27.07.04, 20:16
Takie oto urocze imię męskie znalazłam ;D.

A poważniej - według mnie pomysł tragiczny, strasznie to zniewieściałe wink. No
i jak mówić do malucha - Lilek? wink A Wasze zdanie?
Obserwuj wątek
    • szczekuszka Re: Lilian, a zniewiesciale imiona 27.07.04, 20:19
      No a Narcyz?smile To juz w ogole...
      Faktycznie bardzo zniewiesciale brzmi, ale przede wszystkim obco i sztucznie.
      Chociaz np. ja odbieram imie Patryk jako niezwykle zniewiesciale imie. Nic w
      nim nie ma meskiego. Nie wiem skad tak mam, ale nie moge tego w sobie zmienic.
      Podobnie czuje jak slysze Kamil, Emil, Adrian.
      • tawananna Re: Lilian, a zniewiesciale imiona 27.07.04, 20:22
        > Faktycznie bardzo zniewiesciale brzmi, ale przede wszystkim obco i sztucznie.
        Przypuszczam, że to dlatego, że jesteśmy bardzo osłuchani z formami "Lilianna"
        i "Liliana", a z Lilianem - zupełnie nie. Nie lubię męskich odpowiedników dużo
        popularniejszych imion żeńskich (i odwrotnie).

A z Patrykiem tego nie mam, choć za imieniem zupełnie nie przepadam. Bardziej
        podoba mi się już (oczywiście nie w Polsce) Patrick - w ogóle niektóre imiona
        podobają mi się w wersjach obcojęzycznych, a w polskiej - zupełnie nie (i vice
        versa).
      • gaudencja Re: Lilian, a zniewiesciale imiona 27.07.04, 20:59
        szczekuszka napisała:

> No a Narcyz?smile To juz w ogole...

Narcyz ma swój urok, choć jest takim... samolubnym imieniem.

> Faktycznie bardzo zniewiesciale brzmi, ale przede wszystkim obco i sztucznie.
        > Chociaz np. ja odbieram imie Patryk jako niezwykle zniewiesciale imie. Nic w
        > nim nie ma meskiego. Nie wiem skad tak mam, ale nie moge tego w sobie zmienic.
        > Podobnie czuje jak slysze Kamil, Emil, Adrian.

Tak samo odbieram te imiona z wyjątkiem Emila, który mi się w ogóle ze
        zniewiesciałością nie kojarzy.
        • gaudencja Lilian a Rymut 27.07.04, 21:02
          A ciekawi mnie, Tawannano, ggdzie sie zetknęłaś z tym imieniem? Rymut podaje 16
          Lilianów i jednego Lilliana, w obu przypadkach notuje sie to imię już przed
          1920 rokiem.

Dodam, że nie darzęwielką miłością imion z "Lilia" lub "Lila", z wyjątkiem
          imienia "Lilla", które bardzo mi sie podoba.
          • tawananna Re: Lilian a Rymut 27.07.04, 21:07
            > A ciekawi mnie, Tawannano, ggdzie sie zetknęłaś z tym imieniem?
            W Internecie, na liście imion przeglądanej z zamiarem wyszukiwania imion
            bardziej nietypowych wink.

Dziękuję za informacje z Rymuta smile. Chyba zacznę zbierać fundusze wink.

Mnie Liliana podoba się - w tej chwili już troszkę mniej, ale jako dziecko
            baaardzo lubiłam to imię (a chyba raczej - Lilię, w każdym razie moja lalka
            miała na imię Lilka smile). Podoba mi się zdrobnienie Lilka, a sama Liliana wydaje
            mi się dość oryginalna (choć przewiduję, że to jedno z tych jeszcze-nie-
            odkrytych imion). Po prostu lubię brzmienie "l" i "j".
        • tawananna Re: Lilian, a zniewiesciale imiona 27.07.04, 21:03
          Mnie Narcyz nie podoba się, ale z zupełnie innych powodów - nie lubię kwiatowo-
          owocowych imion, które brzmią dokładnie jak nazwy tych roślineksmile. Tzn. nie
          przeszkadza mi Liliana, ale już Jagoda, Malina, Kalina, Narcyz nie przypadają
          mi do gustu.
        • baskokvet Re: Lilian, a zniewiesciale imiona 10.05.18, 10:49
          Ja też te imiona odbieram jako NIEMĘSKIE. Plus jeszcze Krystian.
    • megi79 Re: Lilian 27.07.04, 21:18
      Wg mnie Lilian dla chłopca brzmi fatalnie bo jest to dla mnie imię wyjątkowo
      kobiece.W USA imię Lillian jest żeńskie(odpowiednik naszej Liliany.Ale mąż mi
      mówił,że jakiś francuski piłkarz ma na imię Lilian.O ile imiona Liliana,Lilianna
      (imię mojej córeczkismilebardzo lubię,Lilian jako męskie odpada(chociaż czasem
      mówię Lilian na moją Lilęsmile
      P.S.Gaudencjo-długo myślałam czy dać córeczce Lilla czy Lilianna(oba wg mnie
      śliczne),ale Lilianna wydaje mi się bardziej 'pełne'i wdzięczne,a i tak można
      mówić Lilasmile
      Jest też imię(niemieckie?)Tilian -to już wg mnie bardziej męskie.
      Pozdrawiam
      • hauer Kilian 04.08.04, 12:46
        w Austrii spotkalam sie z imieniem Kilian - brzmi calkiem interesujaca.
        • abiela Re: Kilian 04.08.04, 14:05
          No tak, ale Kilian to imie meskie...
          Ania
          • gaudencja Re: Kilian 04.08.04, 14:31
            abiela napisała:

> No tak, ale Kilian to imie meskie...

Lilian na gruncie polskim też, jak pisała w pierwszym poście tawananna.
            • abiela Re: Kilian 04.08.04, 14:39
              A no faktycznie, moje niedopatrzenie...
              Ania
        • itsola Lilian i Kilian 04.08.04, 23:00
          Czesc !
          Lilian to dla mnie imie dla dziewczynki i w troszke innej pisowni bardzo mi sie
          podoba.Natomiast chlopcu chyba zrobilibysmy krzywde nadajac mu takie damskie
          imie.A Kilian jest w Niemczech bardzo popularnym imieniem (oczywiscie dla
          chlopca).Pa Ola
          • miraflores5 Re: Lilian i Kilian 09.05.18, 20:04
            Lilian dla chłopca to dla mnie ma-sa-kra, tak wiem, że jest nadawane we Francji. Myślałam nawet nad założeniem wątku na ten temat-imienia Lilian dla chłopca, ale "odkopałam" ten. Zdziwiło mnie że są w Polsce jacyś Lilianowie.Zresztą czy w Polsce czy we Francji... jest tak zniewieściałe, że nie wiem, czy nie wolałabym już Oliwiera czy czegoś w ten deseń. To samo z Narcyzem, też wybitnie go nie lubię. Po prostu imiona kwiatowe nie pasują mi do mężczyzny za grosz. Żeńskie odpowiedniki, czyli Lilianę i Narcyzę lubię, choć bym ich z rozmaitych względów nie nadała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.