dolcevita007 29.08.13, 00:38 Gunter , Guncerz, Ginter co sadzicie , o tym imieniu? Nadalby sie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dolcevita007 Re: Gunter, Guncerz, Ginter 29.08.13, 00:43 Chyba, ze przez skojarzenia z biskupem , ktory sprowadzil na Polske Krzyzakow jest u nas skonczone? Ja ogladalam program o slynnym Gunter Sachs, tak sobie pomyslalam , ze bardzo ciekawa postac i moze kogos zaciekawi. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Gunter, Guncerz, Ginter 29.08.13, 12:03 dolcevita007 napisał(a): > Chyba, ze przez skojarzenia z biskupem , ktory sprowadzil na Polske Krzyzakow j > est u nas skonczone? Zakon Najświętszej Maryi Panny Domu Niemieckiego w Jerozolimie (potoczna nazwa - Krzyżacy) sprowadził książę Konrad Mazowiecki, biskup Gunter był tylko jednym z inicjatorów tak jak kilka innych osób... W 1226 r. książę mazowiecki Konrad zaprosił, za namową Jadwigi Śląskiej, zakon na swoje ziemie, przyznając mu w 1228 r. w dzierżawę ziemię chełmińską oraz ziemię michałowską. Imię Konrad ma się dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Gunter, Guncerz, Ginter 29.08.13, 14:01 To miala byc taka humorystyczna dygresja, a nie wyklad o Krzyzakach. Imie Konrad jest w moim mniemaniu ladniejsze niz w.w. stad popularnosc wieksza. Swego czasu bardzo mi sie podobalo. Jednak kojarzy mi sie jak najbardziej z Krzyzakam, tak jak Gunter. Chociaz Gunter Sachs to juz inna historia i z uwagi na czar tego ostatniego moze doda noszacym te imiona blasku. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Gunter, Guncerz, Ginter 29.08.13, 14:34 dolcevita007 napisał(a): > To miala byc taka humorystyczna dygresja, a nie wyklad o Krzyzakach. No ciekawe masz poczucie humoru Mnie jakoś ona nie bawi. Wiesz istnieje różnica między projektodawcą, a osobą, która w tym przypadku wprowadziła ten zakon na ziemie polskie. Fakt to fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Gunter, Guncerz, Ginter 29.08.13, 08:03 Są raczej mało popularne. Najbardziej podoba mi się Ginter. Najmniej Guncerz. Znam jedną osobę o imieniu Gunter z Polski o tym imieniu, która obecnie mieszka w Niemczech. Niestety wszystkie wymienione przez Ciebie imiona są nieco twarde i są raczej typowo niemieckie. Według danych imię Gunter nosi 4908 Polaków (ponadto 331 w formie Gunter nad u dwie kropki, lecz nie mogę znaleźć tego symbolu Oznacza ,,dowódca wojskowy walczący" Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Gunter, Guncerz, Ginter 29.08.13, 09:46 Kojarzy mi się bardzo wujkowato, skojarzenia z mnóstwem znanych mi osób, oraz z Günterem Grassem. Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Gunter, Guncerz, Ginter 29.08.13, 10:58 Mam podobnie, silne skojarzenie z Grassem. Także kojarzy mi się wujkowato. Znam bliżej tylko jedną osobę o tym imieniu - dobry znajomy moich rodziców - rocznik jeszcze przedwojenny '38. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Gunter, Guncerz, Ginter 29.08.13, 12:08 Nie podobają mi się. Do 1994 roku Gunter miał 69 nadań, Ginter 4773 ( olinininka podała dane, które zostały uzyskane przez podliczenie liczby nadań Gintera na pierwsze oraz na drugie imię), Guncerz nie miał nadań. Odpowiedz Link Zgłoś
polifonia1983 Re: Gunter, Guncerz, Ginter 29.08.13, 13:18 Gunter i Ginter mi się podobają, Guncerz wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Gunter, Guncerz, Ginter 29.08.13, 18:35 Mnie się żadne nie podoba. A Gunter kojarzy mi się z jakimś podstarzałym typkiem w obcisłych gatkach, który śpiewa disco polo - sama nie wiem dlaczego. Jest jakiś śpiewający Gunter? Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Gunter, Guncerz, Ginter 29.08.13, 18:41 Pogooglowałam trochę i mam - oto i on! Podstarzały taki nie jest, ale reszta się zgadza Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gunter, Guncerz, Ginter 29.08.13, 19:40 Wersja Guncerz podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Gunter, Guncerz, Ginter 31.08.13, 11:38 Całkiem mi się podobają,najbardziej Guncerz. Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Gunter, Guncerz, Ginter 31.08.13, 13:14 Guncerz - nie znałam wcześniej, ale bardzo mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
adriankaa.s Re: Gunter, Guncerz, Ginter 06.09.13, 11:54 Imie mi się nie podoba, bo kojarzy mi się z nazwiskiem mojej koleżanki Odpowiedz Link Zgłoś