Dodaj do ulubionych

Adelajda/Adela

12.05.13, 17:41
Od jakiegoś czasu zastanawia mnie imię Adela. Podoba mi się zarówno w formie Adela jak i pieszczotliwej Adelcia, czy też zdrobniałej Adelka. Lubie jednak gdy oficjalna wersja imienia ma dłuższe brzmienie. Adela wydaje mi się bardziej skrótem, takim jak Iza przy Izabeli, choć ponoć Iza też funkcjonuje oficjalnie jako pełna forma. Adela również. Ja jednak gdybym kiedyś brała pod uwagę Adelę, zastanawiałabym się nad Adelajdą jako oficjalną wersją. Tylko nie do końca mam przekonanie do tej Adelajdy.
Imię kojarzy mi się bardzo staroświecko i wydaje mi się ono bardzo rzadko spotykane. Co prawda siostra mojej babci miała tak na imię, ale współcześnie nie znam nikogo o tym imieniu.

A Wam jak się podoba? Znacie jakąś Adelajdę? A może Adelę? Która wersja imienia Was przekonuje?
Obserwuj wątek
    • dalenia Re: Adelajda/Adela 12.05.13, 18:37
      Uwielbiam Adelajdę - mam ją na liście i jest mocnym typem dla mojej córki. Adela wydaje mi się jakaś taka krótka, nie mniej właśnie do Adelki zdrabniałabym swoją Adelajdę.

Adelajdy żadnej nie znam. Adelę owszem - starszą panią, zwaną przez wszystkich babcią Adelcią smile
    • wimperga Re: Adelajda/Adela 12.05.13, 18:54
      Nie znam ani Adelajdy ani Adeli ale bardzo podoba mi się imię Adelajda.
      • domi_33 Re: Adelajda/Adela 12.05.13, 19:23
        a ja dla odmiany jestem zakochana w tej krotkiej formie czyli Adeli. Adelajda tez fajnie brzmi, ale wydaje mi sie zbyt wymyslna do nadania.
    • nastka1980 Re: Adelajda/Adela 12.05.13, 19:39
      Super imię, szczególnie podoba mi się skrócona forma Adela smile
    • polifonia1983 Re: Adelajda/Adela 12.05.13, 20:10
      Znam dwie nastoletnie Adele, bardzo fajne dziewczyny, może to imię nie jest nadawane bardzo często, ale wydaje się mi, że ostatnimi czasy zyskuje na uznaniu i nadawalności. Wolę wersję Adela od Adelajda, ta druga wydaje się mi dosyć pompatyczna.
      • uwierz_mirando Re: Adelajda/Adela 12.05.13, 20:30
        Adelajda nie podoba mi się zupełnie, brzmi dla mnie jakoś groteskowo. Adela dużo lepsza, mam pozytywne skojarzenie z piosenkarką Adele, choć z drugiej strony, jak myślę "Adela", to widzę jakąś taką starą ciotkę Adelę. Z Adowych imion podobają mi się Adalwina i Adamina.
    • franciszka_o Re: Adelajda/Adela 12.05.13, 21:09
      Bardzo mi się podoba to imię w obu wersjach. Może troszeczkę bardziej Adela. Nie znam za to żadnej nosicielki. Nieśmiało proponowałam dla córki, ale mąż nie chce żeby ludzie myśleli, że nazwaliśmy dziecko na cześć piosenkarki smile
    • green_naranja Re: Adelajda/Adela 12.05.13, 21:15
      mam siostrzenicę Adelajdę (siostrę Nawojki zresztąwink, obecnie 3.5 latka.
      żywiolowa dziewczynka, przez starsza siostre nazywana Adunią, i jakos tak sie też przyjęło w rodzinie jako wersja pieszczotliwa.
      inne uzywane skróty dla naszej Adelajdy to oczywiscie Adelka , Ada lub Adi.

świetne imięwink
      • dalenia OT 13.05.13, 14:14
        Jakie świetnie imiona wybrała Twoja siostra smile
    • sanydel Re: Adelajda/Adela 12.05.13, 21:18
      Mnie się bardziej od Adelajdy podoba Adelina, a najbardziej lubię Adele. Nie przeszkadza mi jej krótkie i zdrobniałe brzmienie ; )
    • makuffka Re: Adelajda/Adela 12.05.13, 23:43
      Uwielbiam Adelę i od dłuższego czasu jest mooocnym typem dla potencjalnej córy. Adelajda natomiast niekoniecznie.
    • abiela Re: Adelajda/Adela 13.05.13, 14:01
      Adela podoba mi się bardzo, Adelajda za to wcale i na pewno wybrałabym tę pierwszą. Nie porównywałabym też jej etymologicznie do Izy.
    • dasza_dm Re: Adelajda/Adela 13.05.13, 14:10
      Uwielbiam Adelę. Jest to jedno z moich ulubionych imion.
      Adelajda też niby ok, ale jednak za bardzo kojarzy mi się z miastem w Australii.
      Także wolę Adelę.
    • gaudencja Re: Adelajda/Adela 13.05.13, 17:06
      Adela jest dla mnie skrócona i czegoś jej brakuje. Wolę Adelajdę - imię o długiej historii w
      Polsce, ale z imion na Adal- najbardziej przepadam za Adalwiną.
      Niedawno był podobny wątek: forum.gazeta.pl/forum/w,12924,133394251,133394251,Ktora_wersje_byscie_wybraly_.html
    • zum.zum.zone Re: Adelajda/Adela 13.05.13, 17:23
      Adelajda bardzo mi sie podoba, do Adeli zaczynam sie przekonywac.
      • melissa79 Re: Adelajda/Adela 21.05.13, 11:19
        a ja mam 6 letnia córkę Adelkę i niedawno spotkałam na placu zabaw o rok młodszą Adelę smile obie dziewczynki bardzo się cieszyły że wreszcie spotkały jakieś swoje immienniczki wink
    • aga.czarodziejka Re: Adelajda/Adela 21.05.13, 11:39
      Adela podoba mi sie bardzo, ale Adelajda juz zupelnie nie. Dalabym w tej skroconej wersji.
      • ewela345 Re: Adelajda/Adela 21.05.13, 13:36
        Bardzo podoba mi się Adela.
        Adelajda może nie koniecznie.
    • meggan79 Re: Adelajda/Adela 21.05.13, 18:57
      Podoba mi się Adelajda i Adela,chyba drugie bardziej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.