tawananna 27.07.04, 20:16 Takie oto urocze imię męskie znalazłam ;D. A poważniej - według mnie pomysł tragiczny, strasznie to zniewieściałe . No i jak mówić do malucha - Lilek? A Wasze zdanie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szczekuszka Re: Lilian, a zniewiesciale imiona 27.07.04, 20:19 No a Narcyz? To juz w ogole... Faktycznie bardzo zniewiesciale brzmi, ale przede wszystkim obco i sztucznie. Chociaz np. ja odbieram imie Patryk jako niezwykle zniewiesciale imie. Nic w nim nie ma meskiego. Nie wiem skad tak mam, ale nie moge tego w sobie zmienic. Podobnie czuje jak slysze Kamil, Emil, Adrian. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Lilian, a zniewiesciale imiona 27.07.04, 20:22 > Faktycznie bardzo zniewiesciale brzmi, ale przede wszystkim obco i sztucznie. Przypuszczam, że to dlatego, że jesteśmy bardzo osłuchani z formami "Lilianna" i "Liliana", a z Lilianem - zupełnie nie. Nie lubię męskich odpowiedników dużo popularniejszych imion żeńskich (i odwrotnie). A z Patrykiem tego nie mam, choć za imieniem zupełnie nie przepadam. Bardziej podoba mi się już (oczywiście nie w Polsce) Patrick - w ogóle niektóre imiona podobają mi się w wersjach obcojęzycznych, a w polskiej - zupełnie nie (i vice versa). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lilian, a zniewiesciale imiona 27.07.04, 20:59 szczekuszka napisała: > No a Narcyz? To juz w ogole... Narcyz ma swój urok, choć jest takim... samolubnym imieniem. > Faktycznie bardzo zniewiesciale brzmi, ale przede wszystkim obco i sztucznie. > Chociaz np. ja odbieram imie Patryk jako niezwykle zniewiesciale imie. Nic w > nim nie ma meskiego. Nie wiem skad tak mam, ale nie moge tego w sobie zmienic. > Podobnie czuje jak slysze Kamil, Emil, Adrian. Tak samo odbieram te imiona z wyjątkiem Emila, który mi się w ogóle ze zniewiesciałością nie kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Lilian a Rymut 27.07.04, 21:02 A ciekawi mnie, Tawannano, ggdzie sie zetknęłaś z tym imieniem? Rymut podaje 16 Lilianów i jednego Lilliana, w obu przypadkach notuje sie to imię już przed 1920 rokiem. Dodam, że nie darzęwielką miłością imion z "Lilia" lub "Lila", z wyjątkiem imienia "Lilla", które bardzo mi sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Lilian a Rymut 27.07.04, 21:07 > A ciekawi mnie, Tawannano, ggdzie sie zetknęłaś z tym imieniem? W Internecie, na liście imion przeglądanej z zamiarem wyszukiwania imion bardziej nietypowych . Dziękuję za informacje z Rymuta . Chyba zacznę zbierać fundusze . Mnie Liliana podoba się - w tej chwili już troszkę mniej, ale jako dziecko baaardzo lubiłam to imię (a chyba raczej - Lilię, w każdym razie moja lalka miała na imię Lilka ). Podoba mi się zdrobnienie Lilka, a sama Liliana wydaje mi się dość oryginalna (choć przewiduję, że to jedno z tych jeszcze-nie- odkrytych imion). Po prostu lubię brzmienie "l" i "j". Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Lilian, a zniewiesciale imiona 27.07.04, 21:03 Mnie Narcyz nie podoba się, ale z zupełnie innych powodów - nie lubię kwiatowo- owocowych imion, które brzmią dokładnie jak nazwy tych roślinek. Tzn. nie przeszkadza mi Liliana, ale już Jagoda, Malina, Kalina, Narcyz nie przypadają mi do gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
baskokvet Re: Lilian, a zniewiesciale imiona 10.05.18, 10:49 Ja też te imiona odbieram jako NIEMĘSKIE. Plus jeszcze Krystian. Odpowiedz Link Zgłoś
megi79 Re: Lilian 27.07.04, 21:18 Wg mnie Lilian dla chłopca brzmi fatalnie bo jest to dla mnie imię wyjątkowo kobiece.W USA imię Lillian jest żeńskie(odpowiednik naszej Liliany.Ale mąż mi mówił,że jakiś francuski piłkarz ma na imię Lilian.O ile imiona Liliana,Lilianna (imię mojej córeczkibardzo lubię,Lilian jako męskie odpada(chociaż czasem mówię Lilian na moją Lilę P.S.Gaudencjo-długo myślałam czy dać córeczce Lilla czy Lilianna(oba wg mnie śliczne),ale Lilianna wydaje mi się bardziej 'pełne'i wdzięczne,a i tak można mówić Lila Jest też imię(niemieckie?)Tilian -to już wg mnie bardziej męskie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hauer Kilian 04.08.04, 12:46 w Austrii spotkalam sie z imieniem Kilian - brzmi calkiem interesujaca. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kilian 04.08.04, 14:31 abiela napisała: > No tak, ale Kilian to imie meskie... Lilian na gruncie polskim też, jak pisała w pierwszym poście tawananna. Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Lilian i Kilian 04.08.04, 23:00 Czesc ! Lilian to dla mnie imie dla dziewczynki i w troszke innej pisowni bardzo mi sie podoba.Natomiast chlopcu chyba zrobilibysmy krzywde nadajac mu takie damskie imie.A Kilian jest w Niemczech bardzo popularnym imieniem (oczywiscie dla chlopca).Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
miraflores5 Re: Lilian i Kilian 09.05.18, 20:04 Lilian dla chłopca to dla mnie ma-sa-kra, tak wiem, że jest nadawane we Francji. Myślałam nawet nad założeniem wątku na ten temat-imienia Lilian dla chłopca, ale "odkopałam" ten. Zdziwiło mnie że są w Polsce jacyś Lilianowie.Zresztą czy w Polsce czy we Francji... jest tak zniewieściałe, że nie wiem, czy nie wolałabym już Oliwiera czy czegoś w ten deseń. To samo z Narcyzem, też wybitnie go nie lubię. Po prostu imiona kwiatowe nie pasują mi do mężczyzny za grosz. Żeńskie odpowiedniki, czyli Lilianę i Narcyzę lubię, choć bym ich z rozmaitych względów nie nadała. Odpowiedz Link Zgłoś