wątek przekonywania męża. Jeśli jeszcze masz dużo czasu, to
        radziłabym Ci skoncentrować się na wybranym imieniu i dużo je używać w jego
        obecnosci w różnych kontekstach, np. wyszukać jakieś książki autora o tym
        imieniu, opowiadać o ludziach o tym imieniu (np. Eligiusz Lasota w przypadku
        Eligiusza), a to po to, żeby mąż miał szansę sie osłuchać z tym imieniem i
        przyzwyczaić do tego, ze jest ono używane przez innych (podejrzewam, że mąż
        preferuje raczej częste imiona?). Na razie nie zdradzaj, że masz taki pomysł na
        nazwanie dziecka, zaatakuj dopiero po jakimś czasie smile

gaudencja, co własnie wczoraj dogadała się co do imion dzieci obojga płci (a
        dzieci w planach najwcześniej za dwa lata)
        • monikaj1 Re: ELIOT i ERYK 25.07.04, 22:09
          gaudencja napisała:

> Aha, umknął mi wątek przekonywania męża. Jeśli jeszcze masz dużo czasu, to
          > radziłabym Ci skoncentrować się na wybranym imieniu i dużo je używać w jego
          > obecnosci w różnych kontekstach

Świtna rada - sama też tak zrobiłam - efekt: pełna akceptacja "dziwnego" na
          początku imieniasmile
          • monikaj1 do gaudencji 25.07.04, 22:41
            Czy możesz zdradzić wybrane imiona?????
    • maja77 Re: ELIOT i ERYK 25.07.04, 14:07
      gaudencja, dziękuje ślicznie za wszystkie odpowiedzi.Mój mąż tez jest za
      imieniem nietypowym więc tu sie zgadzamy.Ale wydaje mi sie że moje propozycje
      są nawet mniej awangardowe niz jego-np. stasznie podoba sie mu imie Collin-
      przynajmniej jego brzmienie, ale pisownia zupełnie nie do zaakceptowania, bo
      spolszczone-Kolin- jakoś w ogóle nie wygląda.mamy jeszcze trzy miesiace więc
      czas na kompromis jest.Mam chociaż nadzieje że jeżeli juz nic nie wymyślimy, to
      chociaz przekonam go do imienia Natan bo jednak ma piękne znaczenie-"dany przez
      Boga". Ale dalsze poszukiwania jak najbardziej w toku. Gorąco pozdrawiam.
      Maja.
      • madziarek_edziecko Re: ELIOT i ERYK 26.07.04, 10:55
        Witaj Maja.
        Eliot - niezbyt mi się podoba
        Eryk - może być.
        Ze wszystkich imion, które podałaś naładniejsze jest NATAN smile I podobne do
        imienia mego synka smile
        Pozdrawiam
        Madzia
        • katarzyna251 Re: ELIOT i ERYK 27.07.04, 21:13
          Eryk- zdecydowanie na tak. Piękne i nie tak bardzo oblatane. Eliot?
          Niekoniecznie.
    • milenium5 Re: ELIOT i ERYK 09.09.04, 15:23
      Eliot - nie, Eryk tak, a na e jest jeszcze Emil. A mnie najbardziej podoba sie
      Eliasz. I koniecznie napisz co wybrałaś.
      • martael Re: ELIOT i ERYK 09.09.04, 16:59
        Eliot - nie bardzo jak dla mnie. Za silnie kojarzy mi się z T.S i dlatego jakoś
        trudno mi przyjąć, że to w ogóle jest imię, a nie nazwisko wink)). No i byłyby
        problemy z pisownią: niektórzy pewnie wpisywaliby "j" pomiędzy "l" i "o" (Eljot
        - jest taka firma produkująca wózki dziecięce). Jeżeli lubisz literaturę
        amerykańską (a myślę, że lubisz i stąd ten Eliot) to może Edgar (na cześć Poego
        smile))- tylko broń Boże Alan na drugie!). Jak dla mnie Edgar brzmi sympatycznie i
        męsko.
        Eryk też mi się podoba.
        Na E jest też Edwin i Ernest - raczej ze wskazaniem na tego drugiego.
        Ja też życzę udanego wyboru smile
        • martael Re: ELIOT i ERYK 09.09.04, 17:01
          Ale ze mnie gapa! Eliot z ET a nie na cześć T.S. No tak, oczywiście. smile)
        • gaudencja Re: ELIOT i ERYK 09.09.04, 18:28
          martael napisała:

Jeżeli lubisz literaturę
          > amerykańską (a myślę, że lubisz i stąd ten Eliot) to może Edgar (na cześć
          Poego
          > smile))- tylko broń Boże Alan na drugie!).

Alan na drugie akurat byw tym zestawieniu jeszcze przeszedł i nie byłby
          kompromitujący wink)) Zwłaszcza gdyby tak mieć jeszcze nazwisko na "P" smile))
          • gaudencja Re: ELIOT i ERYK 09.09.04, 23:34
            gaudencja napisała:

> Alan na drugie akurat byw tym zestawieniu jeszcze przeszedł i nie byłby
            > kompromitujący wink))

Tfu tfu tfu, zasugerowałam się. Allan oczywiście smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.