bea_mama Re: FRANCISZEK?? 04.08.04, 16:58 Znam wielu malutkich Franciszkow. Mnie imie to sie podoba. Ma ladne zdrobnienia: Franio, Franus... (moj dziadek byl Franciszkiem, moze dlatego je lubie) Odpowiedz Link Zgłoś
joahna Re: FRANCISZEK?? 04.08.04, 17:31 Mnie Franek też się podoba...jeśli będzie chłopiec (XII 2004)to myślałam o tym imieniu, ale na drugie chciałam dać Bolesław (po dziadku) nie wiem czy to nie za powazny zestaw...Franciszek Bolesław pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: FRANCISZEK?? 04.08.04, 17:42 > imieniu, ale na drugie chciałam dać Bolesław (po dziadku) nie wiem czy to nie > za powazny zestaw...Franciszek Bolesław Jak dla mnie nie za poważny, ale bardziej podoba mi sie Bolesław od Franciszka... Odpowiedz Link Zgłoś
rhynox Re: FRANCISZEK?? 06.08.04, 21:56 Na drugie wybrałam Józef po ojcu, ale głupio brzmi Franciszek Józef, nie? Ale Franek chyba fajne. Podobają mi się takie trsdycyjne imiona. Staś też niezłe, ale jakoś za dużo się ich namnożyło. dzięki za opinie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: FRANCISZEK?? 06.08.04, 22:15 rhynox napisała: > Na drugie wybrałam Józef po ojcu, ale głupio brzmi Franciszek Józef, nie? E nie, czemu nie? Tak cesarsko, zaczęłoby to wyglądać na rodziców- nostalgików za cesarstwem austro-węgierskim. Znajomi mają dwoje dzieci, Feliksa i Różę, i wszyscy ich podejrzewają o sympatyzoawanie z rewolucyjnym ruchem robotniczo-ludowym, ale ten zestaw wyszedł im tak przez przypadek... Odpowiedz Link Zgłoś
frati Re: FRANCISZEK?? 04.08.04, 19:42 tak bardzo dobry wybor tez planowalam , ze bedzie franek , ale wybralam innne imie Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: FRANCISZEK?? 04.08.04, 22:49 Witam ! Nie nie podoba mi sie .Nie jestem zwolenniczka "starodawnych"imion.Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
nicole777 Re: FRANCISZEK?? 01.09.04, 09:03 Według mnie to imię jest okropne, nienadaje sie dla malutkich chłopców, trzeba się pierwszo zastanowić czy dziecko chciałoby się nazywać tak jak jego pra pra dziadek. Dla mnie nadawanie dzieciom imion typu: Franek, Bolek, Józek jest ośmieszeniem dziecka w tych czasach. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: FRANCISZEK?? 01.09.04, 11:07 nicole777 napisała: > Według mnie to imię jest okropne, nienadaje sie dla malutkich chłopców, trzeba > się pierwszo zastanowić czy dziecko chciałoby się nazywać tak jak jego pra pra > dziadek. Dla mnie nadawanie dzieciom imion typu: Franek, Bolek, Józek jest > ośmieszeniem dziecka w tych czasach. Dlaczego tak uważasz? Przecież te imiona są mocno zakorzenione w tradycji? A Franciszek podoba mi się srednio, poodbnie jak Gaudencja odwróciłabym kolejnosc na Bolesław Franciszek Odpowiedz Link Zgłoś
nicole777 Re: FRANCISZEK?? 02.09.04, 09:46 Oczywiście nie neguje osób, które lubia te imiona, poprostu mnie się niepodobają, może właśnie dlatego że są za mocno zakorzenione,przestarzałe i wdg. mnie nie na te czasy. Ps. Wole nowocześniejsze imiona typu Nicole Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: FRANCISZEK?? 02.09.04, 09:50 Nicole to po prostu imię importowane, w Polsce dopuszczalna jest zdaje się tylko forma Nikola Odpowiedz Link Zgłoś
nicole777 Re: FRANCISZEK?? 02.09.04, 15:57 no i właśnie ja lubie takie "importowane" imiona, bardzo mi się one podobają i nieprawdą jest że w Polsce dopuszczalna jest tylko forma Nikola Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: FRANCISZEK?? 02.09.04, 16:55 nicole777 napisała: > nieprawdą jest że w Polsce dopuszczalna jest tylko forma Nikola A szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: FRANCISZEK?? 02.09.04, 17:06 nicole777 napisała: > Ps. Wole nowocześniejsze imiona typu Nicole To nie jest nowoczesne imię, tylko nowomodne imię. Taki odpowiednik błyskotki, która wchodzi w modę, a potem szybko z niej wychodzi. Za 20-25 lat będzie równie czesto nadawana dzieciom, jak dziś Ilona, Sylwia, Anita czy Aneta. Odpowiedz Link Zgłoś
nicole777 Re: FRANCISZEK?? 02.09.04, 21:54 Mówisz ze ta "błyskotka" szybko wyjdzie z mody a twierdzisz że imiona typu Franio są w modzie,czyżby dlatego że wiele "gwiazd medialnych" nadaje je swoim dzieciom tylko dlatego, żeby ich pociechy wyróżniały się z tłumu? Może to nazwiemy pretensjonalizmem?? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: FRANCISZEK?? 02.09.04, 22:37 nicole777 napisała: > Mówisz ze ta "błyskotka" szybko wyjdzie z mody a twierdzisz że imiona typu > Franio są w modzie,czyżby dlatego że wiele "gwiazd medialnych" nadaje je swoim > dzieciom tylko dlatego, żeby ich pociechy wyróżniały się z tłumu? Może to > nazwiemy pretensjonalizmem?? Nie ma czegoś takiego, jak pretensjonalizm, to po pierwsze, i gdybyś była douczona, to powinnaś to wiedzieć. Możesz sobie pretensjonalność nazywać jak chcesz, tak jak niestety Twoje dzieci, ale nie licz na to, że będą Cię uważac za wykształconą. Po drugie, może gwiazdy nadają imię Franciszek po dziadku, nie interesuje mnie to. Pierwszą znaną mi osobą, która to zrobiła, jest Anka Jopek (obecnie Anna Maria Jopek), i doprawdy nie wiem, czemu to zrobiła, bo dawno nie miałam okazji z nią rozmawiać, ale przy najbliższej okazji zapytam o to ją lub kogoś z rodziny. W nmediach tłumaczyła, że to na cześć Sinatry. Przynajmniej miała na tyle wystaczającą orientację w kulturze polskiej, żeby na czesć Sinatry nazwać dziecko Franciszek, a nie Frank, jak by to pewnie uczyniła osoba Twoich gustów. Imię Franciszek nie wyszło z mody w Polsce od dawna, a jeśli było zapomniane, to chwilowo, a teraz powraca - tak samo, jak powróciła Agnieszka, Agata, Katarzyna czy Urszula (w XIX wieku uwazana za imie przestarzałe). Twierdzę, że Franciszek jest w modzie tak samo jak Nicole, tylko w zdecydowanie innych kręgach. Imię to również nie za bardzo mi się podoba, ale nie jest nowomodne, tylko tradycyjne, co jest jego dużą przewaga w stosunku do Nikoli. Sama jednak nie nazwałabym tak dziecka niezależnie od tego, jak wielu Franciszków mam w rodzinie (a przyjęłam zasadę, że imię ma byc nadane po kimś z rodziny). Odpowiedz Link Zgłoś
nicole777 Re: FRANCISZEK?? 02.09.04, 23:23 Za bardzo sie moja "droga wywyższasz nienazywaj mnie niedouczoną bo mnie nieznasz chętnie bym się z tobą zmierzyła wiedzą ale niema sensu. Jak już powiedziałam twierdzę ze jestes biedną, zakompleksioną osóbką z którą tematy mi się skończyły. Niewidzę sensu naszej dalszej rozmowy bo niemamy poprostu o czym rozmawiac jak wynika z odpowiedzi na twoje posty wiele osób źle cię odbiera, gdyż "moja droga" jesteś zbyt nachalna w swoich przekonaniach i niedajesz innym prawa glosu. Liczy sie tylko twoje zdanie i twoja racja a uwierz mi że wielu osobom to się niepodoba. Poczytaj sobie jakieś książeczki o kulturze i umiejętności prowadzenia dialogu bo dużo ci do tego brakuje. Naszą rozmowę uważam za skończoną. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: FRANCISZEK?? 03.09.04, 17:36 rozumiem, że jesteś gracją 111, czy jak tam dokładnie brzmiał nick? Błędy, które robisz, są zbyt charakterystyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
nicole777 Re: FRANCISZEK?? 03.09.04, 22:05 Niestety mylisz się już mówiłam że niejestem rodowitą polką Żegnam Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: FRANCISZEK?? 03.09.04, 22:29 "nie" z czasownikami pisze sie oddzielnie A poza tym ciekawie to bedzie wygladac jak za parenascie lat na przyklad panna Nicole wyjdzie za maz za Franciszka i oczywiscie oboje sa Polakami Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: FRANCISZEK?? 04.09.04, 11:42 nicole777 napisała: > ??? sama wiesz co piszesz??? Upraszam o stosowanie bardziej przekonujących dla reszty argumentów tudzież bardziej cywilizowanych standardów dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
nicole777 Re: FRANCISZEK?? 04.09.04, 14:35 z tobą wredna wyuzdana patriotko skończyłam już dyskusje. Chamstwo nie popłaca. asinus asinorum Odpowiedz Link Zgłoś
nicole777 Re: FRANCISZEK?? 04.09.04, 14:39 gaudencja napisała: > nicole777 napisała: > > > ??? sama wiesz co piszesz??? > > Upraszam o stosowanie bardziej przekonujących dla reszty argumentów tudzież > bardziej cywilizowanych standardów dyskusji. Znawca : specjalista, który wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym Ambrose Bierce Odpowiedz Link Zgłoś
nicole777 Re: FRANCISZEK?? 04.09.04, 10:51 a tak wogóle panna Nicole nie wyszła za pana Franciszka ))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: FRANCISZEK?? 01.09.04, 14:05 Nie no jakie ośmieszanie... Franków coraz więcej, już niedługo będzie tyle co Jaśków, to imię hcyba nie jest odbierane jako staromodne. Mnie bardziej podba się Antonii. Odpowiedz Link Zgłoś